Leren voor investeren

Waarom “eerst leren, dan investeren” zo belangrijk is

Er is niets zo complex als het menselijk brein en de manier hoe wij beïnvloed kunnen worden. Hoe rationeel we ook kunnen zijn, we zijn niet zo resistent tegen intense emoties. Waar de beginjaren van crypto voor veel mensen onbekend terrein was, zien we dat crypto en met name Bitcoin (BTC) steeds meer mainstream wordt. Deze early adaptors hebben inmiddels mooie winsten gerealiseerd. Op basis van deze succesverhalen, kopen veel mensen blindelings hun eerste Bitcoin. Maar is dit wel zo verstandig? Ontdek hier waarom het essentieel is om eerst te leren, dan pas te investeren.

Foto header: jesterpop/Shutterstock

Bekijk snel

 

Regulatie

De wereld van crypto krijgt steeds meer draagvlak en ook institutionele organisaties tonen interesse, maar het is en blijft een decentrale omgeving waar geen enkele vorm van regulatie is. Bij decentraal moeten we natuurlijk wel een kanttekening maken en concluderen dat in de praktijk er nog een bepaalde mate van centralisatie aanwezig is bij exchanges.

We zien in het alledaagse leven dat er steeds een vorm is van regulatie, of het nu bij een monetaire investering is of een administratieve taak. Als er iets fout loopt, gaan we ervan uit dat de betreffende partijen hun verantwoordelijkheden nemen. Hoewel hier nog steeds fouten gebeuren door menselijk toedoen, ligt de verantwoordelijkheid bij een externe partij.

De ideologie van de blockchaintechnologie is dan ook net om deze centralisatie te vermijden en te kiezen voor een decentraal netwerk waarbij iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen investeringen en financiën aan de hand van een peer-to-peer netwerk. Hoewel dit voor vele dé oplossing is, gaat deze nieuwe wereld ook gepaard met verschillende valkuilen. Want zoals ze zeggen: with great power comes great responsibilities.  Wanneer je onvoldoende op de hoogte bent van de gevaren die deze nieuwe wereld met zich meebrengt, kan je roekeloos worden en val je zo ten prooi aan onder andere scams.

Een voorbeeld is gebrekkig onderzoek doen naar een exchange. Banken en institutionele organisaties kunnen niet bestaan zonder de juiste documentatie en overheidscertificaten waarbij het bedrijf wordt geverifieerd en gecontroleerd, we zien in Westerse landen bijvoorbeeld dat een bank vrijwel onmogelijk malafide praktijken kan uitvoeren. In de wereld van crypto werkt dit echter anders, iedereen die wil zou in principe een exchange kunnen ontwikkelen. Deze vrijheid betekent ook dat ontwikkelaars met slechte bedoelingen net zo goed een exchange kunnen ontwikkelen met als doel je investeringen weg te kapen. In het verleden zijn er verschillende scams en hacks geweest waarbij je als investeerder je vermogen kwijt speelt door te investeren op malafide exchanges. Ontdek hier welke exchanges in het verleden al zijn gehackt. Wij bij AllesOverCrypto hebben onderzoek gedaan naar wat voor ons de drie beste crypto exchanges zijn en vooral waarom.

Bij een centrale organisatie heb je nog een kleine kans dat je verzekerd bent tegen oplichting, maar in de wereld van crypto, waar je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen investeringen, is de kans vrijwel onbestaande dat jij ooit nog een cent van dit bedrag zal terugzien. Doe daarom áltijd je eigen onderzoek, zonder dat je jezelf laat leiden door de mening en succesverhalen van anderen. Dit is ook van toepassing voor nieuwe cryptoprojecten die frauduleus kunnen zijn.

Ontwikkeling markt

De wereld van crypto is nog steeds een jonge markt die volop in ontwikkeling is. Waarbij er in de beginjaren relatief weinig mogelijk was, is het momenteel een zeer diverse markt met meer dan 5.000 cryptoprojecten, gebaseerd op de databank van CoinGecko en CoinMarketCap. Deze worden nog dagelijks uitgebreid en er komen ook steeds meer trends, zo is de NFT-hype nog maar een paar maanden oud en ook volop in ontwikkeling.

Daarnaast is het aandeel van decentralized finance (DeFi) enorm toegenomen. Wanneer je niet op de hoogte bent van de gevaren van het DeFi-ecosysteem, kan jij in een simpele transactie naar een foutief netwerk, al je valuta verliezen. Het is deze nauwlettenheid en kennis die je nodig hebt om te handelen in de wereld van crypto om er zo voor te zorgen dat je altijd waakzaam bent over je eigen investering. 

Het proces van staking verloopt bij DeFi in liquiditeitspools die op hun beurt onderhevig zijn aan sterke waardewisselingen die we ook impermanent loss noemen. Het gebeurt helaas maar al te vaak dat investeerders de quick wins achterna zitten en zodanig gaan investeren in een project waarvan ze niet weten hoe het werkt en wat hun doelstellingen zijn.

Image
Bitcoin
 ImageFlow/Shutterstock

Quick Wins

We hebben allemaal die ene vriend of kennis die geïnvesteerd heeft in crypto en zo mooi rendement heeft over zijn geld. Hij is overtuigd van de cryptomarkt en gezien zijn eigen successen, kan hij het alleen maar aanraden. Wie wil nu geen lambo kunnen kopen van zijn cryptowinsten? Via platformen als Bitvavo heb je toch in no-time je eerst aankoop gedaan? Maar hoe gemakkelijk het ook lijkt, het is niet zonder risico’s.

Wij hebben vaak FOMO als het gaat over trends en aan de start staan van een revolutie. Deze Fear of Missing Out krijgen we pas als we uitzoomen en kijken naar welk traject bijvoorbeeld Bitcoin (BTC) heeft afgelegd. Wie had nu niet een aantal Bitcoins willen kopen tegen een marktprijs van 10 dollar, wetende dat je nu miljonair had kunnen zijn? We zijn allemaal op zoek naar mogelijkheden, liefst de quick wins, en bij voorkeur ook nog eens die niet gepaard gaan met risico want daar houden we niet van.

Investeren in crypto is ook geen vrijgeleide naar het leven als miljonair. Hoeveel mensen ook successen hebben gehad met het investeren, zoveel mensen zijn ook enorm veel geld kwijt geraakt. Hoe? Door roekeloos te investeren zonder hierover eerst te leren. Soms worden we zo zelfzeker, dat we besluiten om te investeren aan de hand van leverage. Hierbij ga je handelen met bedragen die groter zijn dan je inleg door middel van onderpand. Het nadeel? Je kan hier serieus schulden mee krijgen als je onervaren bent en niet weet wat je doet.

Risicomanagement

Vaak worden enkel alleen de succesverhalen gedeeld. Niemand gaat natuurlijk opscheppen over hoeveel geld hij of zij heeft verloren door onverstandige en roekeloze beslissingen te nemen. En als ze dan investeren, doen ze dit zonder enige vorm van risicomanagement. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat alles wat je investeert, je ook kan kwijt raken. Investeer daarom alleen met geld dat je ook kan missen.

Daarnaast is het belangrijk om een goed risicomanagement te hebben. Het niet stellen van doelen, zorgt ervoor dat emoties zoals hebzucht het over nemen van je rationele benadering. Je kan de ene dag nog flinke winsten hebben, als je er geen controle over hebt, kan het zomaar zijn dat je de volgende dag verliezen hebt geleden.

Je winsten niet nemen

Je hoort wellicht eens vaker ‘Ik koop voor 100 euro aan crypto, en ik kijk binnen een aantal jaar weer’. Het kan perfect zijn dat je de eerste maanden mooie winsten maakt, misschien verdubbel je je inzet wel of kan je van deze 100 euro zelfs 1.000 euro te maken. In de wereld van crypto is dit allemaal mogelijk. Maar wat doe je als je initiële waarde van 100 euro plots 1000 euro is? We hebben dan last van hebzucht en laten het staan en gaan er van uit dat het nog wel eens x10 gaat, het is toch al eerder gebeurd?

Maar dan heb je niet je winsten genomen en crasht de markt. De prijs keldert en het ziet er niet naar uit dat deze zich nog gaat herstellen. Van je huidige inleg van 100 euro, hou je op het einde nog maar 40 euro van over. Dat is een nettoverschil van 960 euro. In principe, ben je op dat moment 960 kwijt geraakt, door geen risicomanagement te hebben en niet tijdig je winsten te nemen.

Too good to be true

Het gebruiken van gezond verstand wordt wel eens vergeten als we denken in korte tijd heel veel geld te kunnen verdienen. De beloftes van cryptoprojecten die garanderen dat je binnen twee weken 10x je inleg hebt terugverdiend. We hebben het allemaal zien passeren en kunnen maar één ding hierover zeggen: als het te mooi lijkt om waar te zijn, is dit het wellicht ook. Met een groeiende populariteit en groeiend aantal investeerders in de cryptomarkt, is het voor oplichters ook steeds interessanter om hier hun slag te slaan. Dit kan ook door het opzetten van een project, waarbij het team na een bepaalde tijd de benen neemt en verdwijnen met al het beschikbare geld.

Image
Bitcoin
 r.classen/Shutterstock

Markt fluctuaties

De cryptomarkt heeft grote successen gekend in de afgelopen jaren. Maar het is geen constante stijging geweest. De cryptomarkt is meer volatiel dan de markt van andere investeringsmogelijkheden zoals aandelen. Naast dat we een bearmarket en een bullmarket hebben, zijn er nog grote fluctuaties die op korte termijn kunnen voorkomen. Net zoals investeringen in aandelen, fluctueert de markt en kan je ook verlies lijden op je investering. En hoe snel je winst kan hebben van je investering, zo snel kan je ook zomaar verlies hebben.

Daarnaast zijn er cycli in de cryptomarkt en op regelmatig basis zijn er correcties die de markt gezond houden. In het verleden hebben we correcties gezien tot -40%. Het is dan ook geen uitzondering dat je op een dag wakker wordt waarbij je je investering ziet verdampen omdat er correcties gaande zijn.

Op een dergelijk moment zien we dat veel beginnende crypto investeerders gaan panic-sellen. Dit is wanneer je niet weet wat er gaande is, en je niet meer vertrouwt in het systeem en je als paniekreactie besluit om je investeringen te verkopen. Zelfs als dit verlies voor je oplevert. Op dit moment wil je je schade als het ware beperken. Als je eerst leert, voor je investeert, leer je de markt kennen en heb je een rationelere benadering die je nodig hebt om te anticiperen op grote marktcorrecties.

Handelen uit emoties

Samenhangend met fluctuaties, gaat het handelen gepaard met de nodige emoties. Het uitschakelen van deze emotie is wellicht één van de grotere troeven van een goede cryptotrader. We laten ons vaak leiden door emoties en wanneer de cijfers allemaal in het groen staan, zijn we geneigd om de zogenaamde ‘groene candles’ te gaan volgen en mee in te stappen. Terwijl op dit moment het vaak op een cyclus piek zit. Nadien komt de correctie en wanneer de waarde daalt en je ziet je investering verdampen, verkoop je weer uit paniek.

Een mooi voorbeeld hiervan is SafeMoon, de eerder beruchte cryptomunt die in ongeziene tijd meermaals over de kop ging. Er zijn zeker verschillende mensen miljonair geworden van het project. En dan is het word-to-mouth en wil iedereen uiteraard ook meteen miljonair worden en gaan zonder na te denken investeren, de quick wins achterna. Niet wetende dat de markt zo oververhit is op dat moment, dat de prijs alleen maar kan dalen. Heel veel investeerders wisten op voorhand dan ook niet dat bij verkoop 10% van hun aandeel werd verkocht en verdeeld onder andere investeerders. Daarom is het belangrijk om eerst te leren hoe de markt werkt, op welk moment je het best kan investeren en vooral: in welk project?

Conclusie

De wereld van crypto is een zeer mooie en interessante markt die heel veel mogelijkheden biedt. Naast de blockchaintechnologie die veel kan betekenen voor het alledaagse leven, zijn investeerders vooral op zoek naar financiële winsten. Vaak laten we ons leiden door succesverhalen en met de ideologie dat als iemand anders het kan, je zelf ook wel in staat bent om mooie winsten te boeken.

Daarom is het belangrijk om eerst te leren en dan pas te investeren. Kennis is macht en zonder deze kennis is de kans groot dat je eerder je investering zal verliezen omdat je onvoldoende op de hoogte bent van de cryptomarkt. Wij bij AllesOverCrypto hebben een gratis online training waarbij jij de beginselen leert kennen over de wereld van crypto en hoe jij zelf op een veilige en verstandige manier kan beginnen met investeren.

Daarnaast hebben we een online community op Facebook met 57.000 leden. Wil je weten hoe andere zijn begonnen met investeren of heb je een specifieke vraag? Stel je vraag in onze community en praat met andere investeerders over de laatste ontwikkelingen van de cryptomarkt.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.