programmeren

Dit zijn de populairste programmeertalen voor blockchain

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende blockchains. En die blockchains zijn allemaal anders. Dat komt doordat ze voor een ander doel gemaakt zijn, maar ook doordat ze allemaal in een andere programmeertaal geschreven zijn.

Misschien ken je wel een aantal programmeertalen als PhP, JavaScript en C#. Maar in welke programmeertalen worden blockchains eigenlijk gemaakt?

Een blockchain is namelijk heel wat anders dan bijvoorbeeld een webapplicatie. Het is dan ook niet raar dat je verwacht dat hier speciale programmeertalen voor zijn. Er zijn namelijk ook een aantal programmeertalen die speciaal voor blockchains zijn ontwikkeld. Lees het snel en kom te weten wat de populairste programmeertalen voor blockchains zijn!

Bekijk snel

Waarom is de programmeertaal van een blockchain zo belangrijk?

In eerste instantie zal je misschien denken dat het niet zo veel uitmaakt in welke programmeertaal een blockchain is geschreven. Toch ligt dat net iets anders. De programmeertaal waarmee de blockchain is gemaakt, zegt namelijk ontzettend veel over de blockchain. Het bepaalt zelfs of de blockchain kans van slagen heeft of niet.

Dat komt doordat een programmeertaal mede bepaalt hoe toegankelijk een blockchain is. Laten we zeggen dat blockchain "A" de financiële wereld wil veranderen. Dat is een grote ambitie, omdat deze blockchain ontzettend veel organisaties en partijen met zich mee moet krijgen. Natuurlijk willen de ontwikkelaars dan dat zoveel mogelijk mensen blockchain "A" gaan gebruiken. Bijvoorbeeld door er smart contracts en dApps op te bouwen.

dApps = Decentrale applicaties

Maar wat nou als deze blockchain in Pony is geschreven? Dat is een programmeertaal die maar weinig programmeurs kennen. De kans dat mensen smart contracts en dApps voor blockchain "A" gaan schrijven is dan erg klein. De programmeertaal is namelijk niet bekend genoeg, waardoor het ook niet toegankelijk is voor programmeurs, organisaties en andere partijen.

Wat is er mogelijk?

Daarnaast zegt een programmeertaal ook veel over de mogelijkheden van een blockchain. Een blockchain die geschreven is in PhP, zal waarschijnlijk nauwelijks enige functies hebben. Het is dan de vraag of het überhaupt wel zin heeft om een blockchain in zo’n programmeertaal te schrijven.

Hoe meer er mogelijk is met een programmeertaal, hoe meer deze blockchain uiteindelijk kan. De programmeertaal bepaalt dus waar de blockchain allemaal voor gebruikt zou kunnen worden.

De veiligheid

Ook bepaalt de programmeertaal hoe veilig een blockchain is. Een programmeertaal die vol kwetsbaarheden zit is namelijk niet erg veilig voor een blockchain. Er zullen dan minder partijen zijn die de blockchain ondersteunen en dus gaan gebruiken.

Het is noodzakelijk dat de programmeertaal veilig is. Helemaal wanneer een blockchain groot wil worden. Een onveilige DeFi (=Decentralized Finance) blockchain heeft dan ook geen enkele kans van slagen. Niemand zou zo'n blockchain vertrouwen.

Je ziet nu hoe belangrijk een programmeertaal kan zijn voor een blockchain. Daarom denken de ontwikkelaars van een blockchain goed na over welke programmeertaal ze zullen gebruiken voordat ze beginnen met het maken van de blockchain. Laten we eens gaan kijken naar welke programmeertalen deze ontwikkelaars dan het meest kiezen.

De populairste programmeertalen voor blockchain

Python

Het is duidelijk dat Python een van de snelst groeiende programmeertalen van deze tijd is. Steeds meer (beginnende) ontwikkelaars kiezen ervoor om Python te leren. En dat is niet raar, want deze objectgeoriënteerde programmeertaal biedt ontzettend veel mogelijkheden.

En dus ook voor blockchain. Met Python kunnen ontwikkelaars hun ideeën veel sneller realiseren zonder een lange code te hoeven schrijven. Ook biedt het veel mogelijkheden omdat deze programmeertaal open-source is. Er zijn dus ontzettend veel libraries (bibliotheken) die ontwikkelaars kunnen gebruiken. Maar ook kunnen ze makkelijk informatie over deze taal op het internet vinden.

Heeft Python dan geen nadelen? Jawel hoor! Python kan problemen opleveren wanneer ontwikkelaars complexe cryptografische stukken code moeten programmeren.

Solidity

Misschien is Solidity wel de snelst groeiende programmeertaal voor smart contracts. Solidity is gemaakt door Ethereum, zodat ontwikkelaars makkelijk smart contracts in deze programmeertaal zouden kunnen schrijven.

Deze programmeertaal biedt veel meer mogelijkheden dan andere talen, en daarom kiezen steeds meer ontwikkelaars ervoor deze programmeertaal te gebruiken voor hun blockchain.

Golang

Een andere opkomende programmeertaal is Golang. Deze programmeertaal is ontwikkeld door Google en wordt gebruikt om snel en efficiënt blockchains te bouwen. De meeste mensen vinden het ook helemaal niet moeilijk om Golang te leren. Het is dus een erg toegankelijke programmeertaal. En dat is belangrijk om als blockchain te kunnen slagen.

C++

Ook C++ is een veel gebruikte programmeertaal voor blockchains. De vele functies die deze programmeertaal biedt zorgt er voor dat er ontzettend veel mogelijk is wanneer ontwikkelaars C++ voor hun blockchain gebruiken. Zo is C++ ook erg populair bij onder andere Bitcoin. De eerste implementatie was zelfs in C++ geschreven.

Hoe komt het dan dat C++ zo populair is? De functies van C++ stellen ontwikkelaars in staat om eenvoudig gegevens en functies samen te  brengen in een enkele module. En dat is precies wat er gebeurt bij blockchain, waar blokken worden gevormd met cryptografische ketens. 

C#

Wie C++ zegt, zegt C#. Dat komt doordat C# ook wel wordt gezien als de volwassen versie van C++. Deze programmeertaal die door Microsoft is ontwikkeld, wordt nu gebruikt door ontwikkelaars bij applicaties om onder andere voor Mac, Android, Linux en Windows te ontwikkelen.

Blockchain-programmeurs kunnen voor de beste prestatie gaan omdat C# een OOPs programmeertaal is. OOP staat voor Object-oriented Programming. Zo is ook Stratis in C# geschreven. Dit is een aanbieder van Blockchain-as-a-Service (BaaS) die bedrijven op een makkelijke manier applicaties op blockchains laat maken.

Vyper

Een van de nieuwste programmeertalen die je in deze lijst zult tegenkomen is Vyper. Dit is een programmeertaal die is ontstaan uit Python 3. Doordat de Vyper syntax hetzelfde is als de syntax van Python 3, kunnen deze twee programmeertalen goed met elkaar samenwerken.

Eerder hadden we het al over Solidity. Vyper is een programmeertaal die als alternatief voor Solidity is ontwikkeld. Het verschil is dat Vyper een andere structuur dan Solidity heeft. Ook gaat Vyper heel anders om met beveiligingsproblemen.

Rholang

Wanneer je op zoek bent naar een programmeertaal voor smart contracts, is Rholang de taal die je misschien wel zoekt. Deze taal heeft namelijk een erg praktische aanpak, in tegenstelling tot programmeertalen met een object georiënteerde aanpak. Dat zorgt ervoor dat Rholang veel problemen oplost die zich voordoen in blockchains. Ontwikkelaars zien dat dan ook als een van de grootste voordelen van Rholang ten opzichte van andere programmeertalen.

Rholang ziet een programma namelijk als een serie van functies. Vervolgens lost Rholang deze functies allemaal apart op. Dit is dan ook het grootste verschil tussen Rholang en talen als Python of C++. Deze talen gebruiken variabelen namelijk alleen om data op te slaan, waarna deze variabelen na verloop van tijd weer veranderen.

JavaScript

Natuurlijk kunnen we deze lijst niet afsluiten zonder JavaScript te vermelden. Want ook JavaScript is op dit moment een ontzettend populaire programmeertaal. Naast dat het vooral wordt gebruikt voor webapplicaties, zijn ook blockchain-ontwikkelaars fan van JavaScript door NodeJS.

JavaScript is al op de meeste systemen geïnstalleerd waardoor het bereik ontzettend groot is. En dat is een voordeel dat veel andere programmeertalen niet hebben.

Lisk' Sidechain Development Kit (SDK) geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om dApps in JavaScript te bouwen, uitgeven en te verspreiden. Ontwikkelaars kunnen zich zo veel beter focussen op  het ontwikkelen van applicaties. Ze hoeven zich een stuk minder bezig te houden met de distributie van hun applicatie; bijna ieder systeem kan zoals gezegd JavaScript-applicaties draaien.

Is het dan niet mogelijk om een blockchain in een andere programmeertaal te schrijven?

Hierboven heb je nu een aantal van de populairste programmeertalen voor blockchain gezien. Het is echter niet zo dat blockchains alleen maar in deze programmeertalen geschreven kunnen worden. In principe kan een blockchain in iedere programmeertaal geschreven worden. Nee, niet in HTML natuurlijk ;-).

Echter is het voor ontwikkelaars belangrijk om te kijken naar de functies en de mogelijkheden die een programmeertaal biedt. Ook kijken ze naar het publiek dat ze met de programmeertaal kunnen bereiken. Zoals we in het begin al zeiden, zal een blockchain wel toegankelijk moeten zijn. Is het dat niet, dan is de kans van slagen ook een stuk minder groot.

Bovengenoemde programmeertalen bieden ontwikkelaars de functies die ze nodig hebben. Omdat deze programmeertalen populair zijn, kunnen ze hier ook de juiste mensen mee bereiken. Er kunnen namelijk meer ontwikkelaars applicaties voor hun blockchain ontwikkelen.

Conclusie

Het is nu waarschijnlijk wel duidelijk waarom een programmeertaal belangrijk is voor blockchains. De programmeertaal bepaalt namelijk erg veel over de mogelijkheden en de bruikbaarheid van de blockchain. Toch is het mogelijk om een blockchain in welke programmeertaal dan ook te ontwikkelen, zolang de programmeertaal maar toegankelijk en veilig is. Daarnaast moet het ook genoeg functies kunnen bieden, zodat het bruikbaar is.

De populairste programmeertalen voor blockchain zijn Python, Solidity, Golang, C++, C#, Vyper, Rholang en JavaScript. Dit zijn talen waarin veel ontwikkelaars kunnen coderen, zodat de blockchains ook erg toegankelijk zijn.

Omdat de blockchain-technologie zich razendsnel ontwikkelt, kan het best zo zijn dat dit lijstje er over enkele jaren compleet anders uit ziet. Er komen namelijk steeds meer programmeertalen bij die speciaal zijn gemaakt voor blockchain. En dat zorgt ervoor dat er ook steeds meer mogelijk is.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.