NEO blockchain

Neo blockchain - technische uitleg voor beginners

Bitcoin, Crypto, Blockchain: het is voor velen nog een zeer schimmige wereld. Geheel onterecht natuurlijk, maar dat zal ik je in dit artikel nogmaals benadrukken. Nogmaals? Jazeker, want eerder schreef ik al over Fantom, Solana en Avalanche, die zich allemaal bezighouden met de steeds bekender wordende blockchaintechnologie. Vandaag neem ik je mee in de wereld van de Neo blockchain. Want wat maakt dit project zo bijzonder?

Bekijk snel

Wat is blockchain?

Laten we starten met de basis, want wat is blockchain nu eigenlijk? Blockchain is de meest revolutionaire ontwikkeling sinds de komst van het internet. Het gaat ons dagelijks leven ingrijpend veranderen, maar met name ten goede. Al lijkt het nu nog een beetje alsof je in Zweinstein verkeert, het zal zeker duidelijk worden. 

Blockchain is dé oplossing, wanneer je transacties wilt uitvoeren met mensen die je niet persoonlijk kent. Of met mensen die je niet vertrouwt, zonder dat er een tussenpersoon bij komt kijken. Je werkt geheel veilig, vertrouwelijk en transparant, zodat jou niets overkomt. 

In onderstaande video zie je hoe de blockchain op eenvoudige wijze wordt uitgelegd:

Wat is Neo blockchain?

Uiteraard is de Neo blockchain vergelijkbaar met Ethereum, en vele andere vooruitstrevende projecten, maar toch is er een verschil. Neo is van Chinese makelij. Wat direct al vraagtekens oproept, want in het communistische oosten zijn ze niet zo happig op decentralisatie. 

Met de regie van Mao nog in de maatschappij, is het internet voor gebruikers vrijwel geheel afgeschermd. De overheid bepaalt wat jij mag bekijken, op welke sites en daar past decentralisatie helemaal niet in. Je zou kunnen zeggen dat de wereld van crypto en blockchain lijnrecht tegenover China staan, dus hoe zit dit dan in elkaar?

In onderstaande video kun je alvast bekijken wat Neo is en wat hun plannen zijn:

Crypto in China

China is tegelijkertijd ook een land, dat niet stil wil blijven staan en innovatie aanmoedigt. Om de innovatieve economie in stand te houden is groei essentieel, waardoor er dus ook van diverse partijen vraag is naar vernieuwende projecten. Hoewel The People's Bank of China angstvallig de cryptotransacties probeert tegen te houden, hebben ze toch ook wel interesse in een eigen vorm van crypto. Hoe dat vorm moet krijgen in een communistisch land, is nog maar de vraag. 

Oprichters van Neo blockchain

Dat deze blockchain überhaupt een kans van slagen heeft, heeft alles te maken met de achtergrond van de oprichters. De founders van Neo, opgericht in 2014 en tot 2017 Antshares genaamd, zijn Da HongFei en Erik Zhang. 

Da HongFei

Da HongFei heeft steun van zowel het bedrijfsleven als ambtenaren en hooggeplaatste figuren in de regering. Ze geloven erin dat hij het kan vormgeven op een wijze die de regering niet schaadt, maar mocht crypto een bedreiging vormen voor de Chinese overheid, dan is ook Neo van de baan. Het blijft dus een risicovolle onderneming.

Ondanks dat de overheid alle vertrouwen in hem heeft, spreekt hij zich uit tegen het huidige financiële systeem: 'outdated, if not broken' is volgens hem de reden dat het tijd is voor een systeem dat de Chinese consumenten ondersteunt, beschermt en de nodige voordelen biedt. 

Erik Zhang

Erik Zhang is de andere founder van Neo. Hij is de CTO, aangezien hij de technische skills bezit om dit platform next-level te tillen. Hij zet zich met Neo in voor de 'Chinese Ethereum', zoals Neo ook wel wordt genoemd, maar heeft vooral interesse in technische revolutie. 

De blockchaintechnologie achter Neo

Neo is dus officieel geen cryptocurrency, want dan zou de Chinese overheid direct op zijn achterste poten staan. De focus van de founders ligt op het ontketenen van een technische revolutie, waar de inwoners van het land de voordelen van kunnen ervaren: de blockchaintechnologie.

Building blocks for the next generation internet

Hoe werkt Neo blockchain?

Neo stipt op de eigen website al aan wat ze allemaal willen bereiken en I kid you not, dat is véél! Ze profileren hun project dan ook onder de volgende noemer: All in one - All in Neo. We zullen de belangrijkste kenmerken bij langsgaan, dus lees je mee?

 • Interoperability
 • Native Oracles
 • Self-sovereign ID
 • Decentralized storage
 • Neo name service
 • One block finality
 • Best-in-class Tooling
 • Smart Contracts
 • Multi-language
Image
Neo blockchain toolset

Interoperability van Neo

Neo streeft een nobel doel na, namelijk het beste platform zijn voor het bouwen van dApps. Ontwikkelaars van alle achtergronden kunnen hun creativiteit kwijt op de blockchain van Neo, maar ze kunnen niet de enige zijn in de hele wereld. Daarom willen ze graag krachten bundelen met andere ecosystemen, zodat je altijd de crème de la crème in handen hebt. 

Interoperabiliteit is nogal een ding in de wereld van blockchain, maar Neo wil hier - samen met andere partijen - verandering in brengen. Ze zijn dan ook één van de founders van het Poly Network. Dankzij de innovatieve interoperabiliteitsprotocollen, maakt Neo cross-chain interacties zo eenvoudig als een native transactie. 

Het mooie van dit initiatief is dat er geen extra token benodigd is, waardoor het echt een aanvulling is op ieder ander protocol, waarmee het integreert. Er zijn andere blockchains, zoals Avalanche en Quant, ook actief aan het bijdragen aan de interoperabiliteit en deze ontwikkelingen kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen.

Ze bundelen krachten met Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Neo (NEO), Ontology (ONT), Elrond (EGLD), Ziliqa, Binance Smart Chain, Switcheo (SWTH) & Huobi ECO Chain (HBTC). 

Native oracles

Smart contracts veranderen de complete wereld van online zakendoen, maar de technologie zou minimaal zo slim als de contracten moeten zijn. Voordat dApps in de toekomst mainstream kunnen worden, moet de toegang tot gegevens worden geoptimaliseerd.

Wil je het tokensaldo checken, dan zijn de huidige toepassingen meer dan toereikend. Wil je echter een dynamische, realtime platform bieden, dan moet er flink opgeschaald worden.

Alle online data kan met de introductie van native oracles worden aangeroepen, vanuit externe bronnen (HTTPS). Contracten die op NEO zijn geïntegreerd, zijn in staat om het oorspronkelijke contract te raadplegen en een data request te zenden, waarbij een target URL en een filter worden gespecificeerd. Oracle nodes, verkozen door het Oracle council, werken samen om de betrouwbaarheid te waarborgen. 

Met de kracht van Neo's native oracle en NeoFS (zie hieronder) doen ze een gooi naar decentralisatie. 

Decentralized storage - NeoFS

NeoFS is een geheel gedecentraliseerd, gedistribueerd object storage network. Dit betekent dat het kan acteren als de hostinfrastructuur voor een nieuwe klasse van dApps. 

Het is eigenlijk ontworpen om te functioneren als een drop-in voor kostbare centralized data silo's, waardoor de developers volledige controle hebben over hoe hun applicatiegegevens worden geopend en opgeslagen. NeoFS-users behouden te allen tijde volledige controle over hun gegevens, zoals het een goede host betaamt. 

Dankzij de deep integration met de Neo blockchain is het mogelijk om toegang te krijgen tot smart contracts, die opgeslagen zijn in de gedecentraliseerde cloud, waarna ze gemanipuleerd kunnen worden. Ook is het mogelijk om frontends van applicaties te hosten, zodat een gecentraliseerde webhost overbodig wordt. Snelheid is dankzij de geïntegreerde CDN-diensten, geen enkel probleem. 

Neo Name Service

Neo Name Service (NNS) is een gedecentraliseerde naamservice, die gebouwd is op Neo blockchain. Via NNS is het mogelijk om leesbare domeinnamen toe te wijzen aan verschillende soorten gegevens, zoals IP-adressen, aliassen of andere strings. 

Eén van de grootste belemmeringen met betrekking tot de blockchain is de cryptografie van de public key. Interactie met de protocollen wordt ervaren als vervelend en foutgevoelig, waardoor het tijd is voor vernieuwing. 

Door de blockchain UX te verbeteren door middel van TXT-records, wordt het proces eenvoudiger. User wallets en smart contract-adressen worden hierdoor simpeler. NNS van Neo past een innovatieve NFT-aanpak toe, waardoor elk domein wordt weergegeven als een NFT, zodat domeinnaamen vrijelijk kunnen worden overgedragen. Easy peasy, lemon squeezy dus!

Wat zijn smart contracts?

Blockchain gaat hand in hand met smart contracts, dus laten we die slimme contracten even aanstippen. In een blog van mijn collega Derek lees je het volgende:

Een smart contract (slim contract) is een geprogrammeerd contract waarvan de afspraken in computercode staan vastgelegd op de blockchain. Het contract wordt automatisch uitgevoerd zonder dat hier (vertrouwen in) een tussenpartij voor nodig is. Deze afspraken zijn altijd in te zien, maar kunnen onmogelijk nog worden aangepast.

Het is dus inhoudelijk gezien vergelijkbaar met een papieren contract, maar de vorm is allesbehalve dat. Het is een computercode, die door een programmeur is gemaakt. Een smart contract bevat alle informatie, zoals de betrokken partijen, wanneer de transactie plaatsvindt, wat de afspraken zijn, etc. Ze worden automatisch uitgevoerd - op de blockchain - en zijn achteraf onmogelijk te veranderen. Op de Neo blockchain kun je schrijven in de taal die je al 'spreekt', zoals C#, Python, TypeScript, Java en Go . 

In de video hieronder zie je een eenvoudige uitleg van deze complexe aangelegenheid:

 

NEO token

De NEO-token is officieel dus wel verhandelbaar, maar vanwege de Chinese oorsprong is dit een flinke uitdaging. Er is wellicht vraag naar de token, maar is er ook voldoende aanbod? Brokers zijn er niet al te happig op, vanwege de lichtgeraaktheid van de Chinese regering. Neo scheidt governance van utility met de NEO-token en de GAS-token. 

Als houder van de NEO-token heb je zeggenschap in het netwerk, want het is natuurlijk decentraal. Dit betekent dat de houders van de token bepalen waar de toekomst van het platform heengaat. NEO-holders ontvangen passief inkomen, vanuit de utility token van het netwerk. De GAS-token wordt gebruikt voor het voldoen van de network fees, smart contracts en dApp-aankopen. 

Wallet voor NEO

Zoek je een wallet voor je NEO, dan heb je optimale keus uit eigen makelij. Voor de desktop heb je Neo-GUI, Neo-CLI, O3-Wallet & Neon Wallet. Gaat jouw voorkeur uit naar een mobiele wallet, dan kies je voor OneGate, NeoLine, O3 Wallet of ONTO Wallet. Voor opslaan op het web hoef je niet te kiezen, want er is slechts één compatible wallet: ONTO wallet. 

Hoe koop ik NEO?

NEO kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van NEO.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek NEO op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in NEO. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt NEO gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

Recente ontwikkelingen

'Neo is new again', kopt de site. Neo is keihard aan het ontwikkelen, waardoor de ene na de andere nieuwe feature zich aandient. Na jarenlang gedraaid te hebben op, wat we nu weten, Neo Legacy heet, is het tijd voor een nieuwe fase. Afgelopen voorjaar lanceerden ze een nieuwe versie van hun netwerk, en ze doopten het N3. Dit nieuwe netwerk is eigenlijk nog in de testfase, want uiteindelijk zijn de dApps en de functionaliteit op 2x niet meer compatible met N3. Gebruikers krijgen voldoende tijd om hun eigendommen over te zetten, maar het moet dus wel gebeuren. 

Conclusie

Neo ziet eruit als een degelijke, innovatieve blockchain. Vooral de gooi richting interoperabiliteit en het opzetten van het Poly Network, geeft aan dat ze op weg zijn om snel te groeien. Ze zijn klaar voor een technische revolutie en dragen graag bij aan de ontwikkeling van ons toekomstige financiële stelsel. Maar de vraag is of ze klaar zijn voor de strijd met andere blockchains, zoals Ethereum. Ze hebben, ondanks hun goede ideeën en innovatieve projecten, nog een lange weg te gaan.

Het feit dat ze nauwlettend in de gaten worden gehouden door de Chinese regering, betekent voor velen ook niet veel goeds. Je ziet dat ze lef tonen, ze innovatieve technieken introduceren en een duidelijk, goed plan hebben. Maar wie gaat er goed investeren in een platform dat niet stabiel is en elk moment kan verdwijnen? Ik hoop het beste voor deze prachtige blockchain, maar vind het wel spannend. De tijd zal het leren...

Heb je nog vragen over Neo en hun kijk op de blockchaintechnologie? Heb je moeite met andere begrippen die in dit verhaal voorbij kwamen? In onze FAQ vind je makkelijk en snel de antwoorden. Wat ook handig werkt, is om je vraag + 'AllesOverCrypto' te googelen.

De kans is namelijk groot dat we in het verleden al een artikel hebben geschreven over het onderwerp waar je graag meer vanaf wilt weten. In onze AllesOverCrypto Facebook groep staan onze crypto- en blockchainexperts klaar om jouw vragen te beantwoorden. Zie ik je daar?

Header image: Neo.org


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.