Als je een beetje op de hoogte bent van Polkadot (DOT) dan weet je dat er veel hype is rondom Parachain-veilingen. Zowel Polkadot als zijn wilde neefje Kusama (KSM) hebben namelijk een kenmerkende architectuur van hun blockchain waarin ze een kern hebben, de Relay Chain, met daaromheen verschillende Parachains. Parachains zijn individuele blockchains die hun eigen tokens kunnen hebben en hun functionaliteit optimaliseren voor specifieke gebruikssituaties.
Polkadot is echter een jong project dat pas in mei 2020 lanceerde. Parachains zijn een belangrijk onderdeel van het project, maar zijn vooralsnog nog niet onderdeel van het ecosysteem. Verder weten we wel dat er maar een beperkt aantal Parachain-plekken beschikbaar zullen zijn en dat de concurrentie voor zo'n plek moordend zal zijn.
Eén van de crypto-projecten die de strijd aangaat voor een Parachain-plek is Moonbeam. Moonbeam wil namelijk de brug worden tussen de smart contracts compatibiliteit van Ethereum en de schaalbaarheid en interoperabiliteit van Polkadot.
Geen zorgen, in dit artikel nemen we een deep-dive in Moonbeam en behandelen we wat ze precies willen en geven we een antwoord op de vraag: wat is Moonbeam (GLMR)?
Bekijk snel:
Parachain-plek op Polkadot
Voordat we Moonbeam als crypto-project gaan analyseren, is het verstandig om te weten wat precies een Parachain-plek is.
Bitcoin (BTC) staat vooral bekend om zijn decentrale eigenschappen waardoor het een goede store-of-value is, oftewel: een oppotmiddel. Ethereum (ETH) gooit het wat dat betreft over een compleet andere boeg. Ethereum is namelijk het onderliggende netwerk van een compleet ecosysteem dat erop gebouwd wordt. Onder dit ecosysteem vallen bijvoorbeeld DeFi en NFTs.
Polkadot probeert net zo'n ecosysteem op te bouwen als Ethereum, maar doet dat net iets anders. Polkadot focust namelijk ook op de interoperabiliteit van verschillende netwerken. Met interoperabiliteit wordt het probleemloos samenwerken van verschillende blockchains bedoeld.
De belangrijkste onderscheidende eigenschap van Polkadot is dus cross-chain interoperabiliteit. Met deze interoperabiliteit wilt Polkadot een volledig decentraal en privé netwerk opzetten, dat gecontroleerd wordt door de gebruikers.
Met dit netwerk wil Polkadot het creëren van nieuwe toepassingen en diensten makkelijker maken. Het netwerk-protocol doet dit door zowel openbare als private blockchains, orakels en toekomstige technologieën, met elkaar te verbinden via de Relay Chain. De onafhankelijke blockchains worden "Parachains" genoemd.
Mocht je meer willen weten over hoe Polkadot precies werkt en wat alle verschillende onderdelen van het netwerk zijn, lees dan hier de uitgebreide uitleg van Polkadot.
Hieronder staat een afbeelding weergegeven om je een beter beeld te geven van de architectuur van het Polkadot-ecosysteem.
In grote lijnen bestaat het Polkadot-ecosysteem uit twee onderdelen: de Relay Chain en daaromheen de Parachains. Kusama heeft overigens dus dezelfde architectuur.
- Relay Chain is het belangrijkste onderdeel en de kern van de architectuur van Polkadot. Alle verschillende blockchains die als parachain verbonden zijn met het Polkadot-netwerk, zijn verbonden met elkaar via de Relay Chain.
- Parachains zijn individuele blockchains die hun eigen tokens kunnen hebben en hun functionaliteit optimaliseren voor specifieke gebruikssituaties. Er zullen maar een beperkt aantal plekken beschikbaar zijn, momenteel geschat op 100 plekken.
Omdat het aantal slots beperkt is, maakt Polkadot gebruik van Parachain slot auctions, oftewel: veilingen. Parachain veilingen zijn letterlijk veilingen. Parachain-bieders kunnen bieden in de veiling door de plek op de Relay Chain op te geven die ze willen hebben, evenals het aantal DOT-tokens dat ze bereid zijn uit te geven.
Eén van de meest veelbelovende Parachain-bieders is Moonbeam, maar het is nog onzeker wanneer de Parachain-veilingen plaats gaan vinden op Polkadot.
Wil je meer weten over Polkadot (DOT)? In onderstaande video van AllesOverCrypto legt Matt je alles uit over Polkadot!
Wat is Moonbeam?
Moonbeam is dus een project dat de strijd aan gaat voor een Parachain-plek. Zoals je inmiddels weet kan iedere Parachain zijn eigen functionaliteit hebben en dat is ook zeker het geval bij Moonbeam. Moonbeam wilt namelijk de gebruiksvriendelijke brug tussen Ethereum en Polkadot voor ontwikkelaars worden.
Moonbeam is een smart contract platform dat een Ethereum-combineerbare omgeving biedt voor het bouwen van dApps.
Web 3.0: een multi-chain toekomst
Net als Polkadot, gelooft Moonbeam in een toekomst waarin meerdere blockchains naadloos samenwerken met elkaar. Dit wordt ook wel multi-chain interoperabiliteit genoemd. De visie van het team achter Moonbeam is dan ook:
We believe in a multi-chain future with many chains, and many users and assets on those chains.
Vanuit deze visie is het team vervolgens aan Moonbeam gaan werken.
Moonbeam is ontworpen om de nieuwe soorten activa en gebruikers te bedienen die op meerdere blockchains gebruikt zullen worden. Hierbij kijkt Moonbeam dus echt naar de toekomst van het internet: Web 3.0.
Web 3.0 is de aankomende derde generatie van het internet waarbij website en (d)apps in staat zullen zijn om informatie op een slimme, gedecentraliseerde manier te verwerken.
Bestaande smart contract platformen, zoals Ethereum en Cardano (ADA), zijn ontworpen voor die specifieke blockchain. Door cross-chain smart contract functionaliteit te bieden, stelt Moonbeam ontwikkelaars in staat om bestaande smart contracts naar Moonbeam te verplaatsen. Hiermee vergroot Moonbeam het bereik van de dApps door ze uit te breiden naar nieuwe gebruikers op andere blockchains.
Je kunt Moonbeam dus echt zien als een ontwikkelaarsvriendelijke brug tussen Ethereum en Polkadot. En omdat Polkadot gefocust is op interoperabiliteit, brengt Moonbeam hier de dApps in contact met iedere andere blockchain die is aangesloten op Polkadot via een Polkadot-Bridge.
Dat klopt, naast de Parachains en de Relay Chain, bestaat het Polkadot-ecosysteem ook nog uit bridges. Bridges, oftewel blockchain-bridges, zijn manieren waarop twee zelfstandige en technologisch verschillende blockchains met elkaar kunnen communiceren.
Onderstaande afbeelding geeft weer hoe zo'n bridge eruit ziet. Hierbij zijn de Parachains dus geen blockchains gebouwd op Substrate, het blockchain-raamwerk van Polkadot, maar zijn het eigen, onafhankelijke blockchains, zoals de Bitcoin-blockchain en de Chainlink-blockchain.
Voor wie is Moonbeam gemaakt?
Er zijn drie belangrijke doelgroepen die het meest kunnen profiteren van Moonbeam's cross-chain functionaliteit:
Bestaande Ethereum-gebaseerde projecten
Ethereum staat onder vuur vanwege de hoge transactiekosten en de lange transactietijd van het netwerk. Crypto-projecten op Ethereum worstelen met uitdagingen op het gebied van schaalbaarheid en kunnen Moonbeam gebruiken om:
- Delen van hun bestaande werkdruk te verplaatsen van de Ethereum main-chain zonder daar veel voor te veranderen.
- Het bereik uit te breiden naar het Polkadot-ecosysteem en andere blockchains die verbonden zijn met Polkadot.
- Een multi-chain te implementeren, waarbij dApps tegelijkertijd op zowel Ethereum als Moonbeam draaien.
Polkadot Ecosysteem Projecten
Naast Moonbeam zijn er nog veel meer crypto-projecten die het voordeel van Polkadot zien. Lees hier een artikel over veelbelovende Polkadot-projecten. Deze Polkadot-projecten die smart contract functionaliteit nodig hebben kunnen Moonbeam gebruiken om:
- Nieuwe functionaliteit toe te voegen die wel nodig is, maar niet is opgenomen in de Relay Chain. Zo zouden ze met Moonbeam een platform kunnen creëren waarmee ze hun project kunnen crowdfunden.
- Gebruik maken van de uitgebreide Ethereum ontwikkelingstoolkit.
Ontwikkelaars van nieuwe DApps
Ook individuen en teams die nog niet aan het bouwen zijn, maar wel willen proberen te bouwen op Polkadot, kunnen Moonbeam gebruiken om:
- Gebruik te maken van de gespecialiseerde functionaliteit van Polkadot parachains, zoals het het bereiken van andere blockchains via Bridges.
Kusama
Zoals je inmiddels weet zijn er nog geen parachain-veilingen op Polkadot. Kusama, het wilde neefje van Polkadot, heeft zijn bijnaam gekregen omdat alles binnen het Kusama ecosysteem sneller en met minder controle doorgevoerd kan worden. En zo zijn onlangs ook de Parachain-veilingen aangekondigd:
In de tweet die hierboven weergegeven staat, staat beschreven dat een upgrade voorstel zojuist door de "Raad" is gegaan en dat het nu een publieke referendum is. Nu hoor ik je denken: "Huh, sinds wanneer is crypto zo politiek?"
Het Polkadot ecosysteem en daarmee ook het Kusama ecosysteem hebben een governance model, oftewel een bestuursmodel. Het bestuur gaat over de toekomst van een crypto: eventuele upgrades en aanpassingen op het netwerk. Zo'n bestuursmodel bestaat uit verschillende bestuursorganen, zoals de Raad en het Technisch Comité. Mocht je precies willen weten hoe het bestuursmodel in elkaar steekt, lees dan hier de uitgebreide uitleg over het governance model van Polkadot en Kusama.
Moonriver
Anyways: Parachains zullen dus eerder op Kusama zijn dan op Polkadot. Om die reden heeft Moonbeam ervoor gekozen om ook een Parachain-plek op te eisen in het Kusama ecosysteem. Dit zal echter niet op dezelfde naam gaan, maar op de naam Moonriver.
De inzetting van Moonriver op Kusama staat gepland in kwartaal 2 van 2021. Moonbeam zelf staat gepland voor kwartaal 3 van 2021.
Moonriver is bedoeld als begeleidend netwerk bij Moonbeam, waar het een permanent gestimuleerd kanarie-netwerk zal worden.
De naam kanarie-netwerk komt van het idee van kanaries die in kolenmijnen werden gebruikt om mijnwerkers te waarschuwen door koolmonoxide en andere giftige gassen te detecteren die hen zouden kunnen verwonden. De kanarie's gingen namelijk veel eerder dood, waardoor de mijnwerkers wisten dat er giftige gassen in de lucht hingen.
Op dezelfde manier werkt Moonriver als een kanarie door te waarschuwen en te helpen bij het opsporen van kwetsbaarheden of zwakheden in de codebasis van Moonbeam.
Nieuwe code zal eerst naar Moonriver worden gestuurd, waar het kan worden getest en geverifieerd onder echte economische omstandigheden. Zodra bewezen, zal dezelfde code naar Moonbeam op Polkadot worden verzonden.
Belangrijk om te weten is dat Moonriver een eigen, onafhankelijk project is. Zo heeft Moonriver ook zijn eigen token: de RIVER-token, waar we het zo over gaan hebben.
Moonbeam Ecosysteem Tokens
Als gedecentraliseerde smart contract platforms, hebben Moonbeam en Moonriver hun eigen utility tokens, Glimmer (GLMR) en River (RIVER), nodig om goed te kunnen functioneren. De GLMR-token voor Moonbeam, en RIVER-token voor Moonriver.
Zonder deze tokens kunnen netwerkdeelnemers geen toegang krijgen tot de functies van beide netwerken. Beide tokens hebben dezelfde toepassingen, alleen dan voor hun eigen netwerk. De toepassingen zijn:
- Transactievergoedingen betalen voor toegang tot en ondersteuning van netwerkoperaties.
- Drijfveer van de collators. De collators zijn de volledige nodes die verantwoordelijk zijn voor het onderhouden van Parachains op Polkadot en Kusama.
- Ondersteuning van Ethereum's 'gas' meting door de uitvoering van smart contracts.
- Ondersteunen van bestuursmechanismen op de blockchain door bijvoorbeeld referenda voor te stellen, te stemmen en raadsleden te kiezen.
- De techniek aandrijven die nodig is om de gedecentraliseerde node-infrastructuur te creëren waarop de beide netwerken werken.
Tokenomics
Onder tokenomics verstaan we de economische instelling en het economische beleid van de distributie, productie en verdeling van de tokens van een project. Dit is een steeds belangrijker wordend aspect van een goed project, omdat een oneerlijke verdeling van tokens vaak slecht is voor de reputatie en de decentrale aard van een cryptomunt.
Glimmer (GLMR)
Op de dag van de lancering van het Moonbeam netwerk, zal de totale voorraad 10 miljoen Glimmer tokens zijn.
Een deel van de netwerk tokens is gereserveerd om ervoor te zorgen dat het netwerk een parachain-plek veilig stelt en behoudt op het Polkadot netwerk. Deze gebruikt Moonbeam dus als kapitaal voor de parachain-veilingen.
Een aanzienlijk deel van het netwerk (16%) is ook gereserveerd voor een toekomstige openbare verkoop, die kort voor de publieke lancering van het netwerk zal plaatsvinden. De hoeveelheid voor verkoop kan worden verhoogd op basis van de vraag van het publiek. Details over de verkoop hiervan zijn nog niet bekend.
Moonbeam streeft naar een jaarlijks inflatiepercentage van 5% en heeft als zodanig een onbeperkte tokenvoorraad. Het doel van de inflatie in Moonbeam is om te betalen voor de lopende beveiligingsbehoeften van het netwerk.
River (RIVER)
Het totale aanbod en de token-toepassingen op Moonriver zullen hetzelfde zijn als op Moonbeam, maar de distributie van tokens zal anders zijn om de unieke doelen en eigenschappen van het netwerk te ondersteunen.
Moonriver dient als kanarie-netwerk voor Moonbeam, maar het zal ook een community geleid experiment zijn waar de gemeenschap zal beslissen welke richting het project uitgaat. Hierdoor is de verdeling van de tokens aanzienlijk anders dan de GLMR-tokens. Moonriver zal onder andere een grote parachain crowdloan gebruiken om zijn eerste parachain slot op Kusama te verkrijgen.
Een meerderheid van de tokens (60%) zal eerlijk en zonder toestemming worden verdeeld als onderdeel van de initiële veiling.
Moonriver streeft naar een jaarlijks inflatiepercentage van 5% en heeft dan ook een onbeperkte tokenvoorraad. Het doel van de inflatie in Moonriver is te betalen voor de lopende beveiligingsbehoeften van het netwerk.
Partnerships
Moonbeam is zo'n beetje het meeste gehypte Parachain project dat het er is. Een bezoekje aan de partnerships pagina van Moonbeam laat hetzelfde zien. Er wordt namelijk volop gebouwd op Moonbeam door grote projecten zoals Chainlink (LINK), DIA (DIA), Orion Protocol (ORN), Ocean Protocol (OCEAN), Polkastarter (POLS) en MetaMask.
Roadmap
Moonbeam wordt nog steeds actief ontwikkeld en een duidelijke roadmap is er vooralsnog niet. Dit heeft ook grotendeels te maken met de afhankelijkheid van wanneer parachain-veilingen worden aangekondigd op het Polkadot netwerk.
De ruwe routekaart is om Moonriver, de Kusama-implementatie, tegen het einde van het tweede kwartaal van 2021 te lanceren, en Moonbeam op het Polkadot MainNet in het derde kwartaal van 2021.
Conclusie
Moonbeam is een ontwikkelaar-georiënteerde blockchain die streeft naar combineerbaarheid met het bestaande Ethereum netwerk en de ontwikkelaar toolskit ervan.
De belangrijkste kenmerken van Moonbeam die hiervoor moeten gaan zorgen zijn:
- Een volledige Ethereum Virtual Machine implementatie; waardoor op Solidity (Ethereum programmeertaal) gebaseerde smart contracts gemigreerd kunnen worden met minimale veranderingen en met dezelfde verwachte uitvoeringsresultaten.
- Implementatie van de Web3 RPC API; zodat bestaande dApp front-ends (gebruikers interface) kunnen worden gemigreerd met minimale wijziging, en zodat bestaande Ethereum-gebaseerde tools, zoals MetaMask, kunnen worden gebruikt zonder wijziging tegen Moonbeam.
- Compatibel met de Substrate Ecosystem Toolset; inclusief block explorers, front-end ontwikkelingsbibliotheken, en wallets, zodat ontwikkelaars en gebruikers de juiste tool kunnen gebruiken voor wat ze proberen te bereiken.
- Native Cross-Chain Integratie via het Polkadot netwerk en via token bruggen, die het mogelijk maakt tokens te verplaatsen en berichten door te sturen met Ethereum en andere blockchains, zoals Binance Smart Chain en Cardano..
- On-Chain Governance; om belanghebbenden en deelnemers van het netwerk in staat te stellen het basisprotocol snel en zonder fork te laten evolueren volgens de behoeften van ontwikkelaars en de gemeenschap.
Al met al brengt Moonbeam echt iets unieks op de markt. Polkadot krijgt, net als Cardano, vaak te horen dat er nog geen daadwerkelijke ontwikkelingen op gebeuren, zoals dat bij Ethereum wel het geval is.
Moonbeam vult dit gat eigenlijk op door niet de competitie aan te gaan met Ethereum, maar door een brug te worden tussen Ethereum ontwikkelaars en alle andere blockchains die via Polkadot verbonden zijn.
Voor veel ontwikkelaars en projecten zal een Ethereum-compatibele smart contract aanpak veel eenvoudiger en sneller te implementeren zijn, dan een eigen, nieuwe blockchain te maken op Substrate, de programmeerkit van Polkadot.
Door deze smart contracts op Moonbeam te bouwen, kunnen ontwikkelaars nog steeds integreren met andere ketens en waarde halen uit Polkadot-gebaseerde netwerk effecten.
Tot slot is het maken van een eigen kanarie-netwerk op Kusama naar mijn mening ook een goede strategische zet. Hierdoor kan Moonbeam tests draaien en een community opbouwen voordat ze "voor het echie" op Polkadot lanceren.
Er zijn in dit artikel best wel wat ingewikkelde en technische onderwerpen aan bod gekomen. Hopelijk is het duidelijk en eenvoudig genoeg uitgelegd zodat je het kunt begrijpen. Als je toch nog vragen hebt, nodigen we je graag uit om in onze AllesOverCrypto Facebook groep een balletje op te gooien. Daar zijn AOC’ers en leden van de groep altijd bereid om je vragen te beantwoorden. Zie je daar dan!