Bitcoin staken bij Bitvavo

Hoe stake je Bitcoin bij Bitvavo?

Een passief inkomen, wie wil dat nou niet? Met crypto is het ook mogelijk, en wel op verschillende manieren. Zo kun je het bijvoorbeeld staken, maar je kunt bijvoorbeeld ook een NFT verkopen en er royalty’s aan toevoegen, daarnaast kun je een trading bot voor je laten traden.

Zo zijn er dus tal van manieren om een passief inkomen te verdienen met crypto. De eenvoudigste en minst risicovolle daarvan is misschien wel het staken van je crypto. Dit kun je bijvoorbeeld doen met Bitcoin (BTC), maar ook met andere munten.

Maar wat is staking precies? Hoe werkt het? Hoe ga je ermee van start? En ook niet onbelangrijk: hoeveel levert het op? Op die vragen, en meer, krijg je antwoord in dit artikel.

Foto header: Karolina Grabowska/Shutterstock.com

 


Ga direct naar Bitvavo

Bekijk snel

In onderstaande video van Cake Defi wordt eenvoudig uitgelegd wat het staken van cryptocurrency is en hoe het precies werkt.

Wat is staken?

Heel simpel gezegd is staken het vasthouden van een bepaalde munt. Als beloning voor het vasthouden van de munt ontvang je een beloning. Hoe meer en hoe langer je de munt(en) vasthoudt, hoe groter je beloning zal zijn. 

Staking draait eigenlijk om het Proof of Stake (PoS) concept. Dit is een alternatief voor het Proof of Work (PoW) concept en het zijn beiden concepten waar blockchain netwerken gebruik van kunnen maken. Beide principes worden hieronder uitgelegd.

Proof of Work is eigenlijk een ingewikkeld te produceren consensus algoritme. Dit is een algoritme dat noodzakelijk is om een blockchain efficiënt en veilig te laten werken. Het belangrijkste doel van Proof of Work is het controleren van transacties. Bij Proof of Work is het de bedoeling dat miners de rekenkracht van hun computers gebruiken om nieuwe blocks op de blockchain te creëren. Dit wordt ook wel minen genoemd. Wanneer een gebruiker aan mining doet ontvangt hij elke keer wanneer de computer een som ‘oplost’ een beloning in de munt die hij of zij aan het minen is. Wanneer je dus Bitcoin aan het minen bent ontvang je telkens een beloning wanneer je computer een som op de juiste manier oplost.

Bij Proof of Stake werkt het anders. Hier ben je als gebruiker niet aan het minen, maar aan het ‘forgen’. Het forgen wordt tegenwoordig ook vaak het staken genoemd. Wat ja als staker doet is namelijk het vasthouden van je munten in een stakepool. Via het consensusmechanisme van Proof of Stake worden transacties nu goedgekeurd en dit valideert dus als het ware het netwerk. In ruil hiervoor ontvang jij als staker een beloning.

Proof of Work en Proof of Stake zijn niet de enige twee consensus algoritmes. Je hebt bijvoorbeeld ook Proof of Authority (PoA) en Proof of Importance (PoI). Wil jij meer weten over deze consensus algoritmes? Lees dan hier verder.

Simpel gezegd is staking dus het vasthouden van je munten in een stakepool. Dit is voor de blockchain netwerken één van de mogelijke manieren om hun netwerk te valideren en voor hun dus een voordeel. Echter, ook voor jou is het een voordeel, in ruil voor het staken ontvang je namelijk een beloning. Dit is misschien wel de eenvoudigste manier van het verdienen van een passief inkomen met crypto, aangezien je er, als het eenmaal in werking is, écht niks meer voor hoeft te doen.

In onderstaande video wordt het Proof of Stake principe duidelijk uitgelegd.

Hoe kun je Bitcoin staken bij Bitvavo?

Ook via Bitvavo kun je dus staken. Wil jij hier nu mee beginnen? Dan kun je dit binnen enkele klikken al doen. Het werkt via Bitvavo erg simpel, zoals de meeste dingen via het platform. In het volgende deel gaan we dus uitleggen hoe je begint met het staken bij Bitvavo.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je niet zomaar elke munt kunt staken bij Bitvavo. Of je een munt via het platform kunt staken is namelijk afhankelijk van twee factoren. Ten eerste moet het uiteraard een munt zijn die aangeboden wordt door Bitvavo, maar daarnaast moet het ook een munt zijn die gebruikmaakt van het Proof of Stake consensus algoritme.

Voor de eenvoud kijken we nu even naar hoe je specifiek Bitcoin staket bij Bitvavo. Hierdoor blijkt dat een munt niet per se gebruik hoeft te maken van het Proof of Stake consensus algoritme om deze munt te kunnen staken. Bitcoin maakt namelijk gebruik van het Proof of Work consensus algoritme.

Je kunt Bitcoin echter toch staken. Dit komt omdat je via Bitvavo ook off-chain kunt staken. Technisch gezien werkt dit net iets anders, maar in de basis is het hetzelfde: je ontvangt een beloning in ruil voor het vasthouden van je munten.

Onderstaand wordt in drie eenvoudige stappen uitgelegd hoe je van start gaat met het staken van Bitcoin bij Bitvavo:

  1. De eerste stap wanneer je wil gaan staken bij Bitvavo is het inloggen op de exchange. Als je al een account hebt bij Bitvavo kun je daar natuurlijk mee inloggen, maar als je nog geen account hebt, klik dan hier om een gratis account aan te maken. Volg simpelweg de stappen die Bitvavo je geeft en binnen enkele minuten heb je een account.
  2. De tweede stap is het aanzetten van staken op je account. Wanneer je voor de eerste keer inlogt op je account krijg je meteen de vraag of je staken wilt in- of uitschakelen. Heb je destijds voor uitschakelen gekozen, maar wil je nu toch staken? Dan kun je dit aanpassen in je instellingen.
  3. Het enige wat je nu nog moet doen is het kopen van Bitcoin en dit vasthouden in je wallet. Aangezien je staking aan hebt staan op je account hoe je verder niets meer te doen. De beloningen voor het staken zullen vanzelf binnenkomen…

Het staken van Bitcoin, en de andere cryptomunten die je kunt staken, via Bitvavo is dus erg eenvoudig. Het klinkt dus als een ideale manier om een passief inkomen te verdienen met crypto. Het heeft ook vele voordelen, maar natuurlijk ook nadelen. Hierover later meer.

Welke andere munten kun je staken bij Bitvavo?

Normaalgezien kun je dus enkel munten staken die gebruik maken van het Proof of Stake principe. Echter, via Bitvavo kun je, zoals eerder benoemd, ook off-chain staken wat het mogelijk maakt om veel meer verschillende munten te staken.

Op dit moment (per juli 2021) kun je via Bitvavo 16 verschillende cryptomunten staken. Elke munt heeft weer een eigen stakebeloning. Zo krijg je bij de ene munt bijvoorbeeld een vast percentage per dag, terwijl je bij de andere munt een percentage krijgt dat kan verschillen van dag tot dag. Daarnaast word je bij de ene munt uitbetaald in dezelfde munt, maar krijg je bij de andere munt je beloningen uitgekeerd in een bepaalde staketoken. Bij VeChain (VET) krijg je bijvoorbeeld uitbetaald in VeThor (VTHO).

De 16 verschillende munten die je per juli 2021 kunt staken bij Bitvavo zijn:

Zoals Bitvavo zelf ook al aangeeft zal deze lijst in de toekomst vast nog aangevuld worden.

De opbrengsten per munt kunnen in percentage enorm veel verschillen. Echter, de beloning wordt natuurlijk ook beïnvloed door de prijs van de munt. Stel je krijgt voor een munt 7,5% stakebeloning per jaar, maar deze munt daalt ineens met 37%, dan is die 7,5% ineens veel minder dan daarvoor.

Het is dus belangrijk dat je goed nadenkt, voordat je een keuze gaat maken over welke munt je gaat staken. Mits je dit überhaupt wil gaan doen, natuurlijk. Het hoeft namelijk niet altijd zo te zijn dat de munt met de hoogste beloning, kijkend naar het percentage, ook meteen de beste munt is om te staken. Het kan wel, maar het is niet altijd zo.

Image
Proof of Stake
Digital Bazaar/Shutterstock.com

Hoe kies je de juiste munt om te gaan staken?

Natuurlijk zijn er, zoals bij alles wat je wil gaan doen met crypto, dingen waar je rekening mee moet houden. Het is namelijk best lastig om de voor jou juiste munt te kiezen die je gaat staken. Je rendement is namelijk, vanzelfsprekend, afhankelijk van de keuze voor welke munt je maakt.

Zoals eerder al gezegd moet je niet zomaar de munt kiezen die, gekeken naar het percentage, het meeste resultaat geeft. Hoewel dit de juiste keuze zou kunnen zijn, is het dat niet altijd.

Minimale hoeveelheid

Ten eerste moet je bijvoorbeeld rekening houden met de minimumdrempel. In de meeste gevallen hebben munten namelijk een minimumdrempel vanaf waar je kunt gaan staken. Dit is een minimale hoeveelheid munten die je moet bezitten. Heb je dus meer munten dan de minimumdrempel ontvang je een beloning, maar heb je dit niet ontvang je dus ook geen beloning.

Hoe lager deze ligt, hoe eenvoudiger en sneller je natuurlijk van start kunt gaan met het staken van een bepaalde munt.

Het rendement per jaar

Natuurlijk moet je bij het kiezen van een munt die je gaat staken ook kijken naar het verwachte jaarrendement. Het is natuurlijk handig en belangrijk voor je om te weten wat je rendement gaat zijn, voordat je een munt gaat kiezen.

Echter, zoals we eerder al zeiden is het zeker niet de enige factor waar je naar moet kijken. Je kunt namelijk een munt kiezen met een heel hoog stake rendement, maar wanneer deze ineens naar de €0 zakt is zelfs bijvoorbeeld 20% natuurlijk helemaal niets meer. Ook bij het staken is het dus belangrijk dat je goed je onderzoek doet naar het project en dat het niet zomaar een soort scam is, die ongelofelijke rendementen belooft. Echter, wat fijn is, is dat dit soort projecten het vaak al niet halen tot Bitvavo.

De prijsschommelingen van de munt

Ook de prijsschommelingen (volatiliteit) van de munt is dus erg belangrijk om in je achterhoofd te houden. Deze is namelijk van grote invloed op het rendement dat je uit het staken weet te halen. Volatiliteit betekent simpelweg het schommelen van de koersen en wanneer een munt erg volatiel is betekent dit dus dat de koers van een munt veel en flink schommelt.

Wanneer je verwachte stake rendement bijvoorbeeld 5% per jaar is en je koopt een munt van €1000. Je verwacht dus dat je hier €50 uit gaat halen. Echter, je stakebeloningen worden bij Bitvavo bijvoorbeeld elke week uitgekeerd. Stel je munt zakt elke week op het uitkeringsmoment naar beneden, door de enorme volatiliteit van de munt, kan je stake rendement ineens best wel tegenvallen.

De voor- en nadelen van het staken bij Bitvavo

Zoals we eerder al aangaven heeft het staken überhaupt, maar ook specifiek bij Bitvavo, verschillende voordelen, maar ook nadelen. De meeste klinken misschien erg logisch, maar toch is het erg fijn ze nog even duidelijk op een rijtje te hebben.

In onderstaande tabel zijn de voornaamste voor- en nadelen van het staken bij Bitvavo weergegeven.

Voordelen Nadelen
Je hebt geen technische kennis nodig om van start te gaan met het staken bij Bitvavo. Dit is anders dan wanneer je bijvoorbeeld van start wil gaan met minen. Je hebt vaak best een grote hoeveelheid munten nodig om een écht aanzienlijk rendement te behalen.
Het is volledig passief. Je hoeft enkel de munt aan te kopen en in je Bitvavo account vast te houden. Je cryptomunten staan in je Bitvavo wallet en niet in een eigen externe wallet. Dit brengt risico’s met zich mee: het is bijvoorbeeld namelijk iets minder veilig.
Het biedt de mogelijkheid om, bovenop je koerswinsten, een extra rendement te behalen. Soms zijn er bijkomstigheden waar je op moet letten. Zo is er soms een minimumdrempel of een minimale tijd dat je je crypto moet vasthouden.

Daarnaast is het natuurlijk erg leuk dat je bijdraagt aan jouw favoriete crypto. Het staken draagt namelijk daadwerkelijk bij aan de werking van de blockchain.

Conclusie

Dus, staken is zeker een interessante optie wanneer je een passieve inkomensstroom wil creëren met crypto. Het vergt eigenlijk geen technische kennis is en kan dan ook zeker een goede optie zijn voor iedereen, zowel beginners als experts.

Via Bitvavo is het erg eenvoudig om van start te gaan met het staken van crypto en we hopen je in deze blog goed uitgelegd te hebben hoe je dit doet en wat erbij komt kijken.

Wil je meer weten over staking en hoe je dit het beste toepast via Bitvavo? Meld je aan bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep! We spreken er graag over alles wat met crypto en de blockchain te maken heeft en delen er waardevolle informatie met je. Hopelijk zien we je daar!


Tijdelijk - Gratis €1.000 verhandelen

Maak via AllesOverCrypto een Bitvavo-Account aan en betaal over de eerste €1000 aan crypto geen handelskosten!

  • Goedkoopste crypto exchange van NL
  • Geld storten met iDEAL en beginnen
  • Zeer gebruiksvriendelijk

Account aanmaken bij Bitvavo

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.