hoe werkt ravencoin blockchain rvn

Hoe werkt Ravencoin blockchain (RVN)? Technische uitleg voor beginners!

Ravencoin (RVN) is een blockchain die niet vanaf de grond is opgebouwd. In plaats daarvan is de blockchain ontstaan als hard fork uit Bitcoin (BTC). Dit betekent dat de blockchain dus traditioneel gezien hetzelfde is als die van Bitcoin, maar de ontwikkelaars achter Ravencoin nog verschillende aanpassingen hebben gedaan om de blockchain te veranderen of verbeteren.

Er zijn verschillende redenen te bedenken om dat te doen, en het is in veel gevallen ook helemaal geen probleem wanneer dit gebeurt. Sterker nog, er zijn veel hard forks die hebben geleid tot een succesvol crypto project. Dit zou daarom ook het geval kunnen zijn voor Ravencoin.

We zullen je in dit artikel meer uitleggen over Ravencoin. Zo vertellen we wat het verschil is tussen Ravencoin en Bitcoin, maar gaan we vooral dieper in op de technische werking van de Ravencoin blockchain. Zo weet je na het lezen van dit artikel precies hoe Ravencoin werkt.

Bekijk snel

Wat is Ravencoin (RVN)?

Ravencoin is natuurlijk een vrij aparte naam, welke te danken is aan de serie Game of Thrones. De blockchain is vernoemd naar de raven in de serie, die dezelfde functie vervullen als Ravencoin doet binnen de blockchainwereld: het zorgvuldig verzenden van verschillende assets.

Op zich niet erg apart of uniek, zou je denken. Iedere blockchain maakt het immers mogelijk om assets te verzenden. Zo kun je over de Bitcoin-blockchain transacties verzenden, en is het mogelijk om op Ethereum NFT's en andere middelen te versturen.

Het verschil met Ravencoin is dat de zojuist genoemde blockchains zich ook op veel andere punten focussen. Ethereum focust zich bijvoorbeeld op het ontwikkelen van smart contracts en dApps, en Bitcoin is bezig om een hele nieuwe manier van betalen zonder centrale autoriteit te ontwikkelen. Ravencoin heeft zich enkel en alleen gespecialiseerd in het verzenden van assets, en niks anders. Op deze manier wil het de beste blockchain worden voor deze doeleinden.

Wil je door middel van een video in een paar minuten meer te weten komen over Ravencoin? Dan gaat onderstaande video je daar zonder twijfel bij helpen. Hier wordt stap voor stap uitgelegd wat Ravencoin is en welk doel het voor ogen heeft.

Door wie is Ravencoin bedacht?

Ivan Jolicic en Tron Black zijn de bedenkers en oprichters van Ravencoin. Op het internet is vrij weinig te vinden over het team achter Ravencoin, en het gerucht dat dan ook dat het team erg klein is.

Ivan Jolicic is al meer dan tien jaar actief in de ICT-wereld. Hij heeft verschillende bedrijven opgericht en is bij een aantal bedrijven actief geweest als CEO. Sinds 2017 heeft hij al enkele crypto- en blockchainbedrijven opgericht en geleid.

Tron Black is ook al lange tijd actief in de ICT-wereld, en al sinds 2016 binnen de blockchaintechnologie. In zijn loopbaan heeft hij verschillende bedrijven opgericht en is ook binnen sommige bedrijven als CEO aan de slag gegaan.

Hoe werkt Ravencoin blockchain?

Een van de belangrijkste kenmerken van Ravencoin is dat mensen met een normale computer kunnen deelnemen aan het blockchainnetwerk om vervolgens crypto te minen. Dit betekent dat iedereen zonder speciale hardware transacties kan valideren en blokken kan toevoegen aan de blockchain van Ravencoin.

Het KAWPOW consensus algoritme

Zoals al eerder gezegd in dit artikel, is Ravencoin een hard fork van Bitcoin. Je weet waarschijnlijk dat Bitcoin het Proof of Work (PoW) consensus algoritme gebruikt voor zijn netwerk. Ravencoin heeft ervoor gekozen om een eigen consensus algoritme te ontwikkelen dat is afgeleid van Proof of Work.

Het consensus algoritme dat Ravencoin gebruikt heet KAWPOW, en zorgt ervoor dat miners met lagere hardware-eisen aan het netwerk kunnen deelnemen. Dit zorgt er dus voor dat je geen dure hardware of grote serverruimte nodig hebt om een miner binnen Ravencoin te worden. Je zou met een normale computer al kunnen meedoen aan het mining-proces.

De mining op Ravencoin ziet er hetzelfde uit als binnen het traditionele Proof of Work systeem. Miners zijn transacties aan het valideren en voegen blokken aan de blockchain toe, waarvoor ze een beloning tussen ontvangen. Deze beloning bestaat uit nieuwe RVN-tokens en een deel van de transactiekosten die gebruikers betalen.

Nieuwe tokens maken

Gebruikers kunnen een nieuwe asset maken en op de blockchain uitgeven, zoals tokens. Deze tokens kunnen ze vervolgens gebruiken voor verschillende toepassingen.

Om een asset aan te maken, moet een gebruik een bepaald aantal RVN-tokens verbranden en een unieke naam invoeren voor de asset. Daarbij kan een gebruiker ook verschillende andere data ingeven voor de asset. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid tokens, of de vervangbaarheid. Op deze manier is het ook mogelijk om non-fungible tokens (NFT's) op Ravencoin aan te maken.

Berichten versturen

Gebruikers die een asset hebben gemaakt, hebben ook de mogelijkheid om berichten te versturen over de Ravencoin blockchain naar alle tokenhouders.

Stel dat een organisatie een eigen token heeft aangemaakt op de Ravencoin blockchain, en er een stemming plaats gaat vinden, dan kan de organisatie naar alle tokenhouders een bericht sturen om hen te informeren over het stemmen. De organisatie kan dan naar alle tokenhouders een bericht sturen om hen te informeren over het stemmen. Vervolgens kunnen de tokenhouders met hun tokens stemmen uitvoeren.

Tokenhouders kunnen hun tokens ten alle tijden naar andere gebruikers versturen. Het is ook mogelijk om hun tokens te verkopen aan andere gebruikers wanneer ze dat willen. Andere gebruikers kunnen op hun beurt weer tokens overkopen van andere gebruikers.

Image
ravencoin rvn token

Ravencoin vs. Bitcoin

De blockchain van Ravencoin is ontstaan uit een hard fork van Bitcoin. Dit betekent dat beide blockchains veel overeenkomsten met elkaar hebben. Natuurlijk hebben de ontwikkelaars van Ravencoin veel gesleuteld aan hun blockchain, en daarom zijn er ook genoeg verschillen ontstaan.

De overeenkomsten

Voor zowel Ravencoin als voor Bitcoin heeft er geen pre-mine plaatsgevonden. Dit betekent dat de ontwikkelaars en oprichters van beide munten niet vanaf het begin in bezit waren van een deel van de munten. Zij hebben, net als iedereen, de tokens zelf moeten kopen. Dit betekent dat beide projecten op een eerlijke manier zijn ontstaan.

Beide blockchains maken gebruik van het Proof of Work algoritme, of een variant daarop. Dat houdt in dat er in het netwerk van zowel Ravencoin als Bitcoin miners zijn die bezig zijn met het valideren van transacties en creëeren van blokken.

Ook bieden beide blockchains ontwikkelaars de mogelijkheid om een asset, in welke vorm dan ook, te ontwikkelen en te laten draaien op de blockchain.

De verschillen

Het grootste verschil tussen Ravencoin en Bitcoin is dat het netwerk van Ravencoin een stuk toegankelijker is voor nieuwe miners. Zij hoeven namelijk niet in bezit te zijn van dure apparatuur om te kunnen minen binnen het netwerk.

Iedere 4 jaar vind er een Bitcoin halving plaats. Dit houdt in dat miners een lagere beloning voor hun werk zullen krijgen, terwijl het werk dat ze moeten doen steeds zwaarder wordt. Ieder jaar komt er namelijk betere hardware op de markt, waardoor miners nóg sneller nieuwe blokken kunnen toevoegen. Voor de veiligheid is het belangrijk dat de blokcreatie iedere 10 minuten plaatsvindt.

Dit is de reden dat het steeds moeilijker wordt om nieuwe blokken toe te voegen aan de blockchain van Bitcoin. Wanneer je nieuw bent, is het bijna niet meer te betalen om miner te worden binnen het Bitcoin-netwerk. Je hebt dan een enorm grote serverruimte vol computers nodig om te kunnen concurreren.

Ravencoin stelt gebruikers in staat om met een normale computer deel te nemen aan het mining-proces. Je hoeft dus geen dure hardware te kopen om kans te maken op de blokcreatie.

Een ander verschil is dat het team achter Ravencoin een veel kleiner maar duidelijker doel voor ogen heeft. Ze willen namelijk een blockchain ontwikkelen die puur en alleen gebruikt dient te worden voor het verzenden van assets, en niks meer.

De visie van Bitcoin was om een nieuwe manier van betalen te ontwikkelen zonder centrale autoriteit. Dat is een veel breder en groter doel dan dat van Ravencoin.

Wil je meer te weten komen over de Bitcoin halving? Onderstaande video vertelt je er meer over.

Wat voor assets kun je maken op Ravencoin?

We spraken over assets, en dat heeft een reden. De assets op de blockchain van Ravencoin kunnen namelijk verschillende waarden vertegenwoordigen, alsook verschillende doeleinden hebben. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een asset een van de volgende waardes vertegenwoordigt:

  • Goud;
  • Zilver;
  • Fiat valuta als de euro of dollar;
  • Stukken grond;
  • Energie-credits, zoals gas, olie of elektriciteit;
  • Security tokens, wat betekent dat het token een aandeel of deel van een bedrijf vertegenwoordigt;
  • Tokens die een samenwerking vertegenwoordigen;
  • Licentie;
  • In-game voorwerpen, muntstukken of andere waardes;
  • Cadeaukaarten;
  • Airmiles;
  • Spaarpunten.

Het valt je dus misschien wel op dat gebruikers veel mogelijkheden hebben met Ravencoin.

De voor- en nadelen van Ravencoin blockchain

Je hebt na het lezen van de werking van Ravencoin misschien wel een beeld over de belangrijkste voordelen. Om kort samen te vatten wat Ravencoin is en hoe de blockchain werkt, zullen we de belangrijkste voor- en nadelen van de Ravencoin blockchain voor je opsommen.

Voordelen

  • Ravencoin focust zich puur en alleen op het maken en verzenden van assets, waardoor het een specialisme heeft ontwikkelt en het gebruikers goed kan helpen op het gebied van assets;
  • Het team achter Ravencoin heeft ervaring met blockchains en is erg gedreven;
  • Ondanks dat Ravencoin al 'lange tijd' meegaat, is het team nog hard bezig met de verdere ontwikkeling ervan;
  • Dit project heeft zichzelf al kunnen bewijzen;
  • Gebruikers betalen lage transactiekosten om van het Ravencoin-netwerk gebruik te maken;
  • Miners kunnen al aan de slag gaan met minimale apparatuur, en zijn dus weinig geld kwijt;
  • Omdat de instapdrempel om te minen laag is, is het netwerk erg gedecentraliseerd en niet alleen besteedt voor de rijke miners die dure hardware aan kunnen schaffen;
  • Er staat een sterke en gedreven community achter Ravencoin die het platform vooruit helpt.

Nadelen

  • Doordat er veel tokens vrijkomen bij het minen, is er inflatie opgetreden. De tokens zijn niet veel geld waard, en er komen meer tokens bij dan dat er nodig zijn;
  • De blockchain is vrij simpel en kan niet gebruikt worden voor complexe zaken.

Wil je de informatie die je in dit artikel hebt gelezen nog een keer in een video samengevat krijgen? Onderstaande video vertelt in ongeveer 8 minuten alles wat je over Ravencoin zou moeten weten.

Conclusie

Ravencoin is een crypto project dat al vrij lang in gebruik is. Het is ooit ontstaan als hard fork van van Bitcoin-blockchain, al is er door de ontwikkelaars van Ravencoin wel flink gesleuteld aan de blockchain. De blockchain van Ravencoin maakt het namelijk voor iedereen mogelijk om een miner te zijn. Je hebt geen speciale en dure apparatuur nodig om nieuwe blokken toe te kunnen voegen aan de blockchain.

In plaats daarvan kun je gewoon met een computer deelnemen aan het netwerk. Ook zijn de transactiekosten een stuk lager en verwerkingstijden een stuk sneller dan op de blockchain van Bitcoin. Dat is niet het enige verschil, want ook de visie achter Ravencoin verschilt met 's wereld populairste cryptocurrency.

Ravencoin is puur en alleen ontwikkeld voor het verzenden van assets. Dit is hetgeen waar het project zich in heeft gespecialiseerd. Gebruikers kunnen hun eigen assets aanmaken en vervolgens berichten sturen naar alle tokenhouders, om ze zo op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over de technische werking van de Ravencoin blockchain. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over Ravencoin of andere projecten? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Headerfoto door remotevfx.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.