Ocean Protocol

Wat is Ocean Protocol (OCEAN)?

Technologie is de toekomst waar we allemaal graag gebruik van maken. Sinds de komst van het internet, wat nota bene nog niet eens zo gek lang geleden is, worden we haast overspoeld met de mogelijkheden. Een voorbeeld van deze vernieuwde technologie is de jonge cryptomarkt. Er zijn steeds meer mogelijkheden en één van deze nieuwe opkomende technologieën is het gebruik van Artificiële Intelligentie (AI). Ontdek hier wat het Ocean Protocol (OCEAN) en AI gemeen hebben.

Alles wat ik zeg of schrijf is louter algemene informatie en alléén bedoeld als algemene informatie. Het bevat geen investeringsadvies noch een aanbod, uitnodiging of aanbeveling om een financieel instrument aan te kopen of te verkopen of om een andere transactie aan te gaan. Wij zijn geen professioneel financieel adviseurs. Als je in crypto wilt investeren, investeer dan alleen geld dat je bereid bent te verliezen, want de kans dat je het verliest is altijd aanwezig. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de investeringskeuzes die jij maakt, de enige die hiervoor verantwoordelijk is, ben jij zelf.”

Header image: Oleksii Demianenko/Shutterstock.com

Bekijk snel

Wat is Ocean Protocol?

De samenleving en onze maatschappij wordt steeds meer afhankelijk van data. Centrale organisaties bezitten ontzettend veel informatie van ons, gaande van burgerlijke staat tot waar we een bankrekening hebben en bij welke zorgverzekeraar we zijn aangesloten. Niet enkel in de privésfeer maar ook in de professionele sfeer zijn het doorgaans de grotere ondernemingen die toegang hebben tot bepaalde data, in tegenstellingen tot kleinere bedrijven.

Naast de technologische revolutie die wij momenteel kennen, wordt er ook steeds meer geïnvesteerd in artificiële intelligente (AI). In deze nieuwe technologische markt zijn een klein aantal ondernemingen in het bezit van enorm veel datagegevens wat het voor andere partijen haast onmogelijk maakt om te innoveren op het gebied van artificiële intelligentie. Als we gaan kijken in de praktijk, hebben bedrijven als Google en Facebook zo een dominante positie in de markt, dat het haast onmogelijk is om over evenveel data te beschikken als de concurrentie. Hierdoor hebben middelgrote- en kleinere ondernemingen minder kans op innovatie doordat ze geen toegang hebben tot deze data. 

Ocean Protocol (OCEAN) is een soort marktplaats waar verschillende data openbaar gemaakt worden. Daar waar grotere spelers een monopolie hebben op deze data, kunnen ook kleine startende ondernemers bij Ocean Protocol data kopen en delen met andere bedrijven om zo toch te beschikken over een grotere databank. Dit met als doel alle nodige data met betrekking tot artificiële intelligentie toegankelijk te maken.

Onderdeel van het financieringsplan van OCEAN is het Ecosystem Development Fund. Dit is bedoeld om developers te helpen bij het ontwikkelen en bouwen van projecten met Ocean Protocol. Er zijn momenteel 20 miljoen Ocean Tokens toegewezen aan het fonds. 

Ontstaan Ocean Protocol

OCEAN werd in mei 2019 gelanceerd door middel van een Initial Coin Offering (ICO) en werd vrijwel meteen positief onthaald. Een Inital Coin Offering kan gezien worden als een crowdfunding voor de lancering van een project. Deze ICO haalde maar liefst 30 miljoen dollar op voor het project. De tokenprijs voor één OCEAN was toen 0,12 dollar. Ocean Protocol (OCEAN) is gebouwd op het Polkadot-ecosysteem zoals andere bekende tokens zoals Polkadot (DOT) en Kusama (KSM).

Ocean Protocol (OCEAN) wordt beheerd door een in Singapore gevestigde non-profitorganisatie. Zij garanderen een open-source toegang tot het protocol en het platform waarbij datagegevens veel beter worden afgeschermd en enkel worden gebruikt wanneer de eigenaar hiervan toestemming voor geeft. Grote spelers zoals Facebook en Google bezitten proportioneel veel meer data van ons dan andere organisaties, wat hen een machtspositie geeft waardoor ze bijna alleenheerser zijn in de markt. Met het oog op de toekomst, zullen deze grote spelers hun machtspositie enkel nog maar kunnen vergroten door de beschikbaarheid van alle data. Deze worden gebruikt voor laatste technologische vernieuwingen met betrekking tot onder andere artificiële intelligentie.

Het Ocean Protocol is gevestigd op de blockchain waarin een open en transparant karakter heerst wat werkt met voorgeprogrammeerde algoritmes om de juiste informatie bij de juiste data te koppelen. Ze gaan data verzamelen voor de ontwikkeling van artificiële intelligente.

Ocean Protocol WhitePaper

In de whitepaper geven ze zelf een voorbeeld van hoe dit in de praktijk kan werken. We bekijken een technisch project waarbij ze onderzoek hebben gedaan hoeveel gereden kilometers nodig is om een goed AI-besturingssysteem te ontwerpen voor zelfrijdende auto’s. Voor dit onderzoek is uiteraard enorm veel geld en tijd nodig en vrijwel geen enkele organisatie beschikt over al de nodige data.

Het is mogelijk om met behulp van Ocean Protocol, data te delen met andere betrokken partijen zoals fabrikanten. Zo hebben alle partijen een goed overzicht over de data waarmee gewerkt wordt en ook de resultaten van dit project. Zo kunnen verschillende partijen zichzelf engageren voor innovatie voor een betere toekomst op het gebied van artificiële intelligentie.

Het doel is niet om één marktplaats te ontwikkelen zoals bovenstaand voorbeeld, maar om verschillende marktplaatsen te ontwikkelen waarop verschillende soorten data geplaatst kan worden. Zo kunnen bedrijven die zelf niet over voldoende data beschikken, hier gebruik van maken voor de verdere ontwikkeling van hun product. Dit zorgt voor een veel efficiënter productieproces.

Artificiële intelligentie

Kunstmatige intelligentie of artificiële intelligente is een software die de menselijke manier van denken kan nabootsen bij zeer specifieke problemen. Complexe productieprocessen zijn vaak tijdrovend en arbeidsintensief omdat er vaak verschillende scenario’s gemaakt moeten worden door gebrek aan data. Dit kan bijvoorbeeld het vraagstuk zijn hoe snel een bepaalde auto kan rijden op een ijzig oppervlakte met een bepaald type autoband. Je kan elk mogelijke scenario gaan toepassen en al deze data verzamelen, wat enorm lang duurt. Of je kan door middel van Ocean Protocol extra bestaande data gaan uitwisselen om veel sneller tot antwoorden te komen.

De komst van AI gaat gepaard met een hele datastroom. AI-processen kunnen niet voltooid worden zonder dat de organisatie beschikt over een hele reeks data. In de praktijk zijn het vaak grotere spelers die gebruik maken van AI en deze ontwikkelingen ook veel sneller kunnen doorvoeren omdat ze deze data ter beschikking hebben.

Hierdoor elimineren ze kleinere organisaties die nog niet beschikken over deze data. In de praktijk krijg je een scenario waarbij grote bedrijven als het ware een monopolie hebben over onze data. Ocean Protocol (OCEAN) streeft naar een soort marktplaats waar iedereen data kan kopen en ruilen.

Nieuwe data-economie

De technologische revolutie is zodanig hard gegaan, en gaat nog steeds enorm snel, dat we pas later beseffen wat het met onze datagegevens heeft gedaan. Ben je ooit per toeval op zoek geweest online naar nieuwe meubels en zie je de opeenvolgende dagen alleen maar advertenties van meubels? Dit is, in tegenstelling van wat sommige denken, geen toeval. Deze websites maken gebruik van je cookies en de persoonlijke gegevens en gebruiken en verkopen deze verder aan derde partijen.

Het is dan ook interessant nieuws dat met de nieuwe update van IOS14 het veel moeilijker is om doeltreffend te gaan adverteren omdat Apple zijn databeleid gaat aanpassen. Dit zet de wereld van marketing en advertising op zijn kop, terwijl het niet meer dan normaal zou zijn om zelf te bepalen wat er met je data gebeurt.

Image
AI
Source: Amanita Silvicora/Shutterstock.com

Medische wereld

Ocean Protocol is er niet alleen om gegevensdata te beschermen, maar om ook bepaalde processen te automatiseren door middel van algoritmes op de blockchain. Het kan bijvoorbeeld zomaar zijn dat je een moedervlekje hebt, waar je je zorgen over maakt. Na een bezoek bij de arts, kunnen deze foto’s verstuurd worden naar een lab, waarbij het volautomatisch op de blockchain wordt gecontroleerd en waarbij je meer informatie krijgt of verder onderzoek noodzakelijk is.

Deze informatie kan weer gebruikt worden in de data-pool om het algoritme uit te breiden. Stel dat er een nieuw onbekend geval is en dat specialisten niet weten of het gevaarlijk zou kunnen zijn. Door onderzoek te doen en deze data te delen aan de hand van het Ocean Protocol, kunnen andere deze data kopen en gebruiken in functie van verdere ontwikkelingen.

In het verleden is het Ocean-netwerk gebruikt voor een AI-oplossing om cruciale gegevens over de ziekte van Parkinson beschikbaar te maken voor gebruikers in de gezondheidszorg over de hele wereld. Hierdoor is een betere besluitvorming mogelijk en kunnen trends in verschillende data worden geanalyseerd en opgelost. Wil dit zeggen dat we binnenkort niet meer naar gespecialiseerde ziekenhuizen moeten gaan in Amerika en dat we de behandelingen ook vanuit Nederland kunnen doen omdat we over alle data en expertise beschikken? Dat is de bedoeling!

Auto-industrie

In hun roadmap en whitepaper geven ze zelf het voorbeeld aan van de auto-industrie, maar Ocean Protocol heeft nog meer potentiële toepassingen in deze sector. In 2020 voltooide Ocean Protocol een proof-of-concept waarin werd aangetoond op welke andere manieren het Protocol kan worden gebruikt voor veilige datastromen van financiële gegevens.

Een voorbeeld hiervan is een samenwerking tussen verschillende autofabrikanten. Zo heeft Toyota een coalitie met onder andere Mercedes, Daimler en Ford. Samen willen ze data verzamelen, analyseren en gaan vergelijken om de AI voor zelfrijdende auto’s verder te kunnen ontwikkelen en produceren. Kleinere ondernemingen hebben niet genoeg data voor ontwikkelingen en gaan de concurrentie aan met marktleiders zoals Tesla, Google en Facebook. Door een marktplaats aan te bieden voor data via het Ocean Protocol, kunnen al deze bedrijven samenwerking op een betrouwbare en veilige manier. Dit allemaal zonder bang te moeten zijn om hierbij hun intellectuele eigendom te verliezen.

Image
oceanprotocol
Source: metamorworks/Shutterstock.com

Roadmap Ocean Protocol

Ocean Protocol is elke dag bezig met innoveren om hun project steeds sterker en doeltreffender op de markt te positioneren. Bekijk hier welke innovaties het project wil gaan realiseren in de toekomst, en in het specifiek in 2021.

Gasfees

Een veelbesproken thema in de wereld van crypto zijn de gasfees. Dit zijn de kosten die gepaard gaan met een transactie. Dit kan gaan van exchange naar exchange, of zelfs naar een software- of hardware wallet. Vaak zijn er te hoge kosten verbonden aan een transactie. Dit is een werkpunt van onder andere de Ethereum-blockchain en sommige beweren dan ook dat het succes van de native Binance Coin (BNB) het succes te danken heeft aan de hoge gasfees van Ethereum (ETH).

Het aanpakken van de hoge gasfees staan op de planning bij verschillende tokens en ook het Ocean Protocol (OCEAN) wil hier graag een oplossing voor bieden in de nabije toekomst.

Stable Coin

Er zijn inmiddels een heel scala aan stablecoins. Volgens CoinGecko staat de teller momenteel op 52 stablecoins, wat uiteraard een hele hoop is. De essentie van de cryptowereld is natuurlijk een tegenbeweging op het huidige monetaire systeem waarbij fiatgeld onderhevig is aan sterke inflatie en deflatie en waarbij centrale organisaties macht hebben op ons geld. We kennen inmiddels een aantal bekende stablecoins zoals de DAI-token en Tether.

In het tweede kwartaal van 2021 zou het Ocean Protocol op de markt komen met een eigen stablecoin. Dit om de variaties van prijzen en liquiditeit te verminderen. Ze willen hiermee niet alleen een financiële munt aanbieden, maar ze hopen hiermee ook een heuse bouwsteen te creëren voor verdere ontwikkelingen binnen het Decentralized Finance domein. Door het aanbieden van pairs en een stablecoin willen ze hun positie op de markt vergroten.

Multi-chain

Ocean Protocol zal ten allen tijde blijven investeren in het optimaliseren van de gegevensactiva. Ze streven naar een multi-chain omgeving waarbij gebruikers hun gegevensactiva kunnen raadplegen in meerdere blockchain-ketens.

Marktpositie OCEAN

Met een top 100 positie toont Ocean Protocol (OCEAN) het belang van hun project aan. Er zijn steeds meer investeerders die zich aansluiten bij het project en hier dé toekomst inzien. In totaal zijn er 420 miljoen tokens in omloop waarvan Binance de meest actieve markt is die hierin handelt.

Ocean Protocol is een token die interessant is op een zeer grote schaal. In het verleden heeft het een succesvol onderzoek afgerond met betrekking tot Parkinson, maar de manier van werken is toepasbaar op verschillende aspecten van de samenleving.

Hoe koop ik Ocean Protocol?

Ocean Protocol kopen op Kucoin is een fluitje van een cent. Met deze uitleg ben je binnen enkele stappen de trotse eigenaar van OCEAN.

  1. Meld je hier gratis aan bij Kucoin
  2. Druk bovenaan op Assets
  3. Druk op Deposit bij USDT
  4. Stel je Google Authenticator in (heel simpel)
  5. Genereer een eigen "Deposit Address" en kopieer deze.
  6. Maak via deze link een gratis account aan op Bitvavo
  7. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
  8. Stort geld op je Bitvavo-rekening via iDEAL
    Klik hier voor meer uitleg over Bitvavo als je dit nodig hebt
  9. Koop Tether (USDT) en stuur deze vervolgens naar het depositadres dat je hebt gekopieerd.
  10. Wacht totdat de USDT op Kucoin staat
  11. Ga op KuCoin naar Exchange en klik OCEAN aan
  12. Koop de gewenste hoeveelheid Ocean Protocol aan.

Conclusie

Daar waar er steeds meer invloeden komen van artificiële intelligente, zijn er steeds meer mogelijkheden om problemen doeltreffend op te lossen door deze moderne technologie. We zijn ons steeds meer bewust van de data die razendsnel digitaal de wereld overgaan en het Ocean Protocol wil deze data beschikbaar stellen voor alle ondernemingen en start-ups die deze data kunnen gebruiken voor de ontwikkelingen van hun product.

We zien alvast succesvolle projecten in de auto-industrie en in de gezondheidszorg, maar hier houdt het niet bij op. Er is grote interesse voor deze crypto omdat de werking ervan toepasbaar is op vrijwel alle facetten van de samenleving. Het aanbieden van deze data op de blockchain voor alle vragende partijen ondersteunt het decentrale karakter van de cryptomarkt.

Wil je meer weten over Ocean Protocol of ben je benieuwd op welke manieren het Ocean Protocol nog toegepast kan worden? Vraag het in onze Facebookgroep en misschien word jij wel aangenaam verrast van wat deze crypto nog te bieden heeft!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.