beleggen tijdens inflatie

Waarin moet je beleggen tijdens hoge inflatie?

De economie is continu in beweging. Jaren van economische groei worden afgewisseld met jaren van economische onzekerheid, waarna jaren van economische groei zullen volgen. Inflatie is een belangrijk onderdeel binnen economische groei en krimp. Wanneer inflatie stijgt, daalt de koopkracht en kunnen we steeds minder kopen met hetzelfde geld.

Natuurlijk wil je niet dat jouw zuurverdiende centen steeds minder waard worden. Toch is dat helaas wat bij veel mensen gebeurt wanneer zij hun geld op een bankrekening laten stijgen. Veel mensen kiezen er daarom voor hun geld te beleggen. De waarde van beleggingsproducten kan stijgen. Wanneer deze stijging groter is dan inflatiestijging, kan vermogen succesvol beschermd worden tegen een dalende koopkracht.

Beleggen in tijden van inflatie en economische onzekerheid is minder makkelijk dan in tijden waar we met economische groei te maken hebben. Daarom gaan we je in dit artikel uitleggen hoe je jouw vermogen tegen inflatie kunt beschermen, door gebruik te maken van beleggingsproducten.

Bekijk snel

Dit moet je weten over inflatie

De waarde van een fiat valuta, zoals de euro of Amerikaanse dollar, kan net zoals crypto fluctueren. Zo kan de waarde van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar dalen of stijgen. Fluctuatie van een fiat valuta is normaal, maar kan veel meer gevolgen met zich meebrengen dan fluctuatie bij een beleggingsproduct.

We spreken over inflatie wanneer een valuta steeds minder waard wordt en we minder kunnen kopen met dezelfde hoeveelheid geld. Prijzen van producten en diensten stijgen, terwijl de waarde van de fiat valuta achterblijft. Je kunt vandaag dus minder met dezelfde euro kopen dan gisteren: de koopkracht daalt.

Inflatie is van alle tijden. Ieder jaar vindt inflatie plaats. In het meest ideale geval ligt de inflatie op zo'n 2-3% per jaar, want dat is een teken van een gezonde economie. Het inflatiecijfer kan echter ook veel hoger uitvallen, zoals in 2022 het geval was. Hieronder zie je een overzicht van de inflatiecijfers in Nederland tussen augustus 2021 en mei 2022. Zoals je kunt zien, neemt het inflatiecijfer flink toe.

Inflatiecijfers Nederland 2022
Datum Inflatiecijfer
01-05-2022 8,81%
01-04-2022 9,56%
01-03-2022 9,72%
01-02-2022 6,17%
01-01-2022 6,42%
01-12-2021 5,71%
01-11-2021 5,20%
01-10-2021 3,42%
01-09-2021 2,70%
01-08-2021 2,39%

Eerder hebben wij al een video gemaakt over hoe je jouw geld kunt beschermen tegen stijgende inflatie en dalende rentes. Je zou onderstaande video kunnen bekijken, zodat je in zo'n 6 minuten meer kunt leren over dit onderwerp.

Waarin moet je beleggen tijdens inflatie?

Laat je jouw geld op een bankrekening staan? Dan zal het steeds minder waard worden door inflatie. Veel mensen kiezen er daarom voor hun geld te beleggen. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde van het vermogen stijgt, waardoor de koopkracht niet verder daalt.

Beleggen in tijden van hoge inflatie is echter moeilijker dan het lijkt. Wanneer de inflatie harder stijgt dan normaal het geval is, kiezen veel mensen ervoor hun geld uit beleggingen te halen. Ze willen liever contant geld hebben, voor het geval dat het nodig is. Dit resulteert in dalende financiële markten, en soms een crisis.

1. Grondstoffen en aandelen van grondstofproducenten

De prijs van grondstoffen is onlosmakelijk verbonden aan inflatie. Immers vindt inflatie plaats wanneer de prijzen van producten en diensten stijgen. Grondstoffen staan aan de basis van alle producten, en vaak ook diensten, die je kunt kopen. Daarbij heb je ook nog eens veel keuzemogelijkheden, omdat het mogelijk is in een groot aantal grondstoffen te beleggen. Denk aan wijn, eikenhout, elektriciteit, graan, zonnebloemolie, aardgas, ijzer, edelmetalen, vlees, appels, etc.

Gelukkig hoef je deze grondstoffen niet fysiek aan te schaffen, wanneer je hier graag in wilt beleggen. Het is namelijk mogelijk om via Exchanges Traded Funds (ETF's) in grondstoffen te beleggen. Dat doe je op het platform van een aandelenbroker, zoals DeGiro.

Beleggen in grondstoffen is helaas niet zo makkelijk als het lijkt. De prijs van een grondstof, die afhankelijk is van vraag en aanbod, kan ontzettend volatiel zijn. Zo kunnen geopolitieke conflicten zorgen voor een verandering in het vraag en aanbod. Denk bijvoorbeeld aan sancties die landen elkaar opleggen. 

In onderstaande video wordt meer uitleg gegeven over beleggen in grondstoffen, ofwel commodities.

2. Inkomsten uit vastgoed

Natuurlijk wordt vastgoed als een van de sterkste beleggingsproducten gezien. De afgelopen decennia is de waarde van vastgoed gestegen. Op hetzelfde moment kan vastgoed verhuurd worden, waardoor je een maandelijks passief inkomen uit vastgoed kunt verdienen.

Vastgoed gaat goed samen met inflatie. Stijgende inflatie zorgt voor stijgende vastgoedprijzen, en dus ook stijgende verhuurprijzen. Je kunt als verhuurder een hoger inkomen verdienen zodra de inflatie toeneemt. Dit maakt een vastgoedbelegging een van de beste middelen tegen stijgende inflatie.

In 2022 steeg de gemiddelde huizenprijs in Nederland naar zo'n €400.000, wat laat zien dat een belegging in vastgoed niet voor iedereen is weggelegd. Je zult dus over een groot vermogen moeten beschikken, wanneer je een inkomen uit vastgoed wilt verdienen.

3. Real Estate Investment Trust (REIT)

Gelukkig is het ook mogelijk in vastgoed te beleggen door middel van REIT, welke je als ETF kunt kopen. De VanEck Vectors Mortgage REIT Income ETF (MORT) is een voorbeeld van zo'n ETF, waarmee je jouw vermogen middels vastgoed kunt beschermen tegen stijgende inflatie. Dit soort ETF's kun je ook op het platform van een aandelenbroker kopen.

REIT staat voor Real Estate Investment Trust (vastgoedbeleggingstrust) en is de benaming van bedrijven of organisaties die geld verdienen uit vastgoedbeleggingen. Dit soort bedrijven bezitten grote hoeveelheden vastgoed, waar ze middels verhuur inkomen uit verdienen. Zoals je hebt gelezen, stijgen huizenprijzen en huurinkomsten vaak mee met de inflatie. Dit betekent dat het inkomen van een REIT in tijden van hoge inflatie kan stijgen.

Door te beleggen in een REIT ETF, kun je profiteren van de voordelen van vastgoedbeleggingen. REIT's kennen echter ook een aantal nadelen. Zo is de waarde van een REIT erg gevoelig en gebonden aan de rente. Stijgende inflatie wordt vaak gevolgd door stijgende rente. Een hogere rente zorgt ervoor dat bedrijven hun geld liever op een bankrekening laten staan, dan dat ze het investeren in andere beleggingsproducten. Daarnaast moet een REIT hoge onroerendgoedbelastingen betalen, wat de winst van een REIT kan drukken.

Wanneer je meer wilt leren over REIT's, kun je onderstaande video bekijken. Hier wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe een REIT werkt.

4. Edelmetalen (goud, zilver en platinum)

Edelmetalen zoals goud of zilver zijn erg populair in tijdens van economische onrust. Voornamelijk goud wordt gezien als hedge tegen inflatie, en dat is niet gek. Goud werd eeuwenlang als betaalmiddel gebruikt. Er is maar een beperkte voorraad goud op deze wereld. Zodra al het goud is gedolven, zal het aanbod niet verder groeien. Hetzelfde geldt voor zilver en platinum, waar overigens wel een grotere voorraad van aanwezig is.

Toch kent een belegging in goud ook nadelen wanneer we met hoge inflatiecijfers te maken hebben. Centrale banken hebben namelijk de neiging de rente te verhogen zodra de inflatie stijgt. Het is natuurlijk aantrekkelijker om jouw geld te beleggen in een product dat een rendement oplevert, wat mogelijk is zodra de rente stijgt. Vasthouden aan goud is veilig, maar in dat geval minder rendabel.

Beleggen in edelmetalen hoeft niet moeilijk te zijn. Je kunt snel en eenvoudig een account bij GoldRepublic aanmaken. Hier kun je online beleggen in fysiek goud, zilver of platinum. Je kunt jouw edelmetalen naar je woonadres laten opsturen, of in de kluis van GoldRepublic bewaren.

Klik hier om jezelf te registeren bij GoldRepublic

5. Treasury Inflation-Protected Security (TIPS)

Treasury Inflation-Protected Security (TIPS) kunnen voor veel mensen een perfect middel tegen inflatie zijn. TIPS zijn een soort Amerikaanse staatsobligaties, welke aan de inflatie zijn geïndexeerd. Op deze manier moeten beleggers in TIPS tegen hoge inflatie worden beschermd.

Wanneer je in bezit bent van een TIPS, kun je jezelf twee keer per jaar laten uitbetalen tegen een vast tarief. De waarde van de TIPS is afhankelijk van de inflatie. Het kopen en verkopen van TIPS is daarom tijdsgebonden. TIPS zijn beschikbaar in drie verschillende looptijden: 5 jaar, 10 jaar en 30 jaar.

Je kunt TIPS als ETF op het platform van een broker kopen. Er zijn verschillende TIPS beschikbaar, waardoor het misschien lastig lijkt om het juiste product te kopen. Je zou onderzoek kunnen doen naar iShares TIPS Bond ETF (TIP), Schwab US TIPS ETF (SCHP) en FlexShares iBoxx 3-Year Target Duration TIPS Index ETF (TDTT) zijn de drie bekendste TIPS.

Voordat je met TIPS aan de slag gaat, is het belangrijk te letten op het volgende. In tijden van deflatie of daling van de consumentenprijsindex (CPI), kan de waarde van de TIPS dalen. Een stijging van de prijs kan ervoor zorgen dat je meer belasting moet betalen. Ook zijn TIPS erg gevoelig voor een wijziging van de rentestand. Het bepalen van het juiste in- en uitstapmoment is daarom cruciaal.

6. Crypto staking

Cryptobeleggingen lijken in tijden van hoge inflatie minder aantrekkelijk dan voorheen. In het verleden is gebleken dat de waarde van de cryptomarkt daalt wanneer we met hoge inflatiecijfers te maken hebben. De kans is groot dat je vermogen krimpt zodra je het in tijden van hoge inflatie belegt in crypto. Het kan daarom aantrekkelijker zijn om geld te beleggen in een product dat rendeert. Wanneer je toch iets met crypto wilt doen, zou crypto staking een optie kunnen zijn.

Staking is het vastzetten van cryptomunten en tokens om zo een bijdrage te leveren aan de veiligheid van het blockchainnetwerk en de validatie van transacties. Je kunt zelf een node validator node opzetten binnen het Proof-of-Stake (PoS) netwerk, maar hebt ook de mogelijkheid om de stake uit te besteden aan een andere validator.

Het uitbesteden van een stake is makkelijker dan het opzetten van een validator. Je kunt dat vrij eenvoudig doen binnen de native crypto wallet van een blockchain. Door hier op Google naar te zoeken, kom je al snel achter de mogelijkheden. Ook zijn er steeds meer exchanges waar je kunt staken, zoals Binance, Bitvavo en Coinmerce. Hier kun je snel en eenvoudig vanuit je crypto wallet munten inzetten voor staking.

Voor het leveren van een bijdrage, ontvang je beloningen. De hoogte van de beloningen is afhankelijk van het aantal tokens dat je vastzet, alsook van de drukte op het netwerk. Des te meer transacties, des te meer transactiekosten gebruikers betalen.

Een van 's werelds grootste en bekendste beleggers, Warren Buffett, heeft zich al vaak uitgelaten over beleggen in tijden van inflatie. In onderstaande video leer je hoe je jouw vermogen volgens Warren Buffett kunt beschermen tegen hoge inflatiecijfers.

Conclusie

In tijden van hoge inflatie wil je jouw vermogen natuurlijk beschermen tegen een dalende koopkracht. Beleggen in periodes van economische krimp is echter minder makkelijk dan op voorhand lijkt. In dit artikel hebben we je verteld in welke producten je kunt investeren, om je vermogen te beschermen tegen hoge inflatie:

  1. Grondstoffen en aandelen van grondstofproducenten;
  2. Inkomsten uit vastgoed;
  3. Real Estate Investment Trust (REIT);
  4. Edelmetalen (goud, zilver en platinum);
  5. Treasury Inflation-Protected Security (TIPS);
  6. Crypto staking.

Dit zijn natuurlijk slechts voorbeelden. Veel beleggers kiezen voor deze investeringsproducten, al betekent het niet dat dit ook voor jou geschikte producten zijn. Doe daarom altijd je eigen onderzoek naar deze producten en bepaal wat voor jou de slimste keuze is. Dat kun je doen door bijvoorbeeld een fundamentele of technische analyse uit te voeren.

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over kapitaalbescherming? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over bovenstaande methodes voor kapitaalbescherming, en of je ze al hebt gebruikt!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.