Wallets
19/2/19

Wat is een software wallet en hoe stel ik deze in?

Wat is een software wallet en hoe stel ik deze in?

Snel €10 verdienen?

 1. Maak een account aan
 2. Stort 10 euro
 3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Er is is niks zo belangrijk als het goed beveiligen van je cryptocurrency’s. De goedkoopste maar toch zeer veilige optie hiervoor is de software wallet. Mijn excuses dat ik ga het volgende ga herhalen, maar het is belangrijk dat je dit goed in je oren knoopt: er is niks zo belangrijk als het goed beveiligen van je cryptocurrency’s! En software wallets zijn een uitstekende manier om dit te doen en geheel gratis! Dit artikel legt je uit hoe software wallets werken, hoe jij deze instelt en hoe veilig zo’n digitale portemonnee is. Veel leesplezier en neem rustig je tijd om alles goed in te stellen. Jouw portfolio, waar je zo hard voor gewerkt hebt, verdient de beste beveiliging.

Bekijk snel

Wat zijn wallets?

Een cryptocurrency wallet is een beveiligde, digitale portemonnee die speciaal zo is ontworpen dat jij je cryptocurrency’s hierin kan bewaren. Daarnaast kan je dankzij deze software ook cryptocurrency's naar een andere wallets versturen.

De meeste cryptomunten hebben hun eigen officiële wallet en deze is door het developer-team van de cryptomunt zelf ontworpen. Dit is de wallet waar we in het in dit artikel over gaan hebben, de software wallet.

Wat ongelooflijk belangrijk is, misschien nog wel belangrijker dan je crypto beveiligen, is dat je altijd de juist cryptocurrency’s naar de juiste wallet stuurt. Ethereum en Bitcoin zijn bijvoorbeeld twee totaal verschillende cryptocurrency’s en hebben ieder een hele eigen digitale portemonnee die geen idee heeft wat hij met de andere cryptomunt aanmoet. Als jij een Bitcoin naar een Ethereum wallet stuurt, dan ben je deze Bitcoin voor eeuwig kwijt. Niemand die ooit nog bij diezeBitcoin kan komen. Je zou zeker niet de eerste zijn die dit overkomt, maar helaas ook niet de laatste. Let hier dus goed op. Met name bij sommige Bitcoin forks is deze fout makkelijk gemaakt, omdat de naam en type wallet erg op elkaar lijken. Helaas verschillen ze wel weer zoveel van elkaar dat wanneer jij een Bitcoin naar een Bitcoin Cash wallet stuurt, je ook in dit geval je Bitcoin kwijt bent. 

Hoe werkt een software wallet?

Het is uiteraard logisch dat een cryptocurrency wallet heel anders werkt dan de portemonnee die je in het dagelijkse leven gebruikt. Maar het verschil dat voor de meeste mensen het meest lastig te bevatten is, is dat je bij een cryptocurrency wallet nooit de cryptomunten daadwerkelijk in je wallet bewaart, zoals je jouw euro’s in je portemonnee hebt zitten.
Deze cryptocurrency’s staan namelijk gewoon op de blockchain en daar blijven ze staan. Ze staan zelfs op een publieke blockchain, dus mensen die jouw wallet adres weten, kunnen precies zien hoeveel cryptcurrency’s er in jouw beheer zijn. Dit zou je kunnen voorkomen door elke keer een nieuw adres te genereren.

Het enige wat jouw software wallet is, is een toegang tot jouw munten. Er staat een soort “bewijs” op dat jij de eigenaar bent van deze cryptocurrency’s. Het is een beetje vergelijkbaar met je bankrekening. Ook de euro’s die op je bankrekening staan, zijn niet in je bezit, maar in het bezit van de bank. Jouw bankrekening is het bewijs dat jij de eigenaar bent van deze munten. Het grote verschil is alleen dat bij een bank, de bank daadwerkelijk de controle over je euro’s heeft. Bij een software wallet heb je die controle altijd in eigen handen.

De software wallets werken met een public en een private key, oftewel een publieke en een privé sleutel. Deze beveiligingssleutels zorgen ervoor dat je crypto kan verzenden en ontvangen. De publieke sleutel is voor iedereen bekend en de privé sleutel mag je aan niemand vertellen. Iedereen die in handen komt van je private key, krijgt in feite de controle over alle cryptocurrency’s die daarachter opgeslagen liggen.

Private key

De beveiliging van cryptotransacties is gebaseerd op cryptografie. Om een betaling te versturen en te ontvangen heb je een eigen adres nodig. Dit adres bestaat uit een reeks van cijfers en letters en deze wordt willekeurig gegenereerd. Ieder adres heeft zijn eigen unieke sleutel, oftewel een private key.
Een private key is normaal gesproken een 256-bits code bestaande uit 64 characters. Dit is een voorbeeld van een private key:

E1021D79C6D87DC0FB6A5921633389F4453213303SP61F20BD67FC233AA30029

Met deze private key zet je een digitale handtekening waarmee je kan aantonen dat jij de eigenaar bent van deze cryptomunten. Een software wallet beheert als het ware jouw private key en toont het saldo aan cryptomunten dat achter deze key schuilgaat. Ook houdt het jouw overzicht van transacties bij, zodat je zelf kan terugzien tussen welke adressen overboekingen zijn geweest.

Het is van groot belang dat je de private key te allen tijde voor jezelf houdt aangezien iedereen die de private key bezit bij je cryptomunten kan komen.  Als je jouw private key niet meer weet en je software wallet verwijderd hebt van je computer, dan is het ook niet meer mogelijk om bij jouw cryptosaldo te komen. Het is in feite je pincode van je bankrekening die niemand anders weet. Er is alleen wel één groot verschil met je pincode, want wanneer iemand je pincode weet, dan hebben ze ook nog je pinpas nodig om bij je geld te kunnen komen. Bovendien zijn er nog wat beveiligingen die ervoor zorgen dat ze niet meteen je hele bankrekening leeg kunnen trekken. Als iemand jouw private key heeft, dan kan hij direct alle cryptocurrency’s die daarmee beschermd worden stelen. Hij heeft daarvoor dus niet ook nog jouw software wallet nodig en er zijn ook geen veiligheidsmaatregelen die je beschermen.
Je private key dien je dus echt héél goed te beschermen.

Public key

De public key is een ander verhaal. Een public key wordt gegenereerd vanuit een private key en kan aan iedereen bekend worden gemaakt. Deze key wordt gebruikt om cryptomunten te ontvangen. Je kan het zien als jouw IBAN-nummer. Nu is het zo dat mensen spreken over een crypto-adres in plaats van een public key. Dit adres is een ‘hash’ (laten we dit voor het gemak uitleggen als een ‘aftreksel’) van de public key en dit is gedaan om extra beveiliging te bieden. Een voorbeeld van een crypto-adres (Bitcoin in dit geval) is:

19D8Zk6Glo77oLtk7f382MpkQ14AZMC6fr

Vanuit de private key kunnen public keys gegenereerd worden, maar niet andersom. Het is niet mogelijk dat iemand met je public key ook je private key kan achterhalen. De key wordt gegenereerd door middel van een algoritme en deze werkt maar één kant op.

Wil je alles over public en private keys, versleuteling en cryptografie weten? In onderstaande video, gemaakt door AllesOverCrypto, vertelt Matt je alles dat je hierover moet weten.

Voorbeelden software wallets

Het is het meest veilig om de officiële wallet van de cryptocurrency te gebruiken. Deze wallet kan je vrijwel altijd vinden op de website van cryptomunt. Voorbeelden hiervan zijn:

Sommige mensen vinden het echter prettiger om één wallet te hebben voor meerdere cryptocurrency’s. Als je veel verschillende coins hebt, kan het lastig zijn om al deze wallets te moeten downloaden. Er bestaan daarom ook wallets die de mogelijkheid bieden om meerdere cryptomunten bij op te slaan. Een bekende hiervan is Exodus, maar verderop in dit artikel geven we je nog meer voorbeelden. Deze wallets zijn echter vaak minder veilig en er bestaat een, weliswaar kleine, kans dat deze gehackt worden.

Hoe stel ik mijn software wallet in?

Het instellen van een software wallet kan lastig zijn wanneer je het voor het eerst doet. Vooral wanneer je de officiële wallet van een cryptocurrency gebruikt, duurt het even voordat alles is gedownload. Het moment dat jij de digitale portemonnee namelijk downloadt, wordt direct de gehele blockchain van de desbetreffende cryptocurrency gedownload. Deze blockchain weerspiegelt de volledige geschiedenis van de cryptomunt. Dat zijn dus alle transacties en geminede coins die ooit gedaan zijn sinds de eerste munt gemined is. Je begrijpt wel dat dit voor bijvoorbeeld Bitcoin een enórme blockchain is. Dit kost je daarom ook al snel minstens 100 GB aan data en kan afhankelijk van je internetconnectie een aantal dagen duren voordat het gedownload is.

Wanneer je de digitale portemonnee van Bitcoin, Litecoin of een andere populaire cryptomunt wilt downloaden, kan je er dus voor kiezen om niet de officiële te pakken. We leggen verderop in dit artikel uit hoe je een cryptowallet kan downloaden zonder de gehele blockchain op je computer te hoeven hebben.
We gaan in dit voorbeeld dan ook een software wallet pakken van een wat kleinere, nieuwere cryptocurrency, waarbij de blockchain nog niet zo enorm groot is, Gulden .

 1. Eerst ga je naar de officiële website van de cryptocurrency.
 2. Vervolgens ga je op zoek naar de officiële wallet.
  Die staat meestal onder “Wallet”, “Beginnen”, of “Downloads”. Het staat of meteen op de eerste pagina, en anders in het menu.
 3. Daarna kan je het besturingssysteem kiezen waarvoor je deze wallet wilt downloaden. In de meeste gevallen is dit Windows.
 4. Dit bestand sla je op waar je wilt en de download begint automatisch. Je wacht eventjes tot deze klaar is en opent hem dan.
 5. Vervolgens volg je alle stappen om de wallet te installeren en start hierna de software wallet op.
 6. Je klikt hierna op “nieuwe portemonnee”.
 7. Het is heel belangrijk om de herstelzin op te schrijven en op een veilige offline plek te bewaren.
 8. Je klikt daarna op “wallet aanmaken”.
 9. Vervolgens wacht je tot de portemonnee gesynchroniseerd is met het netwerk.
 10. Gefeliciteerd! Je software wallet is klaar voor gebruik!

Mocht je er met bovenstaande uitleg niet helemaal uitkomen, dan kan je de uitgebreide uitleg hieronder volgen.

Download de wallet

Ga naar de officiële website van de cryptocurrency waarvan je de software wallet wilt downloaden. Wij gebruiken in dit voorbeeld Gulden. Vervolgens zoek je op deze website waar je de wallet kan downloaden. In de meeste gevallen zie je dit meteen op de homepage onder “Downloads”. Het komt echter ook voor dat het als “Wallet” wordt aangegeven of met “Beginnen”. Soms is het te vinden in de menubalk of ergens anders op de pagina, maar het zou niet heel lastig moeten zijn om te ontdekken waar je deze kan downloaden. In dit voorbeeld staat het onder “Beginnen”, zoals te zien op onderstaande afbeelding.

Software wallet Gulden Instellen Stap 1 beginnen

Hierna klik je het besturingssysteem aan waarvoor je de software wallet wilt downloaden. Wij kiezen in dit voorbeeld voor Windows.

In deze afbeelding zie je ons voor Windows kiezen als besturingssysteem

Wanneer je hierop klikt, wordt er automatisch een bestandje gedownload. Dit is het bestand waarmee je de portemonnee kunt installeren. Sla deze op, op een plek waar je wilt, en open hem direct. Ga door de stappen heen om het programma te installeren. Wanneer dit gelukt is, heb je de portemonnee succesvol op je computer opgeslagen!

Nieuwe wallet instellen

Als je de wallet opent, heb je twee opties:

 1. Nieuwe portemonnee
 2. Portemonnee herstellen

Voor optie 1 kies je als je nog geen portemonnee hebt en een geheel nieuwe wilt aanmaken. Mocht je een oude portemonnee hebben die je wilt herstellen of vanuit een paper wallet een portemonnee aan willen maken, dan ga je voor optie 2. In dit voorbeeld kiezen we voor een nieuwe portemonnee, maar verderop leggen we uit hoe je een portemonnee kan herstellen.

Als je een geheel nieuwe software wallet wilt aanmaken, kies je voor "nieuwe portemonnee". We laten in deze afbeelding zien waar je voor deze optie kan kiezen.

Vervolgens word je gevraagd om de herstelzin op te schrijven. Dit is heel belangrijk! Doe dit ook echt en schrijf het ergens veilig op. Mocht je ooit je cryptowallet per ongeluk verwijderen of je computer crashen, dan kan je met deze herstelzin je zuurverdiende cryptocurrency’s terugkrijgen. Dit betekent echter ook dat anderen met deze herstelzin bij je cryptocurrency’s kunnen komen. Het is dus belangrijk dat je deze ergens opslaat waar niemand hem vindt (ook hackers niet, dus niet op je computer), maar waar jij hem wel altijd terug zal vinden. Het beste is een brandwerende tas of kluis op een zeer goede verstoppplek. 

Voor meer tips voor het goed opslaan van je cryptocurrency’s, kan je ons artikel lezen over crypto beveiligen, of ons artikel over 7 manieren om je cryptocurrency’s (niet) kwijt te raken. Ook bieden we een cursus aan die hier uitgebreid op in gaat.

In deze afbeelding is te zien hoe je herstelzin er ongeveer uitziet bij je digitale portemonnee. Schrijf deze goed op! En maak dan pas je wallet aan.

Dit is de herstelzin die ik voor mijn test Guldenwallet heb gebruikt. Hiermee kan je dus mijn testportemonnee inkomen. Probeer het maar (je treft hier alleen helaas geen Guldens aan).

Vervolgens is je cryptowallet aangemaakt. Het duurt alleen nog even voordat je hem kan gebruiken, omdat het nog de gehele blockchain gaat downloaden voordat hij bruikbaar is. Voor Gulden duurt dit ongeveer een half uur tot een uur, maar voor Bitcoin kan dit een paar dagen duren. Bovendien kost het erg veel geheugen. 

Op deze afbeelding is te zien dat het een poosje kan duren voordat je software wallet is gesynchroniseerd met het netwerk. Voor Gulden duurt dit gelukkig maar maximaal een half uurtje

Software wallet herstellen of vanaf paper wallet instellen

Wanneer je ervoor kiest om de wallet te herstellen, dan heb je in bovenstaande uitleg voor optie 2 gekozen “wallet herstellen”. Deze optie is in onder andere de volgende gevallen relevant:

 1. Je hebt een paper wallet en wilt deze openen op je computer om bijvoorbeeld je cryptocurrency’s te verkopen of te versturen.
 2. Je wilt dezelfde software wallet op verschillende computers of apparaten gebruiken. Je maakt gebruik van de herstelzin om dezelfde digitale portemonnee nog een keer te creëren.
 3. Je bent je oude software wallet kwijt en wilt met de herstelzin terug je wallet in.

Wanneer je voor optie 2 hebt gekozen, krijg je de mogelijkheid om je herstelzin in te voeren. Dit doe je op de plek die we hebben aangegeven met “1” op onderstaande afbeelding. Lees deze nog een keer na en klik op “Herstel portemonnee”, 

In deze afbeelding is te zien waar je jouw herstelzin kunt opschrijven en waar je vervolgens op "herstel portemonnee" kunt klikken.

Vervolgens is je cryptowallet aangemaakt. Geen paniek als je nog niet direct je balans ziet staan. De software wallet dient eerst nog de gehele blockchain te downloaden van de cryptocurrency waar het om gaat. Als de gehele blockchain is gedownload, is je software wallet klaar voor gebruik en is je balans weer zichtbaar. Mocht je niet de hele blockchain van bijvoorbeeld Bitcoin op je computer willen hebben staan, dan kan je voor een alternatieve software wallet kiezen. 

Software wallets zonder blockchain downloaden

De software wallets die we zojuist besproken hebben, zijn het meest veilig, maar hebben als allergrootste nadeel dat het een flinke aanslag is op je computergeheugen en het in het ergste geval een paar dagen kan duren voordat de gehele blockchain van de cryptocurrency gedownload is. Bovendien heb je per cryptocurrency een andere wallet en dus een andere blockchain nodig. Dit is chaotisch en niet gebruiksvriendelijk. Gelukkig bestaat er een alternatief, die ook nog eens heel veilig is. Het is alleen niet net zo veilig als de zogeheten  core wallets (van het team van de cryptocurrency zelf). Het is al eens voorgekomen dat een wallet als deze is gehackt, maar de kans dat dit gebeurt is vele malen kleiner dan dat een exchange wordt gehackt. Wallets die je kan gebruiken zijn op willekeurige volgorde:

Een wallet als deze downloaden is een stuk eenvoudiger dan een native of core software wallet. Volg gewoonweg onderstaande stappen en je software wallet is klaar voor gebruik! Voor dit voorbeeld gebruiken we Exodus, maar je kan dit toepassen voor elke digitale portemonnee die je wilt.

 1. Ga naar de website van Exodus 
 2. Kies besturingssysteem waarvoor je wilt downloaden
 3. Voor Windows kies “Download Windows App”.
  Download Exodus Stap 1 - Besturingssysteem kiezen
 4. Open het bestand wanneer hij klaar is met downloaden.
 5. Volg de stappen om de software wallet te installeren.
 6. Open het programma via de shortcut op je bureaublad.
  Download Exodus Stap 3 - Wallet is klaar voor gebruik
 7. Maak een backup van de wallet.
 8. Je wallet is klaar voor gebruik!
  Download Exodus Stap 4 - Maak een Bakup

Samenvattend

Een software wallet is een uitstekende manier om je cryptocurrency's te beveiligen als je dit op een goedkope manier wilt doen. Alle digitale portemonnees zijn namelijk volledig gratis en ze worden steeds gebruiksvriendelijker. Het is helaas niet zo veilig als een hardware wallet en ook is het wel eens voorgekomen dat een software wallet gehackt is. Dit is niet zo bij de "native" wallets. Dit zijn de online portemonnees die door het developerteam van de cryptocurrency zelf zijn ontwikkeld. Het nadeel hieraan is alleen dat het erg veel geheugen en tijd kost om te downloaden, wanneer het van een populaire en oude cryptocurrency is. 
 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!