Zcash-zec-crypto kopen-bitvavo

Zcash coin (ZEC) - Anonieme transacties

Zcash coin (ZEC) is een veelbesproken crypto en volgens experts is dit een 'must buy' voor je portfolio. De cryptocurrency heeft in oktober 2018 zijn debuut gemaakt en behoort nu tot de 30 grootste cryptovaluta's van dit moment. Ze onderscheiden zich met een revolutionaire technologie dat het mogelijk maakt om anonieme transacties te versturen. Hoe ze dit doen lees je in deze uitleg en je vind hier ook de stappen om Zcash (ZEC) te kopen.

Bekijk snel

Wat is Zcash (ZEC)?

Zcash is een open-source en gedecentraliseerde cryptocurrency dat het mogelijk maakt om transacties compleet anoniem te versturen. Deze crypto behoort dan ook, net als Verge en Monero, tot de groep van privacy coins. De transactie zelf wordt gepubliceerd op de publieke blockchain van Zcash maar de verzender, ontvanger en het aantal coins dat wordt verstuurd blijven geheim. 

Verschil met Bitcoin

Als je iemands Bitcoinadres weet dan kan je de transacties van en naar dit adres gaan volgen. Al deze handelingen worden namelijk publiekelijk gedeeld op de blockchain waardoor het duidelijk wordt hoeveel geld er over en weer gaat. Bij Zcash is dit niet mogelijk aangezien deze data versleuteld is. 

Consensus algoritme

Het netwerk gebruikt de zero-knowledge cryptografie zk-SNARKs om data te versleutelen.

"zk-SNARK staat voor Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge”

Deze vorm van cryptografie behoort tot Proof-of-Construction waarbij mensen het bezit van bepaalde informatie kunnen bewijzen zonder deze informatie te onthullen. Hierdoor is het mogelijk om op het netwerk transacties te versturen zonder dat de betrokken partijen en de hoeveelheid coins bekend zijn. Zo'n anonieme transactie wordt een 'Shielded Transaction' genoemd. 

De onderstaande video legt Zcash in een minuut uit:

 

De coin van Zcash: ZEC

Er is geen ICO geweest voor Zcash. Ze hebben aan het begin genoeg geld gekregen van investeerders voor het ontwikkelen van de coin. Voor verdere financiering hebben ze het zo ingesteld dat 20% van de opbrengsten van de eerste 4% geminede coins naar het team gaan. Daarna zal er standaard 10% worden ingehouden en aan het team worden gedistribueerd. Dit komt neer op zo'n 10% van het totaal aantal coins dat uiteindelijk in handen komt van het team. Dit is niet bij iedereen in goede aarde gevallen aangezien de gedachte ontstaat dat het team dit alleen doet om zijn eigen zakken te vullen. 

Het team heeft hier een eigen reden voor gegeven. Ze hebben er bewust niet voor gekozen om een ICO te houden aangezien ze niet willen dat de verkochte coins uiteindelijk worden gedumpt op exchanges. Dit zou er namelijk voor kunnen zorgen dat programmeurs van het team er geen toekomst meer in zien en opstappen. Op de manier waarop ze het nu hebben geregeld weten ze zeker dat ze het project zelfstandig kunnen financieren en ze zijn ervan overtuigd dat dit voor meer succes zal zorgen.

Kenmerken ZEC (juni 2018)
Token symbool ZEC
Totaal aantal tokens 21 miljoen
Aantal tokens in omloop 4,07 miljoen

Geschikte Wallet voor de coin

Zcash kan je naast de exchange ook op een hardware wallet opslaan. Dit wordt in de meeste gevallen aangeraden aangezien je hier zelf de private key in handen hebt en dus daadwerkelijk eigenaar bent van de coins. De bekendste hardware wallet is op dit moment de Ledger Nano S. Deze kan je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan kopen

Team

Het team van twintig man wordt geleid door Zooko Wilcox en bijgestaan door zes adviseurs en vier raadsleden van buitenaf. De belangrijkste personen die zich met Zcash bezighouden staan in deze tabel weergegeven:

Naam Functie Ervaring
Zooko Wilcox Oprichter & CEO 20+ Jaar ervaring met gedecentraliseerde systemen, cryptografie, informatiebeveiliging en startups
Nathan Wilcox CTO 10+ Jaar ervaring met software-ontwikkeling, reputatie-analyses en beveiligingscontroles. Voordat hij bij Zcash begon deed hij beveiligingscontroles voor Ethereum
Roger Ver Initial investor Hij is een bekende investeerder en heeft vanaf het begin zijn lof uitgesproken voor Zcash en heeft er dan ook flink in geïnvesteerd
Barry Seibert Initial investor Barry is de oprichter van Digital Currency Group en helpt veelbelovende crypto-startups groeien, waaronder Zcash
Matthew Green Onderzoeker Matthew is een award-winning researcher en is vooral bekend van zijn werk op het gebied van data-opslag op een anonieme manier. Hij helpt het Zcash-team veel met cryptografie en het afschermen van privacy-gevoelige data
Vitalik Buterin Adviseur Vitalik is dé man achter Ethereum en een voorbeeld voor veel crypto-enthousiastelingen. Hij beschikt over ontzettend veel kennis op het gebied van blockchain en crypto en Zcash zal veel van hem leren
Gavin Adresen Adviseur Gavin is een wetenschapper bij de Bitcoin Foundation en hiervoor was hij lead developer voor Bitcoin. Dit is een hele grote naam in de cryptowereld
Image
Zcash organisatie

Roadmap

De focus in 2018 zal liggen op netwerkbeveiliging en compatibiliteit voor smartphones. Voor 2019 hebben ze hun plannen nog niet bekendgemaakt.

 •  

  Netwerk-update genaamd 'Overwinter'

   juni 2018

  Deze update heeft de focus op een verbetering van de netwerkbeveiliging

 •  

  Activatie van het Sapling-protocol

   september 2018

  Het Sapling-protocol gaat ervoor zorgen dat anonieme transacties efficiënter kunnen worden uitgevoerd. Hierdoor kunnen de mobiele wallets uiteindelijk ook shielded transacties ondersteunen. 

Partners

Zcash heeft twee mooie partnerschappen gesloten, waaronder die met JPMorgan. 

 • JPMorgan, de grootste bank van de wereld, wil samen met Zcash een extra privacy-laag bouwen voor hun eigen bedrijfsblockchain. 
 • Zcash sluit een partnerschap met StarkWare Industries en zal ook in het bedrijf investeren. Het betreft een cryptografiebedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van de STARKs. Dit is een nieuw protocol dat schaalbaar is en bestand is tegen quantum computing.

Populariteit en gemeenschap

Op dit moment gebruikt Zcash voornamelijk z'n twitter om de geïnteresseerden op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Dagelijks posten ze wel wat en leggen ze goed uit met wat ze bezig zijn.
Mocht je het leuk vinden om het project zelf te volgen dan staan in deze tabel de links naar de socialmediakanalen:

Populariteit (juni 2018)
Twitter 68k volgers
Telegram 2,3k volgers
Facebook 9k volgers
Reddit 13,5k lezers

Kritiek

Niet iedereen is blij met het feit dat miners 10% van hun inkomsten moeten afstaan aan het team. Mensen krijgen hierdoor het gevoel dat ze het alleen doen om hun eigen zakken te vullen en dat het ze minder gaat om de functionaliteit van de coin zelf. Anderen daarentegen vinden het geen probleem doordat er op deze manier een beloning voor de werknemers blijft bestaan en ze hierdoor worden gemotiveerd om hard te werken. 

Een probleem wat achter wel kan ontstaan is dat het team een groot gedeelte van de coins in handen krijgt en men vraagt zich af in hoeverre Zcash in zo'n situatie nog wel decentraal is. 

Het is verder wel positief dat ze transparant zijn over deze gang van zaken en hierdoor kan je zelf besluiten of je het ermee eens bent of dat je liever Zcash niet gebruikt.

Conclusie

Zcash staat op het moment van schrijven in de top 30 cryptocurrency's van de wereld. Ze bieden met hun technologie de unieke mogelijkheid om anonieme transacties mogelijk te maken. Dit is ontzettend waardevol in een tijd waarin mensen steeds meer om hun privacy willen denken. Overheden staan daarentegen minder te springen om dit soort initiatieven aangezien het witwassen in de hand werkt. Of zo'n coin voor altijd kan bestaan zonder dat de overheid zich ermee bemoeit blijft wel spannend.

Wij zijn erg benieuwd naar wat deze coin ons in de toekomst gaat brengen en volgen hem dan ook met veel enthousiasme.

Lijkt het je leuk om na het lezen van deze uitleg zelf te coin te kopen? Volg dan de onderstaande stappen:

Hoe koop ik ZCash?

ZCash kopen op Binance is een fluitje van een cent. Met deze uitleg ben je binnen enkele stappen de trotse eigenaar van ZEC.

 1. Meld je hier gratis aan bij Binance
 2. Druk rechtsboven op Wallet en vervolgens Spot
 3. Zoek Bitcoin (BTC) op en druk ernaast op Deposit (storten) 
 4. Aan de rechterkant verschijnt er een QR-code met daaronder een reeks aan getallen en cijfers. Dit is jouw unieke Bitcoin adres.
  Kopieer dit adres.
 5. Maak via deze link een gratis account aan op Bitvavo
 6. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 7. Stort geld op je Bitvavo-rekening via iDEAL
  Klik hier voor meer uitleg over Bitvavo als je dit nodig hebt
 8. Koop Bitcoin en stuur deze vervolgens naar jouw Bitcoin adres dat je eerder hebt gekopieerd.
 9. Wacht totdat de Bitcoins op Binance zijn aangekomen.
 10. Ga op Binance naar Trade -> Classic en klik ZEC aan
 11. Koop de gewenste hoeveelheid ZCash aan
 12. Gefeliciteerd, je hebt succesvol een cryptocurrency gekocht!
  Let op: bewaar je gebruikersnaam en wachtwoord goed!