vasil hardfork cardano ada

Wat is de Vasil hard fork van Cardano? Een complete uitleg!

Cardano (ADA) is continu in ontwikkeling, en de Vasil hard fork is de eerstvolgende grote update die het netwerk van Cardano zal doormaken. Wanneer je gelooft in Cardano, is de kans groot dat je al een aantal keer over Vasil hebt gehoord. In maart gaf Charles Hoskinson, CEO van Cardano, aan dat er een grote upgrade aankomt. Het zou gaan om de Vasil hard fork, welke in juni doorgevoerd zal gaan worden.

Niet alleen komt er een hard fork, maar ook gaf Hoskinson aan dat er nog meer gelanceerd zal worden in 2022. Het zou dus zomaar een mooi jaar voor Cardano-fans kunnen worden.

Hieronder leg ik je uit wat de Vasil hard fork is en voor welke veranderingen deze upgrade zal gaan zorgen. Ook geef ik je een update over de verdere ontwikkelingen van Cardano in 2022.

Bekijk snel

Een korte uitleg over Cardano (ADA)

Cardano is een blockchain die al in 2015 werd bedacht door Ethereum co-founder Charles Hoskinson. Dit project staat vooral bekend om het vele onderzoek dat wordt gedaan voor de ontwikkeling ervan. Het team achter Cardano wil namelijk een blockchain ontwikkelen die geen last heeft van problemen waar veel andere blockchains mee te maken hebben. Denk aan veiligheid, decentralisatie, schaalbaarheid, langzame verwerkingstijd en hoge transactiekosten.

Ontwikkelaars kunnen smart contracts op Cardano programmeren, waardoor het mogelijk is om dApps, NFT's en andere assets op Cardano te ontwikkelen. Naar alle waarschijnlijkheid kan de blockchain van Cardano in 2022 zo'n 250 transacties per seconde (TPS) verwerken. Dit aantal moet de komende jaren verhoogd worden door middel van verschillende updates.

In onderstaande video leg ik je in slechts 5 minuten uit wat Cardano is en hoe Cardano technisch gezien werkt. Je zou deze video kunnen bekijken wanneer je meer wilt weten over Cardano, voordat je meer leest over de Vasil hard fork.

Wat is de Vasil hard fork van Cardano?

De Vasil hard fork is een nieuwe update van Cardano die in juni 2022 plaatsvindt. Het was 12 april 2022 toen Charles Hoskinson een video op YouTube plaatste, waarin hij meer uitleg gaf over een nieuwe update van Cardano. In deze video werden verschillende updates gegeven. Zo gaf Hoskinson ook aan dat hij aanwezig zal zijn bij de Consensus van 2022, die tussen 9 en 12 juni in Austin (Texas, USA) plaats zal vinden.

Interessanter was de aankondiging van de Vasil hard fork. De naam van deze update is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Het team achter Cardano heeft deze update namelijk vernoemd naar de overleden vriend en Cardano-ambassadeur Vasil Dabov. Cardano heeft in het verleden al vaker onderdelen naar mensen vernoemd. Zo komt ADA van 's werelds eerste computerprogrammeur Ada Lovelace.

In dezelfde video gaf Hoskinson ook aan bezig te zijn met de ontwikkeling van meerdere nieuwe producten. Hij had het over een dApp-shop, lightweight wallet en bridges. Met deze bridges zouden gebruikers de mogelijkheid hebben om assets van layer 1 blockchains naar side chains te verplaatsen.

De Vasil hard fork is natuurlijk niet de eerste upgrade die het netwerk van Cardano ondergaat. Verder in dit artikel vertel ik je meer over de verschillende fases van de Cardano-ontwikkeling. Het zal je dan ook duidelijk worden in welke fase we onszelf bevinden met de Vasil hard fork.

Ben je benieuwd naar de hele video van Charles Hoskinson? Hieronder kun je de video bekijken. Deze duurt zo'n 27 minuten.

Wat verbetert de Vasil hard fork voor ADA?

Tijdens de laatste hard fork (Alonzo) werd de infrastructuur van het netwerk verbeterd. Nu zet het team achter Cardano de volgende stap. De Vasil hard fork moet het netwerk van Cardano robuuster en schaalbaarder maken. Charles Hoskinson heeft de update extra ge-hyped door aan te geven dat een "major major major major major hard fork combinator event is happening in June, which is the Vasil hard fork."

Met de Vasil hard fork worden Cardano Improvement Proposal (CIP) 31, 32, 33 en 40 uitgevoerd:

 • CIP 31: Hiermee kunnen dApps de uitkomst van een transactie gebruiken zonder de transactie te kunnen kopiëren of de output opnieuw uit te geven. Hierdoor wordt het probleem waarbij slechts één transactie per blok uitgevoerd kon worden verholpen (veel dApp-gebruikers hadden hier kritiek op);
 • CIP 32: On-chain opslag van data die gebruikers creëeren wordt hiermee mogelijk;
 • CIP 33: Het gebruik van data over het netwerk wordt verlaagd en de doorvoer van data wordt verhoogd;
 • CIP 40: Dit voorkomt dat gebruikers ADA dat als collateral wordt bewaard kunnen verliezen. Ook zal deze upgrade ervoor zorgen dat het netwerk van Cardano beter beschermd is tegen een DDoS-aanval.

Betere schaalbaarheid

Eerder gaf ik al aan dat Cardano in 2022 zo'n 250 transacties per seconde kan verwerken. Het team achter Cardano ziet dit aantal graag snel groter worden. Veel concurrenten kunnen namelijk een groter aantal transacties dan Cardano verwerken.

Dit soort projecten worden over het algemeen een stuk sneller ontwikkeld dan Cardano. Dit zorgt ervoor dat de adoptie van dit soort projecten in veel gevallen ook een stuk sneller gaat. Zoveel transacties kunnen de belangrijkste concurrenten van Cardano verwerken:

 • Ethereum: 13-15 TPS;
 • Solana: 3000 TPS;
 • Binance Smart Chain: 60 TPS;
 • Tezos: 40 TPS.

Cardano wil graag meer transacties kunnen verwerken zonder dat dit ten koste gaat van de verwerkingstijd of transactiekosten. Dit betekent dat ze dus de schaalbaarheid van de blockchain moeten verbeteren. Dat doet Cardano door met de Vasil hard fork een aantal technieken toe te passen die erom bekend staan om de schaalbaarheid te vergroten.

 • Pipelining: Dit houdt in dat een grote input van data wordt verdeeld in verschillende stappen, waarbij een specifiek stuk hardware verantwoordelijk is voor de uitvoering van zo'n stap.
 • Nieuwe Plutus CIPs: Met deze update van Plutus wordt het proces van het schrijven van Plutus-code tot het omzetten naar een dApp geoptimaliseerd, waardoor gebruikers veel sneller van een dApp gebruik kunnen maken.
 • UTXO on-disk storage: Dit zorgt ervoor dat achtergebleven transacties bewaard kunnen worden, wat ook wel de Unspent Transaction Output (UTXO) wordt genoemd.
 • Hydra: Met Hydra zal het mogelijk zijn om verbindingen te leggen tussen Cardano en andere blockchains. Hydra is dus een layer 2 bridge, waardoor het ook wel Hydra L2 Solution wordt genoemd. Zo'n bridge is ontzettend belangrijk omdat het de interoperabiliteit van Cardano zal verbeteren.

Wanneer vindt de Vasil hard fork plaats?

Volgens de planning van Cardano vindt de Vasil hard fork op 29 juni 2022 plaats. Gebruikers en ontwikkelaars zullen na het uitvoeren van de update direct verschil merken.

Het is niet duidelijk wat de Vasil hard fork met de koers van ADA zal doen. Een groot aantal analisten voorspelt dat de koers na de upgrade flink zal stijgen. Hoskinson is zelf erg bullish, omdat hij in het begin van 2022 honderdduizenden nieuwe adressen binnen Cardano zag ontstaan.

Het kan gebeuren dat de update wordt uitgesteld. We zien binnen de crypto- en blockchainwereld veel upgrades uitgesteld worden, waarvan Ethereum natuurlijk de onbetwiste nummer één is (met de Ethereum 2.0 upgrade die tot 2 jaar is uitgesteld). Het is daarom verstandig om zelf het nieuws rondom de update in de gaten te houden, zodat je zeker weet wanneer de Vasil hard fork plaats zal vinden.

De ontwikkeling van Cardano

Cardano is een blockchain die al lange tijd in ontwikkeling is. Dit is volgens sommigen een pijnpunt van Cardano: er worden veel updates beloofd die de blockchain tot een van de beste zouden moeten maken, terwijl daden uitblijven. De Vasil hard fork is niet het enige onderdeel dat bijdraagt aan de ontwikkeling van Cardano. In het verleden zijn al een groot aantal updates voltooid, en er zullen nog een groot aantal updates uitgevoerd gaan worden.

Waarom duurt de ontwikkeling van Cardano zo lang?

Het team achter Cardano gelooft erin dat het belangrijk is om veel onderzoek te doen voordat een blockchain op grote schaal gebruikt kan worden. De blockchaintechnologie is nog nieuw en staat in zijn kinderschoenen. Cardano moet een duurzame blockchain worden die geen last mag krijgen van grote problemen.

In het team van Cardano zitten veel wetenschappers, onderzoekers en testers. Zij zorgen ervoor dat alles goed is onderzocht en getest, voordat het op grote schaal wordt uitgerold. Zo wil het voorkomen dat grote problemen door het publiek worden ontdekt. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende veiligheidsproblemen waar Solana (SOL) mee te maken heeft gehad.

Roadmap van Cardano

Al in de whitepaper heeft Cardano aangegeven hoe de ontwikkelingen van de blockchain eruit zouden gaan zien. Ze hebben vijf verschillende niveaus opgesteld die de ontwikkeling van Cardano moeten voorstellen. Hieronder zie je welke vijf niveaus dat zijn, en wat er binnen ieder niveau wordt uitgevoerd. De Vasil hard fork valt onder 'Basho'.

Dit zijn de vijf niveaus voor de ontwikkeling van Cardano:

 • Bryon: Natuurlijk is de basis van Cardano binnen het eerste niveau ontwikkeld. Denk aan het Proof of Stake (PoS) consensus mechanisme, maar ook aan de ADA-munt van Cardano. Vanuit hier werd het netwerk van Cardano steeds specifieker ontwikkeld.
 • Shelley: Nadat de basis was gelegd, moest het netwerk gedecentraliseerd worden. Dit is immers een van de belangrijkste kenmerken van de blockchaintechnologie. De nodes werden samengevoegd tot verschillende groepen van deelnemers. Hierdoor waren er geen grote nodes die meer te zeggen hadden dan andere nodes (zoals mining-pools).
 • Goguen: Door Goguen konden ontwikkelaars gebruikmaken van smart contracts. Omdat zij smart contracts konden programmeren, was het mogelijk om dApps op de blockchain van Cardano te ontwikkelen. De Alonzo hard fork was de upgrade die zorgde voor toevoegen van smart contracts aan de blockchain van Cardano.
 • Basho: De schaalbaarheid van het netwerk moet binnen Basho verbeterd worden. Dat wil Cardano doen door middel van side chains, pipelining en nieuwe Plutus CIPs. De Vasil hard fork is een belangrijk onderdeel binnen Basho, en draagt dus bij aan een betere schaalbaarheid van Cardano.
 • Voltaire: Een grote groep mensen zal blij zijn wanneer Cardano bij het laatste onderdeel van de roadmap is aangekomen. Binnen dit niveau wordt een stemsysteem en schatkist aan de blockchain toegevoegd. Het stemsysteem moet ervoor zorgen dat ADA-tokenhouders kunnen meebeslissen over de toekomst van de blockchain. Ook kunnen zij ADA staken om zo ontwikkelingen binnen de Cardano-blockchain te financieren en bij te dragen aan een veiliger netwerk.
Image
tweet charles hoskinson

Conclusie

Cardano is continu in ontwikkeling. Daar staat de blockchain immers om bekend. In de zomer van 2022 vindt een nieuwe grote update plaats die de schaalbaarheid van het netwerk moet verbeteren. Deze update heet de Vasil hard fork en voert Cardano Improvement Proposal (CIP) 31, 32, 33 en 40 uit. Het is volgens Charles Hoskinson een van de belangrijkste upgrades die we de komende tijd bij Cardano zullen zien.

Mocht de upgrade succesvol worden uitgevoerd, zal het netwerk van Cardano veel verbetering ondervinden. Niet alleen is de blockchain beter te gebruiken, maar ook zou het een positieve invloed kunnen hebben op de prijs van ADA (al is dit natuurlijk nooit zeker).

Mocht je geloven in de werking van succesvolle toekomst van Cardano, zou je de ADA-cryptomunt kunnen kopen. Dit is de native cryptocurrency van Cardano. Doe hiervoor altijd zelf goed onderzoek, alvorens je een besluit tot aankoop doet. Zo kun je jouw keuze baseren op onderzoek en leren van mogelijke fouten die je maakt.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over wat de Vasil hard fork van Cardano is en hoe het werkt. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over wat Cardano is, de ADA-cryptocurrency of andere projecten? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Headerfoto door Quantitatives 


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.