Shaduw van de bear, met de chart op de achtergrond

Zitten we in een bear market? 7 tips om maximaal te profiteren!

De bear market wordt vaak als een negatieve periode gezien, waar investeerders vooral hun investering zien verdampen. De meeste mensen kopen wanneer de euforie het hoogst is, wat achteraf vaak de minst goede koopmomenten zijn. Daarom is de bear market juist interessant. De euforie is weg, maar de de kansen zijn wel aanwezig!

Tijdens deze periode heb je de mogelijkheid om relatief goedkoop te investeren en je tijd en energie te stoppen in interessante ontwikkelingen, waar de meeste mensen op dat moment niet mee bezig zijn. In deze blog kun je alles omtrent de bear market ontdekken, waarbij ik je meeneem naar verschillende tips, zodat jij tijdens een bear market optimaal kunt profiteren van deze lastige periode!

Bekijk snel

In de onderstaande video kun je ontdekken waar je op moet letten, indien je tijdens een bear market gaat investeren.

Wat is een bear market?

In de traditionele markten wordt er van een bear market gesproken indien er een daling van 20% plaatsvindt. Ervaren crypto-investeerders lachen om deze percentages, die op de cryptomarkt soms dagelijks kunnen voorkomen. Een daling van 20% liggen veel crypto-investeerders niet eens wakker van, terwijl bijvoorbeeld de aandelenmarkt moord en brand zou schreeuwen.

Hierdoor is het lastig om een eenduidig antwoord te geven op de vraag. In ieder geval kun je van een bear market spreken wanneer de koers voor een langere tijd in een dalende trend zit en het vertrouwen in de markt zeer laag is. Dit pessimisme komt door de dalende koersen én de lengte van de bear market. Over het algemeen zijn de meeste investeerders pessimistisch over de toekomst van crypto en in dit geval dus bearish.

Sentiment tijdens een bear market

Een bear market is eenmaal niet de meest euforische periode in je leven. Dit kun je duidelijk merken aan het sentiment in cryptoland, waar vele investeerders zich terugtrekken of zich negatief uiten via social media. De angst neemt toe bij investeerders en steeds vaker vragen mensen zich af of de markt zich nog wel zal herstellen. Uit angst stappen veel investeerders uit de markt en verkopen hun crypto liever met hun huidige verlies, dan de investering nog langer vast te houden.

Om je voordeel uit het sentiment te halen, is het handig om je eigen emoties ergens te noteren. Dit geldt voor de meest bullish én de meest bearish perioden. Wanneer je later in een soortgelijke situatie terechtkomt of soortgelijke gevoelens herkent, kun je aan de hand van je eerdere bevingen hierop reflecteren. Heb je bijvoorbeeld grote angst nadat de koers van Bitcoin capituleert? Dit is vele malen eerder al gebeurd, waardoor je de emoties en de koers beter in perspectief kan plaatsen. 

Image
typerende bear die wacht tot de Bitcoin koers weer wat gaat doen
Afbeelding afkomstig van The Writing Zone @ Medium

Met deze tips kom jij de bear market succesvol door!

Tijdens de bear market is het heel makkelijk om je aandacht op iets anders te richten. Er zijn genoeg activiteiten die in deze periode wel avontuurlijk, enthousiasmerend of spannend zijn. De cryptomarkt, waar de koersen dalen en het humeur van de vele investeerders net zo hard dalen, is de meeste mensen dan graag hun tijd spenderen.

Om te zorgen dat jij je staande houdt tijdens deze periode, hebben we 7 tips die jou tijdens deze periode kunnen helpen met het behouden van de focus. Aan de hand van verschillende investeringsstrategieën kun je ontdekken welke strategie goed past bij jou en hoe je deze toe kunt passen!

1. Maak een plan

De volgende tips bevatten specifieke activiteiten, waar je maximaal mee kunt profiteren tijdens een bear market. Maar het belangrijkste is deze tip: zorg dat je altijd met een plan te werk gaat. Hierdoor maak je jouw activiteiten meetbaar en kun je zien hoe de voortgang is, en ook waar je eventueel de fout in gaat. Daarnaast voorkomt het ook FOMO, omdat je plan als leidraad geldt.

In jouw plan is het belangrijk om tot in detail uit te leggen hoe je gaat investeren en wat je vervolgens met het rendement gaat doen. Hierbij is het ook belangrijk dat je nadenkt over het termijn. Zowel voor de korte als lange termijn is een plan handig, maar hierbij is een doel ook belangrijk. Uiteindelijk heeft elke investeerder een motief, die ervoor zorgt dat diegene is begonnen met investeren.

2. Het staken van je coins

Het kan voorkomen dat je tijdens een voorgaande bull run de boot hebt gemist en niet op tijd je coins met winst hebt kunnen verkopen. Wanneer de koers daarna een flinke daling maakt, staat je investering onder water. Op de zeer korte termijn is de kans klein dat je winst op deze coins gaat maken, maar je kunt ze wel gebruiken om je portfolio uit te breiden. Door je coins te staken zorg je dat je als beloning meer crypto ontvangt. Zeker voor de minder risicovolle crypto assets, zoals Bitcoin en de meeste stablecoins, kan dit een relatief veilige manier zijn om je portfolio uit te breiden.

Een andere situatie waarin crypto staken handig is, is indien je besluit om voor de lange termijn te investeren. Wanneer je jouw coins hebt gekocht en je hebt besloten om deze voor een langere tijd aan te houden, dan is het staken van je coins een interessante mogelijkheid. Hiermee kun je jouw portfolio vergroten, op een manier die vergelijkbaar is met het sparen op de spaarrekening. Je zet je investering vast en ontvangt hier een vergoeding voor. Echter, de percentages bij crypto zijn een stuk hoger! Waar de bank nog maar net 0,1% spaarrente geeft, kun je met crypto vrij eenvoudig staken met 10% als beloning.

Image
staking is online geld verdienen met je investering in de kluis

3. Met NFT’s op verschillende manieren geld verdienen!

Ook met NFTs kun je op verschillende manieren geld gaan verdienen. Dit kun je doen door NFT’s te kopen en vervolgens te bezitten, die jouw coins opleveren als je eigenaar bent. Een voorbeeld hiervan is de CyberKongz collectie, waar NFT-houders dagelijks 10 BANANA ontvangen. Hierdoor wordt het mogelijk om via NFT's een passief inkomen op te bouwen. Daarnaast is NFT staking een optie om online geld te verdienen met non-fungible tokens.

Het staken van je NFT's is een relatief nieuwe manier om je unieke token aan het werk te zetten NFT staking betekent dat je jouw non-fungibele tokens koppelt aan een platform of protocol. In ruil voor deze actie ontvangt je staking rewards. Op deze manier kunt u extra verdienen terwijl u de eigenaar blijft van de NFT. 

Je kunt deze manier van staking vergelijken met yield farming, waarbij cryptocurrencies worden uitgeleend of ingezet bij liquiditeitsverschaffers, om zo via rente of transactiekosten beloningen te verdienen. Deze manier van rente verdienen is vergelijkbaar met die van een bank, maar in dit geval is er geen tussenpersoon betrokken. NFT staking behoort tot de gedecentraliseerde financiële wereld, terwijl een bank gecentraliseerd is.

4. Investeren in Play-to-Earn gaming

Deze tip is misschien wel de leukste manier om je voor te bereiden op betere cryptotijden! Via Play-to-Earn (P2E) gaming kun je zorgen voor wat ontspanning, terwijl je ondertussen crypto en NFT's kunt verdienen. Zo zorg je direct dat een bear market niet saai hoeft te zijn! De interesse in cryptocurrencies neemt tijdens een bear market af en dat geldt ook voor deze spellen. Daarom is het juist handig om een gaming portfolio op te bouwen tijdens deze periode.

Door in het juiste spel te investeren, waar je na goed onderzoek van verwacht dat deze tijdens een bull markt zal floreren, kun je gaan starten met P2E games. Neem bij je onderzoek in ieder geval mee hoe het team communiceert, of de deadlines gehaald worden, welke opties het spel te bieden heeft en op welke blockchain het spel gebouwd is.

De blockchain kan belangrijk zijn in verband met de adoptie. Echter, er zijn ook zeer bekende spellen die niet op bijvoorbeeld Ethereum gebouwd zijn. DeFi Kingdoms is hier een voorbeeld van, die op de Harmony blockchain gebouwd is, maar toch onwijs populair bij veel gamers is!

P2E games kun je vaak gratis spelen, maar de meest lucratieve manier is vaak om NFT's te kopen en deze in te zetten. Voor sommige spellen is dit verplicht, wat NFT-to-earn genoemd wordt. Ongeacht wat jouw strategie is met crypto games, op elke blockchain kun je interessante spellen vinden. Van Crabada op Avalanche tot Aavegotchi op Polygon!

Image
play to earn met nfts in de metaverse
Afbeelding afkomstig van Oltnews

5. Dollar Cost Average (DCA)

Een veelgebruikte manier om te investeren in de blockchaintechnologie is de Dollar Cost Average methode (DCA-methode). Dollar Cost Averaging wordt door veel investeerders als een handige strategie gezien, waaronder vele crypto-investeerders. Naast crypto is deze manier van investeren ook zeer bruikbaar voor andere markten, zoals de aandelen- obligatie- en grondstoffenmarkt. 

Het kenmerk van DCA is dat een investeerder op een vast moment voor een bepaald bedrag gaat investeren. Ook in welke investering of zelfs welke coin je dit doet heb je vooraf bepaald. Door voor het investeren aan een plan te maken, zorg je ervoor dat je emoties niet invloed hebben op het investeren. Dit kan op de volatiele cryptomarkt zeer lastig zijn, waardoor je via de DCA-methode onnodige fouten kunt voorkomen.

Ook is deze manier van investeren zeer handig tijdens een bear market. Wanneer je interesse in het investeren in crypto afneemt, kun je automatisch investeren aanzetten en zo geruisloos blijven investeren, en aangenaam verrast worden wanneer je interesse tijdens een bull run ook weer stijgt. Het onderstaande voorbeeld is hier een mooi voorbeeld van. Wil je meer weten over de DCA-methode? Mijn collega Matt schreef hier eerder een blog over!

6. Onderzoek naar verschillende cryptoprojecten 

Vaak is het zo dat een bull markt relatief kort is, in vergelijking met de bear markets. Doordat bear markets vaak lang duren, kun je tijdens een bear market de tijd goed gebruiken om goed onderzoek te doen naar verschillende cryptoprojecten. Je kunt deze tijd gebruiken om te onderzoeken welke Crypto Parels het helemaal gaan maken tijdens de volgende bull run!

Juist in deze periode is het onderzoeken van projecten zo belangrijk, omdat je in deze tijd juist goedkoop kunt investeren. Investeerders die bijvoorbeeld in 2018 tot en met 2020 onderzoek deden naar de verschillende vormen van crypto adoptie, hadden deze informatie kunnen koppelen aan verschillende niches. Van CryptoPunks, play-to-earn gaming en cryptoprojecten die de concurrentie met Ethereum aangaan; investeerders die de vorige bear market goed hebben gebruikt, hebben in de jaren daarna de vruchten kunnen plukken.

Hierbij zijn niet alleen bestaande projecten interessant, maar kunnen nieuwe cryptoprojecten ook zeer interessant zijn. Echter, vaak bestaan de plannen uit een leuke website en een whitepaper, crypto start-ups zijn vaak een zeer risicovolle investering, maar een hoog risico kan ook een hoge reward betekenen.

7. Let goed op de BTC pairing

Wanneer Bitcoin start met een nieuwe bull run, is het belangrijk om goed in positie te komen met de juiste altcoins. Naast het vele onderzoek en een goede spreiding tussen risicovolle coins en minder coins met minder risico, kun je ook de BTC pairing van een altcoin in de gaten houden.

Wanneer alle altcoins in dollarwaarde keihard gedaald zijn, maar er enkele coins in BTC waarde een stuk minder hard zijn gedaald, kunnen dit mogelijk kansen opleveren. Wanneer Bitcoin stijgt, kunnen deze coins ook zeer hard gaan stijgen. De dollarwaarde geeft in deze gevallen een vertekend beeld. Echter, veruit de meeste investeerders kijken alleen naar de dollar waarde, maar niet naar de BTC pairing.

Maar wat is de BTC pairing? Je hebt vast wel eens de Bitcoin grafiek opgezocht, waarbij Bitcoin tegenover de Amerikaanse dollar of de euro wordt gezet. In dit geval spreek je van BTCUSD of BTCEUR als pair. Wanneer je op zoek gaat naar altcoins die er beter voor staat dan de dollarwaarde doet vermoeden, zoek je in het geval van bijvoorbeeld Polkadot op DOTBTC, in plaats van DOTUSD.

Conclusie

De bear market is de meest saaie periode van de markt. Er is geen euforie, steeds minder mensen praten over de markt en de gezelligheid is vervangen door gezeur en negativiteit. Juist in deze tijd is het belangrijk om je gedachten erbij te houden, want dit zijn de momenten dat je gunstig kunt investeren. Echter, investeren moet altijd met een plan en goed onderzoek!

De bovenstaande tips zijn bedoeld om te laten zien dat je in een bear market op verschillende manieren winst kunt maken of je portfolio uit kunt bereiden, zodat je optimaal voorbereid bent wanneer de koers weer omhoog gaat. Je kunt van meerdere tips gebruik maken, maar vooral voor beginnende cryptoliefhebbers is het verstandig om niet met te veel verschillende zaken bezig te zijn. Overzicht is belangrijk, wat zeer lastig te vinden is in het wilde westen van de blockchainindustrie.

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over de bear market? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de Facebookgroep van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met ruim 100.000 andere liefhebbers van crypto.

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over het profiteren van een bear market!

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.