Wanneer je de cryptomarkt een tijdje volgt, heb je zeker over Cardano (ADA) gehoord. Dit is een project dat al lange tijd in ontwikkeling is, maar sinds die tijd nog niet echt in gebruik is geweest. Het is al die tijd bij 'praatjes' gebleven.
Daar komt verandering in, omdat het mogelijk zal zijn om smart contracts te laten draaien op de blockchain van Cardano. Hiermee wordt de strijd met Ethereum op scherp gezet, omdat dit tot nu toe de grootste blockchain voor gedecentraliseerde applicaties (dApps) is.
In dit artikel leg ik je alles uit over smart contracts, Cardano en de Alonzo-update die ervoor zal zorgen dat smart contracts mogelijk zijn.
Wil je eerst nog meer weten over Cardano? AllesOverCrypto heeft onderstaande video gemaakt waarin wordt uitgelegd wat Cardano nu eigenlijk is.
Bekijk snel
Wat zijn smart contracts?
Laten we eerst eens wat dieper op smart contracts ingaan, want dat is immers waar we het in dit artikel over zullen hebben. Daarna vertellen we je wat er zo speciaal is aan de smart contracts op de blockchain van Cardano.
Smart contracts zijn stukjes code die op de blockchain zijn geprogrammeerd. Echter, het is niet zomaar een stukje code. Door dit stukje code kan de blockchain voor honderden, al dan wel niet duizenden of miljoenen situaties gebruikt worden. Zonder een smart contract zou een blockchain dus eigenlijk helemaal niet zo heel veel voorstellen, en alleen maar data kunnen opslaan.
Wanneer het mogelijk is om smart contracts te gebruiken op een blockchain, kunnen ontwikkelaars applicaties ontwikkelen die ze op desbetreffende blockchain kunnen laten draaien. Op het moment dat een blockchain smart contracts ondersteunt, betekent dat dus dat anderen een applicatie kunnen ontwikkelen voor deze blockchain.
Dit stukje code is overigens niet op iedere blockchain te programmeren. De blockchain moet namelijk wel smart contracts ondersteunen, zoals Ethereum (ETH). Een blockchain zoals Bitcoin (BTC) ondersteunt geen smart contracts.
Wil je meer weten over smart contracts? Bekijk dan onderstaande video of klik hier om onze gids over smart contracts te lezen.
Wat kun je doen met smart contracts?
Zoals we net al zeiden zorgen smart contracts voor veel mogelijkheden op de blockchain. Laten we daar eens wat dieper op in gaan door uit te leggen waar smart contracts voor gebruikt kunnen worden.
Non-fungible tokens (NFT's)
Zonder smart contracts geen NFT's, want die zorgen ervoor dat dit soort tokens uniek gemaakt kunnen worden. En ga maar eens na welke cryptoprojecten er niet zouden bestaan wanneer er geen NFT's zouden zijn (denk aan CryptoPunks en Decentraland).
Games
Steeds meer mensen spelen games die op de blockchain draaien. Dat betekent dat deze spellen niet op een centrale locatie, maar op een decentrale locatie worden gehost. Alles wat je doet, wordt dus op de blockchain opgeslagen.
Dit soort games zouden niet kunnen bestaan wanneer we geen smart contracts zouden hebben.
Decentralized Finance (DeFi)
Alle applicaties binnen de DeFi-wereld maken gebruik van smart contracts. Denk hierbij aan gedecentraliseerde applicaties (dApps) waarmee je geld kunt overmaken of opslaan, maar ook aan webshops die op de blockchain draaien.
De ontwikkeling van Cardano
Wanneer je Cardano al een wat langere tijd volgt, is het je misschien bekend dat ze de in de beginjaren nog niet veel tot de praktijk hebben gebracht. Er werd altijd veel beloofd, maar dit werd toen nog niet gerealiseerd. Ze hebben hun ontwikkeling dus op een langzame maar stabiele manier op gang gebracht.
Dit komt doordat het team dat achter Cardano staat erin gelooft dat degelijk onderzoek en genoeg testen ervoor zorgt dat toekomstige problemen voorkomen worden. Zo was de ontwikkeling van Bitcoin razendsnel gegaan, terwijl deze blockchain nu tegen veel (schaalbaarheid)problemen aanloopt. Of Ethereum, waarbij de transactiekosten op een gegeven moment torenhoog waren.
Het is iets dat we vaker tegenkomen binnen de cryptowereld. Ontwikkelaars lanceren hun product zo snel mogelijk, en gaan dan pas kijken hoe ze het kunnen verbeteren. In veel gevallen is het dan al te laat voor het doorvoeren van verbeteringen.
Nu ziet het er naar uit dat Cardano uiteindelijk als winnaar uit te bus komt, omdat hun manier van werken de meest veilige, schaalbare en stabiele methode lijkt te zijn. Hiermee hebben ze nu al veel problemen die Bitcoin en Ethereum hebben voorkomen.
Echter, hier staat tegenover dat concurrenten, waarvan Ethereum de grootste is, ver voor staan. Het grootste gedeelte van de dApps draait op de Ethereum-blockchain. Daarnaast staat ook de waarde van Ethereum veel hoger dan die van Cardano (al ligt dit natuurlijk ook deels aan de tokenomics).
Roadmap van Cardano
Als je denkt dat de ontwikkeling klaar zal zijn op het moment dat Cardano smart contracts ondersteunt, heb je het fout. In totaal zijn er namelijk vijf verschillende niveaus voor de ontwikkeling van Cardano. De Alonzo-upgrade valt onder Goguen, wat betekent dat we dus nog een lange weg te gaan hebben voordat de ontwikkeling van Cardano gereed is.
- Byron - Het eerste onderdeel ging over het ontwikkelen van de basis voor Cardano, zoals de ADA-currency en het Proof of Stake (PoS) algoritme.
- Shelley - In dit onderdeel focust het ontwikkelingsteam op de decentralisatie van het netwerk. Het grootste doel is dan ook om ervoor te zorgen dat nodes door een diverse groep van deelnemers wordt beheerd, in plaats van maar een aantal grote spelers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de grote mining-pools binnen de Bitcoin-blockchain.
- Goguen - Hier wordt vooral de focus gelegd op het introduceren van smart contracts, waardoor ontwikkelaars hun applicaties kunnen laten draaien op de Cardano-blockchain. Wanneer dit mogelijk is, wordt ook direct de concurrentie met Ethereum aangegaan.
- Basho - In dit onderdeel wil het team achter Cardano de schaalbaarheid verbeteren. Denk hierbij aan side chains, waardoor de blockchain veel meer processen kan uitvoeren in een kortere tijd.
- Voltaire - Dit is het laatste onderdeel in de roadmap van Cardano, waar een stemsysteem en schatkist zal worden toegevoegd zodat de blockchain zichzelf kan onderhouden. Gebruikers kunnen hun inzet staken om zo toekomstige ontwikkelingen van de Cardano-blockchain te kunnen financieren.
Smart contracts op de Cardano-blockchain
Vanaf 12 september 2021 zal het dan voor het eerst mogelijk zijn om smart contracts op de Cardano-blockchain te gebruiken, volgens Charles Hoskonsin, de bedenker van Cardano. Na deze aankondiging schoor de koers van ADA direct omhoog, gezien het een moment is waar de community ontzettend lang op heeft moeten wachten.
Dat dit mogelijk zal zijn, komt door de Alonzo-upgrade die de blockchain zal ondergaan. Net als bij Ethereum 2.0, zal dit door middel van een hard fork gebeuren, waarbij alle nodes in het netwerk dus zullen moeten overgaan op de nieuwe versie van de blockchain.
De Alonzo-upgrade kan onderverdeeld worden in drie verschillende onderdelen:
- Alonzo Blue
- Alonzo White
- Alonzo Purple
- Alonzo Red
- Alonzo Black
Het is niet dat er binnen ieder onderdeel een totaal andere upgrade wordt uitgevoerd. Wat wel gebeurd, is dat het team achter Cardano binnen ieder onderdeel meer gebruikers tot het testnet toelaat, zodat ze in verschillende stappen kunnen kijken wat er gebeurd met de blockchain. Op deze manier hoopt het team bugs en foutjes snel te kunnen verhelpen, voordat het grote publiek hier last van zal hebben.
Alonzo Blue en Alonzo White
Bij Alonzo Blue werden er eerst 50 gebruikers toegelaten die smart contracts mochten testen, wat voornamelijk stake pool operators (SPO's) waren. In deze fase werden verschillende kleine foutjes opgelost, waarna men snel door kon naar de volgende fase (Alonzo White). Hier werden een stuk meer gebruikers toegelaten, en werden er ook meer functies vrijgegeven.
Alonzo Purple
Alonzo Purple is de laatste 'echte' fase, waar het testnet wordt vrijgegeven voor het grote publiek. Het zal vanaf dan dus mogelijk zijn voor ontwikkelaars op hun applicatie op de Cardano-blockchain te publiceren. Deze fase is overigens verdeeld in Light Purple en Dark Purple. De eerste zal simpele smart contracts toestaan, waarna Dark Purple ook voor complexe contracten zal zorgen.
Alonzo Red en Alonzo Black
Dan hebben we Alonzo Red en Alonzo Black nog als laatst, welke niet echt als een fase worden gezien. Dit is het moment dat ontwikkelaars de laatste bugs uit de blockchain halen. Echter, door de zorgvuldige aanpak van het ontwikkelingsteam verwacht men dat hier vrijwel geen grote fouten gevonden worden.
In onderstaande video legt Charles Hoskinson meer uit over hoe Cardano werkt, en wat het plan voor deze blockchain is.
Plutus en Haskell
Ontwikkelaars kunnen het Plutus platform gebruiken om smart contracts te ontwikkelen. Plutus maakt gebruik van de standaard programmeertaal van Cardano, genaamd Haskell. Zowel Plutus als Haskell gebruiken dezelfde codebasis voor off-chain en on-chain ontwikkelingen. Dit betekent dat de basis van de code altijd hetzelfde zal zijn, om zo problemen te kunnen voorkomen.
Hoskinson gaf zal al aan dat ze hier voor hebben gekozen om zo veelvoorkomende problemen binnen de blockchainsector te voorkomen. Het is namelijk al vaak genoeg gebeurd dat de code niet voldoet aan de wensen en eisen van ontwikkelaars. Hierdoor moeten ze, als het überhaupt al mogelijk is, met een grote omweg bepaalde functies programmeren.
Wanneer dit fout gaat, kan het ervoor zorgen dat er veel geld gestolen wordt, of dat applicaties niet meer naar behoren werken. Dit is bijvoorbeeld op de blockchain van Ethereum gebeurd, toen een Solidity smart contract niet helemaal goed werkte. Hierdoor was er een grote hack geweest.
Ondanks dat de Haskell-programmeertaal erg complex is, is het wel een precieze taal. Ontwikkelaars zullen dus genoeg hebben aan deze programmeertaal, waardoor ze complexe applicaties kunnen ontwikkelen die bijvoorbeeld niet op de Ethereum-blockchain zouden kunnen draaien.
Plutus Core
Dan hebben we ook nog Plutus Core, wat de programmeertaal is die smart contracts koppelt aan de Cardano-blockchain. Op het moment dat een ontwikkelaar klaar is met de ontwikkeling van zijn smart contract op het Plutus-platform, zal Plutus Core ervoor zorgen dat de blockchain van Cardano met deze code kan omgaan.
Maar waarom kan de blockchain van Cardano niet direct de code van het Plutus-platform gebruiken? Dit komt doordat het smart contract te complex is voor de blockchain. Het is niet dat de blockchain van Cardano te 'dom' is, alleen zou het te veel rekenkracht kosten om het direct op de blockchain uit te voeren. Daarom zorgt Plutus Core ervoor dat het smart contract 'simpeler' wordt gemaakt.
Plutus Core zorgt er dus voor dat er uiteindelijk een stuk meer applicaties kunnen draaien op de blockchain, zonder dat ze per se veel ruimte in beslag nemen.
Marlowe
Net heb je gelezen dat zowel Plutus en Haskell vrij complex zijn. Dit hoeft niet te betekenen dat je geen smart contracts op Cardano kunt laten draaien. Er is namelijk Marlowe, welke bovenop Haskell en Plutus is gebouwd, waarmee gebruikers zelf hun smart contract kunnen maken en testen zonder veel verstand van programmeren te hebben.
Je kunt jezelf ook wel voorstellen wat er allemaal mogelijk is wanneer vrijwel iedereen een smart contract op Cardano kan bouwen. Het zal leiden tot ontzettend veel verschillende soorten projecten die anders nooit tot stand hadden kunnen komen.
Sterker nog: het zal ook mogelijk zijn om applicaties die op Ethereum draaien te kopiëren naar Cardano. Denk hierbij aan projecten als UniSwap, Aave, Axie Infinity of Chainlink.
Veel cryptofanaten verwachten een ongelofelijke stijging in het aantal DeFi-applicaties wanneer het voor iedereen mogelijk zal zijn om smart contracts op Cardano te bouwen. Deze applicaties zullen profiteren van de lage transactiekosten, terwijl ze op hetzelfde moment veel sneller hun transacties kunnen verwerken.
Sterker nog: er zijn al meer dan 65 projecten die meteen op Cardano zullen draaien wanneer Alonzo wordt uitgegeven. Een aantal van deze applicaties zijn CardWallet, Statis, MiniSwap en Synthesis.
Wil je weten hoe Marlowe werkt? Dan raad ik je aan om onderstaande video te bekijken.
Conclusie
Fans van Cardano wachten al lange tijd op de Alonzo-update, waarmee het mogelijk zal zijn om smart contracts te laten draaien op de Cardano-blockchain. Hiermee zal direct de strijd met Ethereum worden aangegaan, omdat het ernaar uit ziet dat Cardano de fouten van Ethereum vanaf moment 1 al vermijdt.
Dat doen ze onder andere door gebruik te maken van Haskell, Plutus en Plutus Core, waarmee het voor iedereen mogelijk zal zijn om smart contracts te bouwen. Ook kunnen er een stuk meer transacties verwerkt worden, en liggen de transactiekosten vele malen lager dan bij andere blockchain. Ik ben in ieder geval erg benieuwd hoe dit uit zal pakken!
Wil je meer weten over Cardano? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt.”