Polkadot logo weergeven

Beste Altcoin projecten die op Polkadot gebouwd worden

Polkadot projecten zijn booming dit jaar. En dat is niet zo gek: Polkadot is één van de beste altcoin performers van 2020. Op het moment van schrijven staat de crypto op de vierde plek in de ranglijst met een marketcap van $35 miljard dollar. In onze uitleg over Polkadot gaan we diep in op de technische aspecten van deze crypto.

Voor nu is het belangrijk te weten dat Polkadot bestaat uit de Relay Chain, de kern van het netwerk, met daar omheen verschillende parachains. Parachains zijn individuele blockchains die hun eigen tokens kunnen hebben en hun functionaliteit optimaliseren voor specifieke gebruikssituaties. Op dit moment zijn de parachains nog geen onderdeel van het netwerk, maar de parachains veilingen worden wel snel verwacht. Momenteel worden er tientallen projecten gebouwd op Polkadot, maar niet alle projecten zullen een plek krijgen als parachain en verbonden worden met de Relay Chain; er zijn namelijk maar een beperkt aantal parachain plekkern beschikbaar. Veel experts verwachten dat crypto's die een eigen parachain krijgen veel in prijs zullen gaan stijgen. In dit artikel gaan wij dieper in op altcoins waarvan wij denken dat ze een goede kans maken om een parachains te worden. 

Alles wat hier wordt besproken is louter algemene informatie en alléén bedoeld als algemene informatie. Het bevat geen investeringsadvies noch een aanbod, uitnodiging of aanbeveling om een financieel instrument aan te kopen of te verkopen of om een andere transactie aan te gaan.

Bekijk nu

Wat is Polkadot (DOT) 

Voordat we duiken in de veelbelovende crypto's die in het ecosysteem van Polkadot gebouwd worden, bekijken we waar het project zelf voor staat. Polkadot is begonnen door Dr. Gavin Wood, co-founder van Ethereum en uitvinder van Solidity, de programmeertaal van smart contracts op de Ethereum blockchain. Wood was gefrustreerd met de progressiesnelheid van Ethereum 2.0 en begon daarom de Web3 Foundation samen met Robert Habermeier en Peter Czaban. Eind 2017 voerde Web3 Foundation een ICO uit op basis van de Polkadot Whitepaper. Met de opbrengsten van deze ICO is de Web3 Foundation vervolgens aan de slag gegaan. Halverwege 2020 werd Polkadot gelanceerd. Kort gezegd is Polkadot een open-source sharding-multichain-protocol, gebouwd op Substrate, dat de cross-chain-overdracht van gegevens of activatypen, dus niet alleen tokens, mogelijk maakt waardoor een breed scala aan blockchains interoperabel met elkaar worden. Een hele technische mond vol, maar Polkadot onderscheidt zich dus voornamelijk aan de hand van een uniek sharding mechanisme, maar vooral doordat ze verschillende blockchains (cross-chain) zonder problemen met elkaar laten samenwerken: interoperabiliteit. 

Deze multi-chain interoperabiliteit tracht Polkadot te bereiken door hun unieke architectuur van het ecosysteem, bestaande uit:

  • Relay Chain: de kern van de blockchain.
  • Parachains: individuele blockchains verbonden met elkaar en met de Relay Chain.
  • Bridges: maken de verbinding mogelijk tussen parachains en andere verschillende onafhankelijke blockchains, zoals Bitcoin of Ethereum.
Image
Het netwerk van Polkadot met de Relay Chain als kern.
Het netwerk van Polkadot met de Relay Chain als kern.

Dit is echter alleen de basis van het ecosysteem van Polkadot. Lees in onze uitgebreide blog meer over deze cryptocurrency.

Wil je meer weten over Polkadot (DOT)? In onderstaande video van AllesOverCrypto legt Matt je alles uit over Polkadot!

De beste Altcoin Projecten op Polkadot

Nu we de basics van Polkadot kennen gaan we verder met altcoin projecten die op de Polkadot blockchain runnen. Hieronder hebben we enkele van de meest besproken en veelbelovende projecten van Polkadot op een rijtje gezet. Zoals eerder aangegeven worden er tientallen projecten gebouwd op het Polkadot ecosysteem, elk met zijn eigen use-cases. Wat we ook eerder hebben aangegeven is dat er maar een beperkt aantal parachain plekken beschikbaar zullen zijn. Veel van deze projecten strijden om een ​​parachain-plek om daarmee rechtstreeks verbonden te zijn aan de Polkadot Relay Chain. Onderstaande altcoins zijn gebouwd op Polkadot en hebben volgens ons veel kans om een parachain-plek te bemachtigen.

ChainX (PCX)

ChainX (PCX) is één van de eerste crypto's die gebouwd wordt op Substrate, het framework van Polkadot voor het bouwen van een eigen blockchain. In de korte tijd dat de blockchain bestaat, zijn er letterlijk honderden nieuwe oplossingen voor problemen ontstaan ​​doordat ontwikkelaars deze nieuwe technologie op onverwachte manieren gebruiken. Hoewel dit goed was voor het oplossen van problemen, heeft het ook geleid tot het bestaan ​​van veel zelfstandige blockchains die baat zouden hebben aan verbindingen met elkaar. Zo stelt ChainX dat Bitcoin een aanvaarde store-of-value is, maar de transactiesnelheid is te traag. ZCash heeft privacybescherming ingeschakeld, maar er zijn geen smart contracts op te bouwen. En Ethereum support smart contracts, maar is niet schaalbaar genoeg. Daar speelt ChainX op in door layer 2 solutions, oftewel oplossing voor schaalbaarheid, toe te passen op andere crypto's buiten het Polkadot ecosysteem. ChainX heeft tot doel de interoperabiliteit van data met andere blockchains te vergemakkelijken.

ChainX wilt dus de blockchainbrug zijn tussen het Polkadot ecosysteem en andere Proof of Work crypto's. Dit maakt het ook mogelijk om munten te staken die normaal gesproken geen native staking ondersteunen, zoals Bitcoin en Litecoin. Dit wordt gedaan aan de hand van een vorm van staking genaamd "Asset Mining". Hierbij staked de gebruiker zijn BTC, LTC of ZEC in een kluis en dit triggered een smart contract waardoor de gebruiker betaald wordt in PCX, de token van ChainX. In onderstaande afbeelding kun je zien hoe dit te werk gaat. 

Image
Hoe Asset Mining te werk gaat bij ChainX
Hoe Asset Mining te werk gaat bij ChainX

Moonbeam (GLMR)

Moonbeam speelt opnieuw in op de interoperabele eigenschappen van het Polkadot ecosysteem. Moonbeam wilt ontwikkelaars de mogelijkheid bieden om bestaande Ethereum DApps over te zetten naar het Polkadot ecosysteem of om nieuwe DApps te maken op Substrate, met behulp van bekende Ethereum-ontwikkeltools. Dit heeft als doel om het voor ontwikkelaars gemakkelijker te maken om naar een kostenefficiënter systeem over te stappen. Omdat Moonbeam is gebaseerd op Substrate, het framework voor blockchain binnen het Polkadot ecosysteem, zijn ze in staat om de meeste Ethereum DApps te ondersteunen zonder significante aanpassingen. Daarnaast profiteert Moonbeam ook van de schaalbaarheid en beveiliging van het Polkadot netwerk door het shardingmechanisme. De token van het Moonbeam project is Glimmer (GLMR). 

Image
Moonbeam achtergrond

Energy Web Token(EWT)

Energy Web focust zich op een unieke use-case binnen de cryptomarkt, namelijk op de energiesector. Energy Web Token (EWT) is de operationele token achter de Energy Web Chain, een op blockchain gebaseerde virtuele machine die is ontworpen om de ontwikkeling van applicaties voor de energiesector te ondersteunen en verder te ontwikkelen.

Energy Web Chain werd gelanceerd in juni 2019. De Energy Web Foundation is de non-profit onderneming achter het project. Energy Web versnelt een koolstofarm, klantgericht elektriciteitssysteem door alle vormen van energiebezit van elke klant in staat te stellen deel te nemen aan elke energiemarkt. Dit doen ze door middel van het Energy Web Decentralized Operating System (EW-DOS). Dit is een open source pakket van gedecentraliseerde software, waaronder de Energy Web Chain, middlewareservices en toolkits voor softwareontwikkeling. Eén van die tools is Energy Web Zero. EW Zero stelt elke koper van hernieuwbare energie, zoals multinationals, kleine en middelgrote ondernemingen, wagenparken van elektrische voertuigen en gedecentraliseerde blockchain-netwerken, in staat om inkoopopties te vinden en te vinden op een breed scala aan digitale markten wereldwijd. De markt van groene energie wordt alsmaar groter en groter en Energy Web speelt hier op in door deze trend te combineren met blokchaintechniek. Tot slot werkt de Energy Web foundation samen met enorm veel grote maatschappijen in de energiesector zoals Shell, Total, Vodafone en nog veel meer.

Image
Energy Web Token partners
Een aantal van de Energy Web Foundation partners

Phala Network (PHA)

Phala Network is een privacybeschermend protocol voor gegevensbescherming en smart contracts. Phala Network garandeert de betrouwbare uitvoering van smart contracts terwijl jouw persoonsgegevens geheim blijven. Phala is het eerste vertrouwelijke smart contract-netwerk dat is gebouwd op Substrate, met als doel vertrouwelijke gegevensbeschermingsservices te bieden aan zowel bedrijven als consumenten. 

Dit doet Phala door TEE (Trusted Environment Execution) toe te passen. Hiermee worden vertrouwelijke gegevens, zoals persoonsgegevens, in een geïsoleerde en privéomgeving uitgevoerd en alleen met de geautoriseerde partijen of personen gedeeld. Een simpel voorbeeld hiervan is wanneer Google wilt weten hoeveel dagelijkse unieke gebruikers Facebook heeft in de afgelopen 100 dagen. Facebook wilt deze data wel delen, maar is bang dat persoonsgegevens uitlekken. Phala Network lost dit op door: 

  1. Google-ontwikkelaars schrijven hun verzoeken in codes op Phala Network en sturen ze naar Facebook.
  2. Facebook-ontwikkelaars ontvangen de verzoeken en beginnen de codes in de nodes van Facebook uit te voeren.
  3. Alleen de resultaten worden uitgevoerd en naar Google verzonden, in plaats van dat alle persoongegevens worden gestuurd.

Phala Network onderscheidt zich door te focussen op cross-chain interoperabiliteit. Phala tracht het dus mogelijk te maken om het voor instanties en personen met verschillende blockchains, data vertrouwelijk naar elkaar te versturen. Verder bestaat het team uit experts op het gebied van software engineering waarbij de Lead Developer van he cryptoproject Senior Software Engineer was bij Google en de founder van Bitcoin Gold.

Image
Het Phala.Network team
Het Phala Network team

Oraichain (ORAI)

Het eerste kunstmatige intelligentie (AI) orakel ter wereld is gearriveerd. Oraichain is een data-oracleplatform dat kunstmatige intelligentie-API's verzamelt en verbindt met smart contracts. Hiermee wilt Oraichain de fundamentele basis vormen voor het creëren van nieuwe Dapps die gebruikmaken van AI-technologieën. In tegenstelling tot reguliere orakels, zoals Chainlink, die onbewerkte gegevens gebruiken, onderscheidt Oraichain zich door kunstmatige intelligentie-API's te gebruiken om zo gegevens op te halen via smart contracts.

Dit werkt als volgt: systemen gebruiken Oraichain door verzoeken naar validators te sturen, die gegevens van verschillende AI-API's verzamelen en testen en deze in de blockchain opslaan, waardoor betrouwbaarheid wordt gegarandeerd en het in de toekomst als bewijs kan worden gebruikt. Dat testen is bij het verzamelen van AI gegevens erg van belang, omdat de data die op een blockchain wordt gezet 100% accuraat moet zijn. Een andere reden waarom het overzetten van AI data naar een blockchain moeilijk is, is omdat smart contracts geschreven worden in andere programmeertalen dan de AI modellen. Een voorbeeld hiervan is het gebruiken van gezichtsauthenticatie om bij je wallet te komen in plaats van het gebruik van private keys. Dit voorbeeld is hieronder weergeven in een afbeelding.

Image
Oraichain gezichtsherkenning proces

Polkastarter (POLS)

Polkastarter is een protocol dat is gebouwd voor cross-chain token pools en veilingen, waardoor cryptoprojecten kapitaal kunnen aantrekken binnen een gedecentraliseerde omgeving op basis van het Polkadot ecosysteem. Je kunt Polkastarter dus zien als een decentraal platform voor de fondsenwerving van nieuwe projecten.

Decentralize the way your ideas raise capital.

Een terugkomend aspect van ook dit cryptoproject is interoperabiliteit. De innovatie achter Polkastarter omvat de interoperabiliteit van Polkadot en de liquiditeit van Ethereum en andere grote blockchains. Dankzij cross-chain ontwikkeling bevat het Polkastarter platform veel meer dan alleen Ethereum ERC-20-tokens. Daarnaast zorgen de schaalbaarheidsoplossingen van het Polkadot-ecosysteem ervoor dat de gebruikers van Polkastarter supersnelle en goedkope transactiebevestigingen ervaren. POLS, de token van Polkastarter, is de laatste tijd erg veel gestegen omdat verschillende projecten die op Polkastarter zijn gelanceerd aanzienlijk succes hebben behaald.

Ocean Protocol (OCEAN)

Het volgende veelbelovende blockchainproject dat gebouwd wordt binnen het Polkadot-ecosysteem is Ocean Protocol. Ocean Protocol is een platform dat gegevensbronnen, individuen, industrieën, startups en overheden, met data en AI-experts verbindt. Het protocol biedt veilige en transparante gegevensuitwisseling aan.

Ocean Protocol doet dit door gegevensaanbieders en consumenten te verbinden. De data van consumenten kan worden gedeeld terwijl tegelijkertijd traceerbaarheid, transparantie en vertrouwen voor alle betrokken belanghebbenden wordt gegarandeerd. Het stelt consumenten met data in staat waarde te geven aan en controle te hebben over hun gegevensactiva zonder vast te zitten aan een specifieke markt. Dit cryptoproject wilt dus data voor zowel consumenten als bedrijven omzetten in een waardevolle activa zonder daarbij de privacy van de consument te schenden. Consumenten gebruiken de Ocean Marketplace-app om hun data op een veilige manier te publiceren om daar vervolgens geld mee te verdienen. Bedrijven kunnen binnen de Marketplace data kopen in de vorm van de ERC-20 token van Ocean Protocol: de OCEAN token. Dat veilig publiceren gaat aan de hand van 'compute-to-data'. Compute-to-data lost de afweging op tussen de voordelen van het gebruik van privégegevens en de risico's van het blootstellen ervan. Het zorgt ervoor dat de gegevens in beheer van de consument blijven, maar stelt derde partijen, zoals bedrijven, in staat om er specifieke rekenopdrachten op uit te voeren om nuttige rekenresultaten te krijgen, die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor marketingactiviteiten of het bouwen van een AI-model.

Image
Ocean protocol data marketplace

Conclusie

Polkadot is 'booming' en zo dus ook het ecosysteem van Polkadot. Het Polkadot ecosysteem onderscheidt zich vooral vanwege de snelheid en de operabiliteit van het netwerk. Deze twee eigenschappen zien we ook terug in bovenstaande veelbelovende altcoin projecten die gebouwd zijn binnen het Polkadot ecosysteem. Bovendien kunnen Polkadot-projecten een extra basis creëren voor andere toekomstige innovaties, om interoperabel te zijn met het hele blockchain-ecosysteem. Een voorbeeld daarvan is ChainX die de interoperabiliteit van het Polkadot netwerk gebruik om layer 2 solutions, oftewel oplossingen voor schaalbaarheid, toe te passen op Proof of Work crypto's zoals Bitcoin en Litecoin.

Tot slot is het verstandig om in je achterhoofd te houden dat er maar een beperkt aantal plekken voor parachains zullen zijn binnen het Polkadot netwerk. De eerste parachain-veiling gaat naar verwachting live in het eerste kwartaal van 2021. Er zijn ongeveer 50 tot 100 parachain slots beschikbaar tijdens deze eerste veilingronde. En dat terwijl er op het moment van schrijven, er aan meer dan 300 Polkadot-projecten wordt gewerkt. Het is dus duidelijk dat we felle concurrentie kunnen verwachten voor een parachain-plek. Bovenstaande projecten hebben volgens ons veel kans om een parachain-plekje te bemachtigen.

Polkadot is een ambitieus en best ingewikkeld project. Hopelijk is dit artikel duidelijk en eenvoudig genoeg uitgelegd zodat je het kunt begrijpen. Als je toch nog vragen hebt, nodigen we je graag uit om in onze AllesOverCrypto Facebook groep een balletje op te gooien. Daar zijn AOC’ers en leden van de groep altijd bereid om je vragen te beantwoorden. Zie je daar dan!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Met dank aan Zeedign.com/shutterstock.com  voor de bannerafbeelding.

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.