coins-tokens-verschil-uitleg-cryptocurrency-crypto kopen

Coin vs Token - Wat is het verschil?

Er worden twee termen gebruikt om de units op de blockchain te beschrijven. We hebben het hier over coins en tokens. Ze betekenen gedeeltelijk hetzelfde en worden veelal door elkaar heen gebruikt. Als we echt kijken naar de kern van de twee, dan zien we dat er toch duidelijke verschillen zijn. In dit artikel zullen we puntsgewijs de verschillen opsommen.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Coin

 • Coin betekent 'munt' in het Nederlands en munten gebruiken we om betalingen mee te doen. We spreken in de wereld van crypto dan ook van een coin wanneer het enkel dient als een betaalmiddel en als het representeren van waarde. Bitcoin is een perfect voorbeeld van een cryptocurrency die we zien als coin.
 • Een coin opereert via een eigen blockchain. Ethereum wordt daarom ook gezien als een coin, omdat dit enkel als currency wordt gebruikt op de eigen blockchain. 
 • De coins strijden met elkaar om welke uiteindelijk echt gebruikt zal worden als betaalmiddel. Ze willen allemaal een prominente positie innemen op het gebied van digitale transacties. Hierdoor kan het gebruik van fiatgeld (euro's en dollars') afnemen.  

Token

 • Een token kan meerdere functies hebben dan alleen een betaalmiddel. Het kan bijvoorbeeld een aandeel zijn of representatie/bewijs van een product. In totaal kennen we vijf soorten tokens. In dit artikel hebben we alle vijf op een rij gezet en de verschillen ertussen uitgelegd.
 • Een token opereert op een bestaande blockchain die smart contracts ondersteunt. Ethereum en Waves worden hier veel voor gebruikt. 
 • Tokens zijn echt gefocust op hun eigen doel en kunnen bijvoorbeeld alleen binnen een specifieke markt of specifiek blockchain-project gebruikt worden. 
 • Vaak zie je bij een project dat het om een ERC-20 token gaat. Dit betekent dat het gebaseerd is op het ERC20-protocol, wat inhoudt dat het draait op de blockchain van Ethereum.
 • Bitcoin gaat ook smart contracts ondersteunen en dan kunnen er ook tokens op deze blockchain worden gemaakt.
 • Een token maakt het mogelijk om alles digitaal verhandelbaar te maken. Zo kan een token een huis voorstellen, maar bijvoorbeeld ook gespaarde punten bij een winkel. Ieder crypto-project heeft een eigen invulling van zijn token. 
 • Het maken van een token is makkelijker dan het creëren van een coin. Bij een coin is het namelijk nodig om een eigen blockchain te bouwen en een token kan je gemakkelijk lanceren op een bestaande blockchain.   
 • De tokens worden in het begin aan de man gebracht door het houden van een ICO. Dit is een manier om geld op te halen en zo het nieuwe project te financieren. Mensen investeren hierin met de gedachte dat de prijs per token omhoog zou kunnen gaan. 

Het belangrijkste verschil tussen een coin en een token zit dus in de structuur. Coins zijn afzonderlijke valuta en hebben hun eigen blockchain, terwijl tokens op een al bestaande blockchain worden gecreëerd. Tokens zijn daarom afhankelijk van de functionaliteiten van de bestaande blockchain, terwijl coins zelf hun eigen blockchain verder kunnen ontwikkelen.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Maakt het verschil voor je investering?

Op dit moment zijn alle crypto-projecten nog in de beginfase en kunnen we nauwelijks spreken van een werkend product. De coins worden nog maar op weinig plaatsen gebruikt als betaalmiddel en de tokens representeren een platform dat nog in ontwikkeling is. Toch lijkt het erop dat coins vooralsnog meer waard voor je geld kunnen geven dan tokens. Als je kijkt naar dit artikel over de 5 meest winstgevende ICO's, dan zie je dat het de coins zijn met hun eigen blockchain die de grootste winsten hebben opgeleverd. Ook in de top 10 is de enige token EOS en die is ook nog eens van plan binnen afzienbare tijd over te gaan op zijn eigen blockchain.

De grootste tokens van dit moment (die ook niet van plan zijn om over te gaan op een eigen blockchain) zijn Binance Coin, Populous en DigixDao. Investeringen in deze tokens hadden je alsnog veel winst op kunnen leveren. Een investering in tokens die uiteindelijk overgaan op hun eigen blockchain kunnen ook zeker lucratief zijn, zoals EOS, TronVeChain, OmiseGo en ICON. Laat je dus niet afschrikken als een cryptomunt (nog) een token is, want als het team en idee erachter goed zijn, kan dit zeker een lucratieve investering zijn. De grootste cryptomunten qua marktwaarde en meest lucratieve ICO's vallen echter wel onder de categorie coins. 

Hoe weet ik of iets een coin of een token is?

Dit is erg gemakkelijk uit te zoeken. Ga eerst naar Coinmarketcap. Hier kan je boven de koerswaardes ervoor kiezen om alleen de Coins of alleen de Tokens te laten zien (zie de afbeelding hieronder). Als je klikt op Tokens, zie je alle tokens en op welke blockchain deze gebaseerd zijn. Als je klikt op Coins zie je alle coins met hun eigen blockchain. 

coin versus token afbeelding die laat zien hoe je tokens of coins kan vinden op coinmarketcap.jpg

Hoe koop ik crypto?

Crypto kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van je favoriete cryptocurrency.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's overboeken naar Bitvavo" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek je favoriete cryptocurrency op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in favoriete cryptocurrency. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt favoriete cryptocurrency gekocht!

Bronnen: Chronobank, Masterthecrypto, Cryptocompare, Wikipedia

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.