stemmen

Wat is Delegated Proof of Stake? Het verschil met Proof of Stake?

Waarschijnlijk weet je al dat Delegated Proof of Stake is een consensus algorithm is. Dit komt waarschijnlijk vooral omdat de naam bijna hetzelfde is als een van de meest bekende consensus algoritmes. En dat algoritme heet Proof of Stake. Maar wat is Delegated Proof of Stake (DPoS)? En wat is het verschil met Proof of Stake?

Bekijk snel

Wat is Delegated Proof of Stake?

In 2014 ontwierp Daniel Larimer het Delegated Proof of Stake algoritme. Je kunt Delegated Proof of Stake het best vergelijken met een representatieve democratie. Deelnemers van de blockchain stemmen met tokens op nodes die zij het meest vertrouwen, en dus ook graag als representatie zien. De geselecteerde nodes noemen we een delegate. Deze geselecteerde delegates zullen de blokken in het netwerk valideren.

Het is mogelijk dat een delegate wordt vervangen wanneer het zijn werk niet goed doet. Andere nodes kiezen vervolgens voor de vervanger van de slechte delegate.

De impact die een stem heeft is afhankelijk van de stake van de stemmer. Hoe meer coins een deelnemer in zijn bezit heeft, hoe meer impact de stem van de stemmer dus heeft. Voor iedere blockchain is het stemsysteem anders. Echter is het wel zo dat de nodes die zichzelf willen vertegenwoordigen vaak eerst een voorstel moeten doen om zo stemmen te krijgen. Ook zij doen dus aan een verkiezingscampagne.

Het Delegated Proof of Stake algoritme lijkt veel op het Proof of Stake algoritme, al is deze versie dus een stuk democratischer. Maar ook is er een belangrijk verschil met het Proof of Work algoritme. Bij het Proof of Work (PoW) algoritme is er namelijk ontzettend veel computerkracht nodig.

Dat is niet het geval bij het Delegated Proof of Stake algoritme. Doordat de delegates gekozen worden, zijn er ook een stuk minder delegates. Dat betekent dat er minder energie nodig is om transacties te kunnen validere

n. Proof of Work staat daarentegen dus bekend om dat het veel energie nodig heeft om te kunnen werken.

Image
vote

De voordelen van Delegated Proof of Stake

Het belangrijkste voordeel van Delegated Proof of Stake is misschien wel de schaalbaarheid. Ook worden de beloningen beter verdeeld en bevat het een real-time beveiliging voor het stem-systeem.

Betere schaalbaarheid

Blockchains met het Delegated Proof of Stake algoritme zijn schaalbaarder omdat er gestemd moet worden op degene die transacties mogen valideren en dus blokken kunnen toevoegen aan de blockchain. Bitcoin, dat gebruik maakt van het Proof of Work algoritme, ondervindt problemen met de schaalbaarheid omdat het netwerk steeds verder groeit en er grote miningpools ontstaan. Het is hierdoor lastig om nog als nieuwkomer mee te doen.

Doordat je bij Delegated Proof of Stake algoritme gekozen kan worden, is het voor iedereen mogelijk om geselecteerd te worden. Hiervoor hoeven nodes alleen een sterk en duidelijk voorstel in te dienen, waarna andere nodes op hen kunnen stemmen.

Kost minder energie

Een ander voordeel is dat er minder energie nodig is voor Delegated Proof of Stake. Zoals gezegd is er veel energie nodig voor bijvoorbeeld Proof of Work. Er zijn namelijk ontzettend veel nodes die in dit algoritme eigenlijk voor niks aan het werk zijn. Dit komt doordat er altijd meer één node is die de ‘wedstrijd’ wint. Als er 10.000 nodes bezig zijn om een blok toe te voegen, betekent het dat er 9.999 verliezers zullen zijn. Deze 9.999 nodes gebruiken dus veel energie voor iets dat geen betekenis voor het netwerk zal hebben.

Het zorgt voor meer decentralisatie

Je zou misschien denken dat Delegated Proof of Stake voor minder decentralisatie zorgt. Er zijn immers ook een stuk minder nodes die de blokken valideren. Echter kun je het ook heel anders zien. Omdat er makkelijk gestemd kan worden, kunnen ook meer mensen bepalen wat er moet gaan gebeuren of veranderen.

Wanneer je bij een blockchain dat gebruik maakt van Proof of Work wil meedoen, moet je ervoor zorgen dat je genoeg computerkracht hebt. Ook zul je ontzettend veel tijd, moeite en geduld moeten investeren. Voor veel mensen is dat een drempel, en daarom doen ze niet mee. Bij Delegated Proof of Stake kun je al meebepalen wat er gebeurt zonder veel geld, tijd, moeite en geduld te hoeven investeren.

Ook heb je niet zo veel geld nodig om mee te kunnen doen. Het is financieel dus aantrekkelijker om mee te doen aan een blockchain met Delegated Proof of Stake dan een blockchain met Proof of Stake. Dit zorgt voor meer decentralisatie. De drempel om blokken toe te kunnen voegen aan de blockchain is een stuk lager.

Wat zijn de nadelen van Delegated Proof of Stake?

Natuurlijk zijn er ook nadelen voor dit algoritme te bedenken. We kennen blockchain als een decentraal platform. Dat maakt blockchain uniek en veilig. Er zijn echter ook mensen die beweren dat Delegated Proof of Stake voor meer centralisatie zorgt. Want er zijn namelijk maar enkele (geselecteerde) nodes die blokken mogen valideren. Hierdoor ligt de macht bij enkele nodes.

Ook kunnen er kartels ontstaan bij een Delegated Proof of Stake. Een grote groep nodes kan samen afspreken om op één node te stemmen zodat er ook gebeurt wat ze graag zien gebeuren. Ditzelfde probleem zorgt er ook voor dat het makkelijker is om een aanval op de blockchain uit te voeren.

De stemmen van de nodes met een hogere stake tellen zwaarder dan de stemmen van nodes met een lage stake. Hierdoor kunnen nodes met een lage stake het gevoel krijgen niet mee te tellen. Dat zorgt ervoor dat ze geneigd zullen zijn om niet te stemmen wanneer dit mag. Ook dat zou een nadeel van Delegated Proof of Stake kunnen zijn.

De gebruikers van Delegated Proof of Stake

Delegated Proof of Stake werd voor het eerst gebruikt op 13 oktober 2015, toen het werd geimplementeerd door BitShared. Tegenwoordig maken ook EOS, Credits, Lisk, Ark, Aunite, Steem, TRON, Tezos en Cardano gebruik van Delegated Proof of Stake.

Conclusie

Het mag dus duidelijk zijn dat er een groot verschil tussen Delegated Proof of Stake en algoritmes als Proof of Work en Proof of Stake zit. Doordat het mogelijk is om met Delegated Proof of Stake te stemmen op vertegenwoordigers, is het algoritme een stuk eerlijker. Het zorgt er ook voor dat de gekozen nodes productiever zijn. Ze zijn immers gekozen en willen hun plek niet zomaar kwijtraken.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.