Augur (REP) - revolutie voor de wed- en gokindustrie

Augur (REP) - revolutie voor de wed- en gokindustrie

Snel €10 verdienen?

 1. Klik op de knop
 2. Maak een account aan
 3. Stort 10 euro

Je ontvangt direct €10 extra!

Start direct bij Bitvavo!

Augur (REP) is van plan om de wed- en gokmarkt volledig op zijn kop te zetten dankzij blockchain. Waar je nu weddenschappen sluit via een platform als Unibet, kan het dankzij Augur straks rechtstreeks met andere gokkers. Daarmee wil Augur een markt dat in 2020 ruim 60 miljard (!) waard zal zijn in zijn geheel decentraliseren. Lees hier een uitleg hoe ze dat doen, hoe jij hieraan mee kan profiteren en hoe je Augur kan kopen.

Bekijk snel

Wat is Augur (REP)?

Kort samengevat is Augur een gedecentraliseerd "voorspellingsmarktplatform". Dit kan je zien als een platform waar je weddenschappen kan afsluiten met andere gebruikers. Neem bijvoorbeeld de voetbalwedstrijd Ajax-AZ. Als jij ervan overtuigd bent dat Ajax die wedstrijd gaat winnen, kan je een weddenschap aangaan met iemand die denkt dat AZ gaat winnen. Omdat de kans net wat groter is dat Ajax gaat winnen (sorry AZ-fans), kan je meer geld winnen door te gokken dat AZ wint, dan wanneer je erop gokt dat Ajax wint. Dit klinkt niet heel revolutionair, want we hebben in Nederland bijvoorbeeld al wedkantoren als Unibet. Augur wil dit echter volledige decentraal gaan doen, zodat er straks geen tussenpersonen meer nodig zijn.

Een Unibet verdient namelijk een hoop geld aan alle weddenschappen die op hun platform worden aangegaan. Volgens Wikipedia heeft een wedkantoor ongeveer een 11-10 voordeel over haar klanten. Dit betekent dat voor de 100 euro die er aan weddenschappen wordt verloren door het "huis" (het wedkantoor), er 110 euro wordt verdiend. Onder andere hierdoor heeft Unibet in 2015 al 412,49 miljoen euro (!) omzet gemaakt. Dit is maar één speler op het gebied van weddenschappen. Geschat wordt dat in 2020 de online gokmarkt 60 miljard dollar waard zal zijn. Augur streeft ernaar om een zeer groot deel hiervan naar zich toe trekken door alle voordelen van blockchain toe te passen.

De oplossing van Augur

Op het platform van Augur kan je elke weddenschap plaatsen die je maar kan bedenken. Zo'n weddenschap kan variëren van " Bitcoin zal $100.000,- dollar waard zijn aan het einde van 2018" tot "Donald Trump wordt nog voor 2025 op nationale televisie ontvoerd door buitenaardse wezens". Een weddenschap wordt een Augur markt genoemd op het platform en het creëren hiervan kost je een kleine hoeveelheid Ether.

Bij het maken van zo'n markt bepaal jij de "taker fee" en de " maker fee". Dit zijn de kosten voor het kopen en verkopen van aandelen/weddenschappen in deze markt. Jij als grondlegger van de markt krijgt deze fees als de markt sluit. De kans is groot dat wanneer Augur groter wordt, deze fees volledig bepaald worden door de markt. Als grondlegger van een markt is het voor jou belangrijk dat de fees laag zijn, zodat er genoeg mensen op jouw markt weddenschappen gaan sluiten. Het zal wel hoger moeten zijn dan de kosten die je hebt gemaakt voor het creëren van zo'n markt. Onderstaand filmpje legt het nog eens kort voor je uit.

Verhandelen van de weddenschappen

Het mooie aan Augur is dat de weddenschappen verhandelbaar zijn. Neem het voorbeeld hierboven waarin een weddenschap wordt genoemd dat Bitcoin $100.000,- waard zal zijn aan het einde van 2018. Op het moment van schrijven staat Bitcoin op $6500,- en de kans lijkt dus bijzonder klein dat dit binnen vijf maanden stijgt naar een ton. Toch besluit je de gok te wagen en zet je een X bedrag in, omdat het toch veel op kan leveren als het wél gebeurt. Stel nu dat in november Bitcoin $80.000,- waard is. De weddenschap die jij in juli hebt gesloten lijkt opeens een stuk waarschijnlijker. Dit zorgt ervoor dat er opeens een heleboel meer mensen zijn die deze weddenschap hadden willen sluiten. Jij kan hiervan profiteren door jouw weddenschap te verkopen aan de hoogste bieder. Zo heb jij in ieder geval winst gemaakt, of Bitcoin nu die ton haalt of niet. 

Op het platform van Augur kan dit voor elke mogelijke weddenschap. Op deze manier zorgt de "wisdom of the crowd" voor zeer accurate voorspellingen van toekomstige gebeurtenissen. Volgens de speltheorie is de wijsheid van de massa een stuk slimmer dan elke individuele expert. Je kan het platform dus ook gebruiken om zelf in te schatten hoe groot de kans is dat in de toekomst een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt. Bij genoeg gebruikers zou je the wisdom of the crowd op Augur misschien zelfs kunnen gebruiken om de centrale wedkantoren te verslaan.

Onderstaande afbeelding laat een voorbeeld zien van een weddenschap op het Augur platform. Hier kan je wedden wanneer het nieuwe album van Avril Lavigne wordt gelanceerd.

Image
Augur voorbeeld weddenschap, wanneer wordt het album van Avril Lavigne gelanceerd?

De Token van Augur: REP

De ruggegraat van Augur is zijn token REP. Bij de creatie van het platform in 2015 zijn hier in totaal 11 miljoen van gecreëerd. REP staat voor "reputatie" en behoort dan ook tot de categorie 'reputation tokens'. Het is de beloning die je krijgt voor het correct doorgeven van een bepaalde gebeurtenis. Als Ajax-AZ is bijvoorbeeld geëindigd in 1-0 en jij geeft dit correct door aan het platform, dan verdien je daar REP mee. Het kost je echter ook REP-tokens om het recht te hebben om dit door te mogen geven. Als jij dit recht gekocht hebt en vervolgens doorgeeft dat AZ gewonnen heeft met 0-1, terwijl dit niet is gebeurd, dan verlies je jouw tokens. Het team van Augur heeft een infographic gemaakt om het wat beter uit te leggen. 

Image
Infograhic Augur die uitlegt hoe rep tokens werken

 

Als jij veel REP-tokens bezit, dan word je als betrouwbaarder gezien. Daarbij krijg je per token die je bezit een deel van de market fees van het Augur platform. Voor elke REP die je bezit, krijg je 1/22.000.000 van het totaal aan market fees. Hoe meer je hebt en hoe vaker je uitkomsten correct doorgeeft, hoe meer je dus krijgt. Hieronder volgt nog een kort Engels filmpje dat het wellicht wat duidelijker uitlegt.

 

Kenmerken REP

Token symbool REP
Totaal aantal tokens 11 miljoen
Aantal tokens in omloop 11 miljoen
Prijs tijdens ICO $0,60
Token type ERC-20 (gebaseerd op het Ethereum-protocol)
Hardcap verkoop van tokens $5 miljoen
Opgehaald vermogen tijdens ICO $5 miljoen

Geschikte wallet voor de token

REP kan je naast het platform waar je ze koopt, ook op een hardware wallet opslaan. Dit wordt in de meeste gevallen aangeraden aangezien je hier zelf de private key in handen hebt en dus daadwerkelijk eigenaar bent van de coins. Op deze manier ben je onvatbaar voor hacks of fouten van het handelsplatform. De bekendste hardware wallet is op dit moment de Ledger Nano S. Deze kan je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan kopen

Team

Het team van Augur is van een hoog niveau. Ze zijn al sinds 2015 bezig met het project en elk team met 3 jaar ervaring in zo'n jonge markt als de cryptomarkt is een team om rekening mee te houden. De founders zijn Jack Peterson en Joey Krug. 

Vooral Peterson is een talentvolle developer. Hij heeft een Ph.D gehaald op de universiteit van Californië en heeft hiervoor als onderzoeker/developer gewerkt bij defensie. Daarbij is hij een van de in 2016 begonnen "Thiel Fellows". Dit is een initiatief van Peter Thiel (een van de meest bekende ondernemers van Amerika die op het moment van schrijven een hogere persoonlijke waarde heeft dan Zilliqa, Wanchain en ICON bij elkaar) waarbij hij een opleiding wilde opzetten die anders was dan de traditionele opleidingen. Thiel Fellows krijgen ieder 100.000 dollar om te leren door te doen. Je moet van goede huizen komen om hiervoor in aanmerking te komen, maar Peterson heeft hem succesvol afgerond. 

Volgens de website bestaat het team uit 19 personen, waarvan 12 developer. Wat opvalt is dat ze maar 1 marketeer hebben. Dit is wellicht een van de redenen dat er nooit veel hype rondom Augur hangt. Via deze link kan je alle medewerkers van Augur op LinkedIn vinden. De belangrijkste drie staan hieronder met daaronder een afbeelding van een kleine greep uit het team. 

Naam Functie Ervaring
Jack Peterson Co-founder & hoofd developer
 • PhD op de universtiteit van Californië.
 • Graduate van de 2016 Thiel Fellows.
 • Bijna 4 jaar Augur aan het ontwikkelen.
Joey Krug Co-founder & Senior developer
 • Computer Science gestudeerd op Pomona College.
 • Schrijver voor Forbes over crypto (1 jaar).
 • Al bijna 4 jaar bezig met ontwikkeling Augur.
 • Co-Chief Investment Officier bij Pantera Capital.
Tom Kysar Head of Operations
 • Zeven jaar ervaring als Internet Marketeer.
 • Ruim twee jaar product manager / head of operations bij Augur.
Image
Een kleine greep uit het team van Augur

Adviseurs & Partners

De adviseurs van Augur zijn van zeer hoog niveau. De meest aansprekende is niemand minder dan de founder van Ethereum , Vitalik Buterin. Daarnaast hebben ze handelsexpert Ron Bernstein, econoom Robin hanson, de CEO van Enlighted Joe Costello en de founder van het Lightning Network Elizabeth Stark. 

Roadmap

De roadmap voor komende maanden heeft Augur via deze Medium post bekendgemaakt aan het publiek. De volgende nieuwe features zullen dan toegevoegd worden. Ze hebben hierbij geen deadline gegeven wanneer het precies klaar zal zijn.

 • Meer dan acht verschillende markten voor weddenschappen.
 • Meer cryptocurrency's accepteren op de wedmarkten dan alleen Ether.
 • Town Crier, Oraclize.it, SmartContracts.com en RealityKeys als 'first resolver' opties inbouwen in de gebruikersinterface. Dit zorgt voor een veel snellere doorvoer van de uitkomst van de weddenschap.
 • Mogelijkheid tot handelen buiten de blockchain om dankzij het 0x - protocol.
 • State channel trading
 • Een betere gebruikersinterface voor mobiel

Populariteit en gemeenschap

Augur is een van de oudere cryptocurrency's en dat is te merken aan de grootte van hun sociale kanalen. Het heeft zeer veel volgers op zowel Twitter, Facebook als Reddit. Als je zelf interesse hebt om ze te volgen op een van deze kanalen, dan kan dat via de links hieronder.

Populariteit REP (juli 2018)
Twitter 115k volgers
Facebook 17k volgers
Reddit 8,4k lezers

Kritiek

De makkelijkste kritiek die gegeven kan worden is dat Augur een markt aanboort waar al zeer machtige spelers rondlopen. Betfair, Bookmaker en Nadex zijn miljardenbedrijven die niet zomaar een decentrale weddenschappenmarkt hun marktaandeel laat stelen. Het is nog afwachten hoe zij zullen reageren op de huidige ontwikkelingen omtrent blockchain. Als zij de dreiging zullen voelen, dan is het voor hen een koud kunstje om er honderden miljoenen tegenaan te gooien om Augur volledig weg te concurreren.

Conclusie

Augur (REP) is een mooi project wat de toekomst van gokken en wedden volledig op zijn kop kan zetten. Het kan in potentie de grootste en machtigste bedrijven volledig buitenspel zetten. Daarbij is het handelen in weddenschappen een zeer mooie bijkomstigheid. Ook over het team valt weinig negatiefs te zeggen. Het grootste nadeel is de markt die ze willen veroveren. Het is dan wel een miljardenmarkt waar dus flinke groeimogelijkheden zijn, het wordt nog een hele kluif om te 'winnen' van de grote jongens hier. Toch is het in onze ogen onvermijdelijk dat crypto op de lange termijn de wereld over gaat nemen en alle bedrijven die als tussenpersoon fungeren buitenspel zet. Als Augur dan de grootste wordt op het gebied van wedden en gokken, dan zullen we over 10 jaar keihard lachen om de prijs van nu. De toekomst zal het ons uitwijzen!

 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!