Cryptomunten
29/12/21

Crypto aangeven op de inkomstenbelasting? (2021)

Crypto aangeven op de inkomstenbelasting? (2021)

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Het is weer tijd om de inkomstenbelasting in te vullen. Misschien heb je dit jaar wel geld verdiend door middel van cryptocurrencies. Je zult je dan misschien ook snel afvragen of je bij de inkomstenbelasting cryptovaluta moet aangeven. Crypto is immers anoniem, dus waarom zou je?

We liggen je in dit artikel uit hoe het zit met de inkomstenbelasting en cryptovaluta. Zo weet je precies wat je moet doen bij het invullen van de belastingaangifte voor het afgelopen jaar.

Wil je inkomstenbelasting over 2022 (je doet deze aangfite in 2023) doen? Hier lees je alles over de inkomstenbelasting voor belastingjaar 2022.

Bekijk snel

Moet je cryptovaluta aangeven op de inkomstenbelasting?

We kunnen je hier al meteen een antwoord op geven. Het is namelijk verplicht om cryptovaluta aan te geven bij de Belastingdienst. Het is immers geld, en kan erg waardevol zijn. Over alle waardevolle bezittingen die je in een jaar hebt verdiend, moet je belasting betalen.

Wanneer je uit een baan inkomen hebt verdiend, betaal je hier ook belasting over. Dit kan iedere baan zijn, van kantoormedewerker tot bediende. 

Ook mensen die hun inkomen verdienen uit aandelen, moeten hier belasting over betalen. Daarom is het niet meer dan logisch dat er ook belasting betaalt dient te worden over cryptovaluta. Echter zit het allemaal niet iets anders dan bij andere inkomsten. Daarom leggen we je verder in dit artikel uit hoe het zit tussen de Belastingdienst en cryptocurrencies als Bitcoin, Ethereum en andere Altcoins.

Zo zit het fiscaal gezien met cryptovaluta

De Belastingdienst maakt onderscheid tussen het in het bezit hebben van cryptovaluta, of er ook actief in handelen. Daarom splitsen we het ook op in twee verschillende delen.

Bezit van cryptovaluta

Wanneer je cryptovaluta (privé) in bezit hebt, behoren ze tot box 3 van de inkomstenbelasting. Binnen box 3 vermeld je de cryptovaluta in de categorie 'overige bezittingen'. 

Hier geef je aan wat de waarde van de cryptovaluta op 1 januari van het jaar van de aangifte is. Hierbij geldt de koers van de crypto exchange die je gebruikt, gezien ieder platform een andere koers kan aangeven.

Echter hoef je ze alleen in box 3 te vermelden wanneer je de cryptovaluta al op 1 januari van het belastingjaar in bezit had. Wanneer je een cryptomunt ná 1 januari hebt gekocht, hoef je deze niet op de inkomstenbelasting te vermelden in box 3.

Laten we het even wat duidelijker maken door een voorbeeld te geven. Stel dat je in augustus 2019 voor €9.000,- aan Bitcoin kocht. Op 1 januari 2020 is de waarde van dat aantal Bitcoins gestegen naar €10.500,- wat betekent dat je dit getal aangeeft op de belastingaangifte van het jaar 2020.

Actief bezit van cryptovaluta

Het kan ook zo zijn dat je een stuk actiever aan het handelen bent met cryptovaluta. In dat geval is de kans groot dat dit ingevuld dient te worden in box 1 op de belastingaangifte. Wanneer je ze in box 1 invult, moet je 49,5% (in 2020) belasting betalen over het positieve resultaat van dat jaar wanneer je ze in privé bezit hebt.

Mochten de cryptovaluta in het bezit zijn van een BV, dan zal er een belasting van 16,5% of 25% (in 2020) betaald moeten worden over het positieve resultaat. Het is daarbij afhankelijk van de winst die je dat jaar hebt behaalt.

Het is niet mogelijk om verlies dat je door cryptovaluta hebt geleden af te trekken. Dat komt doordat cryptovaluta volgens de Belastingdienst een erg speculatief karakter hebben.

Wat als ze je loon in cryptovaluta uitbetalen?

Er zijn genoeg mensen die hun loon in cryptovaluta ontvangen. Misschien is dat voor jou ook wel het geval. De Belastingdienst geeft aan dat de werkgever de cryptovaluta moet omrekenen in euro's op het moment dat je ze ontvangt. Volgens de Belastingdienst is er namelijk sprake van uitbetalingen van loon in natura.

Moet je belasting betalen als je crypto mined?

Op de website van de Belastingdienst wordt vermeld dat de opbrengt van het minen vaak niet goed aan te geven is. Er komen namelijk ook veel kosten kijken bij het minen van cryptovaluta. Denk bijvoorbeeld aan de stroom- en hardware kosten.

Verdien je dus geld met het minen van crypto? Dan hoef je dit niet aan te geven op de belastingaangifte.

Maar cryptocurrencies zijn toch anoniem?

Dat klopt. Vaak is het bezit van cryptovaluta volledig anoniem. Dat komt doordat cryptovaluta op de blockchain draaien. Je bent op de blockchain geen persoon, maar een public key. Dit is een stukje code die jouw identiteit waarborgt. De private key zorgt ervoor dat niemand jouw identiteit kan stelen.

Misschien vraag je jezelf dan ook al wel af waarom je cryptovaluta zou aangeven bij de Belastingdienst. Ze zouden er namelijk niet direct achter komen dat je geld hebt verdient met de handel in cryptovaluta. Dat is helemaal waar, maar toch kan het in de toekomst erg slecht uitpakken wanneer je crypto niet aangeeft bij je inkomstenbelasting.

Wanneer je cryptovaluta wilt gebruiken, moet je het vaak eerst verkopen en overzetten naar je bankrekening. Als je dat een paar keer doet, zal dat geen argwaan opwekken. Ook wanneer het bij lage bedragen blijft, valt het niet op. Maar na een tijdje kan het gaan opvallen bij de bank en de Belastingdienst. Ze willen dan weten waarom je iedere maand een X bedrag op je rekening krijgt van een crypto exchange.

Je zult jezelf op dat moment moeten kunnen verantwoorden. Als de Belastingdienst er vervolgens achterkomt dat je de inkomsten die je met crypto hebt verdiend niet hebt aangegeven, kun je in de problemen komen. Zo zou je een boete kunnen krijgen. Maar nog erger is het wanneer je op een zwarte lijst komt te staan.

Het is daarom aan te raden om cryptovaluta aan te geven bij de Belastingdienst wanneer je hier een groot bedrag aan inkomsten uit haalt. Natuurlijk is het niet fijn om belasting te moeten betalen, maar je kunt zo veel problemen voorkomen. Want wanneer je eenmaal bij de Belastingdienst in de problemen zit, kom je daar niet snel en makkelijk uit.

Geld verdienen met cryptovaluta

Er zijn verschillende manieren waarop je geld kunt verdienen met cryptovaluta. De meeste mensen verdienen geld met crypto trading. Dat betekent dat de handel in cryptocurrencies. Zo kun je cryptovaluta kopen voor een bepaalde prijs, en het later verkopen wanneer de waarde is gestegen. Op deze manier maak je winst. Omdat de koers van cryptovaluta vaak sterk op en neer gaat, kun je in redelijk korte tijd veel geld verdienen. Maar het tegenovergestelde kan ook gebeuren. Want het is ook mogelijk om binnen een korte periode veel geld kwijt te raken. Dat zijn de verhalen die je niet zo vaak hoort.

Wanneer je crypto verdient met crypto trading, moet je dit aangeven op de belastingaangifte. Het is namelijk een bron van inkomen, en alles wat met je inkomen te maken heeft, moet aangegeven worden. Ook al is crypto trading nog een erg nieuwe manier op geld te verdienen, zul je hier nog steeds belasting over moeten betalen. Doe je dit niet, kun je een boete en straf van de Belastingdienst verwachten.

Het is ook mogelijk om geld te verdienen met cryptovaluta door te minen. Het betekent dat je jouw machine (computer of server) laat werken voor het netwerk van de blockchain. Je gaat dan transacties controleren en valideren. Wanneer jij dit als eerste hebt gedaan, mag je een nieuw blok toevoegen aan de blockchain. Dit geldt voor het Proof of Work algoritme. Er zijn genoeg andere algoritmes, waar je op een andere manier geld kunt verdienen door te minen. Als jij namelijk degene bent die een blok toevoegt aan de blockchain, krijg je hier een beloning voor.

Geld dat je verdient door te minen hoef je niet aan te geven op de inkomstenbelasting. Er gaan namelijk veel kosten gemoeid met cryptomining. Denk aan de kosten die je betaalt voor de energie, maar ook aan de kosten die je moet maken voor de hardware die je nodig hebt.

Moet ik crypto aangeven als ik in dat jaar niks heb gekocht of verkocht?

Misschien heb jij een aantal jaar gelden crypto gekocht, en heb je dat nu nog steeds in je bezit. Heb je in het jaar waarover je de aangifte moet doen geen crypto gekocht of verkocht? Dan moet je nog steeds de crypto die je in bezit hebt gehad aangeven. Je geeft dan aan wat de waarde van de crypto was op 1 januari van het belastingjaar. Vervolgens geef je ook aan in hoeverre de waarde is gestegen, zodat de Belastingdienst weet hoe waardevoller jouw passief bezit is geworden.

Hetzelfde geldt voor aandelen. Wanneer je aandelen in je bezit hebt, moet je aangeven wat de waarde op 1 januari was. Vervolgens geef je aan in hoeverre deze aandelen in waarde zijn gestegen. Wanneer je de aandelen of crypto na 1 januari in je bezit had, hoef je deze niet aangeven voor desbetreffend belastingjaar. Je geeft ze dan wel aan wanneer je ze op de eerstvolgende 1 januari nog steeds in je bezit hebt.

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!