Ethereum coin

Ethereum 2.0 - complete uitleg voor beginners

Het Ethereum (ETH) zoals we het allemaal kennen ondergaat sinds 1 december 2020 een langdurige, maar baanbrekende transformatie. Met de lancering van Ethereum 2.0 (ookwel Serenity of Eth2) lijkt het toekomstbeeld van deze crypto gigant nóg rooskleuriger te zijn geworden. Niet alleen voor de toekomst van Ethereum, maar ook voor huidige en aanstaande investeerders zal dit een belangrijke ontwikkeling zijn.

Ethereum is een van de oudere cryptocurrencies. Dit heeft zo zijn voor-en nadelen, maar één ding is zeker: Ook Ethereum moet meevaren op de golf van snelle, maar ook sterke technologische veranderingen in de crypto wereld, wil het relevant blijven.

Schaalbaarheid, duurzaamheid en snelheid zijn drie veelgehoorde termen als het gaat om problemen voor Ethereum. Het is dan ook geen toeval dat precies deze drie problemen worden getackled met Ethereum 2.0. Wederom een grote stap richting massa-adoptie!

Deze blog gaat je verder helpen in het begrijpen wat Ethereum 2.0 nou is, wat het doet, hoe zijn "road map" eruitziet en wat het voor jou betekent. Of je nou al geïnvesteerd hebt of niet, het blijft handige informatie om de menigte een stapje voor te blijven. Wees trouwens niet bang voor de technologische termen, alles zal op een simpele en begrijpelijke manier worden uitgelegd.

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg over Ethereum 2.0 én de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua investering ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Bekijk snel

Toen Ethereum 2.0 op 1 december werd gelanceerd, bekeek ik zelf rustig op de bank een livestream van het YouTube-kanaal Boxmining. Als je toch meer van het luisteren dan het lezen bent, kan je hieronder ook gerust de hele stream bekijken waarin van alles over Ethereum 2.0 en de lancering wordt verteld. Dit is wel een stream van 45 minuten, dus als je er wat sneller doorheen wilt gaan, lees dan lekker mee!

Wat is Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0 is de naam van een enorme upgrade aan Ethereum. Het is dus niet zo dat het oude Ethereum wordt vervangen met een nieuw Ethereum. Ethereum 1.0 (zoals we het nu kennen dus) zal gewoon onderdeel worden van de 2.0 chain.

Het doel van deze upgrade is, zoals eerder al verteld, de Ethereum blockchain schaalbaarder, sneller en duurzamer maken. Hiervoor worden een aantal al bestaande technologische snufjes toegepast. Dat zijn sharding, staking en een beacon chain. Vreemde begrippen, maar sharding kennen we bijvoorbeeld al van Zilliqa (ZIL) en Radix DLT en staking wordt veelal gezien als de tegenhanger van mining, iets wat we al bij veel andere coins hebben gezien. 

Sharding

De sharding-technologie die geïmplementeerd wordt met Ethereum 2.0 gaat zorgen voor misschien wel de meest indrukwekkende verbetering. Met Ethereum 1.0 kan het netwerk zo'n 30 transacties per seconde ondersteunen; dit zorgt vaak voor ophoping en vertraging van transacties. Ethereum 2.0 wilt door middel van het implementeren van shard chains die 30 transacties per seconde opschalen naar wel 100.000 transacties per seconde!

Sharding is een heel complex systeem om goed uit te kunnen leggen, maar ik heb even een handig voorbeeld genomen uit deze blog waarin sharding volledig wordt uitgelegd. Stel je even een drukke supermarkt voor; Ethereum 1.0 werkt nu zo dat er één kassa open is waarbij iedereen zijn of haar boodschappen kan afrekenen. Door het implementeren van sharding worden er meerdere kassa's geopend waardoor meer mensen tegelijkertijd geholpen kunnen worden.

Waar bij Ethereum 1.0 alle transacties door alle nodes geverifieerd moeten worden, maakt sharding het nu mogelijk dat transacties verdeeld worden over verschillende shard chains, waardoor er meerdere transacties tegelijk plaats kunnen vinden. In plaats van één grote chain werken deze kleinere shard chains dus parallel aan elkaar.

Sharding zal dus vooral het probleem van schaalbaarheid en snelheid oplossen.

Staking

Ethereum 1.0 en bijvoorbeeld ook Bitcoin maken gebruik van het Proof-of-Work consensus algoritme. Hierbij krijgen miners een beloning voor het maken en valideren van blokken op de blockchain. Nu duurzaamheid en het milieu volop ter discussie staan, is het nog maar de vraag of het Proof-of-Work consensus algoritme zal blijven bestaan.

Mining is namelijk een enorm energieslurpend proces. Zo werd er in 2018 ongeveer evenveel energie besteed aan het minen van Bitcoin als de hoeveelheid energie die Ierland in een jaar(!!) gebruikt. Voor het minen van Bitcoin moeten er immers hele complexe puzzels worden opgelost waarvoor veel rekenkracht van de computers wordt vereist.

De Ethereum 2.0 upgrade zal de transitie van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake in gang zetten, waarbij het uiteindelijk de bedoeling is dat Ethereum volledig overstapt op het PoS consensus algoritme. Alhoewel staking ook energie verbruikt, is dit toch een heel stuk minder dan mining, een mooie bijdrage aan een duurzamere samenleving. Sinds 1 december 2020 is het dus ook mogelijk om Ethereum te staken en een validator te worden om zo beloningen op te strijken.

Er is hier wel een minimumvereiste van 32 ETH voor nodig. Dat is een heleboel! 

Een bijkomend nadeel is dat als je zelf besluit Ethereum te staken, jouw Ethereum een langere tijd vast staat en je het dus niet kunt verhandelen. Gelukkig hebben een aantal exchanges hier al een oplossing op gevonden, zo ook onze favoriet Binance. Bij Binance kan je al Ethereum staken met slechts 0.0001 ETH en kan je ook nog eens handelen tegelijk vanwege de lancering van de BETH-token.

De BETH-tokens hebben een waarde die altijd gelijk is aan ETH en wordt ontvangen bij het staken van ETH. Deze tokens zijn gewoon te verhandelen en weer in te wisselen voor ETH nadat de stakingperiode over is.

Als je wilt beginnen met Ethereum staken op Binance, klik dan hier om een gratis account aan te maken bij Binance.

Klik om te beginnen met Ethereum staken op Binance

Beacon chain

Wanneer er gesproken wordt over de lancering van Ethereum 2.0, gaat het om de lancering van de Beacon chain. Dit zal de ruggengraat worden van het vernieuwde Ethereum en is van essentieel belang. 

Je kan de Beacon chain zien als de dirigent van een orkest aan shard chains en stakers, het zal het netwerk zo coördineren dat er op een veilige manier stappen gezet kunnen worden richting een schaalbaar en duurzaam Ethereum.

De Beacon chain is een compleet nieuwe, Proof-of-Stake blockchain en is dus ook een inleider voor het staken. De reden hiervoor is dat shard chains alleen op een veilige manier het Ethereum ecosysteem kunnen betreden met een PoS consensus mechanisme. Ook zal de Beacon chain uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor het willekeurig uitkiezen van stakers om shard chains te valideren. Dit is van belang voor de veiligheid van het netwerk.

Zo zie je dus dat de shard chains, het staken en de Beacon chain een belangrijke relatie met elkaar hebben, maar dat vooral de Beacon chain onmisbaar is.

Hoe wordt Ethereum 2.0 doorgevoerd?

Zoals je misschien al doorhad is de Ethereum 2.0 upgrade niet een proces van één dag. Voordat Ethereum volledig vernieuwd is, zal naar schatting zo'n drie jaar duren vanaf de dag van lancering, wat dus 1 december 2020 was. Er is wel een aangegeven structuur in het doorvoeren van alle verbeteringen en die is opgedeeld in 3 fases, startende bij fase 0.

Fase 0

First things first, in fase 0 zal de Beacon chain gelanceerd worden aangezien deze ten grondslag ligt aan het nieuwe Ethereum en benodigd is voor de shard chains. Shard chains zullen er nog niet zijn na deze fase, maar de beacon chain zal beginnen validators (oftewel stakers) te accepteren via een smart contract. Voor het ingaan van fase 0 was er een hoeveelheid van 524.288 ETH in het, door Ethereum uitgebrachte, deposit contract benodigd. Deze hoeveelheid werd 23 november 2020 bereikt en dus werd fase 0 een week later gestart.

Fase 1

Fase 1 komt eigenlijk met twee deelfases, fase 1 en fase 1,5.

In fase 1 zullen shard chains geïntroduceerd worden, waarmee stakers blokken op de blockchain kunnen maken. Er wordt tot die tijd echter nog niks gedaan met de shard chains. In fase 1,5 zullen de shard chains wel officieel geïntroduceerd worden tot het Ethereum mainnet en zal de overgang van PoW naar PoS starten.

Fase 2

Fase 2 is de laatste fase en in deze fase zal Ethereum 2.0 omgetoverd worden tot het officiële Ethereum-netwerk. Hierin worden volledige shards ondersteund en zullen de shard chains ook met smart contracts kunnen werken. Dit geeft de ontwikkelaars van Dapps en andere technologieën de mogelijkheid om over te stappen naar Ethereum 2.0

Kan ik mijn ETH-tokens vasthouden met de komst van Ethereum 2.0?

Voor de meeste ETH-holders - ofwel de HODL-ers, de Dapp gebruikers, de traders - is het antwoord op deze vraag: Ja, je hoeft er niks mee te doen. Er zal geen hard fork of migratie zijn en het maakt ook niet uit of het op een exchange staat of niet.

Voor de ETH-holders die geïnteresseerd zijn in staking, is er een mogelijkheid om wat actiever te zijn met je ETH in het eerste stadium van de Ethereum 2.0 upgrade.

Als je zelf ETH wilt staken buiten een exchange om zal er eerst wat actie ondernomen moeten worden. Gelukkig heeft Ethereum hier een hele website aan toegewijd waarop je alle informatie kunt vinden zodat jij ETH kunt gaan staken. Nogmaals, hier is wel 32 ETH voor benodigd!

Op de Ethereum launchpad site vind je de benodigde informatie.

Zoals eerder verteld is het ook gewoon mogelijk om bijvoorbeeld via Binance te staken. Je komt dan in een staking-pool terecht en al het technische werk wordt gewoon voor jou gedaan. Het mooie is ook dat je dan al kan beginnen met een hoeveelheid van slechts 0.0001 ETH.

Tot slot

Het is toch heel wat, die hele Ethereum 2.0 upgrade. Zo zijn we waarschijnlijk toch al wel drie jaar verder voordat het compleet vernieuwde Ethereum op zijn eigen beentjes kan staan, maar niet voor niks. Nu massa-adoptie toch een dingetje begint te worden in de crypto community en dus ook het gebruik van Ethereum de komende jaren alleen maar zal stijgen, was het zwaar nodig om aan de snelheid, schaalbaarheid en duurzaamheid van het netwerk bij te schaven.

Op 1 december is het startschot gegeven voor het ambitieuze Ethereum 2.0 met de lancering van de Beacon chain en de mogelijkheid om ETH te staken. In de komende jaren zullen de schaalbare shard chains ook plaats maken in het Ethereum netwerk om Ethereum helemaal klaar te stomen voor groot gebruik.

Wat dit allemaal met de prijs van het ETH-token zal doen weet niemand, maar toch blijken positieve ontwikkelingen vaak ook een positieve werking op de prijs te hebben. Verder is het ook zo dat staking een extra stimulans is om ETH aan te schaffen, omdat er geld mee te verdienen valt. Dit alleen al is naar mijn mening een geweldige ontwikkeling voor de ETH-holders, om maar niet te spreken over de verdere bloei die het Ethereum netwerk de komende jaren zal meemaken.

Niet alleen voor Ethereum zelf zal dit een enorme stap vooruit zijn, maar ook voor bijvoorbeeld de ERC20 tokens die runnen op de Ethereum blockchain. Zelfs voor crypto in zijn algeheel is dit goede vooruitgang, want het laat maar weer eens zien dat er meer is dan Bitcoin alleen en dat er veel concurrentie is in deze jonge, bloeiende markt.

Heb je zelf al ervaring met bijvoorbeeld Ethereum 2.0 staking? Of ben je op zoek naar mensen die dit wel hebben en die jou er meer over kunnen vertellen? Start dan een discussie in de Crypto Facebookgroep of het Crypto Forum. Laat het ons ook weten als je zelf interessante ideeën hebt over een blog-onderwerp. Wie weet schrijven we de volgende keer wel voor jou!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.