wanchain logo met wolken op de achtergrond

Wanchain (WAN) - Privé en cross-chain smart contracts

Wanchains (WAN) ICO was een van de meest gehypte ICO’s van de afgelopen tijd en was al binnen tien minuten uitverkocht. De reden hiervoor is dat Wanchain met een zeer innovatieve blockchain de markt op komt die de voordelen van Ethereum, Chainlink, Ripple én Monero samenbrengt. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar is het dat ook? Na het lezen van deze uitgebreide uitleg over Wanchain kan je dit zelf bepalen.  

Bekijk snel

Wat is Wanchain? 

De slogan van Wanchain is “Building Super Financial Markets for the New Digital Economy.” Met andere woorden: ze willen “super” financiële markten bouwen voor de nieuwe digitale economie (de crypto-economie) waar wij als een van de eersten deel van uitmaken. Wanchain valt onder de categorie van DeFi cryptomunten. DeFi staat voor Decentralized Finance.

Die “super” financiële markten die ze willen bouwen, zijn inderdaad niet misselijk en gaan een stuk verder dan we tot nu toe in de cryptowereld gewend zijn. Hieronder volgt een opsomming van de vier belangrijkste functies van Wanchain.

 

Functies van Wanchains super financiële markten

De blockchain van Wanchain heeft vier belangrijke functies die cryptomunt onderscheidt van andere munten:

1. Interoperabiliteit

Een van de belangrijkste functies van de blockchain van Wanchain is interoperabiliteit. Dit houdt in dat ze ervoor willen zorgen dat alle verschillende blockchains met elkaar kunnen communiceren en met elkaar worden verbonden. Het belangrijkste voor Wanchain is dat een smart contract op de ene blockchain ook uitgevoerd kan worden op een andere blockchain.

Als ik bijvoorbeeld op de blockchain van Ethereum een smart contract schrijf, kan ik hier niet inzetten dat er NEO verstuurd moet worden en vice versa. Ik kan alleen binnen de regels van de blockchain van Ethereum dit smart contract schrijven. Wanchain wil er voor zorgen dat dit straks voor alle blockchains wel kan.

Meerdere cryptoprojecten zijn hiermee bezig, zoals ICON, Aion en Ark, maar Wanchain wil een stap verder gaan door ook anonieme blockchains onderdeel te laten worden van dit netwerk. 

2. Mogelijkheid tot anonieme transacties

Over anonimiteit gesproken, Wanchain is daar zelf ook groot voorstander van. Op het platform heb je de optie om ervoor te kiezen om een transactie anoniem of publiek te doen. Een van de grootste anonieme cryptomunten, Verge, kende alleen door de hype rondom deze feature (het Wraith Protocol) een enorme stijging van honderden procenten.

Dit kan dus gezien worden als een zeer sterke feature, maar het beste moet nog komen. Wanchain wil er niet alleen voor zorgen dat transacties anoniem gedaan kunnen worden, maar dat ook smart contracts anoniem worden uitgevoerd.

Smart contracts zijn een prachtige uitvinding, maar het is niet prettig dat de hele wereld mee kan kijken in jouw contract. Dit hoeft straks niet meer met de anonieme smart contracts van Wanchain.

3. Smart contracts, lenen en uitlenen

Net als met Ethereum, kan je op het Wanchain platform zelf smart contracts programmeren. Daarnaast biedt het de mogelijkheid voor verschillende cryptocurrency’s om deze te lenen en uit te lenen. En als dat nog niet alles is, kunnen in de toekomst ook ICO’s worden gedaan op het platform.

4. Ontwikkeling vanuit de gemeenschap 

Het team achter Wanchain heeft verschillende protocollen ontwikkeld waardoor het voor de community erachter gemakkelijk is om zelf ingewikkelde applicaties voor het platform te ontwikkelen. Al deze protocollen zijn gebaseerd op smart contracts. Hierdoor kan de ontwikkeling vele malen sneller gaan dan wanneer alleen het team applicaties kan ontwikkelen.

Al deze functionaliteiten zorgen ervoor dat Wanchain gezien kan worden als een combinatie van de beste eigenschappen van Ethereum, Ripple, Monero en Chainlink. Het is een hard fork van Ethereum, maar heeft wel al Proof of Stake geïmplementeerd waar dit bij Ethereum nog even kan duren.

Daarnaast wordt Wanchain ook wel de Ripple van China genoemd, maar het Ripple is een stuk gecentraliseerder. Bovendien heeft Wanchain de anonieme eigenschappen van Monero en gebruikt het dezelfde techniek als Chainlink, zodat smart contracts tussen verschillende blockchains met elkaar te communiceren. 

Image
Wanchain WAN coin crypto afbeelding die laat zien dat Wanchain alles binnen de blockchains met elkaar wil verbinden

Team Wanchain

Het team van Wanchain is op zijn zachtst gezegd zeer indrukwekkend te noemen. Vooral de CEO Jack Lu is een echte crypto-veteraan. Zijn vorige grote project was Factom. Deze cryptomunt staat op het moment van schrijven in de top 100 grootste cryptocurrency’s en zorgde al in 2015 ervoor dat je digitale assets op de blockchain op kon slaan.

Ook de rest van het team heeft zeer veel ervaring en goede diploma’s op verschillende belangrijke onderdelen zoals cryptografie, blockchaintechnologie, wiskunde, computer science en marketing. Bovendien hebben ze ervaring in verschillende belangrijke cryptolanden als China, de Verenigde Staten en Singapore. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste namen:

Jack Lu – Founder
Zoals gezegd is Jack Lu de founder van Wanchain en is hij zijn vorige project Factom in 2014 begonnen. Daarnaast heeft hij Wanlutech opgericht dat ervoor zorgt dat blockchaintechnologie ook voor andere industrieën gebruikt kan worden. Zijn diploma heeft hij op de Peking Universiteit en de Ohio Staatsuniversiteit gehaald.

Dustin Byington – President
Byington Haalde zijn diploma op de Universiteit van Colombia en zijn MBA op de Universiteit van Michigan. Hij is al sinds 2013 betrokken bij crypto en blockchain en daardoor een echte ondernemersveteraan in deze wereld. Hij is in 2014 Bitcoin College begonnen, in 2015 Tendermint en hij is ook de oprichter van Satoshi Talent en Stokens Venture Capital.

Zane Liang – Leider onderzoeksteam
Zane Liang is degene die het onderzoeksteam leidt. Hij heeft zijn graad voor Applied Mathematics gehaald op de Universiteit van Peking en hij heft daarnaast een PhD van de Universiteit van Massachusetts op zak. Zijn specialiteiten zijn: high performance computing, cryptografische algoritmen en cryptografische beveiliging.

Ying Zhang – CTO
Het developerteam wordt geleid door Ying Zhang. Zhang heeft al veel ervaring opgedaan als CAO en CTO bij verschillende andere bedrijven, maar vooral zijn ervaring als developer bij Ethereum trekt de aandacht. Hierdoor heeft hij al goede ervaring en diepgaande kennis van blockchain, smart contracts en consensus algortimen.

Verder bestaat het team uit nog 32 andere personen. Vooral de groep van programmeurs ziet er goed uit. De meesten hebben ten minste een bachelor diploma in Computer Science of al jaren ervaring opgedaan bij andere blockchainprojecten.

Het enige negatieve puntje dat over het team gezegd kan worden is dat de verhouding marketing/developing behoorlijk scheef is ten nadele van de marketing. Dit hoeft echter geen probleem te zijn als het product zichzelf verkoopt. Meer informatie over het team kan je op de website van Wanchain vinden.

Image
Team Wanchain, afbeeldingen van de vier belangrijkste personen

 

Partners en adviseurs 

De groep van adviseurs van Wanchain bestaat uit elf personen. Hiertussen zit Fen Hang, secretaris-generaal van DACA. DACA is een van de grootste blockchain-incubators van Azië. Deze is gespecialiseerd in het vinden van blockchain-pareltjes, hierin te investeren en vervolgens op te bouwen tot miljoenen- of miljardenbedrijf.

Ook de voorzitter van de North American Blockchain Assosciation, Ramble Lan, de voorzitter van Factom, David A. Johnston en de voorzitter van Supply Chain Blockchain League, Marvin Zhang, maken deel uit van de groep van adviseurs. 

Daarnaat maakt Wanchain deel uit van een van de meest aansprekende partnerships in de cryptowereld: de “blockchain interoperability alliance”. Dit is een bondgenootschap tussen drie van de meest veelbelovende cryptoprojecten van dit moment: Wanchain, ICON en Aion.

Blockchain interoperability Alliance: Wanchain, ICON en Aion

Wanchain, ICON en Aion hebben alledrie een gezamenlijk doel: het verbinden van alle geïsoleerde blockchains. In plaats van dit allemaal op eigen houtje te doen, hebben ze besloten hier samen voor te gaan. Hierdoor hopen ze sneller resultaten te halen en dit gemeenschappelijke doel sneller te halen.

De belangrijkste prioriteit van het bondgenootschap is om samen te werken op het gebied van onderzoek. Daarbij zullen ze zich focussen op het ontwerpen van gemeenschappelijke standaarden binnen de industrie en ze willen eenzelfde protocol-architectuur bouwen. Wat is dan het verschil tussen deze drie projecten? 

Het verschil tussen de drie projecten is kort samen te vatten:

 • ICON bouwt zelf een onderling verbonden blockchainnetwerk dat onafhankelijke blockchains met elkaar verbindt zonder dat hier tussenpersonen voor nodig zijn.
 • Aion wil het gemeenschappelijke protocol worden dat door de verschillende blockchains wordt gebruikt. Hierdoor kunnen de systemen efficiënter en op meer gedecentraliseerde wijze worden gebouwd.
 • Wanchain is een gedistribueerd platform dat focust op de mogelijkheid tot het versturen en uitvoeren van (privé) slimme contracten tussen of op verschillende blockchains. Hiermee heeft het als doel alle geïsoleerde digitale assets met elkaar te verbinden.

Dit partnership tussen drie van de meest veelbelovende cryptoprojecten is enorm. Het zorgt ervoor dat de projecten een enorme voorsprong hebben op andere cryptomunten met hetzelfde doel, zoals Ark. Hieronder kan je een video bekijken hoe de drie cryptobedrijven hun partnership aankondigde met een uitleg over hun toekomstige samenwerking.

 

Wanchains Token: WanCoin

Wancoin (WAN) is de token die gebruikt wordt op het platform van Wanchain. Deze heb je nodig voor je transactiekosten. Ook het maken en gebruiken van smart contracts en het opzetten van een ICO kost je Wancoins. Daarbij deelt het dus dezelfde functies als Ether voor Ethreum doet.

Tijdens de ICO in oktober 2017 heeft het team 107,1 miljoen Wanchain tokens (destijds nog ERC20-tokens) verkocht die later in te wisselen waren voor Wancoins. De hardcap van de ICO stond op 36 miljoen dollar. Het geld dat is opgehaald met de ICO wordt gebruikt voor:

 • Onderzoek en ontwikkeling (60%)
 • Ontwikkeling Community (10%)
 • Marketing  (10%)
 • Infrastructuur (10%)
 • Dagelijkse bezigheden (10%)

De totale verdeling van alle Wancoins is als volgt:

 • ICO (51%)
 • Team (20%)
 • Foundation (19%)
 • Miners (10%)
Image
Wancoin distribution visuele weergave wanchain coins

Hoe stake ik wanchain?

Het staken van Wanchain wordt mogelijk gemaakt door het Galaxy Proof-of-Stake consensus algoritme. Hoe veel je verdient met het staken van Wanchain bereken je door middel van deze Wanchain Staking Calculator.

Je kan wanchain staken door de wallet van het cryptoproject te gebruiken. Ik zal je laten zien hoe ik dit met MyWanWallet doe. Ik gebruik hier mijn Ledger Nano X voor.

 1. Login in je hardware wallet via MyWanWallet
  Image
  Verbinding maken met MyWanWallet met je Ledger Nano X
  Image
  Je hardware wallet unlocken bij MyWanWallet
 2. Zorg dat je Wanchain op je wallet hebt staan. Heb je dit nog niet? Verstuur deze dan van de exchange naar je Wanchain Address
 3. Klik linksboven op staking
  Image
  Wanchain staken via MyWanWallet
 4. Maak Wanchain-munten over naar een validator om te staken
  Image
  Wanchain versturen naar een stake validator
 5. Wacht nu drie dagen. Na deze tijd zal het staken van start gaan en ontvang je staking rewards.

Hoe krijg ik mijn munten terug van de validator?

Wanneer je Wanchain hebt gestaket en je jouw cryptomunten weer terug wilt krijgen, dan kan je eenvoudig op "Withdraw from" klikken. Dit vindt je bovenaan MyWanWallet. Vervolgens genereer je een transactie en bevestig je de transactie op je hardware wallet.

Image
Gestakete wanchain munten terugkrijgen van validator

Community en social media

Er is ontzettend veel hype rondom Wanchain en dat is terug te zien op hun socialmediakanalen. Ondanks dat het team niet super actief is binnen de gemeenschap, is de community wel uitgegroeid tot een van de grootste binnen de cryptowereld:

Kritiek

De potentie van Wanchain is enorm, maar er zijn ook nog genoeg punten van kritiek te noemen. Eén daarvan is dat het probleem van interoperabiliteit dat Wanchain wil oplossen misschien niet groot genoeg is. Voor bedrijven wordt de oplossing van Wanchain pas interessant als ze daadwerkelijk gebruikmaken van blockchaintechnologie.

Blockchain is echter nog zo nieuw, dat veel bedrijven nog geen idee hebben wat ze ermee aan moeten. Daarnaast zijn er al een flink aantal veelbelovende cryptoprojecten bezig met interoperabiliteit, zoals Ark.

Dit zijn problemen die ervoor kunnen zorgen dat Wanchain niet kan uitgroeien tot een grote speler, maar het volgende probleem komt pas naar voren als ze dit al zijn. Zoals eerder vernoemd is Wanchain een fork van Ethereum. Het heeft dus ook last van dezelfde nadelen als Ethereum.

Een van de grootste van deze nadelen is dat de cryptomunt totaal niet schaalbaar is. Dit zou in de toekomst voor veel problemen voor Wanchain kunnen zorgen en het kan nog jaren duren voordat dit probleem is opgelost.

Als laatste minpunt kan nog genoemd worden dat hoe ambitieuzer een project is, hoe groter de kans vaak is dat het project faalt. Met zo’n indrukwekkend team als die van Wanchain hoeft dit natuurlijk niet het geval te zijn, maar dit is wel iets om rekening mee te houden.

Conclusie

Wanchain is een van de meest gehypte ICO’s van de afgelopen tijd en niet zonder reden. Het is een zeer uitgebreid platform dat een hoop problemen aanpakt waar veel vraag naar is. Slimme contracten zijn een prachtige uitvinding, maar het is niet prettig als de hele wereld mee kan kijken naar jouw contract. Daarbij is het ook belangrijk dat alle blockchains met elkaar leren communiceren. Een van de beste kwaliteiten van blockchain is dat het zorgt voor eenzelfde systeem waar alles op gebaseerd kan worden.

Met alle nieuwe verschillende blockchainprojecten lijkt deze kwaliteit echter kopje onder te gaan. Daarom is het goed om te zien dat Wanchain, ICON en Aion een bondgenootschap zijn aangegaan en dit kan ervoor zorgen dat deze drie projecten het beste in elkaar naar boven halen.

Ook het team van Wanchain is een van de sterkste teams die in de cryptowereld te vinden is. Het grootste nadeel van Wanchain momenteel is dat ze een fork zijn van Ethereum. Dit betekent dat de schaalbaarheid echt nog voor problemen kan gaan zorgen in de toekomst.

Bij Ethereum zelf zeggen ze dat de oplossing hiervoor nog jaren kan duren, dus het is afwachten hoe lang het zal duren voordat Wanchain met een oplossing komt.

Al met al zijn we zeer onder de indruk van Wanchain en we zijn erg benieuwd wat de toekomst voor deze cryptomunt zal brengen.

Hoe koop ik Wanchain?

Wanchain kopen op Binance is een fluitje van een cent. Met deze uitleg ben je binnen enkele stappen de trotse eigenaar van WAN.

 1. Meld je hier gratis aan bij Binance
 2. Login in je account
  Let op: bewaar je gebruikersnaam en wachtwoord goed!
 3. Druk links bovenaan op Crypto kopen en kies voor Bankstorting
 4. Zorg dat hij op het tabje Fiat staat in plaats van Crypto en controleer of hij op Euro staat
 5. Kies voor iDEAL wanneer je het geld direct op je account wilt hebben en Bank Transfer (SEPA) wanneer je het ook prima vindt als het een paar dagen duurt voordat het geld erop staat
 6. Wacht totdat jouw euro's op het Binance account zijn gestort
 7. Klik bovenaan op Handelen en selecteer Klassiek
 8. Je zit nu op het handelsgedeelte van Binance. Klik aan de rechterkant op FIAT en selecteer EUR
 9. Een aantal munten zijn op Binance te verhandelen voor euro's. Maar, de meeste worden verhandeld tegen Bitcoin. Zoek het handelspaar BTC/EUR op en koop met jouw euro's Bitcoin.
 10. Klik vervolgens het tabje BTC aan en zoek Wanchain op aan de hand van z'n ticker WAN
 11. Je vindt nu het handelspaar BTC/WAN. Door die aan te klikken, kan je Wanchain kopen
 12. Gefeliciteerd! Je bent in het bezit van jouw favoriete cryptocurrency!
Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.