Achtergrondafbeelding van een ketting dat een mooie metafoor is voor een sidechain

Wat zijn sidechains? Een beginnersuitleg

Helaas zijn zowel Bitcoin als Ethereum momenteel zo traag dat we er niet eens fatsoenlijk onze koffie mee kunnen afrekenen of een spel op kunnen spelen. Toen eind 2017/begin 2018 de cryptohype op zijn grootst was, kostten transacties maar liefst 15 dollar en kon het dagen duren voordat Bitcoin op de juiste plaats was aangekomen. Met een sidechain, ook wel zijketen genoemd, had dit vele malen sneller en goedkoper gekund. Ook Ethereum had profijt kunnen hebben van sidechains toen CryptoKitties hierop gelanceerd werd. Dit spel, waarbij je verschilllende 'cryptokatten' met elkaar kan ruilen werd zo populair dat het gehele Ethereumnetwerk plat lag. Verschillende cryptocurrency's proberen nu deze problemen op te lossen door zelf sidechains te implementeren. In dit artikel leggen we je uit wat het precies zijn.

Bekijk snel:

Waarom zijn sidechains nodig?

Voordat we beginnen met een uitleg over wat een sidechain precies is, is het van belang om te weten waarom deze zo belangrijk zijn. Zoals hierboven al genoemd, kunnen Bitcoin en Ethereum niet veel transacties per seconde aan. Dit noemen we de schaalbaarheidsproblemen van beide platformen en hier stoeien ze eigenlijk al sinds het absolute begin mee. Eigenlijk heeft elke cryptocurrency op basis van blockchain hier last van.  Bitcoin kan bijvoorbeeld maximaal 7 transacties per seconde (7 tp/s) aan, waar Ethereum het niet heel veel beter doet met 15 tp/s. Als we kijken naar VISA, dan zien we dat ze momenteel 20.000 transacties per seconde verwerken, waar ze in potentie zelfs 56.000 per seconde aankunnen. Dat is een enorm verschil en als Bitcoin of crypto überhaupt concurrentie wil vormen voor VISA dan hebben ze dus nog een hele lange weg te gaan. Gelukkig is er nu een potentiële oplossing in de vorm van sidechains.

Wat is een sidechain?

Een sidechain (zijketen) is een afzonderlijke blockchain die is verbonden met de bovenliggende blockchain (main chain/hoofdketen) met behulp van een tweezijdige koppeling. Dit betekent dat er naast de main chain een of meer andere blockchains bestaan die hieraan gekoppeld zijn en met de main chain kunnen communiceren. Met andere woorden, je kan jouw cryptocurrency's van de main chain naar de sidechain verplaatsen en weer terug. 

De belangrijkste reden voor het maken van zulke sidechains, is om het meeste werk van de hoofd blockchain af te halen. De main chain van Bitcoin doet bijvoorbeeld al het mogelijke werk dat gedaan kan worden en dat is een hoop. Vandaar dat er maar maximaal 7 tp/s mogelijk zijn. Als het leeuwendeel van dit werk wordt verplaatst naar andere blockchains die eraan gekoppeld zijn, dan scheelt dit veel werk op de hoofdketen, waardoor er veel ruimte vrijkomt. Hierdoor kan de main chain zich focussen op dat wat het belangrijkste is en dat is in vrijwel alle gevallen de veiligheid. Je kan hierbij denken aan sidechains die speciaal zijn ontworpen voor microbetalingen of een zijketen die speciaal voor CryptoKitties in het leven is geroepen.

Hoe werkt het?

Om een sidechain te kunnen gebruiken, heb je dus in ieder geval de main chain nodig. Vanaf deze hoofdketen kan je een aantal van de desbetreffende cryptocurrency naar een speciaal 'uitgangsadres' sturen. Op dit adres zullen de coins vastgezet worden, waardoor je ze niet meer kan uitgeven. Als je dit gedaan hebt zal er een simple payment verification (SPV) plaatsvinden. Hiermee wordt op alle chains bevestigd dat jouw cryptocurrency's zich niet meer op de main chain bevinden. Vervolgens duurt het even voordat ze naar de zijketen worden gestuurd. Deze wachtperiode is expres ingesteld om het nog lastiger te maken voor kwaadwillenden om aan 'double spending' te doen. Na deze periode komt de exacte hoeveelheid cryptocurrency's op de zijketen vrij om voor jou daar te spenderen. De afbeelding hieronder maakt dit wat duidelijker.

Image
Een voorbeeld dat laat zien hoe een sidechain werkt. Je ziet in drie stappen hoe een sidechain opgezet kan worden.

Een voorbeeld

Stel jij bent het helemaal zat dat je zo ongelooflijk veel geld kwijt bent aan een simpele Bitcointransactie en Bitcoin zou sidechains ondersteunen. In dat geval kan je ervoor kiezen om een speciale zijketen op te richten waarmee je microtransacties in de vorm van Bitcoin kan doen. Je stuurt dan 100 Bitcoin naar een speciaal adres dat hiervoor gemaakt is. Deze 100 Bitcoins worden vervolgens vastgezet en naar jouw nieuwe sidechain gestuurd. Deze volledig nieuwe blockchain, die alle voordelen heeft van de main chain van Bitcoin, kan je nu helemaal naar wens inrichten. Als anderen graag gebruik willen maken van jouw zijketen, omdat hier de transacties vele malen goedkoper zijn, kunnen ze hetzelfde doen als jij hebt gedaan. Ze sturen bijvoorbeeld 5 Bitcoin naar het speciale adres en hebben dan 5 Bitcoins die ze kunnen gebruiken op de sidechain voor microtransacties. Deze 5 Bitcoin kunnen ze dan alleen niet meer gebruiken op de main chain. 

Wel dien je er rekening mee te houden dat je sidechain goed beveiligd is, zoals elke andere blockchain goed beveiligd wordt, met miners. Hierover vertellen we wat meer bij de nadelen.

De voor- en nadelen

De oplossing van sidechains is dus ideaal voor het schalen van blockchain, maar dit gaat niet zonder nadelen. Het is ook zeker niet het enige voordeel aan deze oplossing.

Voordelen van sidechains

  • Het zorgt ervoor dat het leeuwendeel van het werk van de main chain afgehaald wordt. Hierdoor is de blockchain (veel) beter schaalbaar.
  • Ze zijn permanent. Dit betekent dat je niet iedere keer je eigen zijketen hoeft te creëren als er al eentje bestaat die hetzelfde doet. Je kan dan gewoon van de bestaande oplossing gebruikmaken.
  • Er kunnen verschillende zijtakken van een cryptocurrency ontstaan die ieder haar eigen specialiteit heeft.
  • Het zorgt ervoor dat cryptocurrency's met elkaar kunnen communiceren. Ze zijn bijvoorbeeld ook perfect voor developers om mee te experimenteren. Voordat een Beta release wordt uitgebracht op de main chain, kan deze eerst getest worden op een zijketen.

Nadelen

  • Het grootste nadeel van sidechains is dat ze net zo goed beveiligd dienen te worden als 'normale' blockchains. Dit betekent dat er miners nodig zijn die in de gaten moeten houden of alles wat erop gebeurt legitiem is. Bij Bitcoin worden miners hiervoor beloond in de vorm van de kans op een grote beloning. Helaas is dit niet mogelijk met zijketens. Er moet dus een andere oplossing bedacht worden om miners een motivatie te geven om het netwerk veilig te houden. Dit is dan ook meteen het grootste nadeel. 
  • In veel gevallen zijn sidechains niet de beste oplossing voor het oplossen van schaalbaarheid. Als we kijken naar het wereldwijde betaalverkeer, dan gaan een paar sidechains er niet voor zorgen dat blockchaintechnologie al dit verkeer aan gaat kunnen. Het communiceren van de zijketens met de hoofdketen gaat dan alsnog zorgen voor vertragingen, oponthoud en dure transacties.

Voorbeelden cryptocurrency's die sidechains gebruiken?

Er zijn veel verschillende cryptocurrency's die de voordelen van zijketens inzien en er al fanatiek gebruik van maken. Voorbeelden hiervan zijn;

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.