Market cap
€381.688.878,00
Volume (24h)
€18.336.298,00
Circulating supply
13.852.505.296,26
Max supply
-
All Time High
ICO
-
Daily close
-
Weekly close
-
Monthly close
-

Als je ... geleden een investering van €100 in Ravencoin had gedaan dan was dat nu:


Waarde nu
Vanaf het begin
-
1 jaar
-
1 maand
-
1 week
-
1 dag
-

Uitleg Ravencoin

Ravencoin (RVN) verdient haar naam aan een van de populairste series van dit moment, Game of Thrones. De raven in deze serie zijn de boodschappers van het fictieve land Westeros en zorgen dat alle brieven bij de juiste persoon terechtkomen. Ravencoin is een cryptocurrency die zich focust op deze specialiteit en daar zo goed mogelijk in wil worden. Om precies te zijn is die specialiteit het versturen van bezittingen of activa via de blockchain. Het team achter de cryptocurreny voorziet een toekomst waarbij het dankzij Bitcoin ongelooflijk makkelijk wordt om binnen een oogwenk grote hoeveelheden geld van de ene plek naar de andere plek te verplaatsen, zonder kosten. In hun ogen zorgt dit ervoor dat er enorme hoeveelheden waarde verplaatst zullen worden en zij zijn ervan overtuigd dat bezitters van activa als aandelen of grond ook willen profiteren van dit gemak.

Ravencoin focust zich dus puur en alleen op het versturen van bezittingen en activa en doordat dit de enige focus is, zijn ze er héél erg goed in. We zouden zelfs kunnen zeggen dat ze de beste zijn op dit vlak. In dit artikel leggen we je uit waarom Ravencoin hierin een beter alternatief is dan Bitcoin of Ethereum, hoe je Ravencoin kan kopen en hoeveel potentie in de cryptocurrency zit.

Bekijk snel

Wat is Ravencoin (RVN)?

Zoals gezegd is de belangrijkste specialiteit van Ravencoin het verzenden van activa en bezittingen. De eerste vraag die dan direct bij de meeste mensen te binnen schiet is "Is dat niet de belangrijkste specialiteit van zo'n beetje alle blockchains?". Een terechte vraag, want als we bijvoorbeeld kijken naar Bitcoin en Ethereum, dan is het inderdaad mogelijk om via deze blockchains bezittingen te versturen. Het grote verschil is alleen dat zowel Bitcoin als Ethereum niet per se hiervoor ontworpen zijn. Ravencoin is in dat opzicht duidelijk anders. Het enige doel van de cryptocurrency is het verzenden van bezittingen en niks anders. Denk hierbij aan aandelen, huizenakten, goudstaven, games, e-boeken, et cetera. Het feit dat dit het enige is waarop ze focussen, zorgt ervoor dat er momenteel geen enkel blockchainproject bestaat die hier beter in is.

Het probleem

Bezittingen op de blockchain zetten wordt gezien als misschien wel een van de belangrijkste functionaliteiten van de revolutionaire technologie. Projecten die ervoor zorgen dat dit mogelijk is, bestaan daarom ook al een tijdje. Ethereum is hier het belangrijkste voorbeeld van. Er zijn al verschillende tokenstandaarden onder de naam ERC20, ERC721 en ERC223 die ervoor zorgen dat het voor bedrijven mogelijk is om bezittingen op de blockchain te zetten, wat ook wel "tokenizen" wordt genoemd. Echter, is dit niet het belangrijkste waar Ethereum zich op focust. Ethereum focust zich met name op decentrale apps die gebruikmaken van smart contracts.

Een ander voorbeeld dat het verzenden van activa via de blockchain mogelijk maakt, is Counterparty. Dit project bestaat al sinds 2014 en maakt het mogelijk om, in plaats van alleen geld of waarde, ook bezittingen via Bitcoin te versturen. Het grote voordeel om gebruik te maken van Bitcoin (of Ethereum met ERC20-tokens) is dat je profiteert van de enorme veiligheidsvoordelen van deze grote cryptoprojecten. Helaas zijn deze veiligheidsvoordelen voornamelijk gefocust op het feit dat het onhackbaar is en niet op het versturen van bezittingen of activa.

Er zit bij zowel Bitcoin als Ethereum namelijk geen enkele veiligheid ingebouwd tegen veelvoorkomende problemen bij het versturen van bezittingen. Als er iets misgaat, en die kans is groot bij zo'n jonge technologie als blockchain, dan kan het gebeuren dat je bezitting(en) direct vernietigd worden. Als jij bijvoorbeeld een ERC20-token in bezit hebt die je het recht geeft op een klompje goud en je stuurt deze token per ongeluk naar de verkeerde wallet, dan ben je niet alleen jouw token, maar ook je klompje goud kwijt. Bij Ethereum is dit gemakkelijk gebeurd doordat er verschillende ERC20-tokens bestaan met dezelfde naam en je dus heel eenvoudig je token naar de verkeerde wallet stuurt. Maar ook bij Counterparty is een fout snel gemaakt. Het cryptoproject zorgt ervoor dat je jouw bezitting via Bitcoin kan sturen door een stukje tekst aan je Bitcointransactie toe te voegen. Echter is het zo dat lang niet alle wallets en exchanges dit stukje tekst ondersteunen. Op deze manier raak je dus nog veel te makkelijk je klompje goud kwijt.

De oplossing

De oplossing van Ravencoin is simpel: een blockchain bouwen die zich specifiek focust op het kunnen verzenden van verschillende assets. Het verschil met Ethereum is als volgt uit te drukken:

 • Ethereum is gebouwd met als focus te fungeren als digitaal activaplatform gespecialiseerd in smart contracts.
 • Ravencoin is gebouwd met als focus te fungeren als digitaal activaplatform gespecialiseerd in het creëren van token securities met tokencreatie ingebouwd in de originele code van het protocol. 

Hierdoor heeft Ravencoin de volgende voordelen ten opzicht van Ethereum:

 • Het is geschikt voor het creëren van security tokens;
 • Dividend is mogelijk;
 • Eenvoudig versturen van digitale bezittingen.

Ravencoin en Bitcoin

Ravencoin is begonnen als een fork van Bitcoin, maar er zijn wel duidelijk verschillen tussen de twee op de volgende vlakken:

 • Mining Algoritme: De algoritmes waarmee beide cryptomunten te minen zijn, verschillen sterk van elkaar. Ravencoin maakt gebruik van een algoritme (X16R) waarvoor het onmogelijk is om ASIC-chips voor te ontwikkelen. Dit zijn chips die specifiek gemaakt zijn voor het zo snel mogelijk minen van bepaalde cryptocurrency's. Dat heeft er bij Bitcoin voor gezorgd dat enkele partijen grote macht hebben gekregen over de blockchain van Bitcoin. Dit is niet mogelijk bij Ravencoin doordat elke PC de cryptocurrency kan minen.
 • Totale hoeveelheid coins: Van Ravencoin zullen in totaal 21 miljard munten staan, waar er maximaal 21 miljoen BTC zullen bestaan.
 • Blocksnelheid: Bij Bitoin duurt het 10 minuten voordat een nieuw block "gevonden" wordt, bij Ravencoin is dit 1 minuut.
 • Mining reward: Ravencoin begon met een beloning van 5000 RVN per gevonden block. Bij Bitcoin was dit in de beginjaren 50 BTC.

Zelf een token creëren

Als je zelf een token wilt creëren op de blockchain van Ravencoin, dan dien je hier een kleine hoeveelheid RVN voor te verbranden. Een ander groot verschil met Ethereum is dat je een unieke naam voor de token dient te bedenken. Zoals gezegd, is het bij Ethereum mogelijk dat er twee verschillende ERC20-tokens bestaan met dezelfde naam, wat voor veel verwarring kan zorgen. Ravencoin wil dit voorkomen.

Bij het creëren van een token, bepaal je:

 1. de hoeveelheid tokens;
 2. tot op hoeveel decimalen de tokens gedeeld kunnen worden; en
 3. of het mogelijk is dat er meer tokens kunnen ontstaan in de toekomst of dat het aanbod een maximum heeft. 

Er zijn veel verschillende type tokens die je op het platform van Ravencoin kan creëren, maar de volgende twee zijn de belangrijkste om te onderscheiden.

 1. Unieke tokens
  De belangrijkste eigenschap van unieke tokens is dat ze niet gekopieerd kunnen worden. Het zorgt ervoor dat je er zeker van bent dat je de echte versie ergens van bezit en geen namaak. CryptoKitties is een goed bestaand voorbeeld waarvoor dit gebruikt is. Hierbij was het mogelijk om jouw unieke CryptoKitty te verhandelen tegen een andere CryptoKitty. 
  Andere voorbeelden waarvoor dit van grote waarde is, zijn kunstcollecties, eigenaarschap van land, eigenaarschap van huizen, et cetera.
 2. Beloningen
  Als bedrijf kan je RVN-tokens geven als beloning aan mensen die in het bezit zijn van je token. Dit kan in allerlei verschillende vormen gedaan worden, van spaarpunten tot dividend.

De coin van Ravencoin: RVN

Een van de mooiste eigenschappen van dit project is dat het volledig eerlijk is opgezet. Er is geen ICO gehouden, er is geen pre-mine gedaan en er is zelfs geen founders pool opgezet. Het opzetten van het project doet ons veel denken aan hoe Bitcoin toentertijd in het leven is geroepen. Het team verdient alleen aan het project door zelf RVN te minen en de prijsstijgingen. Zelfs het minen is zo eerlijk mogelijk doordat je geen speciale apparatuur (ASIC-miners) ervoor kan kopen.

Welke rol heeft de coin?

De coin van Ravencoin, RVN, heeft exact dezelfde functie als Ether heeft voor Ethereum. Het kost RVN om een eigen token op het platform te creëren, maar ook het verzenden en het doen van een ICO kost munten. 

Kenmerken
Token symbool RVN
Totaal aantal tokens 21 miljard
Aantal tokens in omloop 2,1 miljard (10%)
Prijs tijdens ICO n.v.t. (Beginprijs coinmarketcap is $0,0265)
Token type Eigen blockchain
Hardcap verkoop van tokens n.v.t.
Opgehaald vermogen tijdens ICO n.v.t.

Geschikte wallet voor RVN

Er zijn verschillende wallets waar je RVN op kan slaan.

Op desktop:

Op mobiel:

Op het web:

Paper wallets

Let op, bij de website voor de Paper wallet is de verbinding niet beveiligd, dus wij raden aan om geen gebruik te maken van deze optie.

Image
Ravencoin Wallet

Team, adviseurs en partners

Ravencoin een "community-driven" project. Daarmee wordt bedoeld dat fans vanuit de gemeenschap een bijdrage leveren aan de open-source code van het project. Open-source betekent dat de code openbaar op het internet staat, zodat iedereen mee kan ontwikkelen. Wel is er een team dat de harde kern van het project vormt. De whitepaper is getekend door Bruce Fenton en Tron Black. Fenton heeft al een aardige cv opgebouwd en was bijvoorbeeld adviseur van het miljardenproject de Bill And Melinda Gates Foundation. Daarbij is hij de founder van het Dubai Bitcoin Conference.

Tron Black heeft als belangrijkste ervaring dat hij de principal developer is van Medici Ventures. Hier geeft hij advies in welke blockchain en crypto-projecten het bedrijf het best kan investeren.

Verder geeft het team vooral credits aan Satoshi Nakamoto en de 430 belangrijkste Bitcoin-developers die Bitcoin hebben gemaakt tot wat het nu is. Hieronder kun je de vier belangrijkste namen vinden van het kernteam. Twee van de vier namen staan alleen bekend onder een nickname en hiervan is de echte identiteit onbekend.

Image
Team RavenCoin, van links naar rechts Bruce Fenton, Jesse Empey en Tron Black

Team RavenCoin, van links naar rechts Tron Black, Jesse Empey en Bruce Fenton

Naam Functie Ervaring
Jesse Empey Founder / Core Developer
 • Senior Engineering Manager / Medici Ventures
  Jun 2017 - heden
 • Senior Product Owner / Ellucian
  2010 - 2017
Tron Black Founder / Core Developer
 • Principal Software Developer / Medici Ventures
  2016 - heden
 • Blockchain, Crypto Developer / ANX International
  Feb 2016 - Nov 2016
 • Senior Software Developer / t0.com, Inc.
  Jun 2015 - Jan 2016
 • Founder, CEO / CoinCPA
  Dec 2013 - Jun 2015
 • President, CEO / Blue Squirrel
  1995 - 2013
Cade (Discord naam) Core Developer Onbekend
Chatturga (Discord naam) Core Developer Onbekend

Partners

De grootste fan van Ravencoin is niemand minder dan Patrick Byrne, de CEO van Overstock. Overstock is een van de eerste grote bedrijven die Bitcoin accepteerde als betaalmiddel, dus Byrne is al aardig bekend in de cryptowereld. Het bedrijf heeft een miljoeneninvestering in Ravencoin gedaan en hierdoor heet het project veel bekendheid gekregen. Als je meer wilt weten over Byrne en waarom hij deze investering heeft gedaan, kan je onderstaand filmpje bekijken.

Roadmap

De roadmap van Ravencoin ziet er veelbelovend uit, maar ze stellen zichzelf helaas geen deadlines. Het is dus niet duidelijk wanneer alles af is, maar er wordt wel hard gewerkt. Fase 1 is bijvoorbeeld al voltooid en dat kan een verklaring zijn voor de snelle groei van afgelopen maanden (november 2018). Bovendien bestaat het project pas sinds januari en ze hebben al veel verschillende gebruiksvriendelijke wallets en de ontwikkeling loopt hard door.

 •  

  Fase 1 (Voltooid)

  Q3 2018

  • x1000 coin distributie (21 miljard totaal);
  • 10x snellere blocken (1 per minuut);
  • In-app CPU mining instellen;
  • Algoritme update: Dark Gravity Wave difficulty adjustment (180 block average);
  • Adressen goed instellen.
 •  

  Fase 2 - Activa (nog gaande)

  onbekend

  • Continu support voor ASIC Resistance;
  • Asset Support;
  • Rewards implementeren;
  • Block size (eventueel) vergroten van 1 MB naar X MB.
 •  

  Fase 3 - Beloningen

  Onbekend

  • Mogelijk maken dat RVN kan worden betaald aan Ravencoinhouders.
 •  

  Fase 4 - Unieke Activa

   Onbekend

  • Het creëren van unieke bezittingen/activa voor 5 RVN. 
 •  

  Fase 5 - Berichten

  Onbekend

  • Het wordt mogelijk om via de Ravencoin-blockchain berichten te versturen.
 •  

  Fase 6 - Stemmen

   Onbekend

  Het wordt mogelijk om te stemmen via Ravencoin.

Populariteit

Ravencoin is in korte tijd zeer populair geworden. Waar het aantal volgers op Twitter nog enigszins tegenvalt voor een top 100 coin, hebben ze vooral op Discord een groot aantal volgelingen. Dit is dan ook de plek waar de meeste communicatie gebeurt en waar je (nu nog) eenvoudig met de developers in contact kan komen.

Populariteit Ravencoin RVN (november 2018)
Twitter 16,4k volgers
Telegram 9,3k members
Discord 12,6k members
Reddit 4,9k lezers

Kritiek

Ravencoin is goed aan de weg aan het timmeren, maar toch zijn er nog wat verbeterpunten te noemen. De eerste is het missen van deadlines op hun roadmap. Hierdoor is het niet duidelijk hoeveel vaart er in het project zit en of concurrenten eenvoudig bij blijven of zelfs het project inhalen. 

Daarnaast is het de vraag of het probleem groot genoeg is dat ze oplossen. Ethereum heeft een enorme voorsprong op dit gebied en vooralsnog zijn er nog weinig geluiden geweest van Ethereumgebruikers die vonden dat het verzenden van tokens niet ideaal ging. Bovendien hebben zowel Ethereum als Bitcoin last van schaalbaarheidsproblemen en bij Ravencoin lijken deze problemen nog niet te zijn opgelost. Ze twijfelen dan wel om de blockgrootte groter te maken, maar het is nog maar de vraag of dit het probleem goed genoeg oplost als het de ambitie heeft om de grootste te worden.

Conclusie

Ravencoin (RVN) is een mooi project en het team erachter is zeer veelbelovend. Hetgeen dat ons het meest aanspreekt is dat het ontstaan ervan veel weg heeft van het ontstaan van Bitcoin. Dit heeft ervoor gezorgd dat het veel mensen heeft aangetrokken vanuit de kern van de cryptogemeenschap en dit zijn precies de mensen die je achter je project hebt willen staan. Deze gemeenschap weet wat ervoor nodig is om een cryptocurrency groot te maken, zowel op technisch vlak als op marketing-vlak. Bovendien is de coin zeer goed te minen dus hier trekt het ook steeds meer fans naar zich toe. 

De grootste vraag is of het probleem dat ze oplossen groot genoeg is om echt aan de top te komen en te blijven. Vooralsnog lijkt dit wel het geval als je ziet dat het een van de eerste crypto-enthousiastelingen, Patrick Byrne, aan zich weet te trekken. Hij ziet vast en zeker dingen die heel veel van ons nog niet zien. Wij houden het project in ieder geval goed in de gaten!

Hoe koop ik Ravencoin?

Ravencoin kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van RVN.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek RVN op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in RVN. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt RVN gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren
 
Bronnen
vr, 03/12/2021 - 15:00

Hoe werkt Ravencoin blockchain (RVN)? Technische uitleg voor beginners!

Ravencoin (RVN) is een hard fork uit Bitcoin, al is het ontzettend interessant om meer te weten te komen over hoe de Ravencoin technisch gezien werkt.
di, 11/12/2018 - 06:00

Ravencoin (RVN) - in 10 punten uitgelegd

Ravencoin (RVN) boort een markt aan die groter is dan de markt van Bitcoin. De verwachtingen zijn daarom hoog. Lees onze korte uitleg in 10 punten.
di, 03/07/2018 - 06:00

De 10 beste crypto coins voor 2020

Wij zijn van mening dat 2020 het jaar wordt van de volgende 10 cryptomunten!
Exchange Pair Volume (24h) Prijs Volume (%)
Ravencoin
1 Ravencoin =
€0,03
Euro

Hoe koop ik Ravencoin?

Ravencoin kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van RVN.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek RVN op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in RVN. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt RVN gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

Ravencoin

Tags

Social media