Binance Chain logo weergeven

Wat is het verschil tussen Binance Smart Chain en Binance Chain?

Binance, grote kans dat ook jij op dit platform handelt. Binance is namelijk het grootste crypto-platform van de wereld. De laatste tijd gaat Binance's native token, Binance Coin (BNB), ook als een raket omhoog. Dat is niet zo gek, aangezien Binance de gemiddelde crypto-consument van bijna alles voorziet. Zo worden er gigantische aantallen aan volumes verhandelt op de crypto-exchange en zijn er ruime assortiment aan altcoins te koop. Bovendien kunnen gebruikers ook hun coins staken of lenden op het platform. Maar dan hebben we het alleen nog maar over de Binance exchange. Het bedrijf Binance biedt namelijk veel meer dan dat.

Binance heeft namelijk ook zijn eigen blockchains. Ja, blockchains, als in meervoud. De meest recente van de twee blockchain van Binance, genaamd Binance Smart Chain, is de laatste tijd erg populair. Maar naast Binance Smart Chain is er ook een Binance Chain. In dit artikel duiken we in de materie van beide blockchains en beantwoorden we de vraag: wat is het verschil tussen Binance Chain en Binance Smart Chain?

Heb je nog geen account op Binance en wil je wel alle voordelen van Binance krijgen? Lees dan hier onze Binance handleiding.

Bekijk snel

Binance Chain versus Binance Smart Chain

Binance staat vooral bekend om hun gecentraliseerde exchange, maar daarnaast kun je als bedrijf in de crypto-wereld natuurlijk niet alleen maar gecentraliseerde services aanbieden. Daarom is Binance altijd in ontwikkeling, zo ook op het gebied van een eigen blockchain. Laten we eerst de verschillende blockchains afzonderlijk van elkaar behandelen, om ze vervolgens naast elkaar te leggen.

Binance Chain (BC)

Binance Chain is het eerste decentrale project van Binance. Deze blockchain is ontwikkeld als onderliggend blockchain-netwerk van de in 2019 gelanceerde Binance DEX. De native token van Binance Chain is BNB.

Image
Binance DEX
Binance DEX

Binance DEX is een gedecentraliseerde beurs die bovenop Binance Chain draait en is tot nu toe de meest gebruikte gedecentraliseerde toepassing (DApp) ervan. Het hoofddoel van de Binance Chain is dus om als snel en goedkoop netwerk van de decentrale exchange van Binance te fungeren, zodat gebruikers cryptomunten kunnen kopen en verkopen op een decentrale manier.

Daarnaast heeft de eerste blockchain van Binance nog een aantal andere toepassingen:

 • BNB en andere cryptomunten verzenden en ontvangen;
 • Eigen tokens maken (BEP-2 & BEP-8) op het netwerk van Binance Chain;
 • Verzenden, ontvangen, branden/munten en bevriezen/ontvriezen van tokens;
 • On-chain bestuursvoorstellen doen voor de Binance Smart Chain.

Daarnaast zijn er ook specifieke DEX toepassingen:

 • Voorstellen doen voor het toevoegen van tradingpairs;
 • Creëren van taker/maker orders voor handelaren;
 • Toevoegen van cryptomunten van andere blockchains met behulp van atomic swaps (BEP-3)

Zoals je ziet is het aantal toepassingen waarvoor de Binance Chain gebruikt kan worden redelijk beperkt. Wat opvalt is dat er bijvoorbeeld geen smart contracts ondersteuning is op de Binance Chain. Dat is dan ook met opzet gedaan. Smart contracts kunnen het netwerk namelijk enorm vertragen, zoals te zien is bij het Ethereum netwerk. Om een schaalbaar netwerk te behouden, werd de structuur van de Binance Chain blockchain zonder smart contract ondersteuning geconfigureerd.

Binance Smart Chain (BSC)

Met de bouw van talloze DApps op het Ethereum netwerk werd steeds duidelijker dat smart contracts een belangrijk onderdeel van de crypto-toekomst zouden worden. Ook Binance zag dit in en is toen aan een tweede blockchain begonnen: Binance Smart Chain. Lees hier een uitgebreidere uitleg van de Binance Smart Chain.

Binance Smart Chain is een "parallelle blockchain" die programmeerbaarheid toevoegt aan Binance Chain. De Binance Smart Chain loopt dus parallel naast de Binance Chain, waardoor in wezen een dual-chain systeem ontstaat.

Belangrijk om te weten is dat BSC dus niet een chain bovenop de Binance Chain is. Het is dus geen layer 2 solution of een side chain, maar echt een afzonderlijke blockchain die ook onafhankelijk van de Binance Chain kan werken.

Binance Smart Chain is EVM-compatibel (Ethereum Virtual Machine), wat betekent dat het voor ontwikkelaars supergemakkelijk is om hun projecten op de blockchain te zetten, en voor gebruikers om hun Metamask-wallet te integreren wanneer ze de blockchain gebruiken.

Proof of Staked Authority

Het consensusalgoritme van Binance Smart Chain is een systeem van 21 validators met Proof of Staked Authority (PoSA) consensus die zorgt voor korte bloktijd (van maar 3 seconden) en lage tarieven kan ondersteunen. Die korte bloktijd en de lage tarieven zijn mogelijk dankzij dit lage aantal validators. Doordat er minder validators zijn, hoeven de transacties op het netwerk ook minder gecontroleerd te worden.

Doordat de transacties door minder validators gecontroleerd worden is het netwerk velen malen sneller en goedkoper dan de nummer één concurrent van Binance Smart Chain: Ethereum. Zo veel sneller zelfs dat een transactie tot wel 135 keer goedkoper kan zijn op Binance Smart Chain dan op de Ethereum-blockchain (ETH).

De kanttekening die hierbij gemaakt kan en moet worden, is dat dit verre van een decentrale blockchain is. De term DeFi past dan ook niet helemaal bij Binance Smart Chain. CZ, de eigenaar van Binance, noemt de Binance Smart Chain dan ook wel CeDeFi, wat staat voor Centralized Decentralized Finance.

Proof of Staked Authority is een combinatie van Proof of Authority (PoA) en, je raadt het al, Proof of Stake (PoS). In dit model zijn er gekozen validators die om beurten transacties op het netwerk bevestigen en de taak hebben de blokken op een PoA manier te produceren, waarbij het bedrag van hun stake (inzet) en hun reputatie in de gemeenschap in overweging wordt genomen.

Cross-chain overdrachten en andere communicatie zijn mogelijk als gevolg van ondersteuning van interoperabiliteit. Binance DEX blijft een liquide plaats voor de uitwisseling van cryptomunten op beide chains. De dual-chain architectuur zal ideaal zijn voor gebruikers om te profiteren van de snelle handel aan de ene kant en het bouwen van hun gedecentraliseerde apps aan de andere kant.

De Binance Smart Chain heeft, naast de gebruikelijke toepassingen van de Binance Chain, ook de volgende toepassingen:

 • Cross-chain transacties doen van BNB en andere BEP-tokens;
 • De transactiegeschiedenis en blokken op de blockchain inzien, via bscscan;
 • BNB staken.

Ontwikkelaars kunnen ook:

 • Nieuwe cryptomunten aanmaken om activa te digitaliseren;
 • Bestaande DApps migreren (vanuit bijvoorbeeld Ethereum)
 • Een volledige node draaien om live updates uit te zenden over transacties, blokken en consensusactiviteiten.
 • Eén van de 21 validators van BSC worden
 • Wallets en tools ontwikkelen om gebruikers te helpen Dapps te gebruiken.

Marketing

Zoals je ziet is BSC een stuk uitgebreider in het aantal toepassingen dat het biedt. Om innovatie te stimuleren en te helpen bij het creëren van de nieuwste DApps, heeft Binance een investeringspool opgezet, Accelerator Funds genaamd, om te investeren in de nieuwste opkomende projecten die gebouwd zijn op de Binance Smart Chain.

Daarnaast heeft Binance het bouwen op Binance Smart Chain nog verder gestimuleerd met een beloningsprogramma genaamd BUIDL, dat een knipoog is naar de welbekende term HODL.

Aan de marketinguitingen alleen al is goed te zien dat er veel meer tijd en werk in Binance Smart Chain is gestoken, dan dat er in Binance Chain gestoken is.

Image
BUIDL beloningsprogramma van Binance

Het verschil tussen Binance Chain en Binance Smart Chain

Nu we een redelijk begrip hebben van wat het doel van de twee blockchains van Binance is en waar ze voor staan, kunnen we ze vergelijken. Deze vergelijking is eigenlijk redelijk snel gedaan.

Het voornaamste verschil tussen Binance Chain en Binance Smart Chain is dat BSC compatible is met de Ethereum Virtual Machine en er smart contract op gebouwd kunnen worden, waardoor de hoge verwerkingscapaciteit van de Binance Chain onaangetast blijft, terwijl smart contracts in het ecosysteem worden geïntroduceerd en het gebruik van DApps nu mogelijk gemaakt wordt.

Verder zijn er nog een aantal kleinere verschillen tussen de twee blockchains van Binance, zoals het aantal validators, het type consensusalgoritme en de programmeerbaarheid van de verschillende blockchains. De verschillen heb ik hieronder overzichtelijk weergeven in een tabel:

 
  Binance Chain Binance Smart Chain
Consensusalgoritme Delegated Proof of Stake Proof of Staked Authority
Aantal validators 11 21
Gemiddelde bloktijd <1 seconde +- 5 seconden
Programmeerbaarheid BEP-tokens Is Ethereum Virtual Machine-compatible en ondersteunt smart contract functionaliteit
Cross Chain BEP3 introduceert Hash Timer Locked Contract functies om inter-blockchain tokens-peg te behandelen. BSC wordt geleverd met efficiënte native dual-chain communicatie;

geoptimaliseerd voor het schalen van high-performance DApps die een snelle en soepele gebruikerservaring vereisen.

Conclusie

Het Binance-ecosysteem omvat veel meer dan alleen de gecentraliseerde exchange van Binance. Ook Binance ziet een toekomst waarin meer en meer decentraal geregeld wordt, en de Binance Chain in combinatie met de Binance DEX was een eerste stap in die decentrale richting.

Hoewel er vraagtekens gesteld kunnen worden bij de mate van decentralisatie bij deze blockchains, is het wel een feit dat er vraag is naar een snellere en goedkopere blockchain dan wat Ethereum nu is. Binance voorziet die vraag door een dual-chain architectuur op te zetten.

Deze dual-chain architectuur bestaat, uiteraard, uit twee blockchains die parallel lopen naast elkaar. De grootste verschillen zijn hierbij te vinden op het gebied van programmeerbaarheid, waarbij BSC een stuk meer functionaliteiten biedt.

Al met al richt Binance zich op een erg brede groep gebruikers, van nieuwkomers met nul ervaring met Bitcoin (BTC) tot full-stack blockchainontwikkelaars. Die doelgroep breidt zich met de ontwikkeling van BSC nog meer uit dankzij de Ethereum Virtual Machine-compatibiliteit en de smart contract-functionaliteit. Of Binance Smart Chain hét blockchain-platform voor DApp-ontwikkeling gaat worden is nog maar de vraag. Uiteindelijk is decentralisatie een belangrijk onderdeel van de toekomst volgens vele crypto-liefhebbers, en zowel Binance Chain als Binance Smart Chain zijn dat niet.

Zolang de meest populaire smart contract-gebaseerde blockchain, Ethereum, blijft worstelen met opstoppingen, trage transactiesnelheden en exorbitante transactiekosten, kunnen we verwachten dat de toenemende adoptie van meer betaalbare alternatieven zoals BSC, Polkadot (DOT) en Cardano (ADA) doorgaat. 

Er zijn in dit artikel redelijk wat ingewikkelde en technische onderwerpen aan bod gekomen. Hopelijk is het duidelijk en eenvoudig genoeg uitgelegd zodat je het kunt begrijpen. Als je toch nog vragen hebt, nodigen we je graag uit om in onze AllesOverCrypto Facebook groep een balletje op te gooien. Daar zijn AOC’ers en leden van de groep altijd bereid om je vragen te beantwoorden. Zie je daar dan!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

​Met dank aan Zeedign.com/Shutterstock.com

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.