Waves

Waves - De toekomst van decentrale exchanges

Waves is hard op weg om met haar decentrale exchange serieus de concurrentie aan te gaan met de centrale grootmachten als Binance. Het is al mogelijk om er veel verschillende cryptocurrency's te verhandelen en het platform ondersteunt zelfs al fiat gateways. Daarnaast maken ze het voor elke leek mogelijk om zijn/haar eigen cryptocurrency te lanceren! Lees hier hoe je Waves kan kopen, wat de potentie is van deze crypto en een uitleg over wat ze precies doen.

Bekijk snel

Wat is Waves?

Waves is een platform dat zichzelf wegzet als "blockchain for the people". Waar dit op neer komt is dat ze het voor iedereen zo gemakkelijk mogelijk willen maken om te handelen in crypto of om een eigen cryptocurrency te creëren. Bovendien zorgen ze ervoor dat het allemaal zo veilig mogelijk en volledig decentraal gaat. De drie belangrijkste features van het platform zijn:

 1. Custom Application Tokens (CATs)
 2. Decentrale Exchange (DEX)
 3. Anonimiteit functionaliteiten

Voor een korte uitleg, heeft het team het volgende filmpje uitgebracht:

Custom Application Tokens

Net als Ethereum is de belangrijkste focus van Waves om het zo makkelijk mogelijk te maken voor ondernemers om een token te creëren op het platform. Waar Ethereum meer focust op extra features voor deze token, gaat het er Waves echt om dat het voor elke leek mogelijk moet zijn. Deze tokens kunnen vervolgens weer gebruikt worden voor een crowdfund-campagne of een loyaliteitsprogramma. Hierbij kan je denken aan punten sparen bij je favoriete winkel voor elke 10 euro die je daar uitgeeft en voor deze punten krijg jij vervolgens weer korting. In plaats van punten kan jou winkel dankzij met behulp van Waves zelf een cryptocurrency creëren en die aan jezelf uitbetalen. Dat scheelt ongelooflijk veel werk voor het opzetten en aanmaken van zo'n programma met bijvoorbeeld pasjes of zegeltjes.

Waar het bij Ethereum nogal wat voeten in de aarde heeft om er je eigen token te creëren, is het bij Waves echt een fluitje van een cent. Binnen de Client kan je op "Token Creation" klikken. Zoals je in de afbeelding hieronder kan zien, hoef je daarna nog maar weinig te doen. Je geeft je nieuwe coin een naam en omschrijving, vult in tot hoeveel getallen achter de komma de token deelbaar mag zijn en voilà, je hebt je eigen cryptomunt gecreëerd! Dit kost je 1 WAVES, wat op het moment van schrijven (augustus 2018) maar $2,11 is. Je kan er echter ook voor kiezen om meteen een airdrop te houden. Dat betekent dat alle mensen die Waves bezitten ook een klein beetje van jouw nieuwe cryptocurrency krijgen. Zo heeft je cryptomunt meteen naamsbekendheid! Hier dien je alleen wel iets meer voor te betalen.

Image
Op deze afbeelding zie je dat je maar weinig hoeft te doen om een token te creëren op het WAVES platform. Je vult maar een paar dingen in en je hebt je eigen cryptocurrency gemaakt!

Decentrale Exchange

Decentrale exchanges worden steeds populairder en lijken uiteindelijk de toekomst te zijn voor crypto. Het blijft gek dat een beweging die voor decentraliteit staat nog steeds volledig draait op centrale exchanges. Momenteel kunnen we wel zeggen dat Waves wel de beste decentrale exchange van dit moment heeft. 

Het belangrijkste wat een decentrale exchange onderscheidt van een centraal handelsplatform als bijvoorbeeld Binance, is dat je cryptomunten opgeslagen blijven in je wallet. Hackers zullen dus nooit door de exchange te hacken bij jouw coins kunnen komen. De volledige controle over je crypto ligt bij jezelf. 

Een van de gaafste features is dat ze ook nog eens fiat gateways hebben. Dat betekent dat ze de eerste decentrale exchange zijn waar je jouw favoriete cryptocurrency kan verhandelen tegen populaire fiat currency's als de dollar en euro. Kort samengevat valt de decentale exchange van Waves als volgt te beschrijven:

 • De veiligheid van blockchain
 • De snelheid van een centrale exchange
 • Gateways voor fiat currency trading pairs
 • Anonimiteit
 • Gebruiksvriendelijke interface (zie afbeelding)
 • Zeer lage kosten
Image
Op deze afbeelding is te zien dat de user interface van de decentrale exchange van Waves zeer gebruiksvriendelijk is

Anonimiteit

Het is al een paar keer voorbij gekomen, maar je kan op het platform van Waves volledig anoniem traden of een cryptocurrency uitbrengen. Als je wilt handelen tegen fiat currency's, dien je wel je identiteit kenbaar te maken, maar zolang je alleen in cryptocurrency's handelt is dit niet nodig. Zo blijf je volledig anoniem op het platform en omdat het platform decentraal is, is er geen regering die hier iets tegen kan beginnen.

De Token WAVES

De ticker, token en naam van het platform hebben allemaal dezelfde naam: Waves. Ze hielden hun ICO al voordat de grootste hype uitbarstte in Juni 2016. Hierbij behaalden ze hun hard cap van 16 miljoen dollar. 

Er bestaan 100 miljoen WAVES en dit is ook meteen het maximale aantal dat ooit zal bestaan. Ze maken bij het platform gebruik van LPoS, wat staat voor Leased Proof of Stake. Je kan hierbij je tokens uitlenen aan de full nodes die het netwerk runnen. Zo'n full node kost 10.000 WAVES, maar als je dit niet hebt kan je dankzij leasen toch meedoen aan de opbrengsten hierin. Mocht je dit willen, dan vind je hier een lijst met alle nodes. De 100 miljoen tokens waren ten tijden van de ICO als volgt verdeeld:

 • 85% naar de ICO investeerders
 • 9% naar ontwikkeling en marketing
 • 4% naar strategische partners en investeerders
 • 1% voor pre-ICO bounties
 • 1% voor post-ICO bounties

Welke rol heeft de token?

De token heeft verschillende functies waarvan je er al eentje voorbij hebt zien komen. Het kost bijvoorbeeld 1 WAVES om een eigen coin te creëren en als je meer features voor deze coin wilt, zoals een airdrop, betaal je wat meer. Bovendien worden alle fees voor het handelen op de exchange in de token betaald.

 1. De feest op de decentrale exchange worden in WAVES betaald.
 2. Het kost WAVES om een token op het platform te lanceren, plus bijbehorende features.
Kenmerken
Token symbool WAVES
Totaal aantal tokens 100 miljoen
Aantal tokens in omloop 100 miljoen
Prijs tijdens ICO $0,188
Token type ERC-20 (gebaseerd op het Ethereum-protocol)
Hardcap verkoop van tokens $16 miljoen
Opgehaald vermogen tijdens ICO $16 miljoen

Geschikte wallet voor WAVES

Je kan WAVES op verschillende manieren opslaan. De meeste veilige manier is in onze optiek een hardware wallet. Helaas ondersteunen de grootste hardware wallets de cryptomunt nog niet, maar bij de Ledger Nano S schijnen ze hard bezig te zijn om deze ondersteuning te ontwikkelen. Als alternatief kan je ze opslaan op de software wallet van Waves zelf. Deze is hier op de website te vinden onder "Download Client". Als je ze liever online opslaat, kies je voor "Online Client".

Team, adviseurs en partners

Het grootste gedeelte van team was hiervoor werkzaam bij NXT. Ze waren hier echter niet tevreden over verschillende ontwikkelingen, zoals de initiële verdeling van de coins, het steeds maar veranderen van het ontwikkelingsteam en andere vreemde beslissingen. In plaats van bij de pakken neer te zitten, besloot het team om dan zelf maar een coin te beginnen. Ze besloten hierbij niet om NXT te forken, maar om helemaal opnieuw te beginnen. Hun belangrijkste doel hierbij ten opzichte van NXT was om meer te focussen op fiat integraties. 

Momenteel bestaat het team (zie afbeelding) volgens LinkedIn uit 66 personen. Hier zijn echter niet de personeelsleden meegerekend die geen LinkedIn of iets dergelijks hebben. 

Image
Afbeelding van een groepsfoto van het team van Waves

De grote naam achter het project is die van de Russische CEO en Founder Sasha Ivanov. Sasha is een afgestudeerd natuurkundige en heeft ervaring in de ontwikkeling van betalingssysteemsoftware. Hij was al snel groot fan van blockchain en heeft als zijn eerste crypto-project de cryptocurrency exchange coinomat.com gelanceerd. Hieronder volgen nog wat andere belangrijke namen binnen het team.

Naam Functie Ervaring
Sasha Ivanov CEO / Founder
 • Founder & CEO / Intelligence Unitrade
  7 jaar
 • Software Developer / Zelfstandig
  7 jaar
Maxim Pertsovksiy COO
 • Founder & CEO / Getsy
  2,5 jaar
 • Founder & CEO / Green Garage Makerspace
  1 jaar
Igor Pavlov Product Development Manager
 • 15 jaar ervaring bij veel verschillende bedrijven op het gebied van programmeren.

Partners

Waves heeft al verschillende grote partners aan zich weten te binden. Een van de eerste grote bedrijven die gebruikmaakte van het platform was de Burger King toen ze de WhopperCoin uitbrachten als loyaliteitsprogramma. Dit was echter maar een experiment van een lokaal Russisch BurgerKing-restaurant.

De meer indrukwekkende partnerships zijn die met Deloitte en Gazprombank Digital. Bovendien zijn ze aan het samenwerken met Kazachstan, zodat dit het tweede land ooit wordt dat crypto reguleert. Het partnership met Deloitte is gericht op het aanbieden van uitgebreide ICO-services en aangepaste blockchainoplossingen die zijn toegespitst op specifieke zakelijke taken. Het partnership met Gazprombank Digital is ook gericht op het beter reguleren van ICO's. Dit partnership moet ervoor zorgen dat beleggers met grotere vermogens met minder risico kunnen investeren in de cryptowereld.

Roadmap

Er is niet heel veel bekend over de roadmap van Waves voor het aankomende half jaar. De belangrijkste features staan voor Q4 gepland, wanneer de Lite Client wordt gelanceerd en de smart contracts turing-complete moeten zijn.

 

 •  

  Q3 - 2018

  • Berichten off-chain kunnen versturen
 •  

  Q4 - 2018

  • Lite-client
  • Turing-complete smart contracts

Populariteit

Waves is enorm populair op social media. Het heeft op vrijwel elk populair socialmediakanaal een zeer grote hoeveelheid volgers achter zich. Grotendeels komt dit doordat het al een wat ouder project is, maar aan de andere kant staat het decentrale platform erom bekend dat het een grote en prettige community achter zich heeft. Mocht je deze beter willen leren kennen, dan kan je op een van onderstaande links klikken.

Populariteit Waves (augustus 2018)
Twitter 131k volgers
Telegram 25,1k volgers
Facebook 73,8k volgers
Reddit 21,3k lezers

Kritiek

Waves is goed op weg, maar het grootste probleem waar ze mee te maken hebben is dat ze als platform concurrentie hebben van grootmachten als Ethereum en NEO. Daarnaast komen er andere platforms als Zilliqa en Qtum aan en ook Stratis en Lisk focussen zich op hetzelfde gebied. Het is dus duidelijk dat je als ICO-platform veel concurrentie hebt en deze concurrentie wordt alleen maar forser.

Gelukkig focust Waves zich daarnaast voornamelijk op hun decentrale exchange. Hiermee hebben ze mede dankzij fiat-gateways een grote voorsprong op hun crypto-concurrenten, maar de grootste competitie komt van centrale exchanges als Binance of Bitvavo. Als centrale exchange is het relatief makkelijker om snel te groeien en het kan dus nog een hele kluif worden voordat decentrale exchanges aan populariteit zullen winnen. 

Conclusie

Waves is een ontzettend fijn platform en een verademing voor de crypto-industrie. Het is geweldig zijn dat we eindelijk veilig kunnen handelen in cryptocurrency's zonder bang te hoeven zijn om al onze coins te verliezen door een exchange-hack. Bovendien focust Waves zich op de markt van loyaliteitsprogramma's waarbij het nu ongelooflijk makkelijk is om een eigen cryptomunt te lanceren. Als er meer bedrijven komen als BurgerKing die hiermee gaan experimenteren en het voordeel ervan inzien, dan kan het zomaar hard gaan. Er bestaan honderden miljoenen bedrijven over de wereld die dit soort programma's hebben en als die allemaal Waves willen om zo'n programma via blockchain te starten, dan kan het hard gaan met de prijs. 

Hoe koop ik Waves?

Waves kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van WAVES.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek WAVES op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in WAVES. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt WAVES gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren
Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.