Minen, als je van Bitcoin hebt gehoord, heb je vast en zeker ook hierover gehoord. Maar wat is dat minen dan precies?  Miners zorgen ervoor dat de blockchain werkt Om het begrip minen goed uit te kunnen leggen, is het belangrijk om eerst een beeld te hebben van wat de blockchain (blokketen) precies is. Kort uitgelegd is dit een gedistribueerde database waarop een continu groeiende lijst van blocks wordt bijgehouden. Elke dag versturen miljoenen mensen cryptomunten naar elkaar, maar als niemand dit bijhoudt

Minen, wat is dat dan?

Minen, als je van Bitcoin hebt gehoord, heb je vast en zeker ook hierover gehoord. Maar wat is dat minen dan precies?

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

 

Miners zorgen ervoor dat de blockchain werkt

Om het begrip minen goed uit te kunnen leggen, is het belangrijk om eerst een beeld te hebben van wat de blockchain (blokketen) precies is. Kort uitgelegd is dit een gedistribueerde database waarop een continu groeiende lijst van blocks wordt bijgehouden. Elke dag versturen miljoenen mensen cryptomunten naar elkaar, maar als niemand dit bijhoudt op de blockchain, kan niemand bijhouden wie nou wie heeft betaald en wie over welke cryptomunten beschikt. De blockchain houdt dit bij door alle transacties binnen een bepaalde tijd te verzamelen in een ‘block’. Het is vervolgens de miners hun taak om dit vast te leggen op de blockchain en dat noemen we dus minen. Dit minen kost de miners alleen wel stroom.

Satoshi Nakamoto heeft hier als oplossing voor bedacht dat de miners beloond kunnen worden. Miners die hun computer inzetten voor het vastleggen van transacties, maken in het geval van Bitcoin kans op een beloning ter waarde van 25 Bitcoins. De computer die als eerst een (zéér) lastige rekensom oplost, krijgt deze beloning. Deze manier van minen wordt ook wel Proof of Work genoemd. Tegenwoordig bestaan er ook andere manier van minen, zoals Proof of Stake (PoS) of Proof of Importance (PoI).

Wil je meer weten over Proof of Work? In onderstaande video van AllesOverCrypto legt Matt je uit wat PoW is en hoe het werkt.

Grenzen aan het minen

Dat vinden van een block van 25 Bitcoins wordt wel gereguleerd. Dit houdt in dat in het gehele Bitcoinnetwerk er altijd een maximaal aantal Bitcoins per dag worden gemaakt. En omdat er elke dag meer computers naar Bitcoin aan het delven zijn en elke dag de hardware hiervoor verbeterd wordt, wordt het dus steeds moeilijker om Bitcoins te vinden.

Voor andere cryptocoins kunnen weer andere regels gelden voor het minen. Bij Litecoin wordt bijvoorbeeld elke 2,5 minuten een nieuw ‘block’ gevonden. Ook maakt Litecoin gebruik van een heel anders scrypt, waardoor de moeilijkheidsgraad een stuk lager ligt dan bij Bitcoin. 

Dingen die je nodig hebt als je zelf wilt gaan minen:

En  natuurlijk rest de vraag: hoe kan ik zelf gaan minen? Dat is helaas moeilijker dan je denkt en per cryptomunt zitten er grote verschillen in. Hieronder een opsomming van tien dingen die je in ieder geval nodig hebt als je wilt gaan minen.

 1. Een wallet van de specifieke coin die je wilt gaan minen
 2. Een software mining pakket
 3. Een goede en vooral betrouwbare internetverbinding
 4. Een goede locatie. De miners kunnen erg heet worden en ook veel herrie maken. Het is dus niet handig om dit in je woonkamer te doen. Het beste is een kelder of schuur.
 5. Om deze reden heb je ook een verkoelingssysteem nodig. Denk aan ventilators of een airco. Het is belangrijk dat je je apparatuur koud houdt
 6. Een computer die speciaal gebouwd is om te minen. De tijden dat je eigen huis-tuin-en-keukencomputer goed genoeg zijn voorbij
 7. Een (AMD) graphics processing card (GPU) of een ASIC chip.
 8. Het is verstandig om lid te zijn van een online mining pool. Dit is een pool die dezelfde cryptomunt als jij minen. Door je hierbij aan te sluiten zorg je ervoor dat je inkomen stabieler is.
 9. Als je de cryptomunten wilt verkopen, dien je lid te zijn van een online exchange waar je je geminede munten kunt verkopen
 10. En de allerbelangrijkste: je moet het leuk vinden en nieuwsgierig zijn hoe het allemaal werkt. Het is duidelijk dat de moeilijkheidsgraad van minen blijft stijgen en de enige manier om bij te blijven is door jezelf constant in te lezen hoe je je miners kunt verbeteren. Je kunt het zien als een sport en degene die zichzelf het meeste inzet, zal uiteindelijk het beste resultaat halen.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Mine geen Bitcoin

Wat nog belangrijk is om te vermelden, is dat het tegenwoordig niet meer winstgevend is om Bitcoin te minen. In de begindagen was dit zeker lucratief, maar door de enorme prijsstijging van Bitcoin is de munt zo populair geworden dat ontzettend veel miners hierin zijn gedoken. Ondertussen is de moeilijkheidsgraad om een Bitcoin te minen zo lastig geworden dat alleen degenen met gespecialiseerde en zeer krachtige machines hier nog winst mee kunnen halen. Dit heeft ervoor gezorgd dat in China, Ijsland en Venezuela hele parken vol miners zijn ontstaan. Dit heeft voor discussie gezorgd of Bitcoin dan nog wel zo gedecentraliseerd is.
 

Wil je liever cryptocurrency kopen in plaats van minen? Hier staan de stappen voor je onder elkaar:

Hoe koop ik crypto?

Crypto kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van je favoriete cryptocurrency.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's overboeken naar Bitvavo" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek je favoriete cryptocurrency op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in favoriete cryptocurrency. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt favoriete cryptocurrency gekocht!

 

Bron Hoofdafbeelding: By Marco Krohn (Own work) [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.