informatie blockchain aflezen

Blockchain Explorer - Complete Uitleg voor Beginners

Wanneer jij een crypto trader bent, heb je hoe dan ook wel eens van een blockchain explorer gehoord. Het is een veelgebruikte tool voor crypto traders, omdat ze hier handige informatie kunnen aflezen. Denk dan voornamelijk aan de gegevens die in de blockchain zijn opgeslagen. Want waar veel mensen weten dat de blockchain veel data bevat, weten ze niet hoe ze deze data zouden kunnen inzien. En dat is best makkelijk, omdat de blockchain volledig transparant is.

In dit artikel zal ik je vertellen wat een blockchain explorer is en welke gegevens je hierin zou kunnen aflezen. Ik sluit het artikel af door te vertellen waar je de blockchain explorer allemaal voor kunt gebruiken. Dat is wel zo handig, omdat je vervolgens de explorer als hulpmiddel kunt gebruiken, waardoor je een betere crypto trader wordt. Veel leesplezier!

Bekijk snel

Wat is de blockchain explorer?

Stel dat jij wilt zien welke transacties anderen maken via de bank. Denk je dat dat mogelijk is? No way! Centrale instellingen als banken zullen dit soort informatie nooit delen met buitenstaanders. Laat staan dat mensen die bij de bank werken dit soort informatie kunnen inzien. Dat is namelijk vaak goed beveiligd om in te zien.

Dit is wel mogelijk op de blockchain. De blockchain is veilig, maar wel volledig transparant. Dit komt doordat iedere deelnemer van de blockchain (node) een kopie van de gehele blockchain op zijn machine heeft staan. Het gedecentraliseerde netwerk zorgt ervoor dat het voor iedereen zichtbaar is wat er gebeurt.

Deze transparantie zorgt voor de veiligheid van de blockchain. Iedereen kan namelijk controleren of er kwaadaardigen zijn die de geschiedenis van de blockchain proberen aan te passen, om een transactie zo bijvoorbeeld te omzeilen. Doordat de waardes in een transactie door middel van cryptografie versleuteld zijn, is het niet mogelijk om als buitenstaander achter deze waardes te komen. Het zit qua veiligheid dus erg goed.

Image
blockchain

Het nut van de blockchain explorer

Maar wat is dan het nut van de blockchain explorer, en wat heeft dit te maken met bovenstaande uitleg? Door middel van een blockchain explorer is het voor buitenstaanders mogelijk om te status omtrent een transactie in te zien.

Het is namelijk vrij lastig om de gegevens van een blockchain in te zien. Een blockchain explorer is een website waar jij de informatie kunt opvragen. Op deze manier is het vele malen makkelijker om gegevens in te zien. Je kunt een blockchain explorer dus ook wel vergelijken met een soort zoekmachine. Het is namelijk mogelijk om naar alle transacties die zijn gedaan te zoeken.

Welke blockchain explorer heb ik nodig?

Iedere blockchain heeft zijn eigen explorer. Het is dus niet mogelijk om met de Bitcoin Explorer te zoeken naar transacties die op de blockchain van Ethereum hebben plaatsgevonden. Wanneer je naar een blockchain explorer op zoek bent, kun je het beste via Google zoeken naar zulke websites. Dit is namelijk de snelste manier om explorers van bepaalde blockchains te vinden.

Om het nog wat makkelijker te maken, zullen we je de explorers van de belangrijkste blockchains geven:

Hoe werkt de blockchain explorer?

De werking van de blockchain explorer is vrij simpel. Het is namelijk een stukje software dat je ook wel als een API (Application Programming Interface) kunt zien. Het gebruikt een speciale interface om zo nodes uit te lezen, waardoor het mogelijk is om de informatie op te halen. Vervolgens wordt deze informatie omgezet naar een visualisatie, zodat het voor gebruikers makkelijk is om te zien wat de inhoud van de transacties is.

Omdat iedere blockchain een andere werking en programmeertaal heeft, is het noodzakelijk dat iedere blockchain ook zijn eigen explorer heeft. Zo'n explorer moet namelijk zijn aangepast voor de blockchain waar het voor wordt gebruikt.

In onderstaande video wordt uitleg gegeven over wat een Bitcoin Block Explorer is. Het gaat in dit voorbeeld over Bitcoin, maar het is vrijwel hetzelfde voor andere blockchains.

Welke gegevens kun je in de blockchain explorer vinden?

Wanneer je op de website van een blockchain explorer zit, zie je allerlei verschillende informatie. Het is niet raar dat je overdonderd bent met alle informatie die hier staat. Ik leg je hier uit welke informatie je kunt inzien, en wat dit betekent. Dat is wel zo handig wanneer je een blockchain explorer wilt gebruiken.

  • Block Feed. De block feed laat live zien wanneer er een nieuw blok aan de blockchain wordt toegevoegd. Hier wordt ook getoond hoe dit blok eruit zien: de tijd om het te minen, het aantal transacties, de transactiekosten en de naam van de miner of de miningpool die het blok heeft mogen toevoegen aan de blockchain. Het is ook mogelijk om te zien wat de hash is, zodat je zelf een connectie kunt leggen tussen de voorgaande blokken.
  • De grootste transactie van de dag. In een aantal explorers is het mogelijk om te zien wat de grootste transactie van de dag was (qua waarde van de cryptomunten en/of tokens).
  • De miner (of miningpool) van een block vinden. Een blok kan altijd door iemand anders aan de blockchain worden toegevoegd. Je kunt in de explorer zien wie of welke groep een blok aan de blockchain heeft toegevoegd. Zo kun je ook bepalen of het zin heeft om als miner te starten. Wanneer je ziet dat blokken altijd door dezelfde grote miningpool wordt toegevoegd, is de kans dat jij hiervan wint vrij laag.
  • Dubbele transacties vinden. Soms proberen hackers om een dubbele transactie uit te voeren. De meeste blockchains zijn hier goed tegen beveiligd, al kan het soms sporadisch plaatsvinden. Voor de duidelijkheid: dit zijn dus gestolen cryptomunten die eigenlijk niet uitgegeven hadden mogen worden. Dit kan een nuttige functie zijn om de veiligheid van een blockchain te controleren. Een veilige blockchain zou dit soort transacties namelijk niet mogen toestaan.
  • Genesis-block vinden. Het Genesis-block is het allereerste blok van de blockchain. Dit heeft niet een specifieke functie, maar het kan wel geinig zijn om dit te bekijken. Zo kun je bijvoorbeeld het verschil tussen het eerste en het laatste blok van de Bitcoin-blockchain bekijken.
  • Geschiedenis van een adres. Je kunt in de explorer zien welke transacties er in het verleden zien gemaakt door een bepaald wallet adres. Hier staat geen naam van de eigenaar bij.
  • Status van een transactie. Heb jij een transactie uitgevoerd, en wil je weten of deze is aangekomen bij het juiste adres? Dan kun je jouw transactie opzoeken en de status hiervan bekijken. Zo weet je zeker of alles ook daadwerkelijk goed is gegaan, en de ontvanger ook daadwerkelijk het juiste aantal cryptomunten heeft ontvangen.
  • Status van de mempool. De mempool is de wachtrij voor het nieuwe blok. Je kunt in een explorer de status van de mempool bekijken.
  • Transaction Feed. Het is mogelijk om de transacties die in een blok zitten verder te onderzoeken. Zo weet je dus precies hoeveel munten er in een blok zijn verplaatst, en van en naar welk adres dat is gebeurd.
Image
crypto informatie blockchain

Waarvoor kun je de blockchain explorer gebruiken?

Nu denk je misschien: leuk die explorer, maar waar zou ik het in godsnaam voor moeten gebruiken? Er zijn verschillende functies te bedenken voor de blockchain explorer. Want ook voor jou kan de blockchain explorer een handige tool zijn. De blockchain explorer is immers het gevolg van de volledige transparantie die de technologie achter blockchain biedt. 

Dit komt doordat er vrij veel data in te zien is. Daarom is het te gebruiken door miners, maar ook door crypto traders. Dit kunnen zowel de verkopers als de kopers van nieuwe cryptomunten en tokens zijn. Ongeacht de rol die je dus binnen de cryptowereld vervult, is de blockchain explorer altijd een handige tool die je zou kunnen gebruiken.

Naast de situaties die wij hieronder opsommen, zijn er nog veel meer andere gebruikerssituaties te bedenken.

  • Je kunt het saldo dat op jouw wallet adres staat bekijken.
  • Het is mogelijk om te zien wat het saldo en de uitgaves van adressen zijn. Op deze manier weet je wanneer iemand deelneemt aan bijvoorbeeld een ICO (Initial Coin Offering).
  • Een blockchain explorer kan zien of een wallet adres geldig is. Zo weet je dus zeker dat je jouw cryptomunten/tokens naar een adres stuurt dat ook daadwerkelijk in gebruikt is.
  • Je kunt met een explorer controleren of jouw cryptomunten naar het juiste adres zijn verzonden. Hierom kun je de explorer dus ook wel zien als een soort bonnetje dat je krijgt na het voldoen van een transactie.
  • Je kunt de status van een transactie bekijken. Zo weet je dus in welke fase jouw transactie zit, wat voor zekerheid kan zorgen. Ook wanneer de transactie is geweigerd kun je dat aan de status aflezen.
  • Met een blockchain explorer is het mogelijk om te zien welke functies/kenmerken een wallet nodig heeft om bepaalde cryptomunten en -token op te slaan in de wallet. Iedere cryptomunt heeft namelijk andere eisen, gezien de technologie die wordt gebruikt.
  • De block explorer helpt gebruikers om hun wallet op de juiste manier te programmeren en in te stellen. Op deze manier kunnen zij de juiste cryptomunten verzenden, ontvangen en opslaan.
  • Een trader kan een blockchain explorer gebruiken om grote whales te ontdekken. Wanneer er namelijk grote hoeveelheden aan munten worden verplaatst, kan dit duiden op een pump & dump actie van een grote crypto whale.
  • Je kunt de transactiekosten die zijn betaald aflezen in de blockchain explorer. Dat heeft als grote voordeel dat je zo voor jezelf een inschatting kunt maken op de mogelijk te betalen transactiekosten van jouw nieuwe transactie. Door de hoge transactiekosten van Bitcoin en Ethereum is het fijn dat je van te voren al weet welke transactiekosten je mogelijk kunt verwachten.
  • Met een explorer kun je controleren of jouw transactie klopt. Dat is een fijn gevoel voor wanneer je twijfels hebt over het feit of jouw transactie wel op de juiste manier is uitgevoerd. Het zorgt dus voor een extra bevestiging.

In onderstaande video wordt nogmaals goed uitgelegd wat een block explorer is. Wanneer je meer wilt leren over de block explorer en deze optimaal wilt kunnen gebruiken, raad ik je zeker aan om deze video even te bekijken.

Conclusie

Een blockchain explorer heeft dus verschillende gebruikerssituaties. Dat de blockchain transparant is, wisten de meeste mensen wel. Echter weet vrijwel niemand hoe jij gebruik kunt maken van deze transparantie. Het is namelijk vrij complex om direct data uit de blockchain af te lezen. Dit is dus precies wat een blockchain explorer doet. In feite is het een API die gegevens van de blockchain afleest en deze visualiseert op een website.

Dit zorgt voor tal van functies. Zo kun je zien hoeveel saldo er op een adres staat, wat de status van jouw transactie is en of jouw transactie wel naar het juiste adres is verzonden. De mogelijkheden zijn bijna niet te tellen.

Wanneer je een crypto trader bent, is het belangrijk om te weten wat een block explorer is en hoe je het kunt gebruiken. Hier kom je achter door veel informatie op het internet te lezen en video's op YouTube te bekijken. Het allerbelangrijkste is misschien wel dat je de blockchain explorer gewoon veel gaat gebruiken, zodat je praktische kennis op doet. Dat moet hoe dan ook lukken na het lezen van dit artikel.

Begrijp je nu wat een blockchain explorer is en hoe je deze kunt gaan gebruiken? We hopen dat natuurlijk van wel. Als je toch nog vragen hebt, nodigen we je uit om op onze AllesOverCrypto Facebook groep een bericht te plaatsen met je vraag of opmerking. Deze groep zit vol met mensen die verstand hebben van blockchain en crypto. Zo zijn daar ook genoeg AOC’ers die altijd bereid zijn om je vragen te beantwoorden. Hopelijk zie ik je daar, zodat ik je meer kan vertellen over blockchain explorers en andere onderwerpen binnen de crypto- en blockchainwereld.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.