Bitcoin grafiek met computerscherm

Blockchain explorer - complete uitleg voor beginners

Hadden je opa en oma in huis nog een encyclopedie in de kast staan? Ja, precies die, twee meter papier in boekenvorm naast elkaar geparkeerd met allerlei tekst en uitleg over de meest uiteenlopende zaken en onderwerpen.

De eerste volwaardige Nederlandstalige encyclopedie, de Winkler Prins Encyclopedie, werd eigenhandig geschreven door Anthony Winkler Prins en bestond uit 16 delen (1870–1882).

Pak hem beet, 40 jaar geleden, was dat nog steeds precies hoe je vragen kon beantwoorden over thema's waar je niets of niet zo veel vanaf wist. Je dook de op alfabetische orde gerangschikte encyclopedie in en begon te zoeken naar een antwoord.

Lekker omslachtig he! Maar dat is hoe het er vaak aan toe ging in die tijd. Het beroep van deur aan deur verkoper voor encyclopedieën is sindsdien dan ook behoorlijk weggekwijnd. En Google was nog een ontzettende ver-van-ons-bed-weg show!

Het woord is al gevallen, Google. Opeens had je via internet toegang tot een mega gigantische, uber zoekmachine. Binnen een nanoseconde of twee krijg je antwoord op de meest gekke vragen. En dan niet zoals in een encyclopedie, één mieterig antwoord (met alle respect naar die tijd toe!), waar je het dan mee moest doen. Nee, dan bij een online zoekmachine. Je krijgt wel 10 of zelfs een paar honderd pagina's vol met lijsten van artikelen, websites, pdf-files, video's, foto's enzovoort, als beloning voor het intypen van je zoek woord(en).

Behalve Google, zijn er bovendien nog diverse andere zoekmachines, zoals Bing, Yahoo, Baidu, Yandex, Duckduckgo en nog eeg een hele rits meer.

Laat de blockchain explorer nu net een soort Google voor de blockchain zijn. In een notendop, je kunt er transacties die op de blockchain hebben plaatsgevonden mee opzoeken. Dit gaan we eens goed onder de loep nemen en uitleggen, zodat jij ook snapt hoe het werkt nadat je dit artikel gelezen hebt.

Luie stoel, lekker muziekje, favoriete drankje binnen handbereik? Ja, dan ben je er klaar voor, lees lekker verder en we hopen dat je weer iets nieuws bij kunt leren.

Voordat we beginnen, bekijk eerst deze video, die geeft je informatie over de explorer die handig kan zijn tijdens het lezen van dit artikel. 

Bekijk snel

 

Wat is een blockchain explorer?

Image
Blockchair site met een lijst van verschillende blockchain explorers

Het screenshot hierboven is afkomstig van blockchair dot com en laat je diverse verschillende explorers zien. Elke explorer bedient een andere cryptomunt. Zij bieden 17 verschillende explorers aan.

Een blockchain explorer is een zoekmachine voor de blockchain. We hebben het al een keer gezegd, het is een soort Google van de blockchain.
Dit betekent ook meteen dat deze explorer andere dingen opzoekt in vergelijking met de zoekmachines waar je meer vertrouwd mee bent.
Je krijgt toegang tot verschillende details over transacties op specifieke wallet adressen en blockchains. Dit zijn onder andere het verwerkte bedrag, bronnen en bestemming van fondsen en de status van de transacties. Dat is dan toch weer net ietsje anders als een eventuele zoektocht op Google naar 'vakantiehuis in de Algarve' of een geschikt maatje vinden op Tinder.

Wat belangrijk is om te weten is dat elke cryptomunt zijn eigen versie van een explorer heeft. Je kunt alleen die Block Explorer gebruiken die ook bedoeld is voor het platform. Dit betekent dat een Bitcoin Explorer bijvoorbeeld geen Ethereum transacties kan weergeven. Daar moet je dan weer een Ethereum Explorer voor gebruiken. En andersom!

Een blockchain explorer is een stukje software dat API (=Application Programming Interface, een software-intermediair waarmee twee applicaties met elkaar kunnen communiceren) en blockchain nodes (knooppunten) gebruikt om verschillende gegevens uit een blockchain te halen. Vervolgens wordt een database gebruikt om de gezochte gegevens te ordenen en de gegevens in een doorzoekbaar en leesbaar formaat aan de gebruiker te presenteren.

Voor de meeste gebruikers stelt een blockchain explorer je in staat om gegevens over recent gedolven blocks of recent uitgevoerde transacties op een blockchain te zoeken en te onderzoeken.

Maar dat is nog lang niet alles wat een explorer kan doen, hij kan nog veel meer informatie aanleveren. Hier volgen nog enige andere functies die een blockchain explorer kan uitvoeren en doorgeven aan de gebruiker.

Block Feed

Via de Block Explorer kunnen gebruikers live volgen wanneer er een nieuw block aan de blockchain wordt toegevoegd. 

De Explorer somt deze op en geeft meestal een tijd en veel andere informatie zoals block hoogte, block hash, ingesloten transacties, hoeveelheid tokens in de block, transactiekosten en de naam van de miner of mining pool.

De hoogte van een block verwijst naar een specifieke locatie in een blockchain, gemeten door het aantal bevestigde blokken dat eraan voorafgaat.

Transaction feed

Image
Bitcoin in schroefbank ingeklemd

Gebruikers kunnen de transacties van elk block verkennen en volgen met de explorer. Dit verbetert de transparantie op de blockchain.

Geschiedenis van een specifiek adres

Als gebruiker kun je ook de transactiegeschiedenis van een specifiek wallet adres volgen. Daarvoor heb je wel het openbare adres nodig. Dit maakt het gemakkelijk om alle eerdere transacties en het saldo op de lopende rekening te controleren.

De grootste transactie van de dag 

Dit wordt ondersteund door sommige explorers.

Ontdek de Mempool status

Hiermee kunnen we de niet bevestigde transacties op een blockchain bekijken, inclusief hun details.

Een mempool is een tijdelijk geheugen waarin gebruikerstransacties tijdelijk worden opgeslagen. Zodra de transactie op deze plaats aankomt, selecteren de miners deze om de transactie te verwerken. Het is op dit laatste punt, waar de transactie echt effectief wordt en vervolgens geïntegreerd wordt in de blockchain.

Onderzoek gebeurtenissen met dubbele uitgaven

Sommige explorers helpen bij het ontdekken van de hoeveel dubbele uitgaven (double spending) die er plaatsvinden in een blockchain.

Dubbele uitgaven doen zich voor wanneer een blockchain-netwerk wordt verstoord en cryptocurrency in wezen wordt gestolen. De dief stuurt een kopie van de valutatransactie zodat deze er legitiem uit ziet, of wist de transactie helemaal. Deze dubbele uitgaven komen maar sporadisch voor.

Verweesde en oude blocks

Image
Bitcoin block

Wees blocks zijn blocks die niet zijn gekoppeld aan de langste blockchain, zelfs niet na het minen en hun 'parent' blockchain is onbekend. Verouderde blocks zijn blocks waarvan de 'parents' bekend zijn, maar die nog steeds niet verbonden zijn met de langst bekende ketting. Sommige explorers laten ons zien hoeveel van deze blokken er in een blockchain zijn gemaakt of bestaan.

Onderzoek naar de mining pool of miner die een bepaald blok heeft gevonden of gedolven

Verschillende miners en mining pools (groepen die hun computerbronnen combineren om crypto te minen) strijden om het minen van blocks in een bepaalde blockchain. Explorers op hun beurt stellen ons in staat om te achterhalen wie met succes een bepaald block heeft gedolven, bepaald door de hoogte ervan.

De genesis block vinden

Dit is de eerste block in een blockchain die de miners gedolven hebben. Je kunt er de datum, tijd en miner informatie vinden.

Kun je het nog een beetje volgen? We hopen van wel, want we gaan nu verder met de volgende vraag.

Waarom gebruiken we een blockchain explorer?

Image
Blockchain in actie met bitcoin en alles komt op een grafiek samen

We gebruiken een blockchain explorer zodat een gebruiker zijn transacties kan vinden en de miners de laatste gedolven block kunnen vinden.

De miners kunnen de transacties zien die erin staan, zoals betaalde vergoedingen en nog veel meer. Deze informatie kunnen ze dan weer gebruiken om de mogelijke winstmarge te berekenen en er kunnen vele andere conclusies uit worden getrokken.

De explorer is belangrijk omdat het een kernfunctie van open source blockchain technologie mogelijk maakt: transparantie! Door het vastleggen van blokken en de transacties die ze bevatten in de explorer, ontstaat er duidelijke en onveranderlijke documentatie die voor iedereen toegankelijk is.

Hier volgt een lijstje van handelingen die de explorer kan uitvoeren;

  • Je kunt saldi en uitgaven op smart contract adressen controleren, zoals wanneer gebruikers deelnemen aan een Initial Coin Offering, ICO.
  • De explorer controleert of een wallet adres geldig is voor een blockchain, voordat crypto naar een persoon wordt verzonden.
  • Controleren of een transactie is verzonden naar de juiste persoon. Het is alsof je een openbaar bewijs hebt dat je via cryptocurrencies iets naar een persoon gestuurd hebt. 
  • Je kunt je eigen wallet saldo bekijken.
  • Explorers kunnen helpen uitleggen wat er mis is met transacties die nog niet zijn bevestigd of in de bevestigingsfase zijn.
  • Het kan een gebruiker helpen de huidige kosten van een transactie of gas te kennen en zo helpen bij het plannen van gasuitgaven voor toekomstige transacties. Gas verwijst naar de kosten die nodig zijn om een ​​transactie op het netwerk uit te voeren. Miners bepalen de prijs van gas. Dit doen ze op basis van vraag en aanbod voor de rekenkracht van het netwerk die nodig is om smart contracts en andere transacties te verwerken.
  • Gebruikers kunnen geholpen worden om hun wallet zo te programmeren dat ze correct werken om cryptocurrencies te verzenden, te ontvangen en op te slaan.
  • Explorers kunnen naast andere software zoals nodes (knooppunten) gebruikt worden om gegevens en informatie te bevestigen, bijvoorbeeld of andere tools correct werken.
  • Ontwikkelaars kunnen met deze explorers ook controleren welke functies en kenmerken ze in hun wallet of andere software moeten opnemen.
  • Als onderzoek tools kunnen explorers helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen met betrekking tot persoonlijke, groeps- en bedrijfsfinanciën.

Zo, dat is een hele rits aan redenen waarom we de blockchain explorer gebruiken. Dus nu tijd om naar het volgende onderwerp te gaan.

Hoe werkt een blockchain explorer?

Image
Screenshot van een blockchain explorer

Hierboven zien we een screenshot van een blockchain explorer op blockchain dot com.

Blockchain explorers werken met behulp van een database die alle blockchain in een doorzoekbaar formaat en tabellen bevat.

Elke transactie krijgt zijn eigen hash (persoonlijk id-nummer voor elke bewerking). Als je bijvoorbeeld je laatste transactie wilt volgen, moet je de ontvangen transactie-hash kopiëren en in de zoekbalk van de explorer plakken. Je krijgt de (nog) niet bevestigde transactie onmiddellijk te zien. 

Na een tijdje, na het verzamelen van het benodigde aantal stemmen, verandert het in een succesvolle transactiestatus. Als je een hogere commissie instelt, krijg je zo een snellere block goedkeuring.

Je kunt de juistheid van het opgegeven adres voor de transactie controleren met de transactie-ID en ook de tijd en status van de overdracht volgen (vastgelopen, afgewezen, succesvol voltooid).

De explorer geeft de volgende informatie weer op basis van de public key of het adres van de digitale wallet:

• Balans
• Het aantal transacties met het aantal bevestigingen en de kosten van elk
• Hoeveel geld is er uitgegeven

Nu heb je ook een eenvoudige uitleg gekregen hoe een blockchain explorer werkt. Dan wordt het nu tijd om te bekijken wie er dan wel gebruik maakt van deze explorers.

Wie gebruikt een blockchain explorer? 

Image
Vrouw wijst naar Bitcoin

Over het algemeen kan en moet iedereen zo'n Explorer gebruiken die blockchain technologie gebruikt. Beginners en gevorderde gebruikers kunnen veel interessante informatie krijgen over de respectievelijke blockchain.

Daar zijn we dus kort en krachtig in.

Conclusie

Image
Blockchain voorstelling

Blockchain explorers zijn ontwikkeld vanuit de noodzaak om gedetailleerde gegevens over transacties te bekijken, te lezen en de transparantie van transacties en blockchain te waarborgen.

De eerste explorer voor Bitcoin kwam al in november 2020 online. Toen bestonden er al real time statistiekpagina's, die waren er net iets eerder.

Explorers maken het mogelijk om de transactie geschiedenis van blockchain en wallet saldi te lezen en om de status van een transactie te zien, of deze al bevestigd is of niet.

De blockchain explorer wordt ook wel vergeleken met de Google voor blockchain. We hebben in dit artikel nu kunnen lezen dat dat op een manier klopt, om het gewoon praktisch en simpel te houden. Op een andere manier klopt het ook niet echt, want met een blockchain explorer kun je dus totaal andere informatie opvragen dan met Google of vergelijkbare zoekmachines.

Als je met blockchain aan de slag wilt, dan zullen de diverse explorers onmisbaar zijn voor je onderzoek. Weet je het nog, voor elke munt moet je een andere explorer gebruiken!

De Explorer haalt informatie uit de blockchain en zet deze informatie om in tabellen en systematisch opgebouwde databases. Daardoor is deze informatie eenvoudiger en sneller te lezen en op te zoeken.

Was dit duidelijk en eenvoudig genoeg uitgelegd, zodat je het kunt begrijpen? We hopen natuurlijk van wel. Als je toch nog vragen hebt, nodigen we je uit om op onze AllesOverCrypto Facebook groep een balletje op te werpen. Daar zijn AOC’ers en leden van de groep altijd bereid om je vragen te beantwoorden. Zie je daar dan!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 
Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.