Verschillende cryptomunten en dividend

Cryptocurrency's en dividend

Er zijn veel manieren waarop je geld kunt verdienen met cryptocurrencies. De coins kunnen in waarde stijgen, het is mogelijk om artikelen op Steemit te schrijven en tegenwoordig komen er steeds meer cryptoprojecten die dividend uitbetalen. Ontzettend interessant voor mensen die een passief inkomen willen realiseren. In dit artikel wordt ingegaan op wat dividend is en hoe dit tot uiting komt in de cryptowereld. 

Wat is dividend?

Er zijn een aantal verschillen tussen dividend dat we vanuit de bedrijfswereld kennen en dividend binnen de cryptowereld. 

Dividend op aandelen

Iemand die aandelen van een bedrijf bezit is daarmee aandeelhouder/mede-eigenaar van het bedrijf. Het aandeelhouderschap geeft recht op dividend, indien er winst wordt gemaakt. Dividend is de belangrijkste wijze waarop de gerealiseerde winst van een onderneming wordt uitgekeerd aan de eigenaren/aandeelhouders.
Er zijn twee vormen van dividend. Het gaat hierbij om cash -en stockdividend. Cashdividend houdt in dat de beloning in contante op uw beleggingsrekening wordt gestort. Stockdividend betekent dat er aandelen worden uitgekeerd. 

Dividend binnen de cryptocurrencies

De houders van cryptocurrencies hebben hiermee geen eigenaarschap binnen een bedrijf verkregen. Met andere woorden, ze hebben geen zeggenschap over het reilen en zeilen van het cryptoproject en kunnen het Raad van Bestuur (RvB) niet op het matje roepen in tijden van crisis. 
Cryptocurrencyhouders krijgen beloningen voor het bezitten van de tokens/coins. Dit is echter niet voor iedere coin zo. Met name de cryptoprojecten met een Proof-of-Stake (PoS) concensus mechanisme kennen een beloningsprincipe.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Dividend met Proof-of-Stake (PoS)

Bij sommige cryptoprojecten is het mogelijk om coins te staken. Hierbij stop je de tokens van het desbetreffende cryptoproject in je wallet en stel je de wallet beschikbaar voor staken. Jouw coins helpen hierdoor transacties binnen het netwerk goed te keuren. In ruil daarvoor ontvang je nieuwe coins. Hoe langer en hoe meer coins je in de wallet bewaart, hoe meer dividend er wordt uitbetaald.                              Hoe hoog de beloningen daadwerkelijk zijn is onbekend aangezien de prijzen van de tokens sterk fluctueren. Het kan zijn dat je 10% dividend hebt in het aantal tokens maar dit wellicht 5% is ten opzichte van het ingelegde vermogen.  

Voorbeelden van cryptocurrencies met beloningconstructies                                           

  1. DigixDAO is een van de eerste Decentrale Autonome Organisaties (DAO) binnen het Ethereumnetwerk voor het handelen en beleggen in goud. Het dividend wordt betaald vanuit de ontvangen transactiekosten. Deze fees betalen mensen om hun goud te bewaren. De DGX transactiekosten bedragen 0.13% met een maximaal bedrag van 1 DGX per transactie. De waarde van een DGX token staat gelijk aan de waarde van 1 gram goud. Het is mogelijk eens per kwartaal je beloning te ontvangen. Een vooralsnog onbekend percentage wordt van de transactiekosten evenredig verdeeld over de tokenhouders. 
  2. Augur is een platform waarop je gedecentraliseerde markten kunt opzetten. Op zo’n markt kan je door middel van smart contracts voorspellingen doen. Voorbeeld:
    Nick creëert een ‘prediction market’ met als vraag “Zal een Bitcoin in 2018 €10.000 waard zijn?”. Iedereen kan op deze prediction market stemmen en ook biedingen uitbrengen. Het bedrag dat gemoeid gaat met de biedingen wordt opgeslagen in een smart contract. De participanten die uiteindelijk gelijk hebben krijgen dit bedrag uitbetaald in REP-tokens. Mensen die REP-tokens in hun wallet hebben krijgen 50% van de verdiende fees uitbetaald. Stel de omzet van Augur is 1 miljard euro en we nemen aan dat de gemiddelde fee 1% is. De berekening is dan 1 miljard x 0,01 x 0,5 = €5 miljoen. Iemand met 1 REP-token ontvangt dan €5 miljoen / 11 miljoen (totaal aantal REP-tokens) = €0,45 
  3. Peerplays is een gedecentraliseerd gokplatform. De tokenhouders helpen mee aan de beveiliging van de infrastructuur van het netwerk. In ruil hiervoor krijgen zij een vergoeding die automatisch in de wallets wordt bijgeschreven. Het dividend komt tot stand door de verdiende fees te verdelen over alle tokenhouders. Wanneer er een jackpot valt, gaat er een klein percentage fee naar Peerplays toe. Dit bedrag wordt automatisch door de blockchain in een virtual account geplaatst en vervolgens naar rato verdeeld over alle tokenhouders. 
  4. Iconomi  – Is een platform waar je eigen cryptofondsen kunt creëeren. Deze fondsen verdienen geld door de fees die worden gevraagd aan de gebruikers. ICONOMI plant om de ICONOMI tokens met eigen winst terug te kopen op de markt en deze te ‘verbranden’. Hierdoor zijn er minder tokens in omloop en stijgt de waarde per token. Andere cryptoprojecten die dit ook doen zijn BinanceCoin en MobileGo. Belangrijk om te weten is dat je geen extra coins ontvangt maar dat er schaarste wordt gecreëerd en jouw coins daardoor meer waard worden. Deze cryptoprojecten werken volgens een Proof-of-Burn consensus mechanisme.
  5. NEO werkt volgens het Proof-of-Stake principe en aandeelhouders kunnen hun NEOshares staken om te helpen bij de beveiliging van het NEO-netwerk. In ruil hiervoor krijgen zij een gedeelte van de transactiekosten en dat is hun dividend. Dit wordt uitbetaald in GAS. Op deze website kan je uitrekenen hoeveel GAS je kunt verdienen.

Kritiek

Er zijn mensen die kritiek hebben op cryptoprojecten doordat, volgens hen, mensen vals worden gelokt met dividenduitbetalingen. De critici benadrukken dat er geen sprake is van dividend omdat het vanuit de kern totaal het tegenovergestelde betreft.
Tokenhouders krijgen hun beloning veelal in de vorm van extra coins/tokens. Hierdoor komen er meer tokens van het cryptoproject in roulatie en wordt er dus eigenlijk geld bijgedrukt. 
Dit betekent dat het aanbod stijgt en daardoor de waarde per coin daalt. Je zorgt er zelf voor dat de waarde van je eigen coins omlaag gaat. Dit is in theorie het tegenovergestelde van dividend. Dividend is een uitbetaling die de waarde van iemands investering doet stijgen. Dit betekent, òf een uitbetaling in contante òf meer shares/coins waardoor je meer procent van het project bezit.

Wat vind jij? Hebben de critici een punt of zie je geen problemen in de beloningsconstructies?

Heb je nog suggesties voor goede, dividend uitbetalende, cryptoprojecten, vermeld ze dan in een reactie.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.