Wat is Orion Protocol (ORN)? - Complete uitleg voor beginners

Wat is Orion Protocol (ORN)? - Complete uitleg voor beginners
Orion
orn

Snel €10 verdienen?

 1. Klik op de knop
 2. Maak een account aan
 3. Stort 10 euro

Je ontvangt direct €10 extra!

Start direct bij Bitvavo!

Orion Protocol (ORN): goede kans dat je er nog niets over gehoord hebt aangezien het nog een relatief kleine en jonge crypto is. Op het moment van schrijven staat Orion Protocol op plek 267 in CoinMarketCap met een marktetcap van maar 100 miljoen dollar. Als je dat vergelijkt met de grote jongens is dat erg weinig: Bitcoin heeft een marketcap van meer dan 800 miljard dollar en Ethereum heeft een marketcap van 200 miljard dollar. Orion Protocol is dus 'peanuts' in vergelijking met de grotere crypto's, maar een kleine marketcap betekent ook een grotere groeipotentie! Maar waarom zou Orion Protocol (ORN) groeien? Daar kom je in dit artikel achter.

Bekijk meer:

Wat is Orion Protocol (ORN)?

Orion Protocol (ORN) is de allereerste toegangspoort (terminal) tot de gehele cryptomarkt: hierin streeft Orion Protocol ernaar om alle centrale exchanges (CEX), decentrale exchanges (DEX) en swappools samen te voegen in één 'easy-to-use' gedecentraliseerd platform. De sleutel tot de waarde van Orion is de ingebouwde liquiditeitsaggregator, waarmee de gebruikers automatisch toegang hebben tot meerdere exchanges om de beste spotprijs te krijgen voor alle ondersteunde crypto's, met de beste eigenschappen van zowel centrale exchanges als decentrale exchanges. 

Orion Protocol onderscheidt zich dus met een ingebouwde liquiditeitsaggregator. Een liquiditeitsaggregator is een technologie waarmee de gebruikers gelijktijdig prijzen kunnen krijgen van meerdere verschillende liquiditeitsverschaffers, zoals centrale exchanges en decentrale exchanges. Om te begrijpen waarom dit een 'big deal' is, moet je begrijpen wat het verschil is tussen centrale exchanges en decentrale exchanges.

Centrale exchanges (CEX)

Centrale handelsplatformen, oftewel centralised exchanges, zijn online platforms die worden gebruikt om cryptocurrencies te kopen en verkopen.  Centrale exchanges zijn de meest voorkomende platformen die beleggers gebruiken om cryptos te kopen en verkopen. Voorbeelden van centrale exchanges zijn Bitvavo, Binance, Coinbase, Kraken en Bitmex. Een voordeel van centrale exchanges in verhouding tot decentrale exchanges is dat ze relatief lage fee's hebben, omdat de orders en transacties niet op een blockchain opgeslagen worden.

Maar wat maakt centrale exchanges nou centraal? Centrale exchanges zijn centraal omdat ze gebruik maken van een tussenpersoon of een derde partij om transacties te helpen uitvoeren. Zowel kopers als verkopers vertrouwen erop dat deze tussenpersoon met hun vermogen omgaat. Dit is vergelijkbaar met een bankoverschrijving, waarbij de klant erop vertrouwt dat de bank zijn of haar geld aanhoudt. Bij een centrale exchange ben je dus niet echt in het bezit van crypto; de exchange bewaard het voor jou. Dit wordt een 'IOU' genoemd. IOU staat voor 'I Owe You', oftewel: 'ik ben jou wat verschuldigd'. Een IOU is een informeel contract wat dus niet wordt beschouwd als een wettelijk juridisch document. Dit betekent dat de partij met schulden geen wettelijke verplichting heeft om de schuld daadwerkelijk te betalen, alleen maar omdat ze een schuldbekentenis hebben opgeschreven en ondertekend. Dus als een centrale exchange gehackt wordt en crypto's worden gestolen van hun exchange, dan zijn zij jou niets schuldig en ben jij je crypto's kwijt. In de cryptowereld wordt daarom altijd gezegd: "Not your keys, not your coins."

Decentrale exchange (DEX)

Dentrale exchanges zijn vergelijkbaar met centrale exchanges alleen dan zonder de tussenkomst van een derde partij die de crypto vasthoud. De handel op een decentrale exchange gebeurd tussen twee personen met beide een eigen wallet en hun eigen keys: peer-to-peer. Het belangrijkste verschil is dat de backend van een decentrale exchange op een blockchain met smart contracts draait . Niemand neemt de bewaring van jouw crypto's over en daarom hoef je de exchange niet zo veel te vertrouwen als bij gecentraliseerde exchanges, of helemaal niet zelfs.

On-chain order books 

Decentrale exchanges zijn er in verschillende vormen. Ten eerste heb je de vorm waarin alles op de blockchain gebeurd. Dit zorgt voor enerzijds wel voor de meeste transparantie. Anderzijds is het nadeel hiervan dat alle nodes (deelnemers) van het netwerk een kopie van de blockchain moeten hebben waardoor de fee's en de transactietijden hoog op kunnen lopen.

Off-chain order books

Ten tweede heb je ook decentrale exchanges waar het order book off-chain wordt opgeslagen. De exchange is dus nog steeds gedeeltelijk decentraal, want de gebruikers behouden nog steeds hun eigen keys, maar de orders worden ergens anders centraal opgeslagen. Pas als de order door is en de er vindt een transactie plaats, wordt deze op de blockchain gezet. Deze benadering is beter vanuit het oogpunt van bruikbaarheid dan de on-chain order books exchanges. Ze worden niet geconfronteerd met dezelfde beperkingen in termen van snelheid en fee's, omdat ze de blockchain minder vaak gebruiken. Toch moet de transactie erop worden afgehandeld, dus het off-chain orderboekmodel is nog steeds inferieur aan gecentraliseerde uitwisselingen in termen van snelheid.

Automated Market Makers (AMM)

De vorige twee benaderingen van decentrale exchanges zijn inmiddels achterhaald. Sinds de opkomst van UniSwap is het idee met order books weggegooid. Onder andere UniSwap en Loopring gebruiken het Automated Market Makers model. Decentrale exchanges met die gebruik maken van AMM werken dus zonder order books. Nu hoor ik je al denken: hoe wordt er gehandeld zonder order book? In het kort komt het er op neer dat Automated Market Makers gebruik maken van smart contracts die liquiditeitsreserves (liquidity pools) aanhouden, waartegen handelaren kunnen handelen. Deze reserves worden gefinancierd door liquiditeitsverschaffers (liquidity providers). Lees meer over UniSwap en Automated Market Makers. Een nadeel van UniSwap en andere DEX's die gebruik maken van AMM is dat ze dit doen op de Ethereum blockchain. Ten eerste kan je hierdoor alleen ERC-20 token swappen. Ten tweede heb je te maken met hoge gas prijzen op de Ethereum blockchain.

Image
Uniswap Logo free

Orion Protocol Terminal

Maar wat heeft dit met Orion Protocol te maken? Orion Protocol is een alles-in-één DeFi-platform dat een universele handelsplatforrm aanbiedt naar alle cryptomarkten, met onbeperkte liquiditeit; Orion Terminal. Aangedreven door een unieke liquiditeitsaggregator, die verbinding maakt met alle grote beurzen (zowel gecentraliseerd als gedecentraliseerd).

Orion Protocol wilt zich dus onderscheiden door de liquiditeit en de voordelen van centrale en decentrale exchanges met elkaar te verbinden in één platform. Orion Protocol is dus geen eigen exchange en concurreert niet met andere exchanges, maar bundelt de order books en de liquidity pools van centrale - en decentrale exchanges in één. 

We don’t compete with exchanges: we aggregate them.

De terminal van Orion Protocol brengt een aantal voordelen met zich mee:

 • Altijd de beste prijs omdat alle exchanges op één platform verbonden zijn.
 • Laagst mogelijke handel fee.
 • Jij behoudt je crypto in je eigen wallet en niet de exchange zoals bij CEX's.
 • Niet alleen ERC-20 tokens, maar meerdere blockchains.
 • Niet langer wisselen tussen verschillende exchanges; alle crypto-pairs die je nodig hebt. 
 • Geen account nodig bij meerdere exchanges

Hoe werkt Orion Protocol (ORN)? 

Delegated Proof of Broker

Orion Protocol runt de Terminal aan de hand van één van de nieuwste soorten consensus algoritmes: Delegated Proof of Broker (DPoB). Delegated Proof of Broker is een variatie op het Proof of Stake mechanisme. Het mechanisme bestaat uit twee onderdelen: Brokers en Non-Broker Stakers

Brokers zorgen ervoor dat alle exchanges op het Orion platform verbonden zijn. Brokers hebben de Orion Broker Software geïnstalleerd, hebben meerdere accounts bij exchanges en hebben minstens 10.000$ aan ORN gestaked.

Non-Broker Stakers zijn in principe 'gewoon' stakers die hun ORN staken, net zoals dat gebeurd bij andere Proof of Stake algoritmes.  

De Orion Broker Software die de Brokers geïnstalleerd hebben zorgt ervoor dat de computers van de Brokers automatisch transacties uitvoeren vanuit de liquiditeitsaggregator. Brokers krijgen een deel van de fees die betaalt worden bij elke trade die zij uitvoeren. Non-Broker Stakers staken hun ORN om te ‘stemmen’ op hun keuze van de Broker. Dat keuzes worden gemaakt op basis van het aandeel van de beloning die de Broker hen aan aanbiedt. Brokers worden daarmee gestimuleerd om aantrekkelijke tarieven aan te bieden aan Non-Broker Stakers, zodat ze een grotere kans hebben om gekozen te worden.

Momenteel runt het testnet op de Ethereum blockchain, maar het mainnet, dat in het eerste kwartaal van 2021 lanceert, gaat runnen op de Elrond blockchain. Elrond maakt gebruik van Adaptive State Sharding en Secure Proof of Stake, waardoor het sneller en goedkoper dan de Ethereum netwerk is. 

Image
Orion Protocol werking weergeving

Orion Protocol producten

Orion Protocol heeft naast de terminal nog meer producten. Sterker nog: in totaal heeft Orion Protocol maar liefst 18 verschillende inkomstenbronnen. Orion focust namelijk niet alleen op de business-to-consumer markt, maar ook op andere bedrijven binnen de cryptomarkt: de business-to-business markt.  

Portfolio management application

Orion’s portfolio management application laat gebruikers onder andere alarmen instellen voor arbitragemogelijkheden, hun activiteiten op exchanges volgen en processen voor activabeheer automatiseren. En dit allemaal zonder ooit je private keys op te geven; je blijft dus in controle van je crypto.

Orion Marketplace

Orion biedt ook een app store aan waar gebruikers DApps kunnen kopen die gemaakt zijn met de Orion Software Developer Kit. Dit kunnen bijvoorbeeld arbitrage bots of algoritme trading bots zijn. Deze DApps worden betaald met ORN tokens.

DEX Kit

De DEX Kit is een platform waar gebruikers hun eigen decentrale exchange op kunnen maken en gebruik kunnen maken van de liquiditeit van Orion Protocol. Dit is meer gericht naar op de business-to-business markt.    

Orion Liquidity Boost Plugin

Opnieuw een business-to-business applicatie. Orion Liquidity Boost Plugin is een plugin die andere, vooral kleinere, exchanges kunnen gebruiken waardoor ze de liquiditeit van alle exchanges kunnen gebruiken.

Orion ORN Tokenomics

De token van Orion Protocol is $ORN, een ERC-20 token die draait op het Ethereum netwerk. Het maximale totale aanbod aan tokens is gezet op 100 miljoen. Op dit moment zijn er echter pas 17 miljoen tokens in omloop. Een deel van de overige tokens zal de komende jaren gereleased worden, een ander deel zal verbrand worden. Het totale aanbod van 100 miljoen zal dus met alle waarschijnlijkheid nooit gehaald worden.

Image
Orion token release schema

Dus wat is het nut van de ORN tokens? Ook hier heeft Orion goed over nagedacht.

 • Ten eerste wordt Orion's ORN bij elke inkomstenbron van het platform gebruikt. Vergelijkbaar met Binance Coin (BNB), krijg je met ORN korting op de trades die je doet op het platform van Orion.
 • Het Delegated Proof of Broker consensusalgoritme zorgt ervoor dat Brokers verplicht zijn om ORN te staken om te worden gekozen om transacties uit te voeren. Terwijl Non-Broker Stakers ORN kunnen staken om op de door hen gekozen Broker te stemmen.
 • Alle fees voor transacties, of het nu gaat om traders of DeFi-producten, worden omgezet in ORN-tokens van de markt, zelfs als de trader ervoor kiest om de fee te betalen in niet-ORN-tokens.
 • Orion gaat advertentieruimte verkopen op hun platform. Deze advertentieruimte wordt aangekocht met $ORN.
 • Om een Broker te worden heb je minstens 10.000$ in ORN tokens nodig. 
 • 100% van de licentiekosten die worden gegenereerd door het B2B-productassortiment van DeFi-oplossingen van Orion Protocol zal worden gebruikt om $ORN tokens van de markt te kopen en uit de circulatie te halen. Het uit de circulatie halen van deze tokens zorgt voor meer schaarste van de tokens.
 • #HODLORN: gebruikers die ORN-tokens hebben, kunnen aanvullende premiumservices op het platform ontgrendelen. Zo kunnen ORN-houders geavanceerde tradeorders instellen die niet beschikbaar zijn voor andere gebruikers, zoals het beheren van Stop Loss- en Take Profit-parameters. Houders ontvangen ook alerts voor arbitragemogelijkheden en andere handige functies.
Image
18 inkomstenbronnen van Orion Protocol

Orion Partners

Als terminal voor de gehele cryptomarkt en als platform voor andere bedrijven in de cryptomarkt, is het van belang om te werken met goede partners. Orion zal de infrastructuur van het mainnet de interoperability toepassingen van de Elrond blockchain gebruiken om de terminal zo snel en naadloos mogelijk te maken. Daarnaast werkt Orion ook nog samen met Wanchain voor atomic swaps en met AllianceBlock zodat je zelf je crypto in beheer houdt op het platform. 'Last but not least' behandelen we hier ook de integratie van Chainlink. Deze samenwerking is vooral gericht op de b2b markt. De gedecentraliseerde structuur en realtime prijsfeeds van alle centrale- en decentrale exchanges op de markt zullen Chainlink voorzien van gegevens om hun prijsorakels te verbeteren. Hierdoor wordt betrouwbaarheid en nauwkeurigheid aan het ecosysteem van Chainlink toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de handelsgegevens van Orion Protocol beschikbaar zijn voor andere DeFi dApps via het Chainlink Network. Lees hier meer over orakels en Chainlink

Image
Orion Partners

Orion Protocol Roadmap

Orion is nog een jong project en dient zich dus nog te bewijzen. Ze beloven een heel arsenaal aan toepassingen het komende jaar te releasen. Orion Terminal, de toegangspoort tot de hele cryptomarkt, is daarbij wel het grootste en belangrijkste project.

De terminal is chain-agnostic. Dat betekent dat er meerdere blockchains op de Terminal tegelijkertijd gebruikt worden. Zo wordt op dit moment zowel de Ethereum blockchain als de Binance Smart Chain gebruikt. Later worden daar nog Elrond (EGLD), Avalanche (AVAX), Cardano (ADA) en Holochain (HOT) aan toegevoegd. Impressive!

Image
Orion Roadmap

Orion Protocol Team

De CEO van Orion, Alexey Koloskov, is een blockchain-ontwikkelaar en de hoofdarchitect en maker van de decentrale exchange Waves (Waves ’DEX). Alexey heeft uitgebreide ervaring in het ontwikkelen en beheren van complexe banksoftware en in het managen van grootschalige IT-projecten. Kai Ali, de operationeel directeur van Orion, is blockchain strategisch adviseur/consultant voor verschillende projecten, waaronder Holochain, Morpheus Network en Quant Network. Naast de CEO en de COO heeft het Orion Protcol team een ruime marketingafdeling en een ruime back- en frontend developing team. 

Kritiek

Is alles dan rozengeur en maneschijn? Nee, dat is nooit het geval. Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat dit beloftes zijn. Het mainnet is nog inmiddels live, maar een hoop van de andere toepassingen nog niet. Investeren in ORN is dus speculeren op het succes van het project. Orion Protocol zal niet het eerste project zijn dat niet aan de verwachting kan voldoen. Aan de roadmap is ook goed te zien dat het overgrote deel van het project nog gereleased moet worden.

Ten tweede heeft het team van Orion een groot percentage van de $ORN tokens in eigen beheer. Enerzijds zorgt dit er wel voor dat het team belang heeft bij het succes van de token, anderzijds is de verdeling van de tokens dus niet decentraal op het moment.

Image
Orion Token distributie

Als laatste heeft Orion de deadlines, van de verschillende producten en diensten die zij aan willen bieden, al eerder opgeschoven. Het mainnet van Orion zou in eerste instantie in het vierde kwartaal van 2020 al live gaan. Het is dus niet geheel ondenkbaar dat de komende deadlines niet gehaald zullen worden. Echter laat dit wel zien dat Orion Protocol een voorkeur voor kwaliteit heeft: ze stellen liever iets uit dan dat ze het 'half' releasen.

Conclusie

Al met al is Orion een enorm ambitieus project met veel beloftes in zowel de business-to-consumer markt als de business-to-business markt. Orion Protocol brengt met de liquiditeitsaggregator iets unieks op de markt dat nog niet eerder gedaan is: liquiditeit van CEX's, DEX's en swappools op één platform samenbrengen. Als Orion Protocol alle onderdelen van de roadmap succesvol en tijdig waar kan maken, dan heeft het zeker de potentie om veel te groeien, zeker gezien de huidige lage marketcap.

 

 

 

 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!