Exchanges
19/3/22

GoldRepublic - Review en Handleiding

GoldRepublic - Review en Handleiding

Snel €10 verdienen?

 1. Maak een account aan
 2. Stort 10 euro
 3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Wanneer je wilt beleggen in edelmetalen, zou je gebruik kunnen maken van GoldRepublic. Dit is een online platform waar het aantal gebruikers al enkele jaren toeneemt. Zo kun je hier terecht om goud, zilver en platinum te kopen. De edelmetalen die je koopt zijn daadwerkelijk van jou: ze worden voor jou in een kluis opgeslagen.

Voor mensen die nog niet bekend zijn met beleggen in edelmetalen, maar ook voor gevorderde beleggers, kan GoldRepublic een oplossing bieden. De vele functionaliteiten van het platform trekken dan ook een grote en brede doelgroep aan.

In dit artikel leggen we je uit wat GoldRepublic is en hoe je hier gebruik van kan maken (dit leggen we uit in onze GoldRepublic handleiding). Ook vertellen we je in onze GoldRepublic review wat wij van dit handelsplatform voor edelmetalen vinden.

Bekijk snel

Wat is GoldRepublic?

GoldRepublic is een online handelsplatform waar je kunt beleggen in edelmetalen. Op het platform kun je vrij eenvoudig een account aanmaken, waarna je direct edelmetalen kunt kopen. GoldRepublic biedt drie soorten edelmetalen aan op hun platform:

 • Goud;
 • Zilver;
 • Platinum.

Deze edelmetalen kun je gebruiken als investering. Wanneer we kijken naar de prijzen van bovengenoemde edelmetalen in het verleden, zien we dat de waarde vrij stabiel is toegenomen. Daarom kunnen edelmetalen een lucratieve belegging zijn voor mensen die graag rendement verdienen over hun spaargeld, of crypto handelaren die hun portfolio willen verbreden. Veel handelaren nemen edelmetalen als goud op in hun beleggingsportfolio als onderdeel van risico management.

goldrepublic

Waarom is GoldRepublic nodig?

GoldRepublic is gemaakt om beleggen in edelmetalen makkelijker, goedkoper en efficiënter te maken. Van oudsher is het namelijk niet zo makkelijk om edelmetalen te kopen. Je zou dan naar een juwelier moeten gaan, waar je in veel gevallen (om veiligheidsredenen) eerst een afspraak voor moet maken. Vervolgens moet je de edelmetalen thuis (of op een andere locatie) veilig bewaren. Daar komt dan vaak nog de aanschaf van een kluis bij kijken.

Een ander nadeel hiervan is dat een juwelier niet 24/7 open is. Je zult de juwelier dus tijdens de openingstijden moeten bezoeken. Wanneer je overdag werkt, heb je misschien geen tijd om een juwelier te bezoeken.

Stel dat je maandelijks een deel van je inkomen wilt beleggen in edelmetalen, zou je ook nog eens maandelijks langs moeten gaan bij de juwelier. Er komt dus nogal wat tijd, geld en moeite kijken om te beleggen in edelmetalen. GoldRepublic maakt beleggen in edelmetalen gelukkig een stuk makkelijker.

Waarom is GoldRepublic de oplossing?

Het platform van GoldRepublic is 24/7 bereikbaar. Je kunt dus op ieder moment edelmetalen kopen, zonder hiervoor een afspraak te hoeven maken. De edelmetalen die je koopt, worden ook daadwerkelijk aangeschaft. Het saldo dat je in je account ziet staan is dus niet hetzelfde als commercieel bankgeld. Integendeel: GoldRepublic bewaart de edelmetalen van alle klanten in hun kluis. Het is ook mogelijk om je eigen edelmetalen op te halen of ze naar je toe te laten sturen.

Spaarplan

Met GoldRepublic is het dus een stuk makkelijker om edelmetalen te kopen. Daarnaast kost het ook nog eens een stuk minder tijd. Helemaal wanneer je gebruik maakt van het Spaarplan.

Het Spaarplan van GoldRepublic kun je vergelijken met Dollar Cost Averaging (DCA). Je kunt op het platform instellen dat GoldRepublic iedere week, maand, kwartaal of jaar een vast bedrag mag afschrijven van je bankrekening. Voor dit bedrag wordt vervolgens goud, zilver of platinum gekocht.

Je kunt hierdoor dus maandelijks een deel van je vermogen investeren in edelmetalen zonder hier naar te hoeven omkijken. Dat kan je dus een hoop tijd en moeite schelen.

Is GoldRepublic veilig en betrouwbaar?

GoldRepublic is een Nederlands bedrijf dat zijn hoofdkantoor in Amsterdam heeft gevestigd. GoldRepublic heeft een AFM-vergunning en staat dus GoldRepublic onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Voordat GoldRepublic deze vergunning kreeg, zijn ze getoetst op onder meer deskundigheid en betrouwbaarheid.

Wanneer je naar de website van GoldRepublic gaat, zul je verschillende rapporten, verzekeringspolissen, vergunningen en algemene voorwaarden vinden. Het bedrijf is dus volledig transparant en open over de manier waarop ze zaken doen, wat veel vertrouwen wekt.

Ook met de veiligheid van GoldRepublic zit het goed. Het bedrijf garandeert namelijk dat jouw edelmetalen niet worden uitgeleend voor andere doeleinden, iets dat banken bijvoorbeeld wel doen met het geld van hun klanten. Ook kan GoldRepublic het goud, zilver en platinum van hun klanten niet gebruiken als onderpand voor zichzelf. Mocht GoldRepublic bijvoorbeeld schulden hebben of failliet gaan, mogen ze de edelmetalen van klanten dus niet voor zichzelf gebruiken.

Opslag van edelmetalen

Jouw edelmetalen worden bewaard door G4S of Loomis International. Dit zijn twee toonaangevende bedrijven in de beveiligingsmarkt, en je hoeft jezelf dan ook niet snel zorgen te maken over het niveau van de beveiliging. 

Je kunt zelf kiezen in welke kluis jij je edelmetalen wilt laten opslaan. GoldRepublic heeft in Nederland, Duitsland en Zwitserland een kluis staan. De kosten kunnen per kluis verschillen, zoals je verder in dit artikel kunt lezen.

Het is echter ook mogelijk om de edelmetalen op locatie op te halen of naar je woonadres te laten verzenden. Tijdens het transport en de opslag zijn je edelmetalen verzekerd tegen diefstal. Deze kosten zijn opgenomen in de opslagkosten.

De kwaliteit van de edelmetalen

Je wilt natuurlijk wel weten hoe het zit met de kwaliteit van de edelmetalen die je koopt. GoldRepublic geeft aan alleen baren te kopen die direct van de gieterij komen. Voordat ze in de kluis worden bewaard, zal GoldRepublic de baren controleren op de kwaliteit. Alle baren van GoldRepublic hebben minimaal de standaardzuiverheid. Dit betekent dat de edelmetalen voor meer dan 99,5% zuiver zijn.

GoldRepublic geeft op hun website aan met welke producenten ze samenwerken. Dit zijn de volgende LMBA-gecertificeerde producenten: Agosi, Argor-Herehaus, Johnson Matthey, Metalor, Schöne, Umicore en Valcambi.

Welke kosten betaal je bij GoldRepublic?

Bij GoldRepublic bepaal je drie verschillende soorten kosten:

 • Transactiekosten - 1% voor het kopen en verkopen, en 0,5% voor transacties met het Spaarplan;
 • Opslagkosten - 0,5% voor goud en 1% voor zilver en platinum;
 • Handlingkosten - 9 euro per kilo, alleen voor edelmetalen die in Duitsland en Zwitserland zijn opgeslagen.

Wanneer we het over de kosten van GoldRepublic hebben, is het ook goed om wat meer te vertellen over de BTW. In Nederland betaal je namelijk 0% over goud dat je als belegging gebruikt. Je betaalt alleen 21% BTW over zilver dat je in Nederland aanschaft.

kosten van GoldRepublic

De voor- en nadelen van GoldRepublic

Je hebt waarschijnlijk zelf nu al een goed beeld over de vele voordelen van GoldRepublic. Het platform kan je ontzettend veel tijd, moeite en geld schelen. Natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen te bedenken voor GoldRepublic. Hieronder lees je de belangrijkste voor- en nadelen van GoldRepublic.

Voordelen van GoldRepublic

 • Je kunt edelmetalen 24/7 op een online platform kopen, zonder er je huis voor uit te hoeven;
 • Iedereen kan goud, zilver of platinum kopen vanaf een bedrag van 50 euro;
 • GoldRepublic kan jouw edelmetalen op een veilige plek bewaren waarbij je edelmetalen ook zijn verzekerd tegen diefstal;
 • Met het Spaarplan kun je maandelijks automatisch beleggen in edelmetalen;
 • Je kunt edelmetalen met iDeal kopen;
 • GoldRepublic staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en is hierdoor erg betrouwbaar.

Nadelen van GoldRepublic

 • Voor het maken van een transactie en het laten bewaren van edelmetalen moet je kosten betalen;
 • Er is altijd een risico dat je vermogen verliest door een waardedaling van de edelmetalen die je bij GoldRepublic hebt gekocht.

Handleiding: hoe gebruik je GoldRepublic?

Hieronder leggen we je stap-voor-stap uit hoe je gebruik maakt van GoldRepublic.

Stap 1: Maak een account aan bij GoldRepublic

Om toegang te krijgen tot het platform van GoldRepublic, heb je een account nodig. Dit account kun je gelukkig vrij eenvoudig aanmaken. Je hoeft alleen een gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord in te voeren. Nadat je jouw e-mailadres hebt geverifieerd, krijgt je toegang tot je account.

Klik hier om een account aan te maken bij GoldRepublic.

account aanmaken bij goldrepublic

Stap 2: Stel een order op

Wanneer je een account hebt aangemaakt en bent ingelogd, is het tijd om een order op te stellen. Deze order moet je opstellen om de edelmetalen te kunnen aankopen. In het menu klik je eerst op 'Kopen/Verkopen', om naar de koop-pagina te gaan. Deze pagina ziet er hetzelfde uit als onderstaande afbeelding.

Op deze pagina geef je aan dat je een koop-order wilt plaatsen, waarna je de soort edelmetaal kiest. Je hebt de keuze uit goud, zilver en platinum. Het is belangrijk om zelf onderzoek te doen naar de soorten edelmetalen. Iedere edelmetaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Je kunt ook zelf kiezen op welke locatie je de edelmetalen wilt bewaren. Dit kan in Zürich (Zwitserland), Frankfurt (Duitsland) en Amsterdam (Nederland).

De edelmetalen koop je door gebruik te maken van een van de order types die je kunt gebruiken:

 • Bestens - Je koopt de edelmetalen voor de huidige marktprijs;
 • Limiet - Je stelt in voor welke prijs je de edelmetalen wilt hebben, waarna GoldRepublic de edelmetalen automatisch koopt op het moment dat deze prijs is bereikt.

De edelmetalen koop je op basis van een bedrag of op basis van het volume. Wanneer je hebt aangegeven hoeveel van de edelmetalen je wilt hebben, klik je op 'Ga naar stap 2' om verder te gaan. Hier kun je de order controleren en de betaalmethode selecteren die je wilt gebruiken voor de aanschaf van de edelmetalen.

goud kopen bij goldrepublic

Stap 3: Edelmetalen kopen

Controleer nogmaals of je alles op de juiste manier hebt ingevoerd. Wanneer dat het geval is, kun je de edelmetalen aankopen. Wanneer het afrekenen is gelukt, zul je in je e-mail een bevestiging van de aankoop ontvangen. Log hierna in om te zien hoeveel edelmetalen je in bezit hebt, en wat de waarde van deze edelmetalen is.

Wil je edelmetalen weer verkopen?

GoldRepublic biedt de garantie dat ze jouw edelmetalen altijd willen terugkopen wanneer deze de kluis nog niet hebben verlaten. Dit kun je doen door in het menu te klikken op 'Kopen/Verkopen'. Vervolgens klik je op 'Verkopen', en geef je aan welke en hoeveel edelmetalen je wilt verkopen. Na de verkoop zal GoldRepublic de euro's toevoegen aan je saldo. Deze euro's kun je overboeken naar je bankrekening.

edelmetalen verkopen bij goldrepublic

Conclusie

Wanneer je graag wilt beleggen in edelmetalen zoals goud, zilver en platinum, is GoldRepublic het platform waar je terecht kunt. Hier kun je eenvoudig online edelmetalen kopen met iDeal. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van het Spaarplan, dat je kunt vergelijken met Dollar Cost Averaging.

Een belangrijk voordeel is dat GoldRepublic jouw edelmetalen in een kluis kan bewaren. Je hebt hierdoor zelf geen omkijken naar de beveiliging: GoldRepublic zorgt voor de veiligheid en heeft alle edelmetalen goed verzekerd. Mocht er iets gebeuren, ben je jouw investering dus niet kwijt. Dit betekent natuurlijk niet dat je geen geld kunt verliezen bij GoldRepublic. Een waardedaling van de edelmetaal die je bezit kan natuurlijk voor een verlies van vermogen zorgen.

Desondanks dat, raden we je zeker aan om gebruik te maken van GoldRepublic wanneer je wilt beleggen in edelmetalen.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over hoe je kunt beleggen in edelmetalen als goud, zilver en platinum met GoldRepublic. Maar ook weet je wat wij van GoldRepublic vinden. Dit hebben we je uitgelegd in onze GoldRepublic review. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over investeren en beleggen? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Headerfoto door corlaffra

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!