De toepassing van blockchain lijkt in bijna elke industrie wel voor een ware revolutie te kunnen gaan zorgen. Steemit wil dat doen voor een van de grootste industrieën op dit moment: social media. Momenteel kunnen we wel stellen dat  Facebook bijna de volledige macht heeft in deze industrie. De populariteit van Facebook zelf is echter dalende en platformen met kwalitatieve content, zoals Medium en Reddit lijken steeds meer in opkomst te komen. Reddit wordt momenteel bijvoorbeeld al gewaardeerd op 1,8 miljar

Steemit: social media op de blockchain

De toepassing van blockchain lijkt in bijna elke industrie wel voor een ware revolutie te kunnen gaan zorgen. Steemit wil dat doen voor een van de grootste industrieën op dit moment: social media. Momenteel kunnen we wel stellen dat  Facebook bijna de volledige macht heeft in deze industrie. De populariteit van Facebook zelf is echter dalende en platformen met kwalitatieve content, zoals Medium en Reddit lijken steeds meer in opkomst te komen. Reddit wordt momenteel bijvoorbeeld al gewaardeerd op 1,8 miljard dollar. Steemit lijkt van deze platformen het meest op Reddit, maar gaat net een stap verder en kan daarom gezien worden als social media 2.0.

Wat is Steemit?

Steemit is dus een socialmediaplatform dat erg lijkt op Reddit, maar wat is dan het grote verschil? Ten eerste is Steemit gebaseerd op blockchaintechnologie. Dit betekent dat Steemit het allereerste decentrale socialmediaplatform is. Maar dit is misschien niet eens het belangrijkste. Op Steemit is het namelijk ook mogelijk om geld te verdienen. Gebruikers van het platform kunnen artikelen schrijven over elk onderwerp dat ze interesseert. Bij zowel Reddit als Steemit kunnen gebruikers artikelen die ze goed vinden ‘upvoten’ (vergelijkbaar met liken op Facebook). Hoe beter het artikel is, hoe meer upvotes het dus zal krijgen. Bij Reddit gaat dit puur om prestige; het maakt niet uit hoeveel upvotes je krijgt, je krijgt hier niet direct geld voor. Bij Steemit werkt dit anders. Hoe meer upvotes het artikel krijgt, hoe meer de auteur van het artikel verdient. Je kan hier dus een aardig zakcentje mee verdienen. Ook is het mogelijk om geld te verdienen als ‘curator’. Dit kan je doen door artikelen te “upvoten”. Hoe meer upvotes er na jouw upvote op een bepaald artikel volgen, hoe meer je kan verdienen. Als jij dus een van de eerste blijkt te zijn die hebt geüpvote en dit artikel gaat viral, dan kan je daar aardig wat mee bijverdienen.

 

David Kadavy verdient veel geld met artikelen schrijven voor Steemit. Dit plaatje vanaf zijn Facebookprofiel laat zien dat hij veel Steem dollars uitbetaald krijgt via Steemit.

Hoe werkt Steemit precies?

Dan rest de vraag hoe Steemit precies op de achtergrond werkt. In feite is het niet heel anders dan andere cryptocurrency's. Ook Steemit kan gewoon gemined worden met speciaal daarvoor ingerichte computers. 
Hier zit wel meteen het grootste verschil in, want waar dit bij andere cryptocurrencies de primaire reden is om aan deze munt te komen (in het geval van PoW), is dit bij Steemit helemaal anders. De meeste tokens worden gecreëerd door de gebruikers die iedere dag kwalitatieve content schrijven of juist deze content “upvoten”. Kort samengevat worden de volgende acties op het platform beloond (van meest lucratief naar minst):

 1. Je schrijft goede en populaire content dat veel upvotes krijgt
 2. Je upvote content. Hoe populairder dit artikel in de loop der tijd blijkt te zijn, hoe meer je kan verdienen
 3. Je geeft commentaar op content en voegt zo iets toe aan de discussie

Drie verschillende Steemit betaalmiddelen

Steemit heeft drie verschillende betaalmiddelen. Dat kan het platform wat verwarrend maken, maar na het lezen van dit artikel moet het allemaal duidelijk voor je zijn waarom hiervoor gekozen is. De betaalmiddelen die momenteel op Steemit gebruikt worden, zijn:

 1. Steem
 2. Steem Power
 3. Steem Dollars

Steemit heeft drie verschillende betaalmiddelen. Dat kan het platform wat verwarrend maken, maar na het lezen van dit artikel moet het allemaal duidelijk voor je zijn waarom hiervoor gekozen is. De betaalmiddelen die momenteel op Steemit gebruikt worden, zijn: Steem Steem Power Steem Dollars

Steem

Laten we beginnen bij Steem. Steem is vergelijkbaar met de meeste cryptocurrency zoals we die kennen. Ze zijn op de exchanges verhandelbaar en de prijs wordt dan ook bepaald door vraag en aanbod. Toch lijkt het niet heel verstandig om Steem lang in bezit te hebben, omdat elke dag bijzonder veel Steem-eenheden erbij worden gecreëerd. De aanbodkant stijgt met de seconde en dat betekent een lagere prijs. Je kan je Steem wel gebruiken om Steem Power te kopen, dat veel voordelen heeft.

Steem Power

Steem Power kan je in tegenstelling tot Steem zien als een langetermijninvestering. Het is zelfs onmogelijk om deze “munteenheid” korter dan 2 jaar vast te houden. Maar wat krijg je ervoor terug als je hierin investeert? In feite heb je met deze munteenheid een stukje eigenaarschap in het netwerk en als dit netwerk groeit, dan groeit jouw eigenaarschap mee. Dat is niet het enige, want je krijgt ook nog eens een soort dividend uitbetaald. 90% van alle nieuwe Steem dat gegenereerd wordt, wordt verdeeld over alle gebruikers die Steem Power bezitten. De andere 10% gaat naar de schrijvers van content, de curators en de gebruikers die commentaar geven op content. Deze groep verdient hun ‘geld’ voor 50% in Steem Power.
Daarnaast betekent meer Steem Power ook dat je meer invloed hebt op het Steemit netwerk. Bovendien krijg je meer betaald voor upvotes dan wanneer je geen Steemit Power hebt.

Steem Dollars

De Steem Dollars zijn in het leven geroepen om een Steemit valuta te hebben die altijd ongeveer 1 dollar waard is. Als content schrijver krijg je voor 50% betaald in Steem Dollars, zodat je altijd een soort inkomsten hebt die niet gevoelig zijn voor de koerswisselingen van Steem. Ook voor het vasthouden van Steem Dollars word je beloond: je krijgt 10% rente over alle Steem Dollars die je vasthoudt. Dat is misschien minder lucratief dan Steem Power, maar het is wel nog steeds 40x meer rente dan je op de gemiddelde Nederlandse spaarrekening krijgt!

Overzicht hoe Steem verdeeld wordt

Het is nu misschien een beetje onoverzichtelijk wie nu hoeveel Steem wanneer krijgt, dus even een kort overzicht:

 • 90% van de dagelijks gecreëerde Steem gaat naar iedereen die Steem Power bezit
 • 10% van de dagelijks gecreëerde Steem gaat naar alle content schrijvers, curators en mensen die commentaar geven

Als je content creëert (of upvote of commentaar geeft) krijg je:

 • 50% in de vorm van Steem Power (dat vaststaat voor 2 jaar)
 • 50% in de vorm van Steem Dollars (ter waarde van ongeveer 1 dollar) 

Meedoen?

Ben je enthousiast geworden en wil je ook geld gaan verdienen met artikelen schrijven op Steemit? Of vind je het een mooi project en wil je erin investeren? Dan moet je eerst een account aanmaken op Steemit. Dit is helaas niet heel makkelijk, omdat het zich nog echt in de Beta versie bevindt. Op de website kan je een account aanmaken. Hiervoor dien je ook je telefoonnummer te geven zodat Steemit spam tegen kan gaan. Het kan door de drukte echter erg lang duren voordat je account is goedgekeurd. Wil je graag een anoniem account aanmaken? Dat kan ook via Anon. Je kan hier voor 0.004 Bitcoin of 0.3 Litecoin anoniem een account kopen. Het is alleen niet helemaal duidelijk of dit ook volledig veilig is. 

Hoe koop ik STEEM?

STEEM kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van STEEM.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek STEEM op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in STEEM. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt STEEM gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

 

Meer informatie?

Voor meer informatie over Steem zijn de volgende links nog handig:

-    Waar komt alle Steem vandaan?
-    Website
-    Whitepaper
-    Github
-    Twitter
 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.