verbranding

Wat is Proof of Burn?

Het is je misschien niet ontgaan dat het Proof of Work consensus algorithm veel energie verbruikt. Volgens sommigen verbruikt dit algoritme té veel energie. Dat was dan ook de reden om een alternatief algoritme op te zetten. Eentje dat een stuk minder energie gebruikt. Dat consensus algoritme heeft Proof of Burn. Maar, wat is Proof of Burn? Hoe werkt het, en wat zijn de voor- en nadelen?

Bekijk snel

Wat is Wat is Proof of Burn?

Proof of Burn (PoB) lijkt erg veel op Proof of Work, en is opgericht door Iain  Stewart. Echter verbruikt het een stuk minder energie dan PoW. Daarom wordt het ook wel het PoW systeem zonder energieverbruik genoemd. De naam verklapt het al een beetje, maar miners mogen de digitale currency tokens "burnen" (verbranden). Ze mogen blokken maken, als ze daarvoor in ruil cryptomunten verbranden.

Stewart leg het algoritme op de volgende manier uit. Volgens hem verbranden miners hun cryptomunten om zo aan een virtueel werktuig te komen, waarmee ze vervolgens blokken kunnen minen. Des te groter de investering is, des te groter het virtuele werktuig is dat ze hiervoor in ruil krijgen. Maar hoe gaat dat dan precies in zijn werk? Het klinkt nu nog redelijk vaag.

Wanneer miners cryptomunten gaan verbranden, sturen ze de munten naar een adres dat deze munten niet kan uitgeven. Dit kost helemaal niet veel energie. De enige energie die wordt gebruikt, is het versturen van de cryptomunten. Daarbij blijft het netwerk hierdoor wel actief. Het is niet zo dat ze altijd cryptomunten van dezelfde currency moeten verbranden. Het kan ook zo zijn dat ze cryptomunten van een andere currency mogen verbranden. Iedere blockchain heeft hier zijn eigen regels voor. Echter is een ding wel hetzelfde: de miners krijgen altijd een beloning terug in vorm van een cryptomunt van de eigen cryptovaluta.

Je kunt zelf ook transacties naar het netwerk sturen, waarna ze worden verbrand. Vervolgens kunnen andere deelnemers hun munten verbranden op jouw blok, waardoor er dus een chain ontstaat. Maar jij kunt dit ook doen bij blokken van andere deelnemers. Doordat iedereen bezig is met het verbranden en minen van blokken, blijft het netwerk continu in beweging. Deelnemers worden allemaal beloond voor het werk dat ze uitvoeren. Dit komt de werking van het netwerk natuurlijk alleen maar ten goede.

Nu zeiden we al dat je een groter werktuig kunt kopen, wanneer je meer cryptomunten in kunt zetten. Dat kan ervoor zorgen dat nieuwkomers een flinke achterstand hebben op ervaren miners. Hiervoor is een systeem bedacht, waarmee ze het periodiek verbranden meer belonen dan het continu verbranden van cryptomunten. Wanneer een nieuw blok wordt toegevoegd, wordt de waarde van de verbrande munten minder. Hoe vaker er munten worden verbrand, hoe lager de beloning dus wordt. Dit zorgt ervoor dat miners meer beloond worden wanneer ze regelmatig minen, dan wanneer ze dat continu of eenmalig doen.

Daarnaast moeten miners ook periodiek investeren in betere hardware naarmate de technologie vordert. Zo wil het netwerk ervoor zorgen dat de kwaliteit van het werk altijd zo hoog mogelijk ligt. Des te beter de hardware, des te sneller miners hun werk kunnen doen. Daarbij verbruikt moderne hardware over het algemeen gezien minder energie dan oude hardware.

Voorbeeld van Proof of Burn

Om het allemaal wat makkelijker te maken, zullen we een voorbeeld geven. Een van de cryptocurrency's die gebruikt maakt van het Proof of Burn algoritme, is Slimcoin. Het netwerk van Slimcoin staat miners toe om cryptomunten te verbranden, waarna ze het recht krijgen om de strijd aan te gaan om het volgende block te maken en toe te voegen. Ook krijgen ze de kans om blokken voor minimaal een jaar lang te ontvangen.

Echter maakt Slimcoin in principe gebruik van drie algoritmes. Dit zijn Proof of Stake, Proof of Work en Proof of Burn. Hoe meer cryptomunten iemand verbrandt, hoe groter de kans is dat hij het volgende blok toe mag voegen. Dat gaat dus volgens het Proof of Work concept. De inleg die de miner doet, is volgens het Proof of Stake concept.

In essentie wordt alles volgens het Proof of Burn algoritme gedaan. Het verbranden van munten om zo blokken te mogen valideren, is namelijk volgens het Proof of Burn algoritme. 

De voordelen van Proof of Burn

Hieronder vertellen we je meer over de voordelen van het consensus algoritme Proof of Burn.

Energiezuinig

Hier draait het hele principe van Proof of Burn om. Bij dit consensus algorithm zijn miners altijd bezig om cryptomunten van henzelf of anderen te verbranden. Dat betekent dat de energie die ze verbruiken, ook daadwerkelijk ergens voor gebruikt wordt. Bij Proof of Work zijn miners bezig met het minen van hetzelfde block. Vervolgens wordt er één winnaar verkozen, en is de energie die de verliezer in het minen hebben gestoken, in feite verloren gegaan.

Geen hardware nodig om te minen

Voornamelijk bij Proof of Work draait het om de hardware die je gebruikt, om in aanmerking te komen voor het minen. Hoe beter de hardware, hoe groter de kans dat je een nieuw blok mag toevoegen aan de blockchain. Bij Proof of Burn worden die virtueel verbrandt. Je hebt dus geen zware hardware nodig.

Verdeling van de coins is minder centraal

De coins die worden verbrand, worden over het netwerk verspreid. Dat betekent dat de verdeling van de coins een stuk minder verspreid is dan bij blockchains die van andere algoritmes gebruik maken. Daarnaast zorgt het mechanisme van Proof of Burn er ook nog eens voor dat de verdeling veel beter is. De beloning wordt namelijk steeds lager wanneer je vaak achter elkaar aan het minen bent.

Minder grootte voorraad cryptomunten

De supply van de cryptomunten is veel lager. Er hoeven namelijk geen nieuwe munten bij te komen om de miners te belonen. Dit zorgt ervoor dat de cryptomunten schaarser zijn, en dus ook veel meer waard zijn.

Moedigt lange-termijn denkers aan

Net noemden we al het mechanisme dat ervoor zorgt dat beloningen steeds kleiner worden. Dit moedigt miners aan om voor de lange-termijn bezig te zijn. Ze zouden anders in korte tijd veel geld kunnen verdienen. Nu zullen ze juist voor een lange tijd mee moeten doen om genoeg beloningen te kunnen ontvangen.

De nadelen van Proof of Burn

Ook Proof of Burn kent nadelen. Hieronder lees je de grootste en belangrijkste nadelen van dit consensus algorithm.

Werkt niet op grote schaal

Proof of Burn heeft zichzelf nog niet helemaal kunnen bewijzen. Het wordt namelijk vooral op kleine schaal gebruikt. Het is dus nog maar de vraag of het ook op grote schaal werkt. Hiervoor moet nog meer getest worden. Dan wordt ook duidelijk hoe efficiënt en veilig dit algoritme is.

Niet transparant

Voor de gemiddelde man is het niet altijd even makkelijk of transparant om het proces van het verbranden te bekijken. Terwijl de transparantie een van de grootste voordelen van blockchain is.

Twijfels over de energiezuinigheid

Er is ook kritiek op Proof of Burn. Het is volgens sommigen namelijk helemaal niet zo dat het energiezuinig is. Miners kunnen namelijk ook andere cryptocurrencies verbranden. Vaak wordt er hiervoor gebruik gemaakt van Bitcoin, welke gebruik maakt van Proof of Work. En daarvoor moet nog veel werk op de Proof of Work blockchain worden uitgevoerd. Indirect is Proof of Burn dan dus niet zo energiezuinig.

Het verschil met Proof of Stake

Eigenlijk lijkt het Proof of Burn algoritme erg veel op Proof of Stake. Bij beide algoritmes moeten miners namelijk 'geld' inzetten om te mogen minen. Des te meer cryptomunten iemand kan inzetten, des te groter de kans op het minen van nieuwe blokken dus is. Maar toch zit er een aanzienlijk groot verschil tussen Proof of Burn en Proof of Stake.

Miners van het Proof of Stake algoritme moeten van te voren cryptomunten inzetten, waarna deze worden bewaard. Het is voor deze miners niet mogelijk om bij de cryptomunten te komen. Tenzij ze besluiten om uit het netwerk te stappen. Wanneer ze zich niet aan de afspraken houden, raken ze hun inzet kwijt. Het wordt dan bezit van het netwerk. Toch is de kans klein dat het laatste zich zal voordoen.

Doordat miners hun inzet terugkrijgen, heeft het innemen van de cryptomunten geen effect op de voorraad cryptomunten. Ze zijn namelijk tijdelijk uit de circulatie. Uiteindelijk komen de munten terug, en kunnen miners deze weer verkopen.

Bij Proof of Burn worden de munten 'vernietigd'. Dat houdt in dat miners hun munten niet terug zullen krijgen. Nooit meer. Hierdoor blijft de voorraad cryptomunten beperkt. En dat is goed voor de waarde van de munten. Deze zal hierdoor namelijk hoger kunnen liggen. Het kan voor miners echter ook een grotere investering zijn. Bij Proof of Stake is de investering tijdelijk, en zullen ze de munten terugkrijgen. Bij Proof of Burn zijn ze de munten voorgoed kwijt, en hopen ze maar dat ze geld verdienen met de investering die ze hebben gedaan.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.