Waves blockchain - waves

Waves blockchain - technische uitleg voor beginners

Ben je een beetje bekend met AllesOverCrypto, dan weet je dat we over van alles schrijven. Van crypto tot de metaverse en van DeFi, via NFTs naar Blockchain. Ik heb het geluk dat ik veel mag schrijven over blockchaintechnologie, want dat heeft echt de toekomst. Na diverse blogs over o.a. Avalanche, NEO, Fantom en Solana, is het nu tijd voor een artikel over de Waves Blockchain. Lees je mee? 

Bekijk snel

Wat is blockchain?

Zoals ik in mijn andere artikelen ook heb gedaan, zal ik starten met een kleine toelichting op de blockchaintechnologie. Misschien heb je een goede basiskennis, dan kun je dit stukje overslaan. Ben je echter nieuw in deze wereld van blockchain en crypto, dan doe je er goed aan dit kopje even mee te pikken. Je kunt natuurlijk ook een complete blog over de blockchain lezen, het is maar net wat je voorkeur heeft.

Er wordt vaak nogal schimmig gedaan over het hele blockchain concept, maar eigenlijk is het zo transparant als het maar kan zijn. Blockchain is namelijk dé oplossing als je transacties wilt uitvoeren met andere mensen. Mensen die niet kent en/of niet vertrouwt. Het mooie is echter dat er geen tussenpersoon nodig is, dus je bespaart kosten, tijd en energie. De handelingen vinden veilig plaats op een betrouwbare plek, dus het is een goede basis voor bijvoorbeeld een nieuw financieel stelsel. 

In onderstaande video zie op eenvoudige wijze uitgelegd hoe de blockchain in elkaar steekt. Handig toch?

Wat is Waves Blockchain? 

Dan komen we nu op het punt, waarvoor je gekomen bent. Want wat is de Waves Blockchain nu eigenlijk? Als je op hun site kijkt, dan vallen er een aantal woorden direct op:

Fast, Low Cost & Eco-Friendly.

Er zijn verschillende blockchains, met allemaal hun eigen doelstellingen en kenmerken. Waves valt op, omdat het gemaakt is om het maken en lanceren van dApps en crypto-tokens te vereenvoudigen. Je hoeft geen programmeur te zijn om dit zelf uit te proberen, want via je account op de Waves-blockchain kom je een heel eind zonder alle diepgaande kennis.

Bij Waves zijn ze ervan overtuigd dat het lanceren van tokens en dApps net zo eenvoudig zou moeten zijn als het maken van een traditionele webapplicatie. Easy peasy lemon squeezy dus. 

In onderstaande video wordt Waves Blockchain volledig uitgelegd, inclusief de totstandkoming en het protocol. Bekijk de 22 minuut durende video nu:

About Waves

Ik vind het altijd wel waardevol om naast mijn eigen opinie en onderzoek, ook de missie van de onderneming te bestuderen. Want wat zegt Waves over zichzelf? 

Het is een open-source platform voor gedecentraliseerde apps. Ze passen Proof-of-Stake (PoS) toe om de blockchain optimaal te laten functioneren. Er gaat speciale aandacht uit naar het minimaliseren van de ecologische afdruk, wat helemaal niet zo raar is. Crypto en Blockchain worden steeds vaker in verband gebracht met milieuvervuiling, terwijl dit lang niet altijd zo hoeft te zijn. 

Waves kan in allerlei situaties voordeel opleveren, zoals open finance, personal identification, sensitive data, gaming en vele andere situaties. 

Wie is de founder van Waves Blockchain?

De founder van Waves Blockchain is Sasha Ivanov, een innovatieve ondernemer. Je volgt Ivanov op Twitter, waar hij een vrij grote fanbase heeft gecreëerd. Op het moment van schrijven (december 2021) telt hij maar liefst 128.900 volgers! 

Zoals je hieronder kunt lezen, was hij vandaag nog actief op het sociale platform:

Hij realiseerde het bedrijf in Moskou, Rusland, want hij wilde maar één ding: een nieuw blockchain netwerk creëren. In april 2016 hield Waves een ICO (Initial coin offering) voor de Waves cryptocurrency, waarmee ze 22 miljoen dollar ophaalden. Vlak daarna werd de blockchain gelanceerd in Q3 van dat jaar.

Inmiddels heeft Waves ook kantoren in Zug en Amsterdam en ambassadeurs over de hele wereld. 

Meer over de crypto Waves (WAVES) lees je verderop in dit artikel. 

Hoe werkt Waves Blockchain? 

Oké, zit je er klaar voor? Waves is een Proof-of-Stake permissionless general-purpose blockchain platform. Maar wat houdt dit nu precies in? 

Proof-of-Work (PoW) is een consensusalgoritme. Voor het minen van cryptocurrencies heb je vaak dure hardware nodig en vrij specialistische kennis. En dan nog maar niet te spreken over al het geduld, dat er nodig om het hele mining-proces uit te zitten. 

Image
Waves proof of work vs proof of stake

Door een ander consensusalgoritme te gebruiken, zoals Waves dus doet met Proof-of-Stake (PoS), profiteer je van de voordelen. De Waves (WAVES) die jij in jouw bezit hebt, of die zijn geleased aan jou, weerspiegelen je mining-kracht. Dit betekent dus, hoe meer WAVES jij in jouw bezit hebt, des te groter de kans is dat jij het volgende block tot stand brengt. Hiervoor in ruil ontvang je dan uiteraard een transaction fee als beloning.  

Technologische foundation (voor de echte nerds)

Hierboven noemde ik al een aantal kenmerken, maar voor de echte blockchain nerds een aantal technische termen:

 • Proof-of-Stake (PoS) consensusalgoritme, waardoor er efficiënt wordt gewerkt op het gebied van energie;
 • Waves-NG adopteerde Bitcoin-NG (een schaalbaar blockchain protocol). Hierdoor kunnen directe transacties uitgevoerd worden, maar met behoud van decentralisatie;
 • RIDE language voor programmeerbare logica, zodat dApps development eenvoudig en verificatie-vriendelijk is. Daarbij is het zo ontworpen dat fatale fouten vermeden worden.

De ontwikkeling van Waves is in onderstaande afbeelding mooi naar voren gebracht. Je ziet de jaren 2016 tot 2020, dus helemaal up-to-date is 'ie niet. 

Image
Development progress waves

Guidelines voor Waves developers

Iedere organisatie heeft wel eigen normen en waarden, waarop de ontwikkeling van het project wordt getoetst. Voor de developers van Waves Blockchain zijn er drie kernwaarden:

 1. Gebruiksvriendelijke tools en producten voor eindgebruikers, want blockchain is voor mensen;
 2. Producten moeten praktisch toepasbaar zijn en een probleem voor eindgebruikers oplossen;
 3. Ontwikkelen moeten open zijn. De open-source codes worden openbaar gemaakt op Github.

Waves Ecosystem

Het Waves Ecosystem is toegankelijk en dat is ook direct de reden dat er dagelijks 33.7k transacties op deze blockchain plaatsvinden. Er zijn diverse dApps op het platform ontwikkeld, met succes:

 • Neutrino - deze tool maakt het mogelijk om stablecoins te creëren;
 • Waves Exchange - de volgende generatie DEX, die trading combineert met liquidity pools van een automated market maker (AMM);
 • Swop.fi is een automated market maker (AMM), die gebouwd is op de Waves Blockchain;
 • Het Liquidity Protocol voor lenen en uitlenen van assets: Vires.Finance;
 • Waves Ducks is een game, waarmee je digitale eendenplaatjes kunt verzamelen in de vorm van NFTs.

Waves Blockchain online

Waves heeft een relatief grote online community, waardoor het ook eenvoudig is om te sparren. Je kunt online je vragen stellen, in diverse talen, zodat het aantrekkelijk is om op de Waves Blockchain te ontwikkelen. 

Op Telegram hebben ze op het moment van schrijven (december 2021) meer dan 9k aan volgers. Hun profiel vertelt 'Waves is a community-based stack of decentralized open-source technologies to build scalable, user-friendly apps. 

Hierboven schreven we al over de Twitter van de founder, maar ook Waves zelf heeft een Twitter-kanaal. Ze hebben ruim 1300 volgers. Niet heel erg indrukwekkend qua aantal, maar niet zo vreemd, aangezien de communicatie verloopt via het kanaal van de oprichter. 

Reddit is niet bij iedereen bekend, maar op dit platform heeft Waves 60k leden. Een hele community dus!

Op Medium posten ze regelmatig artikelen, waarvan vandaag (27 december 2021) zelfs de laatste was. Er zijn meer dan 10k trouwe lezers en dat is natuurlijk niet zo raar, met zo'n impressive platform!

Waarom Waves Blockchain gebruiken?

Waves Blockchain is interessant voor bedrijven. Helemaal nu er een trend gaande is, waarbij bedrijven worden aangemoedigd om hun eigen token / NFTs te lanceren. 

Er zijn op het platform al verschillende projecten gebouwd en gelanceerd. Door de leden van het Waves-team is er al een netwerk opgebouwd met financiële instituten, zoals Russia's National Settlement Depository. Dit instituut gebruikt Waves zelfs om haar eigen in-house blockchain oplossingen te ontwikkelen. 

Ook beleggers hebben baat bij het Waves platform. Ze zouden de WAVES-coin in hun crypto-portefeuille kunnen houden, wanneer ze vertrouwen in de missie van het platform. 

WAVES coin kopen

Waves (WAVES) is een native-token van de blockchain van Waves. Je gebruikt de token voor het staken en het betalen van fees, zoals gebruikelijk is. Waves staat op het moment van schrijven op $16.8, wat neerkomt op een groei van +3,48%. 

Je koopt de token op decentralized exchange Waves.Echange of op de volgende centralized exchanges:

 • Binance
 • Bithumb
 • Huobi
 • Okex
 • Kraken

Bekijk hieronder het stappenplan voor het kopen van WAVES:

Hoe koop ik Waves?

Waves kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van WAVES.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek WAVES op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in WAVES. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt WAVES gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

Wallet voor WAVES

De token van de Waves Blockchain bewaar je in één van de geschikte wallets, zoals Trust Wallet, Guarda, Crypto.com, Wirex en Enno Wallet. Dit zijn allemaal software wallets, wat inhoudt dat je je coins online bewaart. Hierdoor is jouw digitale vermogen extra kwetsbaar, dus als het even kan zou ik gaan voor een hardware wallet. 

Zelf zou ik altijd aanraden om een hardware wallet te gebruiken. Het eigendom van jouw cryptocurrencies ligt dan altijd bij jouw, want jij bent in het bezit van de private keys. Overweeg de Ledger Nano X, de bekendste hardware wallet op de markt. Maar denk erom, bewaar je keys goed, want anders ben je natuurlijk alsnog hartstikke verloren!

WAVES crypto verwachting

Het is om te beginnen essentieel om je eigen onderzoek te doen. Koop nooit zomaar crypto coins, omdat anderen erin geloven of jou adviseren. Jij doet jouw eigen onderzoek en koopt alleen iets, waar jij vertrouwen in hebt. Dit doe je alleen van financiële middelen, die je over hebt. Als je er volgende week boodschappen mee moet doen, dan investeer je ze niet in crypto.

Dat gezegd hebbende, ziet de crypto verwachting van WAVES er prima uit. Natuurlijk grotendeels omdat blockchain en crypto nog aan het begin van hun tijdperk staan. De ware revolutie moet nog komen en het zal ook nog even duren, voordat dit mainstream is geworden. 

Image
Historisch verloop WAVES

 

Zoals je in het historisch verloop kunt zien, is de aandacht voor WAVES behoorlijk toegenomen. Je ziet een huidige dip, maar ten eerste is de cryptomarkt volatiel en ten tweede zit 25% van de coins in een dip momenteel. 

De huidige waarde ligt op €14,90 per item, waarbij de volledige market cap €1.488.535.195 bedraagt. De maximale hoeveelheid WAVES ligt op 100.000.000, die al in z'n totaliteit in omloop is. 

Als je in het begin €100,- had geïnvesteerd, dan was dat bedrag nu meer dan €1.200 waard geweest. Zelfs als je een jaar geleden begon, was die 100 euro nu bijna het drievoudige waard geweest. 

Let op: dit is absoluut GEEN garantie en ook geen financieel advies, want ik ben niet in de positie om dat te geven. 

Conclusie

Als je meer van mijn blogs hebt gelezen, dan weet je dat ik nogal enthousiast ben over blockchain developments. Ook Waves heeft zeker potentie, omdat het op eenvoudige wijze, complexe business solutions realiseert. 

Bij NEO blockchain heb je een groot nadeel en dat is dat het platform in China is gebouwd, dus altijd streng toezicht van de overheid. Dit brengt ze in een risicopositie, waardoor NEO kwetsbaar is. Waves heeft dit nadeel niet, maar wel betrouwbare voordelen. Hierdoor staan ze relatief sterk, want er is een sterke groei zichtbaar. 

Waves Blockchain is stabiel, schaalbaar en klaar om te groeien. Ik heb er alle vertrouwen in dat we meer gaan horen van deze blockchain, want het heeft alle capaciteiten om groot te worden. We'll see!

Heb je nog vragen over Waves en hun kijk op de blockchaintechnologie? Heb je moeite met andere begrippen die in dit verhaal voorbij kwamen? In onze FAQ vind je makkelijk en snel de antwoorden. Wat ook handig werkt, is om je vraag + 'AllesOverCrypto' te googelen.

De kans is namelijk groot dat we in het verleden al een artikel hebben geschreven over het onderwerp waar je graag meer vanaf wilt weten. In onze AllesOverCrypto Facebook groep staan onze crypto- en blockchainexperts klaar om jouw vragen te beantwoorden. Zie ik je daar?

Header image: Pexels/Allan Watson


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.