Blockchain: het wordt de meest revolutionaire technologie sinds het internet genoemd. Het kan ons dagelijks leven drastisch gaan veranderen. Vandaag de dag hoor je vooral over blockchain als er gepraat wordt over cryptocurrency. Echter heeft blockchain nog veel meer toepassingen dan alleen de onderliggende techniek van crypto.
In dit artikel nemen we je mee in de wereld van blockchain en gaan we een aantal andere toepassingen van blockchain langs die in de toekomst de wereld wel eens zouden kunnen gaan veranderen.
Bekijk snel:
Wat maakt blockchain uniek?
Om te begrijpen welke toepassingen blockchain kan hebben in de wereld, is het nodig om de basis van de werking van blockchain te snappen. Voor een uitgebreide uitleg van blockchain kun je hier terecht.
Allereerst moet je dus weten dat blockchain niet hetzelfde is als Bitcoin. Blockchain is een type database. Een database is verzameling van data (informatie) op een computer. Blockchain is dus een manier om informatie te versturen, op te slaan en te verifiëren. Blockchain is uniek omdat het deze data op een andere manier opslaat dan andere databases, namelijk: decentraal, onveranderbaar, peer-to-peer en transparant. Deze vier eigenschappen maken blockchain uniek.
Decentraal
Decentraal betekent dat er geen centrale macht is. Geen bedrijf of persoon is eigenaar van een blockchain. Dit heeft als voordeel dat de database bijna niet gehackt of afgesloten kan worden.
Onveranderbaar
Blockchain is een onveranderbare database. Dit betekent dat, wanneer een transactie van data op de blockchain staat, dat deze er niet meer vanaf gehaald kan worden. Zo kun je dus zeker weten dat wanneer iemand data naar jou stuurt, bijvoorbeeld een transactie van 10 euro, dat die transactie niet meer ongedaan gemaakt kan worden.
Peer-to-peer
Peer-to-peer betekent dat alle transacties op een blockchain geregeld worden door het blockchain netwerk zonder tussenpartij. De traditionele manier van het versturen en registreren van transacties is met een tussenpartij, zoals een bank. Maar met een peer-to-peer netwerk is deze derde partij niet meer nodig. Hierdoor is er geen vertrouwen meer nodig in de derde partij, maar kunnen transacties "trustless/vertrouwenloos" tussen personen en instanties gestuurd worden via de blockchain.
Transparant
De laatste eigenschap dat blockchaintechniek uniek maakt, is het feit dat blockchain transparant is. Dit betekent dat iedereen op elk moment van de dag de data binnen een blockchain in kan zien via een node of via een blockchain explorer. Het klopt dat data op de blockchain anoniem verstuurt wordt, maar de data op de blockchain is wel voor iedereen zichtbaar. Iedereen kan dus zien van waar de data vandaan komt en waar de data heen is gegaan.
Toepassingen voor blockchain
Blockchain kan voor veel meer gebruikt worden dan alleen een betaalmiddel. Nu je begrijpt welke eigenschappen blockchain uniek maken, kunnen we deze eigenschappen koppelen aan andere industrieën waar blockchain van toepassing kan zijn.
Voorraadketenbeheer
Iedere dag gaan er miljoenen containers met goederen de wereld over. Denk maar eens aan al die kleine pakketjes van AliExpress of al het eten dat over de wereld heen verplaatst wordt. Een ware prestatie op logistiek en communicatief niveau.
Helaas gebeuren er dagelijks fouten en gaat er veel tijd en geld verloren in de voorraadketen. Een container uit China komt langs meerdere instanties, zoals havens, die allemaal een eigen systeem en een eigen database gebruiken voor het bijhouden en keuren van de documenten. Je zult begrijpen dat dit zorgt voor veel vertraging in het proces en daarnaast is de kans groot dat er ergens fouten gemaakt worden of zelfs dat er corruptie opspeelt.
Blockchain zou het proces kunnen versnellen door één database te gebruiken voor alle instanties die te maken krijgen met de container. Elke instantie kan er zeker van zijn dat wat op de blockchain staat, niet later veranderd is. Bovendien is de database hierdoor transparanter: er kan precies worden teruggehaald waar de container vandaan komt en langs welke instanties die gekomen is. Tot slot wordt het drugsdealers moeilijker gemaakt om met omkoperij een container te stelen.
Een voorbeeld van een crypto die doormiddel van blockchain de voorraadketenbeheer wil verbeteren is WaltonChain (WTC). WaltonChain wil het opslaan, het gebruik en het bijhouden van voorraden, door middel van RFID en IoT, opnemen in de blockchain. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier.
Daarnaast kan blockchain ook gebruikt worden als extra waarde voor de consument. Denk hierbij maar eens aan alle misleidende (voedsel)producten waarin de arbeidsomstandigheden en het dierenwelzijn verschrikkelijk zijn.
Steeds meer consumenten willen weten waar hun voedsel vandaan komt en of het duurzaam geproduceerd is. Zo kunnen merken die waarde hechten aan duurzame producten, gebruikmaken van blockchain om dit naar de consument te communiceren.
UCC Coffee is een koffiebedrijf dat de hele waardeketen van koffieplant tot koffiekop in kaart brengt door gebruik te maken van de IBM Blockchain. Consumenten kunnen via een QR-code op de verpakking van het product, via het internet, de hele waardeketen inkijken en zelf nagaan waar de koffie vandaan komt en langs welke instanties de koffie is geweest.
Op die manier kan een consument dus zelf bevestigen dat een product een duurzame herkomst heeft zonder dat ze blindelings hoeven te vertrouwen op een partij.
Vastgoed
Het kopen van een huis brengt een heleboel rondslomp met zich mee. Allereerst moet je langs de notaris die gaat controleren wie de koper en de verkoper van het huis zijn, of de verkoper wel echt de eigenaar van het huis is en of de koopsom al betaald is. De notaris is hierbij een belangrijke schakel en beide partijen moeten op hem of haar kunnen vertrouwen. Daarnaast is een notaris erg duur.
Met blockchain is de rol van notaris niet meer nodig en kan er dus een hoop geld bespaard worden op het kopen en verkopen van huizen. Het huis kan namelijk als digitaal bezit via een digitale overeenkomst naar de koper worden gestuurd. De onveranderbare blockchain database in combinatie met een smart contract kunnen ervoor zorgen dat eigendomsakte pas wordt doorgestuurd op het moment dat de koopsom betaald is.
Adverteren
Volgens veel experts zitten we nu middenin de derde revolutie, ook wel bekend als de informatierevolutie. In de digitalisering zien we dat het aantal tussenpersonen minder wordt en dat je uiteindelijk een aantal dominante platformen overhoudt. Google (Ads) en Facebook (Ads) zijn vandaag de dag de grootste dominante platformen op het gebied van online marketing.
Deze dominante platformen hebben hierdoor veel macht gekregen. Zij bepalen namelijk zelf de regels en beheren ook alle (klant)data. In essentie verdienen deze platformen geld aan onze aandacht. Dus hoe langer een platform onze aandacht vast kan houden, hoe meer geld ze aan ons verdienen.
Blockchain kan er voor zorgen dat tussenpersonen zoals Google en Facebook, niet meer nodig zijn voor bedrijven om te adverteren naar de consument. Dit adverteren zonder tussenpartij wordt ook wel Direct-To-Consumer (D2C) genoemd. Hierdoor kunnen adverteerders direct adverteren aan de consument. Dit heeft een aantal voordelen: -
- De adverteerder betaalt minder omdat er geen tussenpartij is;
- De consument kan betaald worden voor het bekijken van advertenties in plaats van dat de tussenpartij betaald wordt;
- De data van de consument blijft bij de consument.
Brave is een internetbrowser die dit al doet. Brave is een internetbrowsers (zoals Internet Explorer of Google Chrome) die speciaal is ontworpen om alle advertenties en trackers te blokkeren die jou overal op het internet volgen.
Je kan deze browser gewoon downloaden en gebruiken zonder dat je hier BAT-tokens voor nodig hebt. Gebruikers worden in BAT tokens betaald als zij advertenties bekijken en adverteerders adverteren D2C via de blockchain. Het Basic Attention Token (BAT) project wil dat de advertentiemarkt weer efficiënt wordt ingericht zonder dat gebruikers al hun data hoeven in te leveren.
Authenticiteit
Een volgende toepassing voor blockchain is het verifiëren van authenticiteit. Bedrijven en consumenten kunnen blockchaintechniek gebruiken om de authenticiteit van de producten te waarborgen. Op deze manier kan een organisatie de reputatie verbeteren en fraude tegengaan. De meeste mensen weten dat kledingmerken zoals Louis Vuitton, Armani, Gucci, maar bijvoorbeeld ook horlogemerken zoals Rolex en Patek Philippe zijn de dupe van namaakproducten, maar wist je ook dat medicijnen en eten zelfs nagemaakt worden?
De Europese Unie becijferde dat 5% van de geïmporteerde producten namaak is. Door middel van NFC tags of QR-codes op de kleding kunnen de consumenten de authenticiteit van de producten verifiëren.
VeChainThor is een cryptocurrency die hier op inspeelt. VeChain zet zichzelf in de markt als het leidende blockchainplatform voor informatie en producten. Het voornaamste doel is om een ecosysteem voor producten te creëren waar vertrouwen totaal geïntegreerd is. Zo gaat VeChain een samenwerkingsverband aan met H&M om de echtheid en de supply chain van het luxemerk COS aan de consumenten van H&M te kunnen verifiëren.
Meer weten over VeChain? Hier hebben we een uitbereide uitleg over deze crypto!
Gezondheidszorg
Beveiliging
Blockchaintechniek kan de gezondheidszorg ondersteunen door de data beter te beveiligen. De gezondheidszorg bestaat uit veel gevoelige data waar zorgvuldig mee omgegaan moet worden. Zoals hiervoor besproken is blockchain onveranderbaar en dit heeft als voordeel dat medische data niet achteraf veranderd kan worden. Hiermee gaat het registeren en bijhouden van medische gegevens efficiënter. Bovendien zorgt de decentrale aard van blockchain ervoor dat de medische gegevens minder kwetsbaar zijn voor hacks of technische storingen. Een traditionele centrale server heeft namelijk een single-point-of-failure, terwijl blockchain bestaat uit een decentraal netwerk.
Interoperabiliteit
Ten tweede kan blockchain de interoperabiliteit tussen ziekenhuizen en andere zorgverleners verbeteren. Vandaag de dag werken zorgverleners met verschillende databases en systemen voor het opslaan van medische gegevens en dat maakt het delen van gegevens tussen verschillende zorginstanties moeilijk. De uitwisseling van medische data zorgt vaak voor onnodige inefficiëntie en fouten die vervelende gevolgen kunnen hebben.
Veelal worden medische gegevens van patiënten zelfs nog met de post verstuurd en daarna handmatig ingevoerd. Dit is niet alleen inefficiënt, maar ook gevoelig voor foutieve invoer, omdat mensen nou eenmaal fouten maken. Medische gegevens op een blockchain zouden als uniforme database kunnen fungeren zodat deze verschillende zorgverleners één database hebben waarin zij samen kunnen werken.
Transparantie
Ten derde kan de transparante aard van blockchain ervoor zorgen dat patiënten toegankelijker en met meer transparantie hun eigen medische gegevens kunnen inkijken. Patiënten zouden dan zelf altijd toegang kunnen hebben tot hun eigen medische dossier en zo de status van hun behandeling kunnen volgen.
Radboud universitair medisch centrum is een academisch ziekenhuis in Nijmegen dat samenwerkt met Volksbank N.V. en Deloitte om medische dossiers op de blockchain te zetten in het programma Prescrypt. Patiënten beslissen met welke zorgverleners ze hun medicatie-overzicht willen delen en naar welke apotheker ze hun medicatie-voorschrift willen toesturen.
Voorraadketen
Zoals hiervoor besproken kan blockchain een hoop voordelen bieden aan voorraadketens. Ook binnen de gezondheidszorg is dit mogelijk. Het gehele productie- en distributieproces kan overzichtelijk in kaart gebracht worden aan de hand van één database, met als gevolg dat het namaken van medicijnen en andere geneesmiddelen, moeilijker gemaakt wordt.
Daarnaast moeten sommige geneesmiddelen onder een bepaalde temperatuur bewaard worden. Ook hier biedt blockchaintechnologie een uitkomst door de juiste omstandigheden voor levering en opslag te garanderen of door de kwaliteit van geneesmiddelen te valideren.
Hier zijn ook al praktijkvoorbeelden van. Zo werkt Hedera Hashgraph samen met ziekenhuizen om de koude opslagtemperatuur van COVID-19 vaccinaties te bewaken en te verifieren.
Digital asset tracking and monitoring provider Everyware Ltd, and enterprise-grade distributed ledger provider Hedera Hashgraph, are working with an initial group of National Health Service (NHS) facilities to monitor the cold storage equipment being used to store the COVID-19 and other vaccines.
Verkiezingen
Vandaag de dag stemmen we nog met pen en papier bij aangewezen stembureaus over het hele land. Dit heeft een aantal voordelen. Zo is het hacken en manipuleren van de stemmen erg moeilijk omdat er honderden stembureaus zijn. Maar er zijn ook nadelen. De stemmen worden namelijk handmatig geteld en dit is niet alleen inefficiënt, maar mensen maken ook fouten.
Daarnaast is er ook vertrouwen in de telling van de stemmen nodig. Denk maar eens aan de Amerikaanse verkiezingen van een aantal maanden geleden waarin ex-president Donald Trump beweerde dat er gefraudeerd was met de verkiezingsuitslag.
De eigenschappen van blockchain maken dat blockchaintechniek ook als systeeminfrastructuur voor digitaal stemmen kan gaan werken in de toekomst. Zoals hiervoor gemeld hoeft een transactie van data geen geldbedrag te zijn, maar kan het ook hoogwaardige gegevens bevatten, zoals een verkiezingsstem.
Een stem die eenmaal op de blockchain staat is onveranderbaar. Daarnaast maakt de transparantie van de blockchain het mogelijk dat iedereen de verkiezingsdata kan inkijken en kan vertrouwen dat er niet gesjoemeld is met de data.
Toch brengt stemmen op de blockchain ook nog een aantal uitdagingen met zich mee. Enerzijds kunnen we op de techniek vertrouwen dat alles wat op de blockchain staat, niet veranderd kan worden met terugwerkende kracht.
Anderzijds kunnen de apparaten die gebruikt worden om te stemmen wél gehackt worden. Tevens zou stemmen via de blockchain niet anoniem zijn doordat de transparante eigenschap van blockchain ervoor kan zorgen dat de stemmen herleid kunnen worden aan personen.
Conclusie
Blockchain heeft dus veel meer toepassingen dan alleen de onderliggende techniek van digitaal geld. Bitcoin en andere crypto's zijn zo groot geworden dankzij de de eigenschappen die blockchain aan de digitale munten meegeeft.
Blockchaintechniek is nog zo jong dat het goed mogelijk is dat er de komende jaren weer nieuwe toepassingen voor ontwikkeld worden, net zoals dat internet in 1997 heel anders was en andere toepassingen had dan dat het nu heeft.
We hopen van harte dat je dit artikel leuk vindt. Het is echter heel goed mogelijk dat je nog vragen hebt over dit onderwerp. We nodigen je dan ook graag uit om op onze AllesOverCrypto Facebook groep een kijkje te nemen en aan de discussies deel te nemen en vooral om je vragen te stellen. Dan krijg je vast een antwoord en wij doen zelf ook mee aan de discussies.