Een witte achtergrond met de bedrijfsnaam Polkadot erop.

Polkadot Parachains, een volledige uitleg

Al een geruime tijd wordt Polkadot (DOT) als één van de Ethereum-killers gezien. Ethereum (ETH) is qua marketcap de grootste altcoin op de cryptomarkt, maar heeft verschillende problemen omtrent de transactiekosten en de schaalbaarheid. Met de parachains van Polkadot op komst, kan het project van Ethereum co-founder Gavin Wood eindelijk laten zien waarom Polkadot een Ethereum-killer zou kunnen zijn.

De komst van parachains is een zeer grote gebeurtenis voor het Polkadot netwerk. Via deze chain zal Polkadot ten opzichte van andere blockchain platformen zeer voordelig zijn voor zowel gebruikers als ontwikkelaars. De meeste blockchain projecten zijn in staat om decentrale applicaties (dApps) te bouwen op de blockchain, dankzij de smart contracts. Polkadot pakt het anders aan, door de volledige controle aan de ontwikkelaars zelf te geven. Dit geeft de ontwikkelaars van dApps meer ruimte bij het ontwikkelen, waardoor zij in staat zijn om voor betere dApps te zorgen.

Bekijk Snel

Wil je meer weten over Polkadot (DOT)? In onderstaande video van AllesOverCrypto legt Matt je alles uit over Polkadot!

Wat zijn parachains?

Ze behoren al sinds de oprichting van Polkadot tot de plannen van het project. In de whitepaper kwamen parachains al naar voren. Parachains zijn de laatste schakel, die ervoor moet zorgen dat het netwerk een schaalbare multi-chain wordt. Een multi-chain is een blockchain platform dat toegankelijk gemaakt is, zodat er op gebouwd kan worden.

Hierdoor kunnen er toepassingen worden geïmplementeerd, die tussen projecten onderling werkzaam zijn. Deze projecten zijn dus specifiek voor bepaalde projecten bedoeld. Zodra de parachains actief zijn, zal de gemeenschap via on-chain governance bepalen welke functies er in de toekomst moeten worden toegevoegd.

Via de Polkadot parachains kan het netwerk van Polkadot verbonden worden met andere netwerken zoals Kusama (KSM) en Ethereum. Parachains kunnen voor elke toepassing van blockchain gebouwd worden. Van gaming en NFTs, tot aan DeFi en DAO’s. Deze multifunctionele chain kan zelfs een eigen token, governance en ecosysteem hebben. Echter profiteren deze parachains wel van de veiligheid van Polkadot, doordat ze hiermee in verbinding staan. 

In de onderstaande video kun je ontdekken hoe de parachains werken en wat je kunt verwachten van de crowdloans.

Hoeveel parachains kunnen er zijn?

Als je deze vraag op de lange termijn bekijkt, is het antwoord oneindig. Om een parachain bij Polkadot te zijn, moet de beschikbare plek gehuurd worden. Dit kunnen parachains realiseren door middel van een veiling. Het huren van een plek als parachain is mogelijk voor maximaal 2 jaar (24 maanden) en kan gehuurd worden in stappen van 6 maanden. Nadat de 2 jaar verstreken zijn, wordt de betreffende plek opnieuw geveild.

Ook kunnen projecten een bod doen voor een nieuwe periode van 2 jaar, voordat de huidige periode is verstreken. Dit geeft het team extra veiligheid, maar dit geldt ook voor het project zelf. Via deze mogelijkheid worden problemen bij de transitie voorkomen. In totaal kunnen er 100 parachains aan Polkadot worden gekoppeld. De verwachting is dat de eerste 30 in 2021 zullen worden aangesloten.

Image
Een afbeeldingen met daarop afgebeeld hoe het Polkadot netwerk werkt.

Wat is het verschil tussen parachains en de verouderde blockchain technologie?

De plannen die Polkadot met de parachains heeft, verschillen enorm met de oude blockchain technologie. Zo zijn parachains stukken specifieker qua gebruik, waarbij de oude blockchain technologie zich beperkt tot ‘one size fits all’. Daarnaast geven oude blockchain technologieën meer beperkingen. Deze zijn niet in staat om goed met elkaar te communiceren, alsof er een muur om de blockchain heen zit. Dit belemmert de gegevensuitwisseling en daardoor de handel. Bij een parachain is er juist verbondenheid binnen het ecosysteem.

Schaalbaarheid en veiligheid

De schaalbaarheid van een verouderde blockchain is zeer beperkt. Elke transactie wordt één voor één verwerkt, waardoor dit vrij lang kan duren en kan leiden tot hoge transactiekosten. Via het systeem van Polkadot worden transacties verspreid over het hele netwerk, waardoor de schaalbaarheid enorm is.

Een ander probleem is de beveiliging van verouderde blockchains. Hiervoor zijn veel middelen, zoals validators en miners nodig, om de veiligheid te waarborgen. Polkadot waarborgt de veiligheid van parachains zelf.

Kostenverschil

De kosten voor het onderhoud van een blockchain zijn hoog en daarbij kost het onderhoud enorm veel tijd. Polkadot maakt gebruik van Subtrate, een blockchain kader die zorgt voor een eenvoudig en snel onderhoud. Het resultaat hiervan zijn lagere kosten en minder tijd voor het onderhoud. 

Naast het onderhoud, zijn de transactiekosten ook stukken voordeliger bij Polkadot. Bij verouderde blockchains zijn de kosten onvoorspelbaar, omdat ze afhangen van de drukte op het netwerk. Indien het netwerk veel wordt gebruikt, zullen de kosten bij transactie ook hoger zijn. Bij de parachains van Polkadot heb je vooraf inzicht in de kosten, die door het team van de chain zelf aangepast kunnen worden. Hierdoor weet je op elk moment waar je aan toe bent bij het verrichten van betalingen.

Echter zijn er meer voordelen omtrent de transacties. Naast de zekerheid van transactiekosten, maakt Polkadot het mogelijk om elke soort data te versturen tussen parachains en dApps. Voor verouderde blockchain technologieën geldt dat zij vaak beperkt hierin zijn. De smart contracts zijn vaak alleen geschikt voor het verzenden van geld of het activeren van een smart contract. 

Image
Afbeeldingen van de netwerken van Polkadot en Kusama

Welke parachains komen er op Polkadot?

Dankzij de unieke kenmerken van het Polkadot netwerk, zijn er veel projecten met interesse in Polkadot. Voor het veilen van de beschikbare plekken, zijn er al tientallen projecten die geïnteresseerd zijn om een parachain bij Polkadot te worden. Uit deze projecten hebben we 5 veelbelovende projecten gehaald die binnenkort op het Polkadot netwerk te vinden zijn.

Acala Network

Het door tokenhouders bestuurde Acala Network, is een gedecentraliseerd platform dat onder andere geschikt is voor transacties en staken. Het project is een layer 1 platform. Het gelieerde Kurara won de eerste veiling op het testnet van Polkadot. Kusama is het testnet van Polkadot, waar ontwikkelaars hun project testen, voordat ze op Polkadot komen. 

Moonbeam

Het team van Moonbeam (GLMR) heeft de ambitie om voor ontwikkelaars de brug tussen Ethereum en Polkadot te worden. Hierdoor kan het voor projecten op de Ethereum blockchain zeer interessant zijn om te kijken naar het Polkadot netwerk. De voordelen van de schaalbaarheid en de transactiekosten zijn ook positief voor deze projecten. Moonbeam won met het gelieerde Moonriver de tweede veiling op Kusama.

Astar Network

Het project stond voorheen bekend als Plasm Network, maar heeft de naam veranderd naar Astar Network (ASTR). Astar Network zorgt ervoor dat verschillende layer 1 blockchains kunnen communiceren met het Polkadot netwerk.

Astar network heeft net als de eerder behandelde Polkadot parachains een gelieerd project dat actief is op het Kusama netwerk. Shiden network is de naam, die tevens goed was voor het winnen van de derde veiling op Kusama.

Phala Network

De vierde winnaar van een plek op het Kusama netwerk is Khala Network. Dit project is familie van Phala Network (PHA), het project dat als parachain op Polkadot actief zal worden. Het team focust zich op de privacy van gebruikers op het gebied van cloud computing. 

Clover Finance

Ook Clover Finance wilt een plek bemachtigen als parachain. Dit project richt zich op de infrastructuur van DeFi, en is gericht op zowel de multi- als de cross-chain. De token van Clover Finance (CLV) is de eerste token die in de openbare verkoop is gekomen. CLV kun je al kopen via grote handelsplatformen zoals Binance en Coinbase.

Investeren in Polkadot parachains via crowdloan

Indien je DOT in je portfolio hebt, kun je Polkadot parachains helpen met het winnen van de veiling. Dit kun je doen door je DOT vast te zetten bij een crowdloan. In ruil hiervoor worden er beloningen, zoals nieuwe tokens van de betreffende projecten uitgekeerd. De periode dat je de DOT bij een crowdloan kwijt bent, hangt af van de duur van de huur. Parachains huren via een veiling hun plek. In het geval van Polkadot betekent dit dat je twee jaar niet kan beschikken over je Polkadot.

Bij de veiling wordt een open plek op de relay chain gehuurd. Een relay chain is de centrale chain binnen het Polkadot netwerk, die het mogelijk maakt om blockchains met elkaar in verbinding te brengen. Een parachain maakt verbinding met Polkadot door de plek op de relay chain. 

De methode om tokens in te zetten, om zo nieuwe tokens van een ander project te krijgen, lijkt erg op de lancering van een token via een initial coin offering (ICO). Ook bij een crowdload is dit het geval. Het grote verschil tussen de twee zijn de stappen na de investering. Bij een ICO ruil je vaak de coin van het ecosysteem om naar de coin van een nieuw project. Bij een crowdload krijg je echter je inleg weer terug, nadat de huurperiode is verstreken. 

In de onderstaande video legt Polkadot zelf uit hoe je mee kunt doen aan crowdloans.

Waar kan ik Polkadot (DOT) kopen?

Indien jij je DOT niet voor meerdere jaren vast wilt zetten, maar wel wilt investeren in het project, kun je er ook voor kiezen om DOT te kopen. Op de meeste handelsplatformen is de token van Polkadot beschikbaar. In totaal bieden meer dan 50 handelsplatformen de token aan, waaronder de meeste bekende platformen.

Hieronder valt ook Bitvavo, het Nederlandse handelsplatform die onder Nederlanders en Vlamingen zeer populair is. Door hun overzichtelijke design en het eenvoudige stappenproces om je te registreren en te investeren, is dit handelsplatform voor zowel beginnende als ervaren investeerders geschikt.

Wat is een geschikte wallet voor DOT?

DOT kan je naast de exchange ook in een wallet opslaan. De meest veilige optie om je coins te beschermen is een hardware wallet. Dit wordt in de meeste gevallen aangeraden, aangezien je hier zelf de private key in handen hebt en dus daadwerkelijk eigenaar bent van de coins. De bekendste hardware wallet is op dit moment de Ledger Nano S. Deze kan je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan kopen.

Conclusie

De plannen van Polkadot stonden al in de whitepaper, en na jaren van ontwikkelen is het moment voor Polkadot daar. De plekken voor de parachains gaan geveild worden. Je kunt als investeerder ook participeren, door actief te zijn bij een crowdload. Hierbij leg je DOT in en krijg je als beloning tokens van het betreffende project terug. Deze tokens worden niet in één keer uitgekeerd, je krijgt een deel van de tokens. Het overige deel wordt, verspreid over de 2 jaar, periodiek uitgekeerd. De twee jaar wordt als voorbeeld genomen, dit is de maximale periode dat een parachain op dit moment een plek kan huren.

Deze manier van werken is anders dan een ICO, gezien je na 2 jaar je tokens terugkrijgt. Via deze weg heb je meer zekerheid, maar een kanttekening is dat je een zeer lange periode moet wachten. Echter kun je bij een ICO eeuwig wachten op je inleg, maar deze krijg je niet meer terug. Eén van de risico's van de crowdloan is dat je investering in DOT over 2 jaar een stuk minder waard is. 

De parachains op Polkadot zorgt ervoor dat het project zeer interessant is voor ontwikkelaars die nu werkzaam zijn op de Ethereum blockchain. De problemen van de Ethereum blockchain op het gebied van schaalbaarheid en transactiekosten, ondervinden ontwikkelaars niet op de Polkadot blockchain. In totaal zijn er 100 plekken voor parachains op het netwerk beschikbaar. De verwachting is dat er in 2021 de eerste 30 parachains een plek op het Polkadot netwerk hebben bemachtigd.

Zowel voor parachain projecten als voor investeerders zijn de uitkomsten van de veilingen zeer belangrijk. De veiling op het Kusama testnet is succesvol verlopen. Ook voor investeerders was deze veiling zeer lucratief. Zo steeg Moonriver van $77 naar bijna $500. Over de gevolgen van de veilig op het hoofdnet van Polkadot kan alleen nog worden gespeculeerd.

Ben je op zoek naar meer informatie over Polkadot en de parachains? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de Facebookgroep van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met ruim 95.000 andere liefhebbers van crypto.

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over de ontwikkelingen rondom Polkadot!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.