Polkastarter logo

Wat is Polkastarter? - IDO op Polkastarter uitgebreide uitleg voor beginners

Als je al een tijdje in de crypto-wereld meegaat dan kan je je vast en zeker de ICO hype van 2017 nog wel herinneren. Letterlijk iedere ICO die tussen het begin van de zomer van 2017 en het eind van het jaar werd gehouden, schoot in waarde omhoog.

Nu we op dit moment wederom in een bullmarket zitten, zien we iets vergelijkbaars gebeuren. Dit keer zijn het echter geen ICO's, maar IDO's die "naar de maan" gaan. Sommigen IDO's gaan zelfs keer 20, 30, 40 of zelfs 50 keer over de kop!

Een veelgebruikt platform voor zulke IDO's is Polkastarter. Sterker nog: Polkastarter is het grootste IDO launchpad platform van het moment. Maar wat is een "launchpad" precies? En wat is Polkastarter precies? En misschien nog wel het belangrijkst: hoe kan jij meedoen aan deze IDO's op Polkastarter? Dat en meer behandelen we in deze blog.

Bekijk snel:

Wat zijn IDO's?

Voordat we beginnen met de uitgebreide uitleg van Polkastarter, is het verstandig om eerst op een rijtje te hebben met wat een IDO nou precies is. IDO staat voor Initial DEX Offering, wat zich in het Nederlands vertaalt naar oorspronkelijke DEX aanbod. Van die vertaling wordt je waarschijnlijk nog niet veel wijzer, maar toch omschrijft het wel goed wat een IDO eigenlijk is.

Om de omschrijving van IDO te begrijpen moet je wel weten wat een DEX is. Een DEX is een decentrale exchange. De bekendste decentrale exchanges van het moment zijn Uniswap (UNI) en PancakeSwap (CAKE). Het verschil met een centrale exchange, zoals die van Binance of Bitvavo, is dat je altijd in eigen beheer blijft van je cryptomunten. Bij centrale exchanges stal jij als het ware jou coins bij de exchange. Bij decentrale exchanges houd je die cryptmunten in je eigen wallet.

Initial DEX Offerings, IDO's, zijn tokens die voor het eerst uitgebracht worden op een gedecentraliseerde exchange. Oftewel: een IDO is er wanneer een project ervoor kiest om een token te lanceren op een DEX in plaats van op een centrale exchange. Dus: een IDO is een lancering van een cryptomunt op een decentrale exchange

Bij een IDO maakt een crypto-project het eerste publieke debuut van de cryptomunt op een DEX om geld op te halen bij retailbeleggers, zoals jij of ik. IDO's lijken in dat opzicht veel op Initial Exchange Offerings (IEO's), waarbij cryptoprojecten hun token lanceren en geld ophalen bij een gecentraliseerde exchange. Een overeenkomst hiervan is dat in beide vormen, IDO's en IEO's, direct handel mogelijk is.

Er zijn ook een hoop verschillen tussen een IEO en een IDO. Deze verschillen zijn een grote reden van de recente populariteit van IDO's:

1. Direct liquiditeit

Ten eerste biedt een IDO snelle liquiditeit met weinig tot geen slippage door beschikbare liquiditeitspools in een DEX. 

2. Lagere kosten

Sommigen centrale exchanges vragen honderdduizenden dollars voor een cryptomunt om op hun exchange te komen. Daar komt nog bij dat veel beurzen kieskeurig zijn over de tokens die ze noteren, waardoor het gevoeliger is voor censuur van een centrale partij. Op een decentrale exchange kost het gigantisch veel minder geld om genoteerd te worden, waardoor ook kleinere projecten een eerlijke kans krijgen.

3. Een publieke en eerlijke fondswerving

Projecten die fondsen werven met behulp van het IDO crypto model hoeven vaak niet te vertrouwen op traditionele particuliere investeringen om hun activiteiten te kickstarten. In het verleden hebben zich enkele schandalen voorgedaan waarbij privé-investeerders hun tokens verkopen wanneer de publieke tokensale naar de beurs gaat.

"Elk voordeel heb zijn nadeel" zou Cruijff zeggen. En dat geld ook bij IDO's. Zo is bij IDO's het gevaar van een zogenaamde "rug pull", kan de prijs enorm omhoog knallen door het gebruik van bots en is er een gebrek aan controlemechanismes.

Wat is Polkastarter (POLS)?

We weten nu dat IDO's staan voor Initial DEX Offerings en dat het een token lancering is op een decentrale exchange. Polkastarter is een project gefocust op IDO's. Het is dus gefocust op de lancering van cryptomunten op een decentrale manier. Polkastarter noem je dan ook een IDO launchpad, oftewel een IDO lanceringsplatform.

IDO launchpads bieden een manier om kapitaal op te halen voor nieuwe projecten, terwijl investeerders vroegtijdig toegang krijgen tot de verkoop van tokens. Een bijkomend voordeel aan launchpads is dat ze helpen een community te vormen voor de crypto-projecten die er op gelanceerd worden. 

Polkastarter is een cross-chain gedecentraliseerde exchange (DEX) gebouwd op Polkadot voor tokenpools en veilingen. Het Polkastarter-platform dient als een gedecentraliseerde crowdfunding-lanceerplatform voor opkomende crypto-projecten om kapitaal op te halen en een community op te bouwen.

Wat Polkastarter onderscheidt van andere platformen, is dat het op het Polkadot-netwerk loopt. Polkadot (DOT) is een cryptomunt die erg gefocust is op de zogeheten interoperabiliteit van blockchains. Lees hier een uitgebreide uitleg van het Polkadot-project. In het kort is interoperabileit op het gebied van crypto en blockchain het samenwerken van verschillende typen blockchains, bijvoorbeeld de Binance Smart Chain met de Ethereum-blockchain, zonder beperkingen. Deze samenwerking van meerdere blockchains wordt ook wel "cross-chain" genoemd.

Dankzij deze cross-chain eigenschappen omvat Polkastarter tokenstandaarden die verder gaan dan alleen Ethereum ERC-20 tokens. Dankzij de schaalbaarheidsoplossingen van het Polkadot ecosysteem ervaren de gebruikers van Polkastarter supersnelle en goedkope transactiebevestigingen. Dit is gecreëerd als een oplossing voor de traagheid van het Ethereum-netwerk.

Dit wordt bereikt met het gebruik van Polkastarter's POLS-utility token. Houders van 3000 POLS-tokens of meer krijgen een plek voor de tokenlanceringen. Gelukkig is dat niet de enige manier om aan tokenlanceringen mee te doen op Polkastarter, gezien het feit dat 3000 POLS op dit moment iets meer dan $9000 dollar waard is. Polkastarter biedt namelijk ook openbare veilingen aan niet-POLS-houders om aan deel te nemen. Later in deze blog gaan we dieper in op de POLS-token.

Image
Polkastarter toepassingen

Welk probleem lost Polkastarter op?

De allereerste Initial Decentralized Exchange Offering (IDO) vond plaats op Binance DEX halverwege 2019. DEX's waren toen een erg kleine markt met weinig volume en aandacht. De explosie van DeFi in 2020 maakte hier verandering in. IDO's werden "hot" omdat ze een goedkope manier waren voor het omzeilen van de hoge kosten van een notering op een centrale exchange.

In de DeFi zomer van 2020 lanceerde veel projecten op Uniswap. Hoewel IDO's op Uniswap zeker de initiële kosten voor de tokenlancering van een project verminderden, kwam dat gemak tegen een hoge prijs. Handige en ook wel sluwe investeerders begonnen IDO's te "front runnen" door de hele pool in één klap op te kopen door middel van bots.

Die bots zijn altijd sneller dan iemand zoals jij en ik die gewoon een muis en een toetsenbord gebruiken. Doordat de bots de hele pool in één klap opkopen bij de laagste prijs, schiet de prijs direct omhoog, waardoor de reguliere investeerder de hoofdprijs betalen en de bots binnen een paar minuten alles weer met dikke winsten verkopen.

Polkastarter is gemaakt om het probleem van "front running" tegen te gaan. Dit doet Polkastarter aan de hand van:

  • Goedkope transacties
  • Veilige, ultrasnelle swaps
  • Gefixeerde swap pools
  • Gebruiksvriendelijk design
  • De mogelijkheid om tokens te kopen en te verplaatsen tussen verschillende blockchains (cross-chain)

Wat zijn fixed swap pools?

Fixed swap pools, oftewel gefixeerde swap pools, zijn pools met een vaste prijs. Polkastarter laat projecten tokenlanceringen doen tegen een vaste prijs, die zal worden gehandhaafd zolang er tokens overblijven in de voorraad. Dit moet zorgen voor minder volatiliteit rond een tokenlancering.

Het geeft een project en zijn investeerders ook meer transparantie over de hoeveelheid opgehaald geld en verkochte tokens. Zo kan een project nu eenvoudig en transparant aangeven dat zij X aantal tokens verkopen voor een X bedrag per token, waarmee zij X geld ophalen. Deze gegevens zijn niet zo gemakkelijk te berekenen wanneer het aantal verkochte tokens sterk varieert met de prijsvolatiliteit.

Hoe doe je mee aan een IDO op Polkastarter?

Polkastarter is dus een project dat een hoop problemen oplost voor de kleinere investeerders die "REKT" gingen dankzij front runners en bots bij IDO's op bijvoorbeeld Uniswap. Maar hoe doe je mee aan zo'n IDO op Polkastarter?

Zoals hierboven staat aangegeven zijn er in feite twee soorten IDO's op Polkastarter. De ene is voor niet-POLS houders en de andere is exclusief voor POLS-houders. In deze blog behandelen we beide methodes.

Image
Polkastarter IDO
Beide zijn IDO's op Polkastarter: de ene is voor POLS-houders, de andere is publiek voor niet-POLS houders

Publieke IDO pool voor niet-POLS houders

Stap 1: whitelisting

Om deel te nemen aan een standaard pool, begin je met het kiezen van de project pool waar je aan wilt deelnemen. Bijna elk project vereist dat je vooraf op de whitelist staat, dus controleer eerst of het project een whitelist vereist en als dat het geval is, volg dan direct hun instructies voor whitelisting.

De instructies om gewhitelist te worden staan niet beschreven op de website van Polkastarter. Hiervoor moet je dus echt naar de website of de social media van het project waaraan je wilt deelnemen. De stappen om gewhitelist te worden bestaan meestal uit het volgen van de social media's van het project en het plaatsten van een tweet.

Image
Standard protocol whitelist
Voorbeeld van een artikel van een project over de whitelisting eisen

Stap 2: Ga naar www.polkastarter.com en klik op "Go to App".

Image
Stap 1

Stap 3: Kies de IDO waar je aan mee wilt doen en zorg ervoor dat je in het juiste netwerk zit (Ethereum of Binance Smart Chain).

Image
stap 3

Stap 4: Verbindt je Metamask-wallet.

Stap 5: Bekijk de minimum en maximum toewijzing van de pool

Stap 6: Klik op "Join Pool",

Image
Stap 6

Stap 7: Lees en accepteer de disclaimer

Image
Disclaimer

Stap 8: Voer in hoeveel ETH je wilt uitgeven om het token te kopen

Stap 9: Klik op de Join Pool knop

Image
Join Pool polkastarter

Stap 10: In de pop-up, klik op bevestig de transactie in je wallet

Stap 11: Het kan even duren voordat je transactie door is, zeker op het Ethereum-netwerk. Je kunt ervoor kiezen om je transactiesnelheid te vergroten door extra gas aan je transactie toe te voegen in je Metamask.

Stap 11: Eenmaal bevestigd (wees geduldig), hoef je alleen maar te wachten tot de pooltijd is afgelopen voordat je de tokens kunt claimen.

Privé IDO pool voor POLS-houders

Sommigen pools zijn exclusief voor POLS-houders. Dit is tegelijkertijd ook een goede reden om de POLS-token te kopen. Het aanschafproces van de IDO's is erg vergelijkbaar met de publieke pools, alleen de eerste stappen zijn wat anders. Let wel op: ook voor exclusieve POLS-houder pools moet je het whitelisting-proces doorlopen dat hierboven beschreven staat.

Als je wilt deelnemen aan een pool die exclusief is voor POLS-houders, moet je eerst ervoor zorgen dat je aan één van de volgende twee vereisten voldoet:

Optie 1

Minimaal 3000 POLS in je Metamask-wallet.

Optie 2

Een liquidity provider worden op het Uniswap pair van Polkastarter. Hier moet je ten minste 1 ETH aan POLS + 1 ETH aan liquiditeit leveren.

Lees hier de officiële blog van Polkastarter over hoe je een liquidity provider van hun wordt.

Zodra je aan één van de twee vereisten voldoet kun je dezelfde stappen doorlopen als bij de publieke pools.

Polkastarter's POLS-token

Polkastarter's eigen utility token is het POLS-token. Het POLS-token is ontworpen voor verschillende use cases.

Ten eerste kunnen POLS-tokens worden gebruikt om te betalen voor transactiekosten.

Ten tweede zal de POLS token worden gebruikt voor het bestuur van de gemeenschap als onderdeel van hun onlangs aangekondigde Polkastarter "Raad van Bestuur".

Daarnaast kan de POLS-token ook gebruikt worden om liquiditeit te verschaffen in een liquidity pool.

Tokenomics

Totale voorraad: 100 miljoen POLS
Oorspronkelijke circulerende voorraad: 17,875 miljoen POLS
Verkoopprijs seed sale: $0,0125 USD
Particuliere verkoopprijs: $0.025 USD
Uniswap listing prijs: $ 0,05 USD
Totaal opgehaald bedrag: $875.000 USD
Totaal verkochte POLS: 42,5 miljoen (42,5% van het totale aanbod)

Image
Token distribution

De tokens van het team en de organisatie zelf zijn in ieder geval een jaar opgesloten en kunnen daarvoor niet verkocht worden, zoals in onderstaande afbeelding te zien is.

Image
Token release schema

Roadmap

Polkastarter is al een tijdje de grootste IDO launchpad, maar dat betekent niet dat ze niet door aan het ontwikkelen zijn. 

In onderstaande afbeelding zie je de roadmap van Polkastarter voor het rest van 2021 staan. In het specifiek worden de volgende toepassingen in Q2, Q3 en Q4 van 2021 verwacht:

  • Polkastarter 3.0
  • Cross-chain token swaps
  • Dynamic ratio swaps
Image
Roadmap Polkastarter

 

Polkastarter Team

Tot nu toe ziet Polkastarter er echt goed uit, en begrijp ons niet verkeerd: Polkastarter is een mooi en ambitieus project, maar een project is zelden perfect. Een van de minder goede aspecten van het project is het gebrek aan informatie over het team achter Polkastarter. Crypto-liefhebbers, en zeker liefhebber van decentrale exchanges, houden van transparantie, dus meer informatie over het team zou geen overbodige luxe zijn.

Dat gezegd hebbende, de twee oprichters van het project worden duidelijk vermeld op de website, inclusief LinkedIn-profiel waardoor we wat meer informatie krijgen over de twee.

Daniel Stockhaus is de CEO van het project en is al 20 jaar ondernemer. Die ervaring heeft hij vooral op het gebied van marketing en communicatie, maar wat minder op het gebied van blockchain.

Tiago Martins is de CTO van Polkastarter en hij is een ervaren software-ontwikkelaar met een aantal succesvolle projecten en startups op zijn naam.

Uiteraard bestaat het team niet uit maar één developer. Het zou voor ons mooi zijn om wat meer inzicht te krijgen in het ontwikkelaars-team van Polkastarter.

Verder wordt het team ondersteunt door twee adviseurs. Danilo Carlucci, voormalig Head of Community van YouTube Verenigd Koninkrijk, en Matthew Dibb operationeel directeur van Stacks Funds.

Image
Team polkastarter

Conclusie

Het is niet gek dat Polkastarter op dit moment het nummer één IDO launchpad-platform is. De interoperabiliteit van Polkadot in combinatie met de toevoegen van gefixeerde swaps, maken Polkastarter een prettige launchpad voor regulier investeerders.

We hebben kunnen zien dat Polkastarter het probleem oplost van IDO's die op DEX's zoals Binance DEX en Uniswap gelanceerd werden, zonder fixed swaps. Daar ontstond al snel een probleem van front runners en bots die de hele pool opkochten en ze snel geld verdiende.

Polkastarter maakt het voor investeerders eerlijker aan de hand van fixed swaps en zorgt tegelijk voor een gebruiksvriendelijke interface. Bovendien staan er nog een aantal interessante mijlpalen voor de boeg in 2021.

Dat gezegd hebbende is er nog wel ruimte voor verbetering op het gebied van transparantie over het team. Op dit moment worden alleen de de CEO en de CTO op de website weergeven, samen met de twee adviseurs van het crypto-project. Een uitgebreidere pagina over het hele team, inclusief ontwikkelaars, zou een verbetering zijn, in het kader van transparantie. 

Er zijn in dit artikel best wel wat ingewikkelde en technische onderwerpen aan bod gekomen. Hopelijk is het duidelijk en eenvoudig genoeg uitgelegd zodat je het kunt begrijpen. Als je toch nog vragen hebt, nodigen we je graag uit om in onze AllesOverCrypto Facebook groep een balletje op te gooien. Daar zijn AOC’ers en leden van de groep altijd bereid om je vragen te beantwoorden. Zie je daar dan!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.