Wat is Dollar Cost Averaging (DCA) en hoe gebruik je het?

Wat is Dollar Cost Averaging (DCA) en hoe gebruik je het?

Snel €10 verdienen?

 1. Maak een account aan
 2. Stort 10 euro
 3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Wanneer je in crypto handelt, is het vaak belangrijk om een strategie te volgen. Een strategie zorgt ervoor dat je jezelf houdt aan een plan dat je vooraf hebt bepaald. Het wordt hierdoor makkelijker om te gaan met onverwachte situaties, emoties en prijsschommelingen.

Hoe zo'n strategie eruit ziet, kan iedereen natuurlijk zelf bepalen. Er zijn genoeg crypto traders die zelf een strategie verzinnen die voor hun het beste werkt. Het is ook mogelijk om een strategie te gebruiken die al door iemand bedacht is. Een strategie die je dan zou kunnen tegenkomen is Dollar Cost Averaging.

Dollar Cost Averaging, afgekort als DCA, is een beleggingsstrategie die door allerlei soorten handelaren gebruikt kan worden. Met deze strategie kan beleggen in crypto en andere financiële producten een stuk makkelijker worden. Je leest hieronder wat Dollar Cost Averaging is, hoe het werkt en door wie deze strategie het beste gebruikt kan worden.

Bekijk snel

Wat is Dollar Cost Averaging (DCA)?

Dollar Cost Averaging is een beleggingsstrategie die door een groot aantal crypto handelaren wordt gebruikt. Overigens niet alleen door crypto traders. Dollar Cost Averaging is namelijk een ontzettend oude techniek die door allerlei soorten beleggers wordt gebruikt. Je kunt deze tactiek namelijk ook toepassen wanneer je wilt beleggen in aandelen, obligaties, ETF's, edelmetalen, etc.

Bij Dollar Cost Averaging draait het erom dat je als belegger op een vast moment een vooraf bepaald bedrag investeert. Dit doe je in een vooraf bepaald beleggingsproduct. Deze manier van beleggen zorgt ervoor dat je niet beïnvloed wordt door emoties, prijsstijgingen en -dalingen.

Het idee achter Dollar Cost Averaging is dat de prijs over een lange periode geleidelijk aan zal stijgen. Je koopt op verschillende momenten crypto: in tijden dat de koers laag staat en in tijden dat de koers hoog staat. Door op verschillende momenten te beleggen, zal de hoeveelheid geld die je hebt belegd het gemiddelde zijn van al deze verschillende koopmomenten.

Wanneer is het beste koopmoment?

Dollar Cost Averaging is dus een strategie die je voor de lange termijn toepast (denk hierbij aan minimaal enkele jaren). Je kunt zelf bepalen hoe vaak je een koopmoment instelt. In veel gevallen maken mensen gebruik van Dollar Cost Averaging door maandelijks of per kwartaal te investeren.

Van te voren een product kiezen

Het is belangrijk om van te voren een product te kiezen waar je in gaat beleggen, en hier niet meer vanaf te zien. Het idee achter Dollar Cost Averaging is dat je voor een lange periode iedere keer een deel van je vermogen in hetzelfde product belegt, zodat je uiteindelijk de gemiddelde inkoopprijs hebt betaald.

Voorbeeld van DCA

Pim wil zijn geld graag in crypto beleggen, omdat hij gelooft dat het op deze manier meer waard kan worden dan wanneer het op de bankrekening staat. Hij heeft echter geen kennis over cryptocurrency. Daarom besluit hij iedere maand 150 euro te beleggen in Bitcoin. Hij kan namelijk best 150 euro missen, zelfs wanneer hij het verliest, en Bitcoin is de grootste en meest gebruikte cryptocurrency. Daarom lijkt deze cryptocurrency voor hem het veiligst.

Op de 25e van de maand wordt zijn salaris op de bankrekening gestort. Hij kiest er daarom voor om op de 26e van de maand automatisch 150 euro te laten afschrijven, zodat hij het geld niet van te voren kan uitgeven. Met dit geld wordt vervolgens automatisch Bitcoin gekocht.

Na een jaar heeft Pim 12 keer Bitcoin gekocht voor de volgende prijzen:

 1. Januari - 30.000 euro
 2. Februari - 28.000 euro
 3. Maart - 21.000 euro
 4. April - 22.000 euro
 5. Mei - 26.000 euro
 6. Juni - 31.000 euro
 7. Juli - 39.000 euro
 8. Augustus - 40.000 euro
 9. September - 38.000 euro
 10. Oktober - 55.00 euro
 11. November - 61.000 euro
 12. December - 64.000 euro

De gemiddelde prijs die Pim heeft betaald ligt op 37.916 euro. Wanneer Pim besluit om zijn Bitcoins na 12 maanden te verkopen, heeft hij een gemiddeld rendement van 68,8% behaald op zijn investering, zonder dat hij enige kennis over crypto heeft of tijd heeft gestoken in het opdoen van kennis of uitvoeren van onderzoek.

In onderstaande video wordt meer uitleg gegeven over wat Dollar Cost Averaging (DCA) is. Erg handig wanneer je nog meer wilt weten over deze strategie.

Voor wie is DCA geschikt?

Iedereen kan gebruik maken van Dollar Cost Averaging. Er zijn namelijk verschillende situaties te bedenken waarin het verstandig kan zijn om van Dollar Cost Averaging gebruik te maken. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

 • Beginnende belegger zonder kennis. Mensen die weinig tot geen kennis over beleggen hebben, vinden het vaak lastig om koop- en verkoopmomenten te bepalen. Toch willen ze wel graag profiteren van de mogelijke rendementen te men kan behalen. Daarom is DCA een populaire strategie onder beginnende beleggers; 
 • Belegger zonder tijd. Wanneer je wel over de kennis beschikt, maar simpelweg geen tijd hebt om onderzoek te doen naar nieuwe assets en de beste koop- en verkoopmomenten, kan DCA een geschikte strategie voor je zijn. Je bent namelijk geen tijd kwijt wanneer je gebruik maakt van Dollar Cost Averaging;
 • Belegger die wil spreiden. Het risico op verlies van geld kun je verkleinen door jouw geld niet op één paard te zetten. Dat geldt ook voor strategieën die je volgt. Wanneer je gebruik maakt van verschillende strategieën, verklein je het risico op verlies van geld wanneer één strategie niet lijkt te werken.

Vaak zien we dat beginnende beleggers gebruik maken van DCA. Zij hebben namelijk nog niet genoeg kennis om onderzoek te doen naar bepaalde assets. In sommige gevallen hebben ze ook geen tijd, maar willen ze toch graag profiteren van de rendementen die ze kunnen behalen.

Ook kiezen veel ervaren crypto traders voor het gebruik van Dollar Cost Averaging. De strategie kan namelijk gebruikt worden als spreiding van het portfolio. Door gebruik te maken van verschillende strategieën verlaag je het risico op verlies van vermogen. Mocht één strategie niet werken, kun je altijd nog terugvallen op de andere strategie.

In onderstaande video van AllesOverCrypto vertel ik je nog meer over het verkleinen van het risico bij crypto trading. Hier komt ook Dollar Cost Averaging aan bod.

Hoe kun je Dollar Cost Averaging gebruiken bij crypto trading? Een stappenplan!

Je weet nu wat Dollar Cost Averaging is en waarom het zo handig kan zijn om het te gebruiken. Misschien heb je nog een aantal vragen over deze strategie, waar de volgende één van kan zijn: hoe kun je Dollar Cost Averaging gebruiken bij crypto trading?

Ik zal je uitleggen wat je moet doen voordat je kunt beginnen met het kopen van crypto volgens DCA, waarna ik je vertel op welke platforms je het beste gebruik kan maken van Dollar Cost Averaging.

Voorbereiding

 1. Bepaal hoe vaak je wilt beleggen. De meeste mensen kiezen ervoor om maandelijks een belegging te doen. Ook zien we mensen die dit per kwartaal doen. Zorg ervoor dat het niet langer dan een kwartaal duurt, omdat anders het idee achter het spreiden verloren gaat.
 2. Bepaal hoeveel geld je wilt investeren. Iedereen kan natuurlijk een ander bedrag investeren. Kijk daarom goed naar hoeveel geld jij maandelijks/per kwartaal kunt beleggen. Houdt er rekening mee dat je het geld kunt verliezen. Investeer daarom geen geld dat je eigenlijk niet kunt missen.
 3. Bepaal welke cryptocurrency je wilt kopen. Het is belangrijk om een cryptocurrency te kiezen waar je voor de lange termijn vertrouwen in hebt. Veel mensen kiezen voor Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH), omdat dit gevestigde blockchains en cryptocurrencies zijn. Op basis van marktkapitalisatie zijn dit de twee grootste cryptocurrencies ter wereld.
 4. Bepaal hoe je DCA gaat uitvoeren. Je kunt DCA op twee verschillende manieren uitvoeren:
  1. Handmatig beleggen. Dit houdt in dat je handmatig de aankopen doet.
  2. Automatisch beleggen. Dit houdt in dat een platform voor jou automatisch de aankopen zal doen.

Bij welke crypto exchanges/brokers kun je DCA automatisch uitvoeren?

Een aantal crypto exchanges en brokers geven je de mogelijkheid om automatische aankopen in te stellen. Je geeft dan aan op welke frequentie je automatisch een bepaalde cryptocurrency wil laten aankopen.

Het grootste voordeel is dat je zelf geen tijd kwijt bent aan het kopen van DCA wanneer je het automatisch laat doen door de crypto exchange/broker die je gebruikt.

De voor- en nadelen van DCA

Hieronder lees je de belangrijke voor- en nadelen van Dollar Cost Averaging (DCA).

Voordelen

 • Traden zonder emoties. Wanneer je altijd op hetzelfde moment een bepaalde asset koopt, zul je niet beïnvloed worden door emoties, waardoor je minder risico loopt;
 • Makkelijk te gebruiken. Het is niet moeilijk om DCA toe te passen. Veel exchanges en brokers bieden zelfs de mogelijkheid om dit in te stellen, waardoor je niet handmatig een asset hoeft aan te schaffen;
 • Geen tijd of kennis nodig. Door DCA toe te passen kun je beleggen in crypto, aandelen of andere producten zonder dat je tijd hoeft te investeren in het doen van onderzoek naar deze assets. Het is ook niet nodig om van te voren al over veel kennis te beschikken, want daar heb je bij DCA niks aan;
 • Stabiele stijging over de lange termijn. Wanneer je gebruik maakt van DCA is de kans groot dat de waarde van jouw investering over de lange termijn stabiel stijgt.

Nadelen

 • Geen garantie op een positief rendement. Ondanks dat DCA een populaire strategie is en veel mensen aangeven hierdoor een positief rendement te verdienen, is het natuurlijk geen garantie op het behalen van een winst. Houdt er daarom rekening mee dat je ook met DCA geld kunt verliezen;
 • Minder hoge winsten. Als je DCA als strategie gebruikt, koop je ook een asset op momenten dat de prijs hoog staat. Je behaalt hierdoor op korte termijn minder hoge winsten dan wanneer je een asset koopt op het moment dat de prijs zo laag mogelijk staat.
dollar cost averaging

Conclusie

Dollar Cost Averaging is een populaire strategie onder crypto handelaren. De strategie wordt echter niet voor het eerst binnen de cryptomarkt gebruikt. Ook onder handelaren van aandelen, obligaties en edelmetalen is Dollar Cost Averaging een populaire beleggingsvorm.

Het gaat er bij Dollar Cost Averaging om dat je op vooraf bepaalde momenten een vast bedrag investeert in een bepaalde asset. In het geval van cryptocurrency zou het betekenen dat je bijvoorbeeld iedere 25e van de maand 100 euro in Bitcoin investeert. Op deze manier betaal je altijd de gemiddelde prijs en wordt je niet beïnvloed door emoties en prijsschommelingen.

DCA kan gebruikt worden door mensen die geen tijd hebben voor het doen van onderzoek naar een asset. Maar ook veel gevorderde handelaren zijn een fan van Dollar Cost Averaging. Het dient namelijk ook als spreidingsmiddel. Door te spreiden over verschillende strategieën, loop je een kleiner risico op verlies van inzet.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over wat Dollar Cost Averaging is en hoe het werkt. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over de crypto trading? Stel dan al je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Headerfoto door Tutik_P

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!