Al duizenden jaren beleggen mensen hun vermogen in edelmetalen als goud, zilver en platinum. Deze metalen hebben al duizenden jaren bewezen als waardevast product te dienen. Wanneer je kijkt naar de historische goudkoers, is het bijvoorbeeld duidelijk dat de prijs op lange termijn stabiel is gestegen. Hierdoor zou goud kunnen dienen als beschermmiddel tegen bijvoorbeeld inflatie.
Beleggen in edelmetalen als goud, zilver en platinum kan ook in andere specifieke omstandigheden verstandig zijn. Veel crypto handelaren geven bijvoorbeeld aan, een deel van hun vermogen in goud te beleggen, wanneer de marktomstandigheden negatief lijken. Denk aan bear markets, financiële crisissen of oorlog. In dit soort tijden is er veel onzekerheid, en gaan mensen op zoek naar een veilige haven voor hun vermogen.
In dit artikel vertellen we je waarom je zou kunnen beleggen in edelmetalen. Ook leggen we je uit hoe en waar je het beste in edelmetalen kunt beleggen.
Bekijk snel
Wat zijn edelmetalen?
Edelmetalen zijn metalen die hun kwaliteit, zuiverheid en waarde behouden. Dit komt voornamelijk doordat edelmetalen bestand zijn tegen corrosie en oxidatie. Ze blijven er altijd mooi uitzien, en kunnen daarom ook voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Bekende edelmetalen zijn goud, zilver en platinum, welke onder andere worden gebruikt voor sieraden.
Beperkte voorraad
Een belangrijk kenmerk van edelmetalen is dat er vaak maar een beperkte voorraad van is. Zo is er bijvoorbeeld maar een maximale voorraad goud op deze wereld. Wanneer al het goud is gedolven, zal er geen nieuw goud meer in omloop komen. Dit zorgt ervoor dat de waarde van edelmetalen over lange termijn stijgen. Er is steeds maar vraag naar edelmetalen, terwijl de voorraad eindig is.
Doordat edelmetalen als goud een beperkte voorraad hebben, wordt goud wel eens vergeleken met Bitcoin (BTC). De maximale voorraad van Bitcoin ligt op 21 miljoen munten. Zodra alle munten zijn gemined, komen er geen nieuwe Bitcoins meer bij. In combinatie met een toename in de vraag zou dit op de lange termijn voor een prijsstijging kunnen zorgen.
Ondanks de overeenkomsten tussen goud en Bitcoin, zijn er ook een aantal grote verschillen. Deze verschillen zouden ervoor kunnen zorgen dat je besluit te beleggen in edelmetalen.
Welke edelmetalen zijn er?
'Edelmetalen' is een verzamelnaam voor verschillende soorten metalen. De populairste edelmetalen waar je in kunt beleggen zijn goud, zilver en platinum. De waarde van deze edelmetalen zijn de afgelopen jaren op lange termijn gezien stabiel gestegen. De meeste mensen kiezen ervoor hun geld te beleggen in goud, waarna zilver de tweede-populairste optie is. Platinum is ook erg populair onder beleggers, maar wordt door zijn hoge waarde vaak minder snel gekozen.
In onderstaande video worden de basics over beleggen in goud en zilver uitgelegd.
Waarom zou je investeren in edelmetalen?
Over het algemeen wordt aangenomen dat een belegging in edelmetalen minder risicovol is dan een investering in cryptocurrencies als Bitcoin (BTC). Het is niet zonder reden dat edelmetalen als minder risicovol beleggingsproduct worden gezien. Wanneer we kijken naar de historische koers van goud en Bitcoin over de afgelopen 10 jaar, zien we dat de koers van Bitcoin meer volatiel is dan de koers van goud.
Dit betekent natuurlijk ook dat je met een investering in Bitcoin een grotere winst kunt behalen dan met een investering in goud, mocht je op de juiste momenten Bitcoin inkopen en verkopen. De voornaamste redenen om in edelmetalen te investeren, is echter niet het behalen van een zo groot mogelijk rendement in een zo kort mogelijke tijd.
Sparen
De laatste jaren is de spaarrente fors afgenomen. Decennia geleden was het nog lucratief om geld op een spaarrekening te laten staan, omdat je zo een forse rente over je vermogen kon krijgen. Dit is helaas al jaren niet meer zo lucratief als het ooit was. In veel gevallen moet je nu zelfs geld betalen om gebruik te maken van een spaarrekening.
Veel mensen kopen daarom goud of zilver om te sparen. De koers van goud en zilver is de afgelopen jaren stabiel gestegen, en daarom wordt het gezien als een veilige beleggingsvorm. Je hoeft daarnaast ook weinig verstand over edelmetalen te hebben wanneer je hierin wilt investeren, waardoor het een ontzettend toegankelijk beleggingsmiddel is.
Vermogensbescherming tijdens een crisis
Veel mensen kiezen om hun geld in goud te beleggen wanneer een crisis is aangebroken. Dit kunnen verschillende crisissen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een pandemie, financiële crisis of een oorlog. In deze situaties worden mensen zenuwachtig en angstig over de toekomst. Een crisis zou bijvoorbeeld kunnen zorgen voor een instorting van de waarde van fiat valuta's.
De afgelopen 5000 jaar is goud veel gebruikt als middel voor vermogensbescherming. In tijden van een crisis gaan mensen op zoek naar zekerheid, en daarom zien ze edelmetalen als goud en zilver een veilige haven voor hun vermogen.
Bescherming van vermogen tegen inflatie
Sinds fiat geld is losgekoppeld van goud kunnen centrale banken oneindig veel geld printen. Dit heeft gezorgd voor een toename van commercieel bankgeld. Dit is geld dat niet daadwerkelijk (fysiek) bestaat. Commercieel bankgeld is namelijk het geld dat als een nummertje op je bankrekening wordt weergegeven. Het geld op je bankrekening ligt namelijk niet daadwerkelijk in een kluis.
Commercieel bankgeld is handig om een economie te besturen. Zo kan een overheid tijdens een financiële crisis bijvoorbeeld nieuw geld in circulatie brengen om de economie draaiende te houden. Dit zorgt er echter wel voor dat een fiat valuta steeds minder waard wordt. Wanneer er meer aanbod dan vraag is, zal de prijs na verloop van tijd dalen.
Omdat goud al duizenden jaren bewezen heeft een waardevast product te zijn, kan het verstandig zijn om fiat valuta om te zetten naar goud. Zo kan geld door goud beschermd worden tegen inflatie van fiat valuta's.
Vermogensbescherming tijdens een bear market
Ook mensen die in crypto handelen, kiezen in bepaalde gevallen om hun cryptocurrencies om te zetten naar goud. Een bear market (periode met een negatief marktsentiment) zorgt voor veel onzekerheid op de cryptomarkt. Het is lastig om in deze periode te bepalen in welke cryptocurrencies je het best kunt beleggen. Veel cryptomunten dalen tijdens een bear market dan ook in waarde.
Een mogelijkheid zou zijn om cryptomunten om te zetten naar stablecoins, zoals Tether (USDT). Dit zou echter niet genoeg bescherming kunnen bieden wanneer fiat valuta's op hetzelfde moment in waarde dalen. Stablecoins zijn in de meeste gevallen immers gekoppeld aan fiat valuta's. Daarnaast is het ook maar de vraag of een stablecoin genoeg beschermd wordt door een onderliggende valuta. In het verleden is gebleken dat het grootste gedeelte van de bescherming werd geboden door commercieel bankgeld.
Doordat goud, ook in tijden van crisis en bear markets, een stabiele prijs heeft, kunnen crypto handelaren kiezen hun cryptomunten om te zetten naar goud. Beleggen in goud heeft dus als voornaamste reden dat mensen hun vermogen willen beschermen tegen negatieve marktomstandigheden die de waarde van hun vermogen zou kunnen laten dalen. Eerst zul je cryptomunten natuurlijk moeten verkopen voor fiat valuta alvorens je hier goud mee kunt kopen.
In onderstaande video van AllesOverCrypto vertelt Matt jou meer over wat risicomanagement is en waarom het belangrijk is om ales belegger het risico op verlies van geld zo klein mogelijk te houden. Ook wordt uitleg gegeven over hoe crypto trading experts omgaan met risicomanagement.
Hoe kun je in edelmetalen beleggen?
Wanneer je in edelmetalen wilt beleggen, kun je dat op verschillende manieren doen. We zullen de belangrijkste en meest gebruikte manieren hieronder uitleggen.
1. Edelmetalen kopen in een fysieke winkel
Natuurlijk ligt het voor de hand dat je bijvoorbeeld goud in een fysieke winkel kunt kopen. Er zijn verschillende juweliers waar je een baar goud, zilver of platinum kunt kopen. Bij sommige winkels kan dit om veiligheidsredenen alleen op afspraak.
Het voordeel van goud in een fysieke winkel kopen is dat je de edelmetalen direct mee naar huis kunt nemen, en je ze ook daadwerkelijk in bezit hebt. Natuurlijk zul je de edelmetalen wel zelf goed moeten opbergen. Dit kan verschillende kosten (zoals de aanschaf van een kluis) met zich meebrengen. Daarnaast moet je ook goed onderzoek doen naar de juwelier waar je edelmetalen wilt kopen. Je wilt immers geen nep-goud in handen hebben.
2. Beleggen in goud en zilver ETF's
ETF's (Exchange Traded Funds) zijn financiële producten die de waarde van een onderliggend product vertegenwoordigen. Zo vind je op de financiële markt ook ETF's die de goud- of zilverkoers vertegenwoordigen.
Dit soort ETF's kun je vrij makkelijk en snel aanschaffen bij brokers die aandelen verkopen, zoals DeGiro. Het voordeel is dat je kunt speculeren op de koersen van edelmetalen zonder ze daadwerkelijk te hoeven kopen. Daarbij staan ETF's ook onder toezicht van financiële toezichthouders.
Een nadeel van ETF's is dat je het product niet daadwerkelijk koopt. Stel dat je een ETF van goud hebt en de waarde van goud instort, ben je niet in het bezit van het goud. Wanneer je het goud wel fysiek in bezit hebt zou je het nog ergens voor kunnen gebruiken. Daarom wordt soms ook wel gezegd dat ETF's op 'lucht' zijn gebaseerd.
3. GoldRepublic
De afgelopen jaren is GoldRepublic ontzettend populair geworden onder mensen die willen beleggen in goud, zilver of platinum. GoldRepublic is een platform waar je kunt beleggen in edelmetalen. Nadat je een account hebt aangemaakt kun je edelmetalen met betaalmethodes als iDeal aanschaffen. Deze edelmetalen worden vervolgens in de wallet van je account toegevoegd.
Alle edelmetalen die je via GoldRepublic koopt, zijn ook daadwerkelijk in jouw bezit. GoldRepublic legt de edelmetalen namelijk fysiek in een kluis. Deze kluizen worden goed beveiligd, en daarnaast zijn alle edelmetalen ook goed verzekerd. Je loopt dus geen risico op verlies of diefstal van je edelmetalen. Daarnaast staat GoldRepublic ook onder toezicht van de Autoriteiten Financiële Markten (AFM).
Omdat GoldRepublic jouw edelmetalen bewaart en beveiligt, betaal je een percentage aan kosten. Voor iedere order betaal je 1% aan transactiekosten over het gehele orderbedrag en nog een percentage aan opslagkosten per jaar.
Je hoeft het goud, zilver of platinum dat je koopt overigens niet per se te bewaren bij GoldRepublic. Nadat je edelmetalen hebt aangeschaft kun je ze ook laten bezorgen of ophalen, waarna je ze zelf kunt bewaren.
Klik hier om een account bij GoldRepublic aan te maken.
Spaarplan
Bij GoldRepublic kun je net zoals bij cryptocurrencies op ieder moment goud of zilver kopen. Je kunt er ook voor kiezen om van het Spaarplan gebruik te maken, wat een variant van Dollar Cost Averaging (DCA) is. Iedere maand zal GoldRepublic dan een vast bedrag van je rekening afschrijven welke vervolgens wordt belegd in een door jou gekozen edelmetaal.
Conclusie
Je hebt kunnen lezen dat er genoeg redenen zijn om te besluiten in edelmetalen te beleggen. Veel mensen kiezen ervoor hun geld in edelmetalen te beleggen wanneer ze hun vermogen willen beschermen in onzekere tijden, zoals een financiële crisis of bear market. Maar ook wordt goud en zilver gebruikt als bescherming tegen inflatie. Beleggen in edelmetalen is een stuk minder risicovol dan beleggen in cryptocurrencies als Bitcoin.
Er zijn verschillende manieren waarop je in edelmetalen kunt investeren. Zo kun je naar een juwelier gaan of ETF's aanschaffen bij een broker. De laatste jaren is het platform van GoldRepublic steeds populairder geworden. Hier kun je goud, zilver en platinum kopen met onder andere iDeal. In je account kun je zien hoeveel edelmetalen je in bezit hebt. GoldRepublic bergt de metalen voor jou op in een kluis, waardoor je jezelf geen zorgen hoeft te maken over de beveiliging. Het is ook mogelijk om de edelmetalen op te halen of naar je woonadres te versturen.
Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over beleggen in edelmetalen als goud, zilver en platinum, maar weet je ook hoe je in edelmetalen kunt investeren. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over investeren en beleggen? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen.
Heb je crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.
Headerfoto door Pixifiction