Binance staking met een bureau op de achtergrond.

Binance Staking - uitleg voor beginners

Staking bij Binance is een van de eindeloze opties die Binance aan haar gebruikers aanbiedt om nog nét een beetje rijker te worden. Staking past uitstekend in het rijtje van Lending, Borrowing en Saving crypto. Het heeft waarschijnlijk de meeste raakvlakken met crypto lending (wat lijkt op het Nederlandse woord ‘lenen’, maar dat niet is. 

Het risico met zoveel flitsende termen, die allemaal wat anders betekenen, is dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Maar geen paniek, daar is AllesOverCrypto de oplossing voor. Wij helpen je met een duidelijke uitleg voor beginners in deze handleiding rustig op weg. 

Niet alleen informeren we je even kort over de verschillen tussen Lending, Borrowing, Saving en Staking, maar vertellen we je ook alles over hoe Staking bij Binance werkt en waar je op moet letten! Heb je nog geen account bij Binance? Maak er dan eentje aan via deze link (klik).

Om alvast een tipje van de sluier op te lichten als teaser: Nee, staking is niet met duizenden tegelijkertijd met tractoren richting het Malieveld in Den Haag. Wat het wel is? Lees met ons mee!

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg over Staken bij Binance en de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je crypto wilt traden en welke keuzes je maakt qua in- en verkoop ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Bekijk snel

Wij vinden het altijd fijn als er zo min mogelijk onduidelijkheid over zaken ontstaat. Daarom laten we graag Binance zelf aan het woord, wanneer dat mogelijk is. In deze video legt Binance zelf even uit wat ‘Proof of Stake’ (PoS) inhoudt. We komen later even terug op de verschillen tussen PoS en PoW (Proof of Work)

Wat is Staking eigenlijk?

Staking draait eigenlijk volledig om het vasthouden van een crypto in een wallet voor een X periode. Hoe langer de periode of hoe groter de hoeveelheid coins (pool) die je vasthoudt, hoe groter je inkomsten zullen zijn. Staking draait eigenlijk volledig om het “Proof-of-Stake-concept”. Mocht je nog niet bekend zijn met dit concept, dan kun je hier straks meer over lezen. Eerst nog even terug naar Staking zelf. 

Voordat je aan Staking kunt doen, moet de blockchain waarop je wilt ‘staken’ gebruikmaken van het Proof-of-stake-mechanisme. Verder kunnen er aanvullende voorwaarden worden gesteld, zoals een minimale stakingsdrempel (minimale inleg). Ook een minimale stakingtermijn is een gebruikelijke voorwaarde. Feitelijk hou je dus voor een bepaalde periode een bepaal aantal coins in je wallet vast, waarmee je kunt staken.

‘Proof of Stake’ versus ‘Proof of Work’

Het grootste gedeelte van de crypto-industrie is inmiddels gewend geraakt aan het Proof-of-Work-mechanisme (PoW). Met Proof of Work bedoelen we het oorspronkelijke mechanisme waar bijvoorbeeld de Bitcoin-blockchain gebruik van maakt.

Het idee achter Proof of Work is dat mensen met de rekenkracht van hun computer kunnen bijdragen aan het creëren van nieuwe blocks op de blockchain. Dit proces wordt ook wel minen genoemd. Bij het minen ontvangt de miner een vergoeding voor het werk wat de computer van de miner uitvoert. 

Bij Proof of Stake wordt het proces niet minen genoemd, maar “forgen”. Gebruikers die mee willen doen aan het forging-proces, zijn verplicht om een bepaald aantal coins te vergrendelen binnen het netwerk als hun eigen “stake”. De omvang van de “stake” bepaalt de kans dat een node wordt geselecteerd als validator die de volgende block mag “forgen”- hoe groter de stake, hoe groter de kans.

Om er voor te zorgen dat er binnen het proces niet steeds wordt gekozen voor de meest vermogende nodes in het netwerk, worden steeds meer unieke methodes aan het proces toegevoegd. De twee meest gebruikte methodes zijn “Randomised Block Selection” (willekeurige block selectie) en “Coin Age Selection” (coin leeftijd selectie). Bij het forgen ontvangt men dus eerder een soort van transactievergoeding.

Andere consensus algoritmes die minder vaak gebruikt worden zijn Proof-of-Authority, Proof-of-Weight, Proof-of-Importance en Directed Acylic Graphs.

Wat is dan Borrowing, Lending, Saving en Staking?

Zoals gezegd ontstaan er bij Binance (en eigenlijk overal in de crypto-industrie) steeds meer termen die wat overweldigend kunnen zijn. Uiteindelijk gaat het jou er natuurlijk vooral om dat je een leuk rendement behaalt op je investeringen, zonder daarvoor belachelijk veel risico te lopen.

Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, is het van belang dat je de termen kent en weet wat precies wat is. Dus nog even kort alles op een rij.

 • Binance Borrowing

Borrowing is het proces wat wij verstaan onder het lenen of krijgen van een krediet. Feitelijk leen je dus crypto van een instantie (bijvoorbeeld Binance) of van een particuliere eigenaar (peer-to-peer) en kun je met die crypto vervolgens betalingen uitvoeren, handelen of wat je maar wilt. Uiteraard betaal je een rente over je lening en daarbovenop moet het geleende bedrag natuurlijk na een bepaalde of onbepaalde periode worden terugbetaald.

 • Binance Lending

Ook al klinkt Lending als het Nederlandse woord ‘lenen’, is dit juist het tegenovergestelde. Met Lending ben jij namelijk de partij die crypto uitleent aan een instantie of andere persoon. Door het uitlenen van je crypto ontvang je een rente en na een bepaalde periode ook je uitgeleende bedrag weer retour. 

 • Binance Saving

Ook aan Saving zit een rente-component. Saving is vergelijkbaar met een spaarrekening bij je bank. Hier stort je je crypto op voor een bepaalde of onbepaalde periode en daar ontvang je dan rente over voor de periode dat de crypto op je ‘Savings account’ staat. 

 • Binance Staking

Zoals besproken is Staking dus eigenlijk het beschikbaar stellen van je crypto door ze in eigen beheer te bewaren en qua resources toe te kennen aan een node om mee te doen aan het forgings-proces. Het grote voordeel van Staking ten opzichte van de andere vormen, is dat het én je eigen crypto zijn (dus niet geleend), én het in eigen beheer blijft én je er in de tussentijd nog van alles mee kunt doen. Je bent dus niet voor een bepaalde periode de zeggenschap over je eigen crypto kwijt, waardoor je in de tussentijd grote verliezen zou kunnen draaien bij een kelderende koers van een crypto.

Hoe werkt Staking bij Binance?

Om mee te doen aan Staking bij Binance, ben je met een paar stappen al op weg en kun je gaan verdienen! Let er op dat je niet voor elke cryptocurrency kunt ‘Staken’, maar dat dit dus afhankelijk is van het aanbod van Binance zelf en of de blockchain-technologie de Proof-of-Stake ondersteunt. 

Wanneer je naar de website van Binance gaat en inlogt op je normale Binance-account, krijg je de optie om in de menu-balk bovenin op ‘Earn’ te klikken en vervolgens te kiezen voor ‘Staking’.

Heb je nog geen Binance-account? Lees dan eerst even onze Binance Exchange Handleiding door en maak direct een zeer voordelig Binance-account met allemaal voordelen dankzij AllesOverCrypto!

Account aanmaken Binance

Nadat je bent ingelogd op je account en via de menu-balk naar ‘Earn’ en ‘Staking’ bent genavigeerd, krijg je onderstaand scherm te zien:

Image
Binance staking totaaloverzicht

De juiste crypto ‘Staken’

Zoals je ziet, de keuze is reuze! Maar hoe kies je nou de juiste crypto? Dit hangt natuurlijk van een aantal belangrijke factoren af. Ook al lijkt de keuze voor een crypto met de hoogste ‘Estimated Annual Yield’ (verwachte jaaropbrengst) het meest voor de hand liggende, dat is het niet. 

Image
Neo staking

 
Hou met de volgende zaken rekening, voordat je een keuze maakt:

 • De minimumdrempel

Hoe lager de minimumdrempel om te kunnen staken, hoe meer vrijheid en flexibiliteit je ervaart om met je eigen crypto te doen en laten wat je wilt. Hoe hoger deze grens, hoe scherper je erop zult moeten zijn dat er op het moment van de snapshot voldoende hoeveelheid van deze crypto in je wallet staat, anders dan loop je het risico geen inkomsten vanuit het staken te krijgen.

 • De verwachte jaaropbrengst

Hoe meer, hoe beter. Maar ook hiervoor geldt dat er vaak een reden zit achter een hogere verwachte jaaropbrengst. Hierdoor lijkt het interessanter om in een crypto te staken die een hoog percentage aangeeft, maar vaak gaat dit ook gepaard met een groter risico, bijvoorbeeld op een faillissement of een koerskeldering.

 • De historische jaaropbrengst

Interessanter dan de verwachte jaaropbrengst is toch wel de historische jaaropbrengst. Klik op één van de crypto’s waarin je kunt ‘Staken’ en kies voor ‘Historical Yield'. Hier zie je precies hoeveel het staken in deze crypto de afgelopen periode zou hebben opgeleverd. Zo heb je dus historische data tot je beschikking die op basis van werkelijke opbrengsten is opgemaakt, in plaats van indicatieve percentages.

Image
Neo history

 

 • De startdatum waarop het staken mogelijk is gemaakt

Hoe meer historische data, hoe makkelijker het is om de betrouwbaarheid van een ‘Estimated Annual Yield’ te controleren. Toch zijn er voldoende crypto’s die pas vrij recent zijn opgestart voor het staken. Hierdoor is er weinig tot geen historische data beschikbaar en blijft het investeren hierin dan ook een kleine gok.

 • De volatiliteit van de crypto

Bedenk van tevoren goed dat je om te kunnen Staken je de betreffende crypto ook daadwerkelijk moet aankopen en in je bezit hebt. Zo lang je deze in je bezit hebt, ben je dus overgeleverd aan koersstijgingen en dalingen. Hoe groter de volatiliteit van de crypto is, hoe groter je potentiële risico is. Dit kan natuurlijk heel goed voor je uitpakken, bij flinke winsten, maar ook minder goed, wanneer de koers ineens in een sterke daling raakt.

Stappenplan ‘Deposit’

In het overzicht zie je voor welke crypto je momenteel op Binance kunt ‘Staken ‘. Het investeren van je crypto op Binance gaat eigenlijk doodeenvoudig (zoals het hoort). 

 1. Zorg ervoor dat je de crypto die je wilt Staken momenteel in je Binance-account hebt staan, anders heb je niets om mee te staken. Heb je dit niet? Koop deze dan eerst aan alvorens verder te gaan.
 2. Kies de crypto van jouw keuze. Let hierbij goed op de verschillende (verwachte) jaarpercentages om zo tot een crypto te komen die je het meeste aanspreekt. Hou hierbij ook rekening met de genoemde minimumdrempels die je in het overzicht ziet staan.
 3. Klik op ‘Deposit’. 
 4. Maak vanuit je eigen Wallet de betreffende crypto over naar de Binance-wallet. Let er zoals altijd goed op dat je alleen deze crypto overmaakt naar dit adres, omdat anders je crypto mogelijk verloren gaan.
 5. Klaar!
  Je kunt doen met je crypto wat je maar wilt, zo lang je maar rekening houdt met de minimumdrempels en je in gedachten houdt dat hoe groter aantal crypto op je wallet staat, hoe aantrekkelijker je staking-inkomsten zullen zijn.

Welke crypto kun je Staken bij Binance?

Er zijn minimaal 21 verschillende crypto’s beschikbaar om te Staken bij Binance. We zetten ze natuurlijk even voor je op een knap rijtje onder elkaar:

 • EOS Staking (EOS)
 • ARPA Staking (ARPA)
 • TROY Staking (TROY)
 • Lisk Staking (LSK)
 • Theta Staking (THETA)
 • LOOM Staking (LOOM)
 • KAVA Staking (KAVA)
 • Tezos Staking (XTZ)
 • ATOM Staking (ATO)
 • TRON Staking (TRX)
 • Algorand Staking Rewards (ALGO)
 • ONE Staking (ONE)
 • Fetch.ai Staking (FET)
 • Stratis Staking Rewards (STRAT)
 • QTUM Staking Rewards (QTUM)
 • Komodo Staking Rewards (KMD)
 • Vechain Staking Rewards (VET)
 • Ontology Staking Rewards (ONT)
 • NEO Staking Rewards (NEO)
 • Elrond Staking (ERD)
 • Stellar Inflation Rewards (XLM)

Voor- en nadelen van Staking bij Binance

Zoals met al het moois in het leven kleven er voor- en nadelen aan alles wat je doet. Zo ook met Staken. We zetten de belangrijkste voor- en nadelen even voor je onder elkaar.

Voordelen

 • Het vergt geen technische kennis of peperdure apparatuur om geld te verdienen (zoals bij minen / PoW-blockchains)
 • Je hoeft er niets voor te doen: de crypto in je Binance gooien en afwachten maar.
 • Het levert mogelijk een passieve inkomstenbron op
 • Ideaal voor HODL-ers

Nadelen

 • Er is flink wat crypto nodig om écht een leuke passieve inkomstenbron op te kunnen leveren.
 • Je crypto staan niet op je eigen wallets, maar op een Binance-wallet. Dit brengt extra risico's met zich mee. Het liefste wil je namelijk dat je het geld in eigen beheer hebt, in plaats van dat een bedrijf jouw geld beheert.
 • Je moet af en toe aan minimum-drempels voldoen om aanspraak te maken op een uitbetaling.

Goed alternatief voor staken bij Binance

Binance is niet het enige platform waarbij je jouw cryptomunten kunt staken. Binance is zeer geavanceerd en kan nogal overweldigend overkomen voor de beginnen crypto investeerder. Veel beginnende stakers kiezen daarom voor Bitvavo. Dit is een Nederlands handelsplatform en zij maken het zo makkelijk mogelijk voor de beginnende cryptobelegger om zijn/haar cryptomunten te staken.

Het is goed om naast Binance ook bij Bitvavo een kijkje te nemen zodat je voor je zelf kan bepalen welk platform je prettiger vindt om jouw voor jou te laten werken en geld te verdienen dankzij staking.

Account aanmaken bij Bitvavo

Conclusie

Het Staken is een leuke uitbreiding op het productportfolio van Binance. Of het je stinkend rijk gaat maken? Nee, waarschijnlijk is die kans bijzonder klein. Maar toch is het een interessante optie, zeker voor de HODL-ers onder ons. 

Juist als je toch van plan bent om je crypto een tijdje aan de kant te zetten en te wachten op betere tijden óf om ze gewoon vast te houden omdat je ze wilt bewaren, is Staking bij Binance absoluut een optie die de moeite van het overwegen waard is. 

De risico’s zijn vrij beperkt en je hebt altijd toegang tot je eigen crypto. Je kunt er dus mee doen wat je wilt en tegelijkertijd krijg je toch weer een klein beetje inkomsten op de momenten dat je er niets mee doet. Alle kleine beetjes helpen, toch? 

Wil je graag met anderen overleggen of zij al ervaring hebben met Staking bij Binance? Start dan een discussie in de Crypto Facebookgroep of het Crypto Forum. Laat het ons ook weten als je zelf interessante ideeën hebt over een blog-onderwerp. Wie weet schrijven we de volgende keer wel voor jou!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.