inflatie van de euro

Jouw geld tegen inflatie beschermen? 4 manieren!

Wanneer je een baan hebt, krijg je waarschijnlijk maandelijks jouw loon uitgekeerd. Veel mensen kiezen ervoor om een deel van hun geld op een spaarrekening te zetten. Verstandig, omdat je dan altijd een buffer hebt wanneer je in de toekomst geld nodig hebt. Deze zekerheid kan meer rust in je hoofd geven, en dat is natuurlijk veel waard.

De afgelopen jaren zijn steeds meer mensen erachter gekomen dat bovenstaande methode van geld sparen eigenlijk helemaal niet zo verstandig is als het lijkt. Geld dat op een bankrekening staat wordt namelijk steeds minder waard. De spullen die je vandaag met 1000 euro kunt kopen, kun je over 20 jaar misschien voor minimaal 1500 euro kopen.

Inflatie zorgt ervoor dat het geld steeds minder waard wordt, waardoor je in de toekomst meer geld nodig hebt om dezelfde goederen aan te schaffen. Gelukkig zijn er manieren waarop je de waardedaling van jouw geld kunt tegengaan of beperken. Hieronder leggen we je uit wat inflatie is en hoe jij jouw geld kunt beschermen tegen inflatie.

Bekijk snel

Wat is inflatie en hoe werkt het?

Inflatie is de benaming voor geld dat steeds minder waard wordt. Dat is de reden dat sommigen ook wel over 'geldontwaarding' spreken. We kunnen namelijk steeds minder kopen van hetzelfde geld. Wat je vandaag voor 10 euro zou kunnen kopen, is over 10 jaar een stuk duurder door inflatie. Inflatie zorgt dus voor een afname van de koopkracht.

Wanneer inflatie optreedt, zien we dat de prijzen van goederen duurder worden, terwijl de inkomsten nauwelijks stijgen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor de prijsstijgingen van goederen.

Naast een stijging van de prijzen kan het overmatig bijdrukken van nieuw geld ook een oorzaak van inflatie zijn. In Europe bepaalt de Europese Centrale Bank (ECB) hoeveel geld in omloop komt. Wanneer ze besluiten meer geld bij te drukken, daalt de waarde van de euro. In dat geval is er namelijk meer aanbod van de euro, terwijl de vraag niet per se toe hoeft te nemen.

De ECB kan verschillende redenen hebben om extra geld te printen. Meestal willen ze hiermee de economie stimuleren, want wanneer meer geld in omloop is, des te meer geld bedrijven en consumenten kunnen uitgeven.

Wil je meer te weten komen over inflatie. Onderstaande video van De Nederlandsche Bank (DNB) legt keurig uit wat inflatie is, en wat de oorzaken van inflatie kunnen zijn.

Is inflatie van alle tijden?

Inflatie komt bijna altijd en ieder jaar voor, waardoor inflatie dus van alle tijden is. De hoogte van de inflatie kan per jaar verschillen. Een inflatiecijfer van 2% wordt als ideaal gezien. In dit geval kan de economie groeien, terwijl de koopkracht vrijwel gelijk blijft.

In 2022 zien we dat het inflatiecijfer een stuk hoger ligt. Zo lag het inflatiecijfer in januari 2022 op 6,4% waarna het in maart steeg naar 7,2%. Dit zijn hoge inflatiecijfers die door veel economen als zorgelijk worden gezien, omdat de inkomens in dezelfde maanden niet stijgen.

Tijdens de COVID-pandemie had de ECB veel geld bijgedrukt, om de Europese economie een boost te geven. Toen deze pandemie in het begin van 2022 aan zijn einde kwam, ontstond een conflict tussen Oekraïne en Rusland. Veel grondstoffen, zoals energie, graan en hout, komen uit deze gebieden. Sancties zorgden ervoor dat deze goederen niet meer geleverd konden worden, waardoor prijzen ontzettend snel stegen.

Inflatie is dus van alle tijden, al verschilt de hoogte van de inflatie ieder jaar. In onderstaande video legt Matt van AllesOverCrypto uit wat je kunt doen om jouw vermogen te beschermen tegen inflatie en andere onzekerheden.

Hoe kun je jouw geld beschermen tegen inflatie?

Geld dat je vandaag verdient, kun je in de toekomst misschien niet meer volledig uitgeven wanneer je het op een spaarrekening laat staan. Hier wordt het namelijk steeds minder waard, terwijl er genoeg manieren zijn om het te beschermen tegen de inflatie. Hieronder lees je de 5 belangrijkste manieren om jouw vermogen tegen inflatie te beschermen en je koopkracht te behouden.

1. Cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC)

Eén van de modernste manieren om geld te beschermen tegen inflatie is cryptocurrency. Ondanks dat deze beleggingsvorm steeds populairder wordt, neem je hiermee ook het grootste risico, vergeleken met de andere methodes in deze lijst.

Wanneer we kijken naar de historische prijzen van cryptocurrencies, zien we dat deze over de lange termijn zijn gestegen. Daarom zouden cryptomunten als Bitcoin (BTC) een goede hedge tegen inflatie kunnen zijn. Voorwaarde is wel dat de koers van de cryptomunt die je bezit stijgt.

De hoge volatiliteit van crypto zorgt ervoor dat je een groter risico neemt wanneer je jouw geld in deze digitale valuta belegt. Het voordeel is dat je de mogelijkheid hebt op grote rendementen, die bij andere beleggingsvormen mogelijk niet haalbaar zijn. Zorg er daarom voor dat je goed onderzoek doet naar de cryptomunt waar je in wilt beleggen, en investeer nooit geld dat je niet kunt missen.

Ben je op zoek naar meer stabiliteit? Dan zou een investering in edelmetalen als goud, zilver of platina bij je kunnen passen.

Waar kun je beleggen in crypto?

Crypto koop je op een crypto exchange. Dit is een platform waar iedereen verschillende cryptocurrencies kan kopen en verkopen. Er zijn veel verschillende crypto exchanges, wat de keuze soms lastig kan maken. Wij maken zelf graag gebruik van Bitvavo. Dit is een Nederlandse crypto exchange die veilig, betrouwbaar en goedkoop is. Hier koop je cryptocurrencies direct met betaalmethodes als iDEAL, SEPA en Bancontact.

2. Beleggen in edelmetalen

De populairste hedge tegen inflatie zijn edelmetalen, zoals goud, zilver en platina. Beleggen in edelmetalen wordt door veel mensen gezien als een stabiele en veilige methode voor vermogensbescherming, al heb je natuurlijk altijd een risico dat de waarde van een edelmetaal daalt. Toch, wanneer we kijken naar de historische koersen van edelmetalen, zien we dat de waarde over lange termijn is gestegen.

In tijden van economische onzekerheid gaan veel mensen naar edelmetalen. Er is namelijk maar een beperkte voorraad aan edelmetalen beschikbaar, en er zullen nooit meer nieuwe edelmetalen ontstaan. Het aanbod stagneert, terwijl de vraag alleen maar toeneemt. Dit zorgt ervoor dat edelmetalen een erg populair beleggingsmiddel zijn.

Edelmetalen worden gebruikt voor sieraden, maar natuurlijk ook voor elektronische apparaten. En daar hebben we steeds meer van nodig. De vraag naar edelmetalen zal volgens experts in dat opzicht dus waarschijnlijk niet veel gaan afnemen. Dit maken edelmetalen een perfect middel tegen inflatie.

Waar koop je edelmetalen?

Je kunt edelmetalen op verschillende manieren kopen. Natuurlijk is het mogelijk om naar een juwelier te gaan, al is er een veel efficiëntere manier. Je koopt edelmetalen makkelijk en snel via GoldRepublic. Dit is een online platform waar je fysieke edelmetalen kunt kopen. De edelmetalen die je koopt kun je laten opsturen naar je adres, maar ook door GoldRepublic laten bewaren in één van hun kluizen.

Wij schreven eerder een review en handleiding over GoldRepublic. Wanneer je direct wilt beginnen bij GoldRepublic, kun je hier klikken om naar de registratiepagina te gaan.

In onderstaande video legt DeAandeelHouder uit of goud een goede hedge tegen inflatie is en waarom dat dan zo zou zijn.

3. Investeren in vastgoed

Vastgoed is een populair middel tegen inflatie. Wanneer je jouw geld wilt beschermen tegen een waardedaling, zul je het moeten verplaatsen naar een product dat niet in waarde daalt. Vastgoed is zo'n product dat over lange termijn in waarde is gestegen.

De prijzen van vastgoed stijgen in de meeste gevallen mee met de inflatie. Vastgoedinvesteerders verhuren hun onroerend goed vaak aan particulieren. De huurcontracten zijn gekoppeld aan het inflatiecijfer, waardoor de inkomsten uit vastgoed gelijk blijven aan de inflatie. Mocht de inflatie met 6% oplopen, zullen de inkomsten uit de verhuur van onroerend goed dat ook doen.

Hoe kun je investeren in vastgoed?

Een investering in vastgoed blijft zijn waarde op deze manier dus behouden. Helaas is beleggen in vastgoed niet voor iedereen weggelegd. Je hebt namelijk een groot geldbedrag nodig voordat je onroerend goed kunt kopen.

Veel mensen denken bij beleggen in vastgoed vaak aan het kopen van een huis. Dat hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Zo zou je ook een garagebox kunnen kopen om deze vervolgens te verhuren. De kosten van een garagebox liggen vele malen lager dan een woonhuis, en verschillen per woonplaats.

Het is ook mogelijk om met meerdere mensen in vastgoed te beleggen. Wanneer je geld bij elkaar legt, heb je vaak de mogelijkheid om veel meer te kopen.

Investeren in vastgoed is dus een stuk lastiger, en er komt meer geld bij kijken, maar vaak zijn er wel mogelijkheden. Probeer dus niet in problemen, maar in oplossingen te denken.

4. Aandelen

Aandelen zijn al jarenlang een populair beleggingsmiddel. Met de door Nederland uitgevonden aandelen is onder andere multimiljonair Waren Buffett ontzettend rijk geworden. Aandelen zijn een prima middel die als bescherming tegen inflatie kunnen dienen. Dit komt doordat de bedrijfswinsten meestijgen met de inflatie.

Op het moment dat de winst van een bedrijf stijgt, kan ook het dividend dat aan de aandeelhouder wordt uitgekeerd stijgen. Daarbij geldt vaak dat de waarde van het aandeel mede wordt bepaald door de winsten die bedrijven maken.

Toch is het belangrijk om aan te geven dat het vaak niet zo makkelijk gaat. Zo is het belangrijk dat je het aandeel op het juiste moment aankoopt. Koop je het aandeel tegen een hoge prijs, is de kans aanwezig dat de prijs in de toekomst daalt en je verlies maakt. Daarnaast is het nooit een zekerheid dat de prijzen van aandelen stijgen in tijden van hoge inflatie.

Hoge inflatie kan namelijk voor veel onzekerheid op de financiële markt zorgen. Consumenten letten meer op de uitgaven die ze doen, waardoor ze mogelijk minder uitgeven aan bedrijven binnen bepaalde sectoren. Dit kan ervoor zorgen dat de winsten van sommige bedrijven juist dalen.

Investeerders doen daarom goed onderzoek naar de aandelen waar ze mogelijk in willen beleggen. Zo wordt er gekeken naar hoe het bedrijf tijdens inflatie/economische crisissen in het verleden heeft gepresteerd, en hoe ze zichzelf verhouden tegenover concurrenten.

Waar kun je beleggen in aandelen?

De makkelijkste manier om te beleggen in aandelen is bij een aandelenbroker. Dit is een platform waar je online aandelen kunt kopen. DeGiro is één van de bekendste en meestgebruikte aandelenbrokers van Nederland en België.

In onderstaande video van AllesOverCrypto vertelt Matt jou meer over wat risicomanagement is en waarom het belangrijk is om ales belegger het risico op verlies van geld zo klein mogelijk te houden. Ook wordt uitleg gegeven over hoe crypto trading experts omgaan met risicomanagement.

Conclusie

Ons geld wordt door inflatie minder waard. Dat gebeurt ieder jaar, want inflatie is van alle tijden. De inflatie kan in het ene jaar echter hoger zijn dan het andere jaar, waardoor het tempo van de waardedaling per jaar kan verschillen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je geld te beschermen tegen inflatie.

Zo heb je de mogelijkheid om te beleggen in crypto, wat veel kansen maar ook risico's meebrengt. Edelmetalen zijn de meest gebruikte hedge tegen inflatie, waar mensen al jaren op terugvallen. Beleggen in vastgoed kan lucratief zijn, maar brengt veel kosten met zich mee. Je hebt ook de mogelijkheid om voor aandelen te kiezen, die samen met edelmetalen als de meest traditionele beleggingsvorm worden gezien.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over hoe je jouw vermogen kunt beschermen tegen inflatie. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over investeren en crypto? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Headerfoto door SERSOLL


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.