Cardano staken uitleg voor beginners

Cardano staken - Complete uitleg voor beginners

Cardano, beter bekend als ADA, is een munt die je vast en zeker kent als je al wat langer meedraait in de crypto wereld. Maar wist je ook dat je Cardano kunt staken? Oftewel: wist je dat je Cardano vast kunt zetten en daar rente over kunt krijgen? Op deze manier krijg je met staken rente over je vastgezette munten, zonder dat je daar echt wat voor hoeft te doen. En wie wil er nu geen passief inkomen?

In dit artikel lees je alles over Cardano, het staken van Cardano, de voor- en eventuele nadelen en uitgebreide stappenplannen per exchange waar jij Cardano kunt staken. 

Bekijk snel

 

Wat is Cardano (ADA)? 

Cardano is één van de grotere, digitale altcoins. Een alternatieve cryptomunt dus. Cardano combineert veel voordelen van andere munten in één munt. Zo heeft Cardano de hele lage transactiekosten van Litecoin, de veilige opslagwaarde van Bitcoin door met dubbele lagen te werken en de ‘smart contracts’ van Ethereum, maar dan voor Cardano zelf. 

De blockchain van Ethereum is tot nu toe de grootste speler, maar het team van Cardano wil daar verandering in brengen. Dit team doet al lang onderzoek en gelukkig komen ze steeds dichterbij hun doel. Waar Ethereum met één laag in de smart contracts werkt, zijn dat er bij Cardano twee. Hierdoor kan Cardano veel meer transacties per seconde aan dan Ethereum. Bovendien is het een stuk veiliger om met twee lagen te werken. Dit is nóg een voordeel ten opzichte van andere blockchains met maar één laag. 

De eerste laag is al klaar, maar de tweede laag is nog in ontwikkeling. Het onderzoek is uitgebreid en velen hadden stiekem al meer verwacht van het project. Toch blijft het een project met een groot potentieel om successen te behalen. Een ander voordeel van Cardano is dat het een stuk duurzamer is dan bijvoorbeeld Bitcoin. 

Het team van Cardano heeft een wetenschappelijke benadering en bestaat uit meerdere ingenieurs en academici. De verwachting van het team is uiteindelijk sterker en efficiënter te zijn dan Ethereum. De vraag is of dát gaat lukken, want de verwachte prijsstijgingen blijven nog even uit. 

Lees hier alle ins en outs over de smart contracts op de Cardano blockchain of lees hier een technische uitleg voor beginners

Bekijk hieronder het filmpje van AllesOverCrypto over wat Cardano is. 

Buiten enkel het investeren in Cardano, kun je Cardano ook staken. 

Wat is staking? 

Staking het vastzetten van je cryptomunten, waarvoor je rente ontvangt. Jij zet jouw digitale munt dus vast op een platform. In ruil daarvoor ontvang jij een percentage Cardano over het totale bedrag. Dit is jouw staking reward. En het mooie is, dat jouw vastgezette aantal munten daardoor groeit. Over dat totaal aan munten, krijg je weer nieuwe rente. Zo ontvang jij dus rente op rente als je blijft staken. De rente wordt uitbetaald in de munt die jij hebt vastgezet. In dit geval dus Cardano. 

Stel dus dat een munt $10 kost en jij zet 100 munten vast, dan stake je ter waarde van $1000. Stel dat je na één jaar 5% rente ontvangt, heb je (zonder iets te doen) na één jaar $1050. Na dit jaar ontvang je 5% over dat gehele bedrag, dus over $1050. Na twee jaar heb je dus $1102,50 en na drie jaar $1157,63. Doe je dit voor 20 jaar? Dan heb je uiteindelijk een héél mooi rendement. Vergelijk dat rendement maar eens met je rente die je op dit moment op je spaarrekening krijgt.. 

Let wel op: dit is een rekenvoorbeeld met een stabiele prijs. De prijs kan ook dalen, waardoor je een negatief rendement krijgt. 

Compound interest & passief inkomen

Rente op rente wordt ook wel compound interest genoemd. Afhankelijk van het platform waar jij Cardano staket, kan het APY (Annual Percentage Yield) hoog oplopen waardoor je een mooi passief inkomen opbouwt

Als dan na een tijdje die munt van $10 uit het voorbeeld, ook nog eens in waarde stijgt naar $15, heb je helemaal een mooi inkomen. Tel uit je winst. 

Zodra je je munten vastzet, hoef je verder niets te doen. Het staken gebeurt automatisch door het platform waar jij je munten hebt vastgezet. En hoe fijn is dat? Als je niet zou staken, staan je munten ook maar ‘niets te doen’, zeker als je alles voor de lange termijn aanhoudt. Staken is in dat geval een goede keuze. 

APR en APY 

APR staat voor Annual Percentage Rate, dus het jaarlijkse rendement qua percentage, zonder de compound interest. Dat geldt dus ook voor P.A., wat staat voor per annum: per jaar. 

APY staat voor Annual Percentage Yield, dus je jaarlijkse rendement + de opgebouwde rente. APY verwijst dus naar de compound interest. Zorg dus dat je APR met APR vergelijkt en APY met APY. Anders krijg je een vertekend beeld. 

In dit artikel lees je waar en hoe je op een gunstige manier Cardano kunt staken. 

Cardano flexibel staken of vast staken?

Hoe langer je Cardano vastzet, hoe hoger het percentage rente is dat je ontvangt. Hoe kan dit? Het platform waar jij Cardano vastzet, leent tijdens het staken, jouw Cardano. Deze hoeveelheid lenen ze uit. Als jij je munten langer vastzet, heeft het platform meer zekerheid. Voor hen is het dus gunstiger om de munten voor langere tijd te lenen. In ruil daarvoor krijg jij een hogere rente.

Vaak kun je kiezen uit flexibel staken of vast staken. Bij flexibel staken kun jij je munten er ieder moment er weer uit halen. Bij vast staken kan dat niet. Je kunt bijvoorbeeld staken per maand of per drie maanden. 

Voor flexibel staken ontvang je een lagere rente dan voor drie maanden. Hoe langer je Cardano vastzet, hoe hoger de rewards

Wat zijn de risico’s van Cardano staken? 

Het staken van Cardano en een passief inkomen klinkt goed natuurlijk, maar weet dat het niet volledig zonder risico’s is. Vast staken kan ook nadelen hebben. Je kunt tijdens het staken namelijk op geen enkele manier bij jouw munten. En dat kan nog wel eens nadelig zijn, aangezien cryptomunten volatiel zijn. Oftewel: een munt kan ineens flink stijgen of flink dalen in waarde, waardoor jouw waarde aanzienlijk meer of minder wordt. 

Als we naar Cardano kijken, stond de munt op 1 januari 2020 op $0.18, op 4 september 2021 op $2,97 en inmiddels is de munt weer gezakt naar $1.26 (op het moment van schrijven). Zo snel kan het gaan. 

Stijgt Cardano enorm en wil jij hier direct van profiteren (zoals bijvoorbeeld begin september 2021 zoals hierboven, terwijl dit nog maar een aantal dagen vaststaat)? Dat gaat dus niet. Jouw munten worden namelijk uitgeleend voor een bepaalde periode, waardoor je jouw winsten niet kunt pakken.

Zakt Cardano enorm, heb je geen vertrouwen meer in het project en wil je verkopen? Dat gaat dus ook niet om dezelfde reden als hierboven. Een munt kan namelijk waarde verliezen. 

Daarnaast staan jouw munten niet meer in jouw eigen wallet zodra je deze op een platform elders vastzet. Je hebt de munten dus niet meer in je eigen beheer. 

Iedere exchange of platform heeft eigen voorwaarde of regels voor het staken van de munt. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent. Hieronder lees je de belangrijkste verschillen per exchange. 

Waar kun je Cardano (ADA) staken?

Tegenwoordig zijn er steeds meer platforms waar je Cardano kunt staken. In onderstaande stappenplannen leer je wat je moet doen, om ook rente op Cardano te ontvangen.

Tegenwoordig kun je op steeds meer plekken Cardano staken. Bij exchanges zoals Bitvavo, KuCoin, Crypto.com of Binance kun je via alle stappen op een makkelijke manier passief inkomen verdienen, zo lang jij maar Cardano in je wallet hebt staan. Dus ook als beginner kun jij Cardano staken met een duidelijk stappenplan. 

Let wel op de APY en APR bij de percentages die vermeld staan. Daar lees je na de stappenplannen wat meer over. 

Image
Cardano staken
Dennis Diatel/ Shutterstock.com 

Cardano staken bij Bitvavo 

Bitvavo is het grootste (en goedkoopste) Nederlandse handelsplatform. Staken bij Bitvavo kan voor gunstige tarieven. 

Om Cardano te staken bij Bitvavo volg je de volgende stappen:

 • Open je Bitvavo app of maak een profiel aan
 • Zorg ervoor dat je Cardano in je wallet hebt staan
 • Ga naar je account, ga naar instellingen en ga naar staking
 • Zet staking daar op ‘ingeschakeld’. 
 • Vanaf nu worden al jouw conis automatisch flexibel vastgezet

Rewards bij Bitvavo

 • Flexibel staken: 5% per jaar
 • Vast staken: geen mogelijkheid

In Bitvavo heb je een duidelijk overzicht van alle munten die je kunt staken, de staking waarde en een overzicht van de geschatte opbrengsten in percentage en euro’s. Ook zie je een overzicht van de verdeling van de munten die je hebt vastgezet. 

Cardano staken bij KuCoin 

KuCoin is een exchange, dat bekend staat om lage handelingskosten. Ook kun je bij KuCoin munten staken. Dat geldt sinds augustus 2021 ook voor Cardano. Dit kun je doen via de website of via de app. 

Om Cardano te staken op KuCoin volg je de volgende stappen:

 • Open KuCoin of maak een profiel aan
 • Zorg ervoor dat je Cardano in je wallet hebt staan
 • Klik op ‘staking’ (dit gebeurt in het Pool-X gedeelte) en zoek op ‘Ada’ of ‘Cardano’
 • Selecteer het bedrag dat je wil vastzetten en accepteer de voorwaarden
 • Klik op ‘participate now’

Rewards bij KuCoin

 • Flexibel: 3.53% APR
 • Vast staken is geen mogelijkheid bij KuCoin

Cardano staken bij Crypto.com 

Crypto.com is een app op je telefoon die heel overzichtelijk en makkelijk is in gebruik. Om Cardano te staken op Crypto.com volg je de volgende stappen:

 • Open je Crypto.com app of maak een profiel aan
 • Zorg ervoor dat je Cardano in je wallet hebt staan
 • Klik onderin op je scherm op het Crypto.com logo
 • Ga naar ‘earn’ en klik op het plusteken 
 • Selecteer Cardano (ADA) en kies de termijn waarvoor je de munten vast wil zetten
 • Accepteer de voorwaarden en klik op ‘deposit’ en daarna op ‘confirm’

Rewards bij Crypto.com 

 • Flexibel staken: 0.5% p.a. (= per annum dus per jaar)
 • Staken voor 1 maand: 1% p.a. (= per annum dus per jaar)
 • Staken voor 3 maanden: 2% p.a. (= per annum dus per jaar)

Per week krijg je jouw rente uitbetaald in Cardano. Is jouw staking periode afgelopen? Dan zie je onder ‘crypto earn history’ een totaaloverzicht van jouw ontvangen Cardano. 

Wil je Cardano weer opnieuw staken? Volg dan de bovenstaande stappen opnieuw. 

Cardano staken bij Binance 

Binance is een wereldwijde exchange en is inmiddels één van de grootste van alle handelsplatformen. Ook hier is het niet ongebruikelijk om te staken. Om Cardano te staken op Binance volg je de volgende stappen:

 • Open Binance of maak een profiel aan
 • Zorg ervoor dat je Cardano in je wallet hebt staan
 • Ga bovenin het menu naar ‘earn’
 • Klik daarna op ‘stake’
 • Zoek op Cardano of ADA
 • Kies het aantal dagen dat je Cardano wil staken 
 • Kies het aantal munten dat je wil staken
 • Klik op ‘stake now’ 

Rewards bij Binance

 • Geen mogelijkheid tot flexibel staken
 • Staken voor 30 dagen: APY van 5.09%
 • Staken voor 60 dagen: APY van 7.79%
 • Staken voor 90 dagen: APY van 8.38%

Let op: dit gaat om het APY. APY is wat anders dan APR. 

Verschillen per handelsplatform 

Je ziet dus aan de percentages dat er behoorlijke verschillen zitten tussen de exchanges. Bij de één kun je flexibel staken waardoor je minder risico loopt, bij de ander kun je Cardano voor 3 maanden staken met hoge rewards. 

Kies dus zelf waar jij Cardano wil staken, nadat je de opties met elkaar hebt vergeleken. 

Image
Cardano staken hard wallet
Iweta0077/ Shutterstock.com

Cardano staken op een hardware wallet

Naast het staken op verschillende exchanges kun je Cardano ook staken op een hardware wallet. Een hardware wallet is een fysiek apparaat waar je jouw aangeschafte munten op kunt slaan. Dit is de meest veilige manier op jouw cryptomunten te bewaren. Tegenwoordig zijn er verschillende hardware wallets te verkrijgen. Als je Cardano hebt aangeschaft en op jouw hardware wallet hebt gezet, heb je ook de mogelijkheid om te staken. Per wallet verschilt het hoe je dit aanpakt, maar de uitkomst is hetzelfde: je ontvangt rente op de meest veilige manier over jouw vastgezette Cardano. 

Een voorbeeld van een hardware wallet is de Ledger Nano X. Het stappenplan om te staken gaat als volgt: 

 • Ga naar manager en login met je pincode. Zorg in de app catalogus op Cardano (ADA) en installeer dit
 • Kies uit Daedalus/ Yoroi/ Adalite wallet 
 • Kies je voor de Yoroi wallet? Dan zijn de stappen ongeveer gelijk aan die van de Daedalus wallet

Voor de Yoroi wallet volg je de volgende stappen:

 • Verbind je Ledger Nano X met de Yoroi wallet
 • Kies een geschikte stakepool uit door uit de delegatielijst een pool te selecteren
 • Als je Ledger is aangesloten op de computer dien je de transactie direct te bevestigen. Bevestig ook het openen van de Cardano app
 • Start een nieuwe transactie en bevestig dit
 • Bevestig de transactiekosten
 • Kijk of de stakepool op de ledger de juiste pool is en doe hetzelfde voor de goede staking key
 • Bevestig de transactie

Hierna zal je Ledger nog synchroniseren en is het gelukt! 

Hoe koop ik Cardano?

Cardano kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van ADA.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek ADA op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in ADA. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt ADA gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

Conclusie 

Cardano staken betekent dat je jouw munten vastzet, of eigenlijk uitleent, op een handelsplatform. Door dit te doen, ontvang jij rente over de vastgezette munten. Deze rente ontvang je in Cardano munten. Hierdoor wordt jouw bezit van Cardano munten dus groter en groter. Vervolgens ontvang je dus steeds meer rente over steeds meer Cardano. Je ontvangt dus rente op rente

In principe hoef je hier niets voor te doen, buiten het staken zelf natuurlijk. Je kunt Cardano op verschillende handelsplatformen staken, denk bijvoorbeeld aan Bitvavo, KuCoin, Crypto.com of Binance. Per platform gelden verschillende voorwaarden, ontvang je verschillende rentepercentages en voer je andere stappen uit. Je kunt Cardano ook staken op een hardware wallet. 

Het staken van munten zorgt voor een passief inkomen. Weet wel dat het staken van munten niet geheel zonder risico is. Munten zijn namelijk ontzettend volatiel, dus ook Cardano. Dit betekent dat de waarde van Cardano erg kan fluctueren. Staat jouw munt vast? Dan kun je geen winsten pakken op het moment dat de waarde omhoog schiet, wat uiteindelijk zelfs tot verlies kan leiden. Denk dus goed na voordat je gaat staken. Heb je dat gedaan en besluit je om te staken? Dan zorgt het voor een mooi extraatje waar je niet veel voor hoeft te doen. 

Heb je nog vragen over het staken van Cardano? Of ben je geïnteresseerd in andere onderwerpen? Sluit je dan aan bij onze Alles Over Crypto Facebookgroep

 

Credits header: pexels.com 


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.