stocks

Wat is een Exchange Traded Fund (ETF)?

Ben je bekend met beleggen? Dan ben je vast en zeker het begrip 'ETF' wel eens tegengekomen. Het is een begrip dat je vooral tegenkomt wanneer je actief bent in de handel van aandelen. ETF staat voor Exchange Traded Fund, en is kort gezegd een mandje van aandelen. Wat veel mensen niet weten, is dat er ook speciale ETF's voor crypto zijn. Omdat dit nog vrij nieuw is, zijn de meeste beleggers zich hier nog niet van bewust.

We leggen je in dit artikel uit waar een ETF vandaan komt, en welke ETF's er bestaan voor cryptocurrency's. Natuurlijk vertellen we je ook wat de voor- en nadelen zijn van ETF's ten opzichte van het traden in losse cryptocurrency's.

Bekijk snel

Wat is een Exchange Traded Fund (ETF)?

De bekendste ETF's zijn degene van de aandelenmarkt. Laten we daar dus ook mee beginnen. We zullen verder in dit artikel meer vertellen over ETF's in de cryptowereld. Eenvoudig gezegd zijn ETF's fondsen die een beursindex nabootsen. De belangrijkste ETF's zijn : 

  • DAX - Beursindex van Duitsland.
  • EURO STOXX 50 - Beursindex van Europa.
  • CAC 40 - Beursindex van Frankrijk.
  • AEX - Beursindex van Nederland.
  • S&P 500 - Beursindex van Verenigde Staten.
  • MSCI WORLD - Wereldwijde beursindex.

ETF's zijn indexfondsen die op doorlopende basis genoteerd staan en op dezelfde manier als een aandeel op een beurs worden verhandeld. Ongeacht het type beheer dat wordt toegepast, hebben ze allemaal hetzelfde doel: de prestatie van een index of een activum vertegenwoordigen.

Zo zullen sommige ETF's het rendement van een beursindex (NASDAQ, S&P 500, AEX, enz.) nabootsen, terwijl andere zich op een bepaald activum (grondstoffen, technologie, enz.) zullen richten. In het laatste geval betekent dat je dus een ETF voor goud hebt. Deze ETF bootst de waarde van goud na. Wanneer je verwacht dat de goudprijs in de komende jaren fors zal stijgen, zou je dus kunnen investeren in een ETF die deze waarde vertegenwoordigt.

In onderstaande video leer je meer over de basis van het beleggen in ETF's.

https://youtu.be/kqr-h-pmky4

Hoe werkt een ETF?

ETF's zijn fondsen die indexen of grondstoffen repliceren: als zodanig worden ze beschouwd als passieve fondsen. In tegenstelling tot het actief handelen in aandelen en obligaties die op de beurs kunnen worden gekocht, kun je jezelf met dit passieve beheer verzekeren van een bepaalde zekerheid. Als je in de hele AEX belegt, is de kans statistisch gezien kleiner dat de hele index plotseling daalt dan wanneer je in de aandelen van één enkel bedrijf belegt. 

Voor veel mensen is het erg verstandig om met een ETF te beginnen, omdat ze hiermee meer spreiding creëeren, wat ervoor zorgt dat de kans op verlies wordt verkleint. Ervaren beleggers kiezen er minder vaak voor om te investeren in een ETF, omdat ze genoeg verstand hebben in het onderzoek doen naar aandelen.

De waarde van hetgeen dat een ETF vertegenwoordig kan op de volgende manieren gemeten worden:

  • Fysiek (of direct): de meest gebruikelijke techniek waarbij alle bedrijven die deel uitmaken van de index in de ETF aanwezig zijn. De waarde van het bedrijf wordt dus direct gehaald uit de waarde van het losse aandeel.
  • Gedeeltelijke fysiek: de ETF selecteert een representatieve steekproef van de verschillende bedrijven die samen de index vormen, vooral wanneer het er een groot aantal zijn.
  • Indirect (of synthetisch): dit is een ETF dat niet-indexaandelen opzoekt en hun prestaties volgt. Denk bijvoorbeeld aan grondstoffen. Er wordt gekeken naar hoe een grondstof het doet, en vervolgens wordt de waarde van de ETF hierop gebaseerd.

ETF's voor de cryptomarkt

De aandelen- en cryptomarkt zijn twee verschillende werelden die je niet met elkaar kunt vergelijken. Aandelen zijn namelijk gebaseerd op de prestaties van een bedrijf, en wanneer je een aandeel in het bezit hebt, bezit je ook een daadwerkelijk stukje van dat bedrijf. Cryptomunten zijn in feite stukjes code die je in jouw bezit kunt hebben. Wanneer je deze in bezit hebt, bezit je echter niet een deel van het project achter de munt.

Deze twee werelden zijn door ETF's toch ineens een stuk dichter bij elkaar komen te liggen. Het is namelijk mogelijk om een Bitcoin-ETF te kopen, welke volledig gereguleerd is voor de Europese markt en te vinden is op de beurs van Gibraltar. Deze ETF heet The Bitcoin Fund met ticket QBTC.U, en het ISIN-nummer CA09175G1046. Tot nu toe is dit de enige Bitcoin ETF die te koop is op een Europese aandelenmarkt. Het is helaas nog niet mogelijk om crypto ETF's in de Verenigde Staten te kopen. De SEC heeft namelijk aangegeven dat het toevoegen van crypto ETF's op de aandelenmarkt niet mogelijk zal zijn.

Echter zegt dit natuurlijk niks over de toekomst. Want wanneer Bitcoin en altcoins steeds vaker gebruikt worden, en dus groeien in populariteit, is de kans nog steeds aanwezig dat er ETF's beschikbaar komen op de Amerikaanse aandelenmarkt. Tot de tijd dat dat gebeurt, zul je de Bitcoin ETF dus nog op de Europese aandelenmarkt moeten kopen.

Het grootste voordeel van investeren in de Bitcoin ETF in plaats van dat je hier direct in investeert, is dat je jezelf niet hoeft te registeren bij een crypto exchange. Ook staat de markt onder streng toezicht, waardoor beleggers een veiliger gevoel kunnen hebben bij het aankopen van een Bitcoin ETF.

Image
Vallende Bitcoin munten

Waarom een Bitcoin ETF?

Waarom is het eigenlijk nodig om een Bitcoin ETF te hebben? Je kunt immers ook gewoon Bitcoin kopen op een crypto exchange, waarna je ook daadwerkelijk in het bezit bent van Bitcoin. Heb je een ETF? Dan bezit je de Bitcoin niet.

De Bitcoin ETF is vooral nuttig om beleggers aan te trekken die zich niet willen begeven in de cryptomarkt. Wanneer ze actief zijn in de aandelenmarkt, kunnen ze alsnog geld verdienen door een waardestijging van Bitcoin. De ETF is volledig gereguleerd door instanties, waardoor je ook belastingen betaald over de winst die je maakt met de Bitcoin ETF.

Het is door middel van deze ETF voor veel beleggers dus ontzettend makkelijk geld te verdienen aan Bitcoin, zonder dat ze zich hoeven te registreren op een crypto exchange. Omdat het ook nog eens gereguleerd is en onder toezicht staat, voelen veel beleggers zich ook nog eens een stuk veiliger. Onder sommige mensen hangt er namelijk nog angst rondom de cryptomarkt, omdat overheden en banken waarschuwen voor de grote risico's die crypto trading zou hebben.

Hoe koop ik de Bitcoin ETF?

Wanneer je de Bitcoin ETF wilt kopen, kun je dit doen bij DeGiro. Dit is een broker voor aandelen, obligaties en ETF's (vergelijkbaar met een crypto exchange). DeGiro verkoopt de Bitcoin ETF die beschikbaar is op de beurs van Gibraltar. In onderstaande video leer je hoe je zelf de ETF van Bitcoin kunt kopen bij DeGiro (hiervoor moet je eerst een account aanmaken bij DeGiro, welke nog gevalideerd dient te worden).

Komen er ook ETF's voor andere cryptomunten?

ETF's zijn een ideale oplossing om het rechtstreeks kopen van cryptomunten en tokens te vermijden. Maar is het ook al mogelijk om ETF's voor andere cryptomunten (altcoins) te kopen? Op dit moment zijn er alleen nog ETF's voor Bitcoin. Het is nog niet duidelijk of er ook ETF's voor andere cryptomunten komen.

Het is namelijk niet makkelijk om een ETF op de aandelenmarkt beschikbaar te stellen. Dit komt doordat de aandelenmarkt onder streng toezicht van toezichthouders staat. Zij zullen eerst de ETF moeten goedkeuren voordat het daadwerkelijk beschikbaar komt voor het grote publiek.

Er zijn echter wel verschillende bedrijven die interesse hebben getoond in het beschikbaar stellen van ETF's voor altcoins. Daarom is de kans dus groot dat het in de toekomst ook mogelijk is om ETF's van andere cryptomunten te kopen.

Conclusie

Wil je graag geld verdienen met de waardestijging van Bitcoin, maar heb je geen zin om Bitcoin daadwerkelijk aan te kopen op een crypto exchange? Dan kun je ervoor kiezen om een Bitcoin ETF te kopen. Een ETF is een mandje dat de waarde van een groep bedrijven of grondstoffen kan vertegenwoordigen. Zo kan een ETF de totale waarde van de AEX of van goud vertegenwoordigen.

Het is tegenwoordig ook mogelijk om een Bitcoin ETF te kopen. Dit is een ETF die de waarde van Bitcoin vertegenwoordigt, en te koop is op de aandelenmarkt van Gibraltar. Om dit te doen, heb je een account bij een broker zoals DeGiro nodig. Vervolgens kun je, nadat je account is goedgekeurd, de ETF kopen en verkopen.

Bitcoin is op dit moment de enige cryptomunt met een eigen ETF. Er zijn nog geen altcoins met een ETF, al zijn hier wel plannen voor. Omdat het lastig is om een ETF toe te voegen op de aandelenmarkt, kan het lang duren voordat er meer cryptomunten beschikbaar zijn als ETF. Dit komt door het strenge toezicht op de aandelenmarkt. In de Verenigde Staten is het bijvoorbeeld nog niet mogelijk om de Bitcoin ETF op de nationale aandelenmarkt te kopen. De SEC heeft dit namelijk nog niet toegestaan.

Wil je graag meer weten over ETF's? Of de eerste zijn die weet wanneer nieuwe crypto ETF's beschikbaar komen? Volg dan onze AllesOverCrypto Facebookgroep. Hier laten we je graag meer weten over dit onderwerp.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.