Wat is Aleph Zero (AZERO) en hoe werkt het - uitgelegd!

Wat is Aleph Zero (AZERO) en hoe werkt het - uitgelegd!
Aleph Zero
azero

Snel €10 verdienen?

 1. Klik op de knop
 2. Maak een account aan
 3. Stort 10 euro

Je ontvangt direct €10 extra!

Start direct bij Bitvavo!

Heb jij wel eens een applicatie op de blockchain (dApp) ontwikkeld? Of heb je misschien wel eens van een decentrale applicatie gebruik gemaakt? Wanneer je al even actief bent binnen de cryptowereld, is de kans groot dat het antwoord op een van deze twee vragen 'JA' is.

dApps worden steeds populairder, en zo ook de blockchains waar deze dApps op draaien. Door de toenemende vraag naar blockchains die ondersteuning bieden aan smart contracts, zijn steeds meer bedrijven zich bezig gaan houden met de ontwikkeling van zo'n blockchain. En dat heeft geresulteerd in het ontstaan van Aleph Zero: een public blockchain met private smart contracts.

In dit artikel vertel ik je alles dat je zou moeten weten over Aleph Zero. Zo kom je te weten door wie het is ontwikkeld, waar Aleph Zero voor gebruikt kan worden, hoe Aleph Zero werkt en wat de voor- en nadelen van dit project zijn.

Bekijk snel

Wat is Aleph Zero (AZERO)?

Aleph Zero is een blockchainplatform dat gebruik maakt van de DAG-technologie (Directed Acyclic Graph) waardoor het platform ontzettend schaalbaar en decentraal is. Dit is een aparte technologie die verschilt van de originele blockchaintechnologie. Daarom zou je Aleph Zero officieel een DAG-platform moeten noemen. Op hetzelfde moment is Aleph Zero ook een public blockchain die gebruik maakt het Proof of Stake (PoS) consensus mechanisme. Deze blockchain biedt ondersteuning voor private smart contracts en maakt gebruik van ZK-SNARKs en sMPC.

De ontwikkelaars van Aleph Zero wilden het blockchain trilemma oplossen en een blockchain aanbieden die zowel schaalbaar, veilig als decentraal is. Hierdoor kunnen ontwikkelaars van dApps zichzelf volledig focussen op de ontwikkeling van hun applicatie, zonder zelf oplossingen te hoeven verzinnen voor de problemen die de blockchain heeft. Dat is beter te begrijpen met het volgende voorbeeld:

Stel dat een ontwikkelaar een dApp op Ethereum wil bouwen. Hij zal bij de ontwikkeling van de dApp rekening moeten houden met de schaalbaarheidsproblemen die Ethereum heeft. Dit zal de ontwikkeling van de dApp natuurlijk niet ten goede doen. De ontwikkelaar kan zich namelijk minder focussen op de dApp, en is meer bezig met het verzinnen van een oplossing voor het schaalbaarheidsprobleem. Hij wil immers zo min mogelijk last van dit probleem hebben.

Eerder noemde ik al 'private smart contracts'. Aleph Zero geeft aan een hoge mate van veiligheid te garanderen doordat het gebruik maakt van een aantal speciale  technieken, genaamd ZK-SNARKs en sMPC. Hoe deze technieken precies werken, leg ik verder in dit artikel uit.

In onderstaande video krijg je een overzicht over wat Aleph Zero is, en waar je het allemaal voor zou kunnen gebruiken.

Door wie is Aleph Zero ontwikkeld?

Het team achter Aleph Zero bestaat uit meer dan 40 medewerkers en heeft 4 co-founders:

De mensen die aan Aleph Zero werken hebben in hun leven ervaring opgedaan bij grote bedrijven. Denk aan IBM, Stellar, Capgemini, ING Bank, Google en Uber. Dit geeft aan dat het team achter Aleph Zero serieus is en weet waar ze mee bezig zijn.

Hoe werkt Aleph Zero?

Om beter te begrijpen hoe Aleph Zero werkt zal ik hieronder een overzicht geven over het Aleph Zero ecosysteem. Het is vrij lastig om dit moeilijke onderwerp op een eenvoudige manier uit te leggen.

AlephBFT Consensus

Aleph Zero maakt gebruik van een consensus mechanisme genaamd AlephBFT Consensus. Dit algoritme is gebaseerd op de DAG-technologie. DAG staat voor Directed Acyclic Graph (hier lees je meer over een DAG). Het houdt in dat transacties direct aan elkaar gekoppeld worden, in plaats van dat ze worden samengevoegd tot blokken. Dit zorgt ervoor dat transacties vrijwel direct gevalideerd kunnen worden (ook wel 'instant finality' genoemd).

Toch is Aleph Zero ook een blockchain, omdat de ontwikkelaars de DAG-technologie hebben gecombineerd met het Proof of Stake (PoS) mechanisme. Het netwerk van Aleph Zero bestaat hierdoor uit validators die gekozen worden voor de validatie van transacties. Je zou daarom ook AZERO-tokens kunnen staken, om zo bij te dragen aan de veiligheid van het netwerk. Je ontvangt AZERO-munten als dank voor je bijdrage aan de veiligheid.

In onderstaande video leggen we meer uit over wat Directed Acyclic Graph (DAG) is en hoe deze techniek werkt.

ZK-SNARKs en sMPC (voor private smart contracts)

Volgens de ontwikkelaars van Aleph Zero is ook de privacy van gebruikers belangrijk. De blockchaintechnologie is immers ooit ontwikkeld om gebruikers meer privacy te bieden in een wereld waar alles gecontroleerd wordt door overheden en centrale banken.

De blockchain maakt gebruik van ZK-SNARKs (Zero-Knowledge Proofs) en sMPC (Multi-Party Computation) om ontwikkelaars meer mogelijkheden op het gebied van privacy te bieden. ZK-SNARKs zijn een bewezen technologie die ook door Zcash (ZEC) gebruikt wordt. Het zorgt ervoor dat het adres van de gebruikers volledig is afgeschermd voor de buitenwereld. Hierdoor is het alleen mogelijk om te zien of er een transactie is gemaakt en wat de inhoud (aantal tokens) is.

Door sMPC kan niemand zomaar bij bepaalde data komen. Daarvoor zullen eerst meerdere nodes toestemming moeten geven. Op deze manier zal het vrijwel onmogelijk zijn om toegang te krijgen tot data waar iemand geen toegang tot zou mogen krijgen.

ZK-SNARKs en sMPC zijn lastig te begrijpen technieken, maar wel ontzettend interessant. Wanneer je hier meer over wilt weten, raad ik je aan onderstaande video te bekijken.

Aleph Zero Cloud

De kans is groot dat je wel eens gebruik maakt van de cloud. Dit houdt in dat je data op een andere server bewaard, waar je door middel van een internetverbinding toegang tot kunt krijgen. In de meeste gevallen gaat het dan om een centrale cloud, zoals Google Drive of iCloud van Apple. Het is ook mogelijk om jouw gegevens op een decentrale cloud te bewaren, zoals de Aleph Zero Cloud.

Aleph Zero Cloud biedt gebruikers de mogelijkheid om bestanden, zoals foto's en documenten, te bewaren op een decentrale cloudopslag. Deze cloud is beveiligd en biedt een hoge mate van privacy voor de gebruikers. Om gebruik te kunnen maken van de Aleph Zero Cloud zul je een Aleph Zero wallet nodig hebben waar AZERO-tokens in staan.

DEX en wallet

Common is de decentrale exchange (DEX) die op Aleph Zero draait, en is hiermee ook een van de eerste dApps op Aleph Zero. De ontwikkelaars van Common hebben het Maximal Extractable Value (MEV) probleem (waar maar een maximale waarde uit ieder blok gehaald kan worden) opgelost doordat transacties op Aleph Zero vrijwel direct en volledig anoniem verwerkt worden.

Je kunt direct gebruik maken van Common door je Aleph Zero-wallet te verbinden met deze DEX. Ook deze wallet is ontwikkeld door Aleph Zero en garandeert de privacy van hun gebruikers. Je kunt dus volledig anoniem gebruik maken van Aleph Zero wanneer je deze wallet hebt.

Liminal Bridge (voor optimale interoperabiliteit)

Ook interoperabiliteit is belangrijk voor blockchains. De interoperabiliteit betekent de samenwerking tussen verschillende blockchains. In hun beginselen kunnen blockchains namelijk niet met elkaar samenwerken. Dit komt onder andere doordat ze vaak in verschillende programmeertalen gebouwd zijn, maar ook van verschillende protocollen gebruik maken.

Aleph Zero heeft een Liminal Bridge ontwikkeld (een van de eerste producten op Aleph Zero) die als multichain privacy layer dient. Deze bridge kan met ieder netwerk verbinding maken. Op deze manier is het mogelijk om data tussen Aleph Zero uit te wisselen met bijvoorbeeld de blockchains van Binance Smart Chain, Polkadot en Ethereum.

Ondanks dat er een verbinding met andere blockchains wordt gelegd, blijft de privacy van de gebruiker nog steeds gewaarborgd. Hiervoor maakt Aleph Zero weer gebruik van de eerder genoemde ZK-SNARKs en sMPC.

Het is ook mogelijk om data vanuit centrale databases naar Aleph Zero te versturen. Hiervoor heeft het team een speciale Oracle ontwikkeld die data zal controleren voordat het beschikbaar is binnen het Aleph Zero ecosysteem. Ook dit moet bijdragen aan een snellere adoptie van de blockchaintechnologie. Des te beter blockchains kunnen samenwerken met huidige centrale systemen, des te groter de kans dat blockchains ingezet zullen worden.

Image
liminal bridge

AZERO cryptocurrency

AZERO is de cryptocurreny van Aleph Zero. Er is een maximale voorraad van 300 miljoen AZERO-tokens, waarvan er 180 miljoen in omloop zijn. AZERO wordt binnen het ecosysteem voor verschillende doeleinden gebruikt:

 • Betalen van transactiekosten aan het netwerk van Aleph Zero;
 • Onderpand voor wrapped tokens in Liminal Bridge;
 • Staking (en het ontvangen van beloningen);
 • Ontvangen van kortingen wanneer je AZERO gebruikt voor een token swap op de DEX;
 • Ontvangen van kortingen wanneer je AZERO gebruikt voor asset swapping op de Liminal Bridge.

Waar kan Aleph Zero voor gebruikt worden?

Aleph Zero is een blockchain die gebruikt kan worden voor veel verschillende zaken. Omdat ontwikkelaars hier allerlei applicaties op kunnen ontwikkelen, draagt Aleph Zero bij aan de ontwikkeling van verschillende industrieën. Zelf geeft Aleph Zero aan een Web 3.0-revolutie te willen starten. Zo kan Aleph Zero gebruikt worden voor:

De voor- en nadelen van Aleph Zero

Nu je hebt gelezen wat Aleph Zero is en hoe het werkt, heb je misschien wel een beeld over de belangrijkste voordelen van dit project. Om nog eens kort samen te vatten wat Aleph Zero is, zullen we de belangrijkste voor- en nadelen van Aleph Zero voor je opsommen.

Voordelen

 • Het maakt gebruik van de bewezen ZK-SNARKs en sMPC technologie om privacy te waarborgen;
 • Transacties zijn snel en binnen enkele seconden uitgevoerd;
 • Je betaalt vrijwel geen transactiekosten (0.0003 AZERO-tokens);
 • De blockchain maakt gebruik van Proof of Stake, wat een duurzamer mechanisme dan Proof of Work is;
 • Door het gebruik van DAG is de blockchain ontzettend schaalbaar;
 • Aleph Zero is peer-reviewed en voldoet aan alle beveiligingseisen;
 • Liminal Bridge zorgt ervoor dat Aleph Zero interoperabel is.

Nadelen

 • Aleph Zero is nog een vrij nieuw project dat zichzelf nog niet heeft kunnen bewijzen op grote schaal;
 • Er zijn veel andere blockchains (concurrentie) die in grote lijnen hetzelfde probleem als Aleph Zero proberen op te lossen;
 • De technologie achter Aleph Zero is lastig te begrijpen voor beginners, waardoor een grote groep mensen Aleph Zero links zal laten liggen.

Wil je de informatie die je in dit artikel hebt gelezen nog eens samengevat krijgen in een video? Onderstaande video is in dat geval een aanrader.

Conclusie

Aleph Zero is een bijzonder project. Het team achter Aleph Zero wil niet alleen de problemen van veel huidige blockchains oplossen, maar gaat nog een stap verder. De blockchain is schaalbaar en decentraal door DAG, biedt een hoge mate van privacy door ZK-SNARKs en sMPC en kan vrijwel direct transacties verwerken. Daar betalen gebruikers ontzettend lage transactiekosten voor.

Mocht je geloven in de werking van succesvolle toekomst van Aleph Zero, zou je de AZERO-cryptomunt kunnen kopen. Dit is de native cryptocurrency van Aleph Zero. Doe hiervoor altijd zelf goed onderzoek, alvorens je een besluit tot aankoop doet. Zo kun je jouw keuze baseren op onderzoek en leren van mogelijke fouten die je maakt.

Toch is het belangrijk om te benoemen dat Aleph Zero nieuw is en zichzelf nog niet op grote schaal heeft bewezen. Een investering in Aleph Zero kan hierdoor ontzettend risicovol zijn. 

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over wat Aleph Zero is en hoe het werkt. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over wat Aleph Zero is, de AZERO-cryptocurrency of andere projecten? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Headerfoto door Aleph Zero 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!