Blockchain
21/9/18

Alle soorten crypto tokens op een rij!

Alle soorten crypto tokens op een rij!

Snel €10 verdienen?

 1. Maak een account aan
 2. Stort 10 euro
 3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Iedere dag weer worden er nieuwe tokens gecreëerd. De een geeft je het recht om mee te delen in de winst en met de ander kan je acties uitvoeren op de blockchain. Iedere token heeft zijn eigen functie en deze zijn te scharen onder vijf soorten cryptocurrency tokens, namelijk de security, utility, equity, asset en reward/reputation token. Iedere vorm heeft zijn eigen karakteristieken en deze gaan we in dit artikel uitleggen.

Als je nog niet weet wat het verschil is tussen een coin en een token, lees dan ons artikel Coin vs Token: wat is het verschil?

Lees snel

 1. Security token
 2. Utility token
 3. Equity token
 4. Asset token
 5. Reward / Reputation token
 6. Overzicht verschillen
 7. Verschil voor de wet

Wat is een security token?

Security tokens worden gezien als een manier van investeren. Je koopt de tokens in de verwachting hier dividend of koerswinst uit te halen. Security tokens kunnen onder andere worden gecreëerd op het Polymath platform. Vervolgens kunnen ze aan de man worden gebracht door middel van een Tokenized Security Offerings (TSOs). Dit is een vorm van een ICO, maar dan veiliger aangezien security tokens 'echte waarde' als onderpand hebben. Ze ontlenen hun waarde aan bijvoorbeeld de omzet of winst van het cryptoproject. Dit geeft beleggers meer zekerheid. 

Er zijn ook veel cryptoprojecten die er alles aan doen om hun token niet als security te laten bestempelen. Wanneer het namelijk een security is, dan zijn ze gebonden aan bepaalde wet -en regelgeving. Ze vallen dan in het straatje van aandelen, obligaties en fondsen. Vaak zorgt dit voor limitaties op het gebied van wie de tokens mag kopen en hoe ze verhandeld kunnen worden. Deze belemmeringen zorgen er weer voor dat er minder gehandeld wordt in deze munt en dat het betreffende cryptoplatform minder breed geaccepteerd wordt. In sommige delen van de wereld zou het namelijk in strijd zijn met de wet. Met utility tokens heb je hier minder last van. 

Voorbeelden van security tokens

 • Sia
  Het cryptoproject Sia heeft verschillende munten, namelijk de Siacoin en Siafunds. Siacoin wordt binnen het ecosysteem van het netwerk gebruikt en Siafunds is een munt waarbij investeerders kunnen meedelen in de winst van het project. Deze laatstgenoemde kan daardoor worden gezien als een tokenized security. 
 • Property coin
  Dit cryptoproject zet de vastgoedmarkt op de blockchain. Deze markt wordt gezien als illiquide en door het te tokenizen kan je de verhandelbaarheid groter maken. Ze willen geld maken door in woningen te handelen en geld uit te lenen aan beleggers. 50% Van de winst zal worden gedistribueerd aan de tokenhouders.
Security token uitleg

Wat is een utility token?

Utility tokens worden gebruikt om toegang te krijgen tot een product of service van het desbetreffende cryptoproject. Je kunt het vergelijken met een software-licentie zoals Microsoft Office of een cadeaukaart van de plaatselijke kledingwinkel. Vaak worden deze munten 'App Coins' of 'User Tokens'  genoemd. Ethereum is een bekend platform waarop veel utility tokens worden gemaakt. 

De utility token is niet bedoeld om als investering gebruikt te worden. Toch zien we dat veel beleggers de token alleen maar kopen met de verwachting er winst mee te maken. Niet geheel onlogisch als je kijkt naar de verschillende prijsstijgingen die we hebben meegemaakt in de afgelopen jaren. De utility token BAT is bijvoorbeeld in 2017 van $0,078 naar $0,93 gestegen. Dit is bijna 1100%! Je kan een utility token daarom wel als een goede investering zien als je denkt dat de vraag ernaar (explosief) zal stijgen.

Wanneer je merkt dat het cryptoproject de utility token wel onder de aandacht brengt als investeringsmogelijkheid, dan moet je opletten. De kans is namelijk groot dat de Amerikaanse toezichthouder, de SEC, deze token gaat bestempelen als security token en hierdoor moet het project ineens aan veel verschillende regels voldoen. Voldoen ze hier niet aan, dan kan dat voor problemen zorgen en zullen investeerders angst beginnen te ruiken. Het zal niet de eerste keer zijn dat hierdoor een flinke prijsdaling wordt ingezet.  

Voorbeelden van utility tokens

 • Basic Attention Token
  Het project Basic Attention Token brengt een decentraal advertentieplatform uit. Op dit platform wordt de BAT token gebruikt om de verschillende partijen bij elkaar te brengen. Adverteerders kunnen met de token advertentieruimte kopen en de uitgevers krijgen betaald in de vorm van de BAT token.  
 • Filecoin
  Filecoin heeft met zijn ICO maar liefst 257 miljoen dollar opgehaald en met dit geld willen ze een gedecentraliseerde cloud-storage dienst starten. Iedereen kan een gedeelte van zijn harde schijf beschikbaar stellen zodat anderen hier hun documenten op kunnen slaan. De token kan gebruikt worden om opslagruimte op de harde schijf te huren en degene die zijn ruimte beschikbaar stelt, krijgt betaald met deze token. Best een mooi idee aangezien we lang niet alle schijfruimte van onze computer gebruiken. Op deze manier kan je een mooi extra inkomen genereren!
 • Maker
  Maker is een smart contract platform met een stabiele token. Ze hebben twee munten, de DAI-token en de MKR-token. MKR wordt gebruikt om het platform te faciliteren, zo worden bijvoorbeeld transacties bekostigd met deze token. De DAI-token ontleent zijn waarde aan de Amerikaanse dollar en vertegenwoordigt dit fiatgeld in de vorm van een cryptomunt. De MKR-token is een utility token en DAI-token is een asset token. 
Utility token uitleg

Wat is een Equity token?

Een equity token behoort tot de subcategorie van de security token. Met een equity token koop je een gedeelte eigenaarschap van het project. Equity tokens kunnen worden gezien als digitale aandelen van een cryptoproject. Ook dit soort tokens zijn, sinds deze uitspraak, gebonden aan wet -en regelgeving van de Security and Exchange Commission (SEC). Wanneer een ICO wordt gehouden waarbij equity tokens worden verkocht, dan dienen investeerders goed te kijken of het proces wordt begeleid door een jurist die gespecialiseerd is in federaal effectenrecht. Dit voorkomt in de toekomst mogelijke problemen met bijvoorbeeld de Amerikaanse SEC. 

Voorbeelden van equity tokens

 • DAO-project van Ethereum
  Het voormalige DAO-project van Ethereum was de eerste equity token die we kennen. Ze wilden een decentrale organisatie creëren waarbij geen personeel nodig is. Ze hadden voor de realisatie hiervan 150 miljoen dollar opgehaald en de investeerders kregen hier DAO-tokens voor. De tokenhouders mochten meebeslissen over de koers van het decentrale bedrijf, net als dat we dit kennen bij aandeelhouders. Helaas zijn ze door een lek in de code er niet in geslaagd om de decentrale autonome organisatie (DAO) op te zetten. 
 • NEO
  NEO wordt gezien als de Chinese Ethereum en is het afgelopen jaar sterk in populariteit gestegen. Voorheen heette het project Antshares en het woord 'shares' doelt op aandelen. Wanneer je Antshares of nu dus NEO bezit, heb je een aandeel in de blockchain. Dit geeft je het recht om te stemmen op aanpassingen in bijvoorbeeld het protocol van de blockchain. Verder verdien je ook dividend in de vorm van GAS
Uitleg equity token

Wat is een Asset Token?

Asset tokens worden gebruikt om een fysiek product te vertegenwoordigen. Je kan bijvoorbeeld jouw beleggingspand door een cryptocurrency laten vertegenwoordigen en deze gemakkelijk via de blockchain verkopen. De munt vertegenwoordigt dan de waarde van jouw huis. Andere bekende voorbeelden zijn munten die bijvoorbeeld de dollar of het fysieke goud vertegenwoordigen. Veel van dit soort 'asset-backed' tokens worden op het platform van Waves gelanceerd. Daar kan je gemakkelijk je eigen cryptocurrency maken. 

Voorbeelden van asset tokens

 • Goldmint 
  Goldmint is een project dat blockchain gebruikt om het fysieke goud verhandelbaar te maken. Dit doen ze door de waarde van het edelmetaal te laten vertegenwoordigen door een cryptomunt.
 • Tether
  Tether vertegenwoordigt de waarde van de Amerikaanse dollar. Als je naar de koers van Tether kijkt dan zie je ook dat deze nagenoeg gelijk blijft aan $1. Je kunt deze munt gebruiken om soms even uit de volatiele cryptomunten te stappen en voor een wat meer waardevaste munt te kiezen. 
 • LAtoken
  Het platform van LAtoken maakt het mogelijk om fysieke producten gemakkelijk met elkaar te verhandelen. Een cryptomunt representeert dan zo'n fysiek product. 
Uitleg asset token

Wat is een Reward / Reputation Token?

De woorden reward token en reputation token worden door elkaar heen gebruikt en doelen op hetzelfde. Deze token wordt gebruikt binnen het ecosysteem van een cryptoproject. Hoe meer van deze tokens je als gebruiker bezit, hoe beter jouw status is binnen het netwerk. Iedereen ziet je als een geloofwaardige gebruiker wanneer je de juiste status hebt gekregen. Je verdient namelijk dit soort tokens doordat je goed participeert binnen het netwerk. Het laat zien dat je goed je best doet en veel voor het ecosysteem betekent. Door taken te voltooien krijg je een beloning in de vorm van deze token, daarom heet het een reward token. Door veel van deze tokens te hebben bouw je een reputatie op, vandaar de naam reputation token. Een voorbeeld uit de 'echte wereld' zou bijvoorbeeld de Gouden Schoen zijn bij het leveren van uitmuntende voetbalprestaties. Hoe vaker iemand de Gouden Schoen heeft gewonnen, hoe beter zijn reputatie is binnen de voetbalwereld.

Voorbeelden van een reward / reputation token

 • Steem
  Steem is een social media platform waarop je zelf artikelen kunt publiceren en ook op andermans berichten kunt reageren. Door deze actieve participatie kan je de cryptocurrency STEEM verdienen. Hoe beter jouw input is, hoe meer STEEM je zult verzamelen. Uiteindelijk kan je deze munten omzetten naar euro's via een exchange zoals de bekende Binance
 • Augur
  Augur is een platform dat de gokmarkt wil decentraliseren. Door middel van hun REP-token kan je wedden op bijvoorbeeld voetbalwedstrijden. Wanneer jouw voorspelling is uitgekomen krijg je een beloning in de vorm van REP-tokens. REP staat voor, je zal het niet verwachten, reputatie!
Uitleg reward en reputation token

Verschillen op een rij

  Security token Utility token Equity token Asset token Reward / Reputation token
Doel Investering Gebruik binnen ecosysteem Aandeel / eigenaarschap Vertegenwoordiging van fysiek product Beloning voor bijdrage binnen het ecosysteem
Gebonden aan wet- en regelgeving
van de SEC?
Ja Nee Ja Nee Nee
Benaming crowdfundingactie Tokenized Security Offering (TSO) Token Generation Event (TGE) / 
Token Distribution Event (TDE)
Equity Token Offering (ETO) Tokenized Asset Offering (TAO) Initial Coin Offering (ICO)
Voorbeelden van projecten Siafund en Property coin Basic Attention Token, Filecoin en Maker DAO-project en NEO Goldmint, Tether en LAtoken Steem en Augur

Over het algemeen noemen we een crowdfundingactie in de cryptowereld een Initial Coin Offering (ICO). Maar aangezien veel cryptoprojecten niet willen dat hun token wordt bestempeld als een security, noemen ze de inzamelingsactie anders. ICO is namelijk een breed begrip waar je alle tokendistributies onder kan scharen. Door het bijvoorbeeld een Token Disitrbution Event (TDE) te noemen, benadruk je dat jouw ICO geen security betreft. Daarentegen zijn er ook projecten die juist willen dat hun token wordt gezien als security aangezien dit extra vertrouwen geeft aan de investeerder. Je valt immers onder de regelgeving van de SEC. In dit geval noemen ze het een Tokenized Security Offering (TSO)

Waar we in het huidige systeem alleen aandelen uitgeven kunnen we in de cryptospace dus meerdere soorten tokens uitgeven. Dit maakt het aantal investeringsopties groter waardoor beleggers de cryptowereld extra interessant vinden. Naast het feit dat je met cryptocurrency's grote winsten kan maken, is de variëteit aan tokens ook een van de redenen dat investeerders de cryptomarkt betreden

Verschil voor Amerikaanse wetgeving

De Amerikaanse toezichthouder van de verschillende effectenbeurzen bepaalt aan de hand van de Howey Test of een token wordt gezien als een security of niet. Een security staat hierbij voor 'een verhandelbaar, financieel bezit'. Het wordt als security bestempeld wanneer we op de volgende twee vragen met een 'ja' kunnen antwoorden.

 1. Wordt de token verkocht als een vorm van investering?
 2. Is er iemand waarop investeerders kunnen vertrouwen?

De SEC kijkt voornamelijk naar waar de token op dit moment voor wordt gebruikt, niet naar waar hij oorspronkelijk voor gebruikt hoort te worden. Dit kan betekenen dat een cryptoproject een utility token uitbrengt maar uiteindelijk door de SEC wordt gekenmerkt als security. Dit, doordat de kopers van de token voornamelijk het winstoogmerk als doel hebben in plaats van deze token te willen voor de bedoelde dienst van het cryptoproject.  

Wanneer een project zijn token naar buiten brengt als een security token dan kan het worden bestempeld als investering. Door deze stempel wordt het mogelijk om dividend en winstdelingen uit te keren. Daarnaast wordt het ook mogelijk om tokenhouders stemrechten te geven, net als we dit kennen bij aandelen.

Naast het feit dat het een secuity token is, kan het wel de karakteristieken van een utility token houden. Het kan nog steeds gebruikt worden om diensten of producten binnen het netwerk mee te betalen. Het uitbrengen van security tokens die binnen de reguleringen vallen, kan een stuk goedkoper zijn dan het houden van een ICO waarbij je utility tokens uitbrengt. Het reduceert namelijk het juridische risico dat je loopt.

Wanneer het duidelijk is dat het om een security token gaat, dan kan het cryptoteam erachter transparant zijn in haar communicatie naar de investeerder toe. Zo kunnen ze onder andere vertellen hoe ze ervoor gaan zorgen dat de tokenwaarde omhoog zal gaan. 

Er wordt in de cryptowereld sterk gekeken naar het beleid van Amerika, vandaar dat we hier de Amerikaanse wet aanhouden. In andere werelddelen kan er een heel ander onderscheid worden gemaakt tussen de tokens. We merken dat Europa nog zoekende is naar hoe ze de wet kunnen toepassen op cryptocurrency's. Het is in ieder geval zeker dat er uiteindelijk regels aan de cryptomarkt worden gebonden.

Tot slot

Zoals in dit artikel is beschreven zijn er vijf soorten tokens binnen de cryptowereld. Wanneer je tokens bezit en twijfelt onder welke soort deze vallen, plaats dan een bericht op ons Crypto Forum zodat onze community je kan helpen!
Ben je nou ondertussen een nieuw soort token tegengekomen, laat het ons dan weten zodat wij hier onderzoek naar kunnen doen! Altijd interessant om iets nieuws te ontdekken!
Dit was het voor nu over tokens en je kunt een nieuw artikel in de sidebar aanklikken. Hoe meer je leest, hoe meer je een crypto-expert zult worden! Veel plezier en geniet van je dag! 

 

 
Bronnen

 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!