Staking

Hoeveel verdien je aan staking per munt?

Staking is een populaire manier om een passief inkomen te generen met crypto. Echter, wanneer je van start gaat is er heel veel informatie die best wel lastig te vinden is. Met name een munt uitkiezen om te gaan staken is erg lastig.

Want hoeveel verdien je nou bij verschillende munten? Hoe kies je de juiste munten om te gaan staken? En hoe ga je deze precieze munten staken? Het zijn allemaal hele belangrijke vragen wanneer je van start wil gaan met staking. Vandaag krijg je antwoord!

Bekijk snel

In onderstaande video, van Whiteboard Crypto, wordt staking duidelijk en overzichtelijk uitgelegd, met vele voorbeelden, zodat iedereen het na het kijken van de video zal begrijpen.

Wat is staking?

Staking is simpelweg het vasthouden van je crypto in een wallet voor een onbepaalde tijd. In ruil voor het vasthouden van je coins ontvang je rewards. Staking is een manier om een passief inkomen te genereren door gebruik te maken van crypto. Een manier waarvan vele mensen gebruik maken.

Dit komt waarschijnlijk omdat het de meest eenvoudige manier is om een passief inkomen te generen in crypto. Je hoeft letterlijk enkel je munten vast te zetten en ontvangt meteen een passief inkomen.

In principe is dit dus bijna hetzelfde als het op een spaarrekening zetten van je spaargeld. Je zet je spaargeld ergens ‘vast’ (bij de bank) en ontvangt hiertegenover een rente. Echter, de rente bij de banken is tegenwoordig erg laag. Vaak kun je nog maar uitgaan van een rente van misschien 0,1% per jaar. We zien op dit moment zelfs de eerste negatieve rentes opduiken voor grote spaarrekeningen.

Veel mensen zijn dus op zoek naar alternatieve manieren om een rendement te verdienen op een spaargeld. Beleggen wordt steeds populairder en daardoor ook crypto. Sommige mensen willen graag actief traden om op die manier een hoog rendement te behalen op hun spaargeld, maar anderen willen het wat passiever aanpakken. Een manier waar die mensen vaak bij uitkomen is staking.

De staking rewards verschillen uiteraard per munt. Zo ontvang je op dit moment bij Solana bijvoorbeeld 6.79% per jaar en bij Polkadot op dit moment 13.7% per jaar.

Hoe kan het dat je rewards ontvangt voor staking?

Als je een beginner bent in crypto, vind je het waarschijnlijk moeilijk te geloven dat je rendementen als 6.79% en 13.7% per jaar kunt ontvangen door helemaal niets te doen, zeker wanneer je de rentes van de bank gewend bent. Maar hoe kan het nou dat je deze rewards ontvang voor staking?

Dat komt door het consensus algoritme. Een consensus algoritme is een algoritme dat ervoor zorgt dat een blockchain goed kan werken. Het zorgt ervoor dat transacties op de blockchain worden geverifieerd en doorgevoerd.

De twee bekendste consensus algoritmes van dit moment zijn Proof of Work en Proof of Stake. Bitcoin maakt gebruikt van Proof of Work. Dit houdt in dat miners ervoor zorgen dat de blockchain transacties kan valideren. De miners van Bitcoin zorgen er dus eigenlijk voor dat Bitcoin kan blijven bestaan. Bij Bitcoin is het niet mogelijk staking rewards te ontvangen, omdat je Bitcoin niet kunt staken. Alhoewel, tegenwoordig bieden ook vele exchanges staking aan en op deze manier kun je toch staking rewards ontvangen over je Bitcoin.

Solana, bijvoorbeeld, maakt gebruik van Proof of Stake. Bij Proof of Stake zorgen de stakers ervoor dat de blockchain transacties kan valideren. Hoe meer stakers, hoe beter dus. Zonder deze stakers zou het netwerk niet kunnen blijven bestaan.

Omdat de stakers er dus eigenlijk voor zorgen dat het netwerk kan draaien, staat hier natuurlijk een beloning tegenover. Dat is dan ook de reden dat je een reward kunt ontvangen voor het staken, je zorgt er als het ware voor dat het netwerk kan bestaan.

Image
OpturaDesign / Shutterstock.com
OpturaDesign / Shutterstock.com

De risico’s van staking

Natuurlijk is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn, er zitten ook risico’s aan staking verbonden. Helaas is niet gewoon ‘gratis geld’.

Er zitten eigenlijk 2 risico’s aan staking verbonden, waarvan 1 echt een risico kan zijn. Dat is namelijk het feit dat de crypto die je staket in waarde kan dalen. Stel nou dat je bijvoorbeeld €1000 aan Solana staket tegen een rendement van 6,79% per jaar. Wanneer je €1000 aan Solana dan een jaar later nog maar €100 waard is, is niet alleen je inleg een stuk minder waard geworden, maar ook je rendement van 6,79% waar je vanuit ging een stuk minder gebleken. Dit rendement van 6,79% kan dan dus ook zeker niet de €900 aan waardeverlies in Solana rechttrekken en dus verlies je onder een de streep veel geld. Hier moet je dus altijd mee opletten.

Het andere echte risico is het feit dat je soms je crypto moet vastzetten. Soms moet je je crypto voor een bepaalde tijd vastzetten wanneer je gaat staken, bijvoorbeeld voor 3 maanden, 6 maanden, of 1 jaar. Het risico dat je hiermee loopt is eigenlijk hetzelfde als het vorige risico, alleen verlies je in dit geval de controle over je crypto volledig. Je ziet dan dus de prijs omlaag schieten en kunt er niets aan.

Wat natuurlijk ook zo is, is dat je crypto in waarde omhoog kan gaan. Zo kan het ook dat je Solana na 1 jaar €3000 waard is en dan is zowel je inleg als je rendement een stuk hoger uitgevallen dan je op voorhand had gedacht.

Een nadeel aan staking is dat je vaak een flinke inleg moet hebben voordat je een significant rendement kunt gaan behalen. Die 6,79% klinkt natuurlijk als veel wanneer je het vergelijkt met de bank, maar voordat je echt veel gaat verdienen moet je natuurlijk erg veel inleggen. Wanneer je bijvoorbeeld €100 inlegt, ontvang je ‘maar’ €6,79 per jaar. Hoewel het natuurlijk niet niks is, zijn er alternatieve manieren waarop je een stuk meer kunt verdienen in crypto. Het voordeel is dan natuurlijk weer wel dat je er met staking verder niet mee bezig hoeft te zijn.

Overzicht staking rewards per munt

Maar hoeveel kun je nou precies verdienen met staking per munt? Dat is natuurlijk een hele belangrijke vraag wanneer je van start wil gaan met staking. Natuurlijk moet je weer rekening houden dat je rendement kan verschillen wanneer de prijs van de coin veranderd, maar in het onderstaande overzicht zie je het rendement wanneer je prijs constant zou blijven.

Bovenaan staat de munt met de meeste staked value (oftewel de munt die in dollarwaarde het meest gestaked wordt) en hoe verder de munt naar onder staat, hoe minder deze gestaked wordt (in dollarwaarde).

1. Solana (SOL) 6.79%
2. Cardano (ADA) 5.71%
3. Ethereum (ETH) 5.14%
4. Avalanche (AVAX) 9.38%
5. Polkadot (DOT) 13.7%
6. Terra (LUNA) 5.19%
7. Algorand (ALGO) 4.67%
8. Binance Coin (BNB) 13.49%
9. Internet Computer (ICP) 10.5%
10. Elrond (eGLD) 12.9%
11. Cosmos (ATOM) 10.68%
12. Flow (FLOW) 8.28%
13. NEAR Protocol (NEAR) 10.61%
14. Fantom (FTM) 9.64%
15. Tezos (XTZ) 5.49%
16. Polygon (MATIC) 17.11%
17. Tron (TRX) 5.12%
18. Axie Infinity (AXS) 115.11%
19. PancakeSwap (CAKE) 57.99%
20. The Graph (GRT) 15%
21. Waves (WAVES) 3.74%
22. Curve DAO Token (CRV) 1.13%
23. Eos (EOS) 21.33%
24. Kusama (KSM) 14.99%
25. Mina (MINA) 11.47%
26. Harmony (ONE) 8.84%
27. WAX (WAXP) 0.05%
28. ICON (ICX) 9.05%
29. Stacks (STX) 6.94%
30. Dash (DASH) 5.76%
31. Aave (AAVE) 4.52%
32. Decred (DCR) 4.24%
33. Synthetix Network (SNX) 0.23%
34. SKALE (SKL) 8.83%
35. Secret Network (SCRT) 28.12%
36. Oasis Network (ROSE) 28.12%
37. IoTeX (IOTX) 6.17%
38. Sushi (SUSHI) 16.04%
39. Livepeer (LPT) 22.05%
40. Persistence (XPRT) 30.76%
41. Thorchain (RUNE) 11.96%
42. DeFiChain (DFI) 61.77%
43. Kava (KAVA) 28.03%
44. Horizen (ZEN) 7.24%
45. Zilliqa (ZIL) 13.87%
46. NEM (XEM) 8.65%
47. Band Protocol (BAND) 11.36%
48. Orbs (ORBS) 6.3%
49. Akash (AKT) 41.94%
50. BitMax Token (BTMX) 4.34%

Dit zijn de staking rewards op het moment van schrijven (23 november 2021). Uiteraard kunnen de staking rewards veranderen. Ook zijn het niet alle bestaande crypto assets, maar het zijn de top 50, kijkend naar meeste value staked (in dollarwaarde).

Een goede tool die je kunt gebruiken om de actuele staking rewards te checken is StakingRewards.com. Dit is een website die je kunt gebruiken om de staking rewards van in principe alle crypto assets te checken. Je kunt hierbij bijvoorbeeld filteren op het hoogste staking reward of het meeste value staked (in dollarwaarde).

Niet alleen kun je via deze tool kijken naar de staking rewards, maar je kunt ook kijken naar bijvoorbeeld verschillende lending platforms of staking providers.

 

Welke munt kun je het beste staken?

Maar welke munt kun je dan het beste staken? Goede vraag, maar een vraag die je alleen zelf kunt beantwoorden. Wel kan ik je natuurlijk enkele tips meegeven.

Als eerste zou het slim kunnen zijn om een munt te kiezen waar je, buiten het staken om, vertrouwen in hebt. Vaak zie je dat nieuwe, of onbekende projecten hele hoge staking rewards aanbieden. Op dit moment ontvang je bijvoorbeeld de hoogte staking reward bij DDKoin (DDK). Je ontvangt hier namelijk 120% per jaar.

Voor veel mensen zou dit een reden kunnen zijn om deze munt te gaan staken, omdat ze gelokt worden door deze enorm hoge staking reward. Echter, deze munt is nog helemaal niet bekend en groot, en de kans dat deze naar 0 gaat is dus een stuk groter dan bij bijvoorbeeld een Solana. Wanneer een munt naar 0 gaat, verlies je al je inleg. Dan kan de staking reward nog zo hoog zijn, maar eindig je onderaan de streep met €0.

Wij kunnen dus niet voor je bepalen welke munt je gaat staken. Natuurlijk is het slim om te kijken naar de staking rewards, een munt staken voor 0.05% heeft natuurlijk niet zo heel veel zin. Echter, wanneer de staking reward niet hoog is zou je een munt nog niet meteen moeten afschrijven als investering, het project kan namelijk nog altijd heel goed zijn. De staking rewards kunnen een mooie bonus zijn, maar een goed project is nummer 1. 

Doe altijd eerst goed onderzoek, voordat je ergens in gaat investeren of iets gaat staken.

Image
Chinnapong / Shutterstock.com
Chinnapong / Shutterstock.com

Staken, hoe doe je dat?

Hoe kun je nou gaan staken? Dit kan op verschillende manieren. Vaak kun je via het ecosysteem zelf staken, door een officiële validator te worden, maar je kunt ook staken via verschillende exchanges of andere platformen.

Wanneer je staket door een validator te worden, komen daar soms nog andere voordelen bij kijken. Als je een validator wordt bij Terra bijvoorbeeld, ontvang je airdrops van alle nieuwe protocollen die gelanceerd worden in het ecosysteem. Ook dit kan nog eens erg lucratief zijn.

Wat echter eenvoudiger is, is het staken via een platform zoals Binance of Bitvavo. Beide platformen bieden staking aan en dit is een stuk makkelijker in te stellen. Je kunt het binnen enkele minuten al instellen en begint meteen met verdienen.

Wil je gaan staken via Bitvavo? Lees in deze uitgebreide blog, die we eerder schreven over het staken via Bitvavo, precies hoe dit werkt. Wil je gaan staken via Binance? Lees in deze uitgebreide blog, die we eerder schreven over het staken via Binance, precies hoe dit werkt.

Conclusie

Dus, staking kan een erg interessante manier zijn om een (extra) passief inkomen te verdienen over je geld. Zeker nu de rentes bij de banken zo laag zijn, kan het een manier zijn om je geld toch voor je aan het werk te zetten, zonder dat je hier veel voor hoeft te doen.

Het voordeel aan staking is dan ook dat je een passief inkomen kunt verdienen, maar uiteraard zitten er ook risico’s aan verbonden. Zo kun je in theorie je volledige inleg, of een deel daarvan, verliezen.

Vandaag hebben we je laten zien wat de rewards zijn die je per coin kunt ontvangen. Hopelijk heb je op deze manier een beter beeld gekregen van wat het potentiële rendement kan zijn wanneer je ervoor kiest je crypto te gaan staken.

Daarna hebben we je de verschillende manieren waarop je van start kunt gaan met staking verteld, en hopelijk kun je op nu voor jezelf een goede staking strategie opstellen, mocht je dit van plan zijn.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over wat staking is, hoe het werkt, wat de potentiële rendementen zijn en hoe je van start kunt gaan? Heb je toch nog vragen? Meld je dan aan voor onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Bannerafbeelding: VectorV / Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.