Neo coin achtergrond

NEO coin - uitleg over de Chinese Ethereum

Sinds 2014 wordt er al hard aan de allereerste open-source blockchain van China gewerkt. Het is een platform met grote potentie en is dé directe concurrent van de nummer 2, Ethereum. De toename in prijs liegt er dan ook niet om. Waar je bij de ICO in augustus 2017 maar 3 dollarcent betaalde, leg je nu een bedrag van ruim 100 dollar neer voor één NEO. Wat maakt het dat de wereld zoveel potentie ziet in deze blockchain? Je leest het in dit artikel over de NEO crypto.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Navigatie

Wat is NEO?

NEO, voorheen bekend als Antshares, opereert met de missie om de e-commerce (internethandel) revolutionair te veranderen, zodat het past in de 'Smart Economy' van de toekomst

Wat is een Smart Economy?

Handel binnen één stam

Om dit goed uit te leggen gaan we jaren terug in de tijd toen we nog ruilhandel hadden. Mensen gaven destijds geen euro's voor een kip maar ruilden hier bijvoorbeeld een zak aardappelen tegen. Aan het begin was dit binnen de stam zelf. Piet ruilde met Klaas van de overkant en Annelies met Joop van hiernaast. De regels waren voor iedereen duidelijk en er was geen gezeur.

Handel tussen stammen

Een generatie verder besloot men de handel uit te breiden. Het werd nu niet alleen binnen de stam gedaan, maar ook tussen stammen onderling. Dit gaf natuurlijk veel meer mogelijkheden maar men was ook genoodzaakt meer regels in te voeren. Dit bleek tussen verschillende stammen toch complexer te zijn dan binnen je eigen vertrouwde groepje. Vaak ging het goed maar er zijn ook tijden geweest dat mensen op de vuist gingen of zelf erger, dat er een oorlog uitbrak. 

Online handelen

Tegenwoordig handelen we nog steeds hevig over en weer, vaak niet direct met fysieke spullen maar veelal met geld. De regels zijn er nog steeds en deze worden strikt gehandhaafd door rechters. Overtreed je een regel? Dan staat er een gepaste straf op je te wachten. Ben je gedupeerd? Dan kan de overheid of de bank je financieel tegemoetkomen. Dit geeft een hoop vertrouwen in de huidige economie. 
Toch zijn er wat onduidelijkheden in deze economie. We zien nu meer en meer een verschuiving van fysieke handel naar online handel, ofwel e-commerce. Het internet en alle aangesloten apparaten vormen een immens groot handelsnetwerk. Handelaar 1 kan in Thailand zitten en handelaar 2 in Nederland, ieder met zijn eigen nationale regelgeving. Wanneer je de wet overtreedt, gelden de nationale regels van het land waarin je woont. Je bent te traceren doordat je door jouw gegevens te identificeren bent. Aangezien we nu op wereldniveau handel drijven, ken je vaak de partij niet waarmee je handel drijft. Vragen die dan ook opkomen zijn:

 • Hoe kan ik iemand vertrouwen die ik niet ken?
 • Mocht de man/vrouw aan de andere kant van de wereld de overeenkomst ontbinden, op welke wet van welk land kan ik me dan beroepen?
 • Als de wederpartij zich niet aan de regels houdt, hoe vind ik dan deze persoon?

Dit is waar de Smart Economy van NEO om de hoek komt kijken

Online handelen met Smart Contracts

De NEO Smart Economy is de volgende generatie economie waar handelsovereenkomsten in programmeercode worden geschreven met behulp van Smart Contracts. Zo'n slim contract wordt vervolgens opgeslagen in de gedecentraliseerde blockchain en zal precies werken zoals het geprogrammeerd is. Dit maakt het mogelijk dat iedereen met elkaar handel kan drijven. Als twee partijen allebei overeenstemmen met het slimme contract, dan zal deze altijd zo uitgevoerd worden en kan niemand een regel overtreden. 
Om deze nieuwe economie mogelijk te maken zorgt de technologie van NEO ervoor dat alle activa gedigitaliseerd worden. Dit betekent dat je van ieder fysiek product een online product maakt. Het eigendom ervan kan je vervolgens op jouw naam zetten, maar ook verdelen over meer mensen. Het mooie hiervan is dat handel direct gedaan kan worden. Je auto online verkopen gaat een stuk sneller dan met een bordje aan de weg.  Je hoeft ook geen derde partij meer te vertrouwen doordat dit allemaal wordt geregeld door het slimme contract waarmee de koper en jij akkoord gaan. 

Ondanks dat het slimme contract dit allemaal prima zelf kan regelen, heeft de mens toch de behoefte om te weten met wie hij in contact is. NEO heeft daarom de technologie 'Digital Identity' ontwikkeld om alles en iedereen een digitale identiteit toe te kennen. Je hebt de optie om bij het handelen ervoor te kiezen dit alleen te doen met partijen die een bevestigde identiteit hebben. Dit schept een hoop vertrouwen. Het maakt het ook mogelijk, mocht iemand zich alsnog niet volgens de regels gedragen, mensen te straffen aangezien ze nu geïdentificeerd kunnen worden. 
Dit is de nieuwe economie, the NEO Smart Economy, waar alle spullen gedigitaliseerd kunnen worden en handel met zekerheid en vertrouwen gedaan kan worden door middel van Smart Contracts en Digital Identity. 

De Chinese Ethereum

NEO heeft veel gelijkenissen met Ethereum en wordt dan ook vaak de Chinese Ethereum genoemd. Ethereum is namelijk ook een blockchain dat een nieuwe decentrale economie wil ontwikkelen waarbij fysieke producten online kunnen worden gezet om handel te bevorderen. Toch zijn er verschillen te noemen, hieronder staan er zes:

1. NEO ondersteunt meer programmeertalen

Een wezenlijk verschil ligt hem in de programmeertaal waarmee programmeurs nieuwe applicaties kunnen ontwikkelen. Ethereum heeft zijn eigen taal, Solidity, ontwikkeld die ontwikkelaars speciaal moeten leren om iets te kunnen bouwen op de Ethereum-blockchain. NEO daarentegen ondersteunt meerdere talen, zoals C#, VB.Net, F#, Java, Kotlin, Python, C, C++, Golang en JavaScript (sommige talen moeten nog geïntegreerd worden).
Dit is een ontzettend groot pluspunt voor NEO. Om de blockchain daadwerkelijk door mensen te laten gebruiken is het van groot belang dat de drempel om toe te treden laag is. Hierdoor zullen programmeurs er eerder voor kiezen om voor de NEO-blockchain te programmeren en daardoor zullen er steeds meer toepassingen op de blockchain komen. 

2. NEO kent geen schaalproblemen

Bij Ethereum komen tegenwoordig, net als bij Bitcoin, de schaalproblemen steeds meer aan het licht. NEO geeft aan sneller te zijn en onbeperkt te kunnen schalen door hun technologie 'Virtual Machine'. Dit is de technologie die de slimme contracten van NEO ten uitvoering brengt. Op dit moment kan NEO 10,000 transacties per seconde uitvoeren en bij Ethereum is dit 15 transacties per seconde. 

3. Verschil in consensus mechanisme 

NEO gebruikt het zogenaamde 'delegated Byzantine Fault Tolerant consensus mechanism. Dit is een vorm van Proof-of-Stake
Ethereum gebruikt op dit moment nog Proof-of-Work maar heeft plannen om Proof-of-Stake te implementeren. 

4. Deelbaarheid van de munt

De NEO coin kan je niet delen. Het is dus niet mogelijk om anderhalve NEO over te maken. 
Ethereum is wel deelbaar en je kan bij wijze van 283.19281 Ether overboeken.

5. Bestand tegen Quantum Computing

Quantum computers zijn een nieuwe generatie computers waarvan verwacht wordt dat ze de blockchain kunnen binnendringen en het fundament ervan kunnen hacken. NEO is bestand tegen quantum computing. Ze beweren dat ze al een anti-quantum mechanisme hebben ontwikkeld om zichzelf tegen deze ontwikkeling te beschermen. 
Ethereum daarentegen heeft zich er nog niet tegen gewapend.

6. Te maken met verschillende overheden

Neo krijgt steun vanuit de Chinese overheid. Hierdoor is NEO erg populair in China. Normaal is de Chinese overheid erg conservatief met betrekking tot cryptoprojecten en het zegt dan ook veel dat NEO in goed overleg met China opereert.
Ethereum komt uit Rusland, een land waarin ze de wereld van crypto willen reguleren. De oprichter, Vitalik Buterin, voert gesprekken met Putin over de toekomst van blockchain. Putin ziet grote potentie in blockchain en wat het voor zijn land kan betekenen.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

NEO-houders krijgen GAS

Wanneer je investeert in NEO krijg je NEO-shares. Dit zijn, zoals de naam je waarschijnlijk al deed vermoeden, aandelen van NEO. Elk aandeel presenteert een deel eigenaarschap van de blockchain. In totaal worden er 100 miljoen NEO-shares verkocht. De vraag is nu alleen: wat heb je eraan om deels eigenaar te zijn van deze blockchain?
De aandelen geven je stemrecht wanneer problemen zich voordoen. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan benodigde wijzigingen in het protocol van de blockchain. Daarnaast ontvang je dividend in de vorm van GAS. Deze coin wordt gebruikt om betalingen op de NEO-blockchain zelf te doen. Wanneer er een Smart Contract wordt uitgevoerd, kost dit een beetje GAS. Aan het begin krijg je relatief veel GAS voor het houden van je NEO-shares en naar verloop van tijd wordt dit minder. Je kunt op neotogas uitrekenen hoeveel je krijgt. Naar verwachting zal in 2038 de laatste GAS worden verkregen en op dat moment zijn er dan 100 miljoen in omloop. 

GAS is de reden van rebranding

Zoals eerder is aangegeven is de naam Antshares veranderd naar NEO-shares. Dit had niet veel te maken met de naam AntShares, maar vooral met de oude naam voor GAS: AntCoins. De Chinese regering is geen fan van cryptomunten, dus de naam AntCoins was wat ongelukkig gekozen.

De oprichters
 

NEO uitleg Da Hongfei.jpg  NEO uitleg Erik Zhang_0.jpg


Da Hongfei (links) is de oprichter van NEO en de CEO van het blockchainbedrijf Onchain. Hij is de belangrijkste opinieleider van de Chinese Blockchainindustrie. Met blockchain wil hij een slimme economie creëren waarin alles efficiënter zal zijn. 

Erik Zhang (rechts) is de medeoprichter van NEO en de CTO van Onchain. Erik heeft de code geschreven waar NEO op draait. 

Als je benieuwd bent naar wie zij hebben aangenomen om hun team te versterken, dan vind je hier het overzicht van de leden.

Hoe koop ik NEO?

NEO kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van NEO.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek NEO op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in NEO. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt NEO gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren
Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.