De tekst: 3 beste crypto exchanges, met candlesticks op de achtergrond

De 3 beste crypto exchanges

In deze blogpost bespreken we de drie beste crypto exchanges van het moment. Handelen in crypto kan verwarrend zijn, maar met een goede voorbereiding weet je precies wat je te wachten staat. Deze blog gaat je daarbij helpen. De beste exchanges zijn verdeeld over drie categorieën en moeten voldoen aan twee criteria: gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid.

De 3 beste exchanges zijn onderverdeeld in drie categorieën:

 1. Beste Internationale Exchange
 2. Beste Nederlandse Exchange
 3. Beste Decentrale Exchange

Ook bij goede exchanges blijft het belangrijk om veilig met je crypto om te gaan. Je doet er daarom goed aan om onze blogs over wallets en VPN te lezen!

Kijk Snel

Beste Internationale Exchange: Binance

Als beste internationale exchange hebben we gekozen voor Binance. De exchange, opgericht door CEO Zhao Chengpeng in 2017, is het afgelopen jaar continu in het nieuws geweest, omdat ze actief bezig zijn om crypto trading voor het grote publiek toegankelijk te maken. 

Binance heeft een reeks van positieve eigenschappen, waaronder:

 • Brede toegankelijkheid
 • Grote handelsvolumes
 • Handige handelsorders
 • 100% legaal

Brede toegankelijkheid

Het crypto-handelsplatform van Binance is voor bijna elk land van de wereld toegankelijk. Dit betekent dat nagenoeg iedereen op de exchange kan handelen, of je nou in Alaska of Oezbekistan woont.

Voorheen was het bij Binance niet mogelijk om direct fiatgeld te storten. Dit is in de afgelopen maanden veranderd. Het is nu namelijk mogelijk om 17 verschillende fiatvaluta's te storten op je Binance wallet. De euro behoort tot één van die 17 currency's. In de tijd dat je nog geen fiatgeld kon storten, was je genoodzaakt om eerst Bitcoin te kopen bij Bitvavo, dit te versturen naar Binance en pas dan kon je handelen op de exchange.

Gelukkig is het niet meer noodzakelijk om deze omweg te nemen. Dankzij de ondersteuning voor 17 fiat-valuta’s kunnen mensen uit Europa, Amerika, Rusland et cetera allemaal heel eenvoudig hun handelsacties uitvoeren op de exchange. Dit heeft een enorm positief effect op het handelsvolume van Binance. 

Hoog handelsvolume

Dankzij het hoge handelsvolume kan de Binance exchange elke koop- en verkooporder snel vullen. Het handelsvolume van een platform is een belangrijke maatstaf voor de betrouwbaarheid van een exchange. Dit heeft de volgende twee redenen.

 1. Iedere handelaar die een transactie uitvoert betaalt handelskosten aan Binance. Hoe meer er wordt gehandeld, hoe meer Binance verdient aan z'n platform. Hoe meer het platform verdient, hoe beter de continuïteit van de exchange gewaarborgd kan worden. Binance kan met z'n verdiensten voortdurend blijven doorontwikkelen en zullen niet snel failliet gaan bij een tegenslag. Hierdoor loop je minder risico dat je jouw cryptomunten verliest door het failliet gaan van het platform.
 2. Een hoog handelsvolume geeft accuraat inzicht in de markt. Wanneer een koers van een munt flink stijgt en hier een laag handelsvolume mee gepaard gaat, dan betekent dit weinig voor de trend van de gehele cryptomarkt. Wanneer de koers flink stijgt en er een hoog handelsvolume is, dan geeft dit een duidelijk signaal over de trend van de gehele cryptomarkt. Accurate informatie is belangrijk als je goed geïnformeerde beslissingen wilt nemen. 

Handige handelsorders

Binance staat ook hoog in het vaandel, omdat ze een uitgebreide selectie aan handelsopties hebben. Hierdoor kun je bij Binance complexe financiële strategieën toepassen. Als je een geavanceerde gebruiker bent, dan biedt Binance je meerdere aantrekkelijke opties, waaronder:

 • Limit orders
  Je kan koop- en verkooporders plaatsen boven of onder de marktprijs. Wanneer de prijs jouw van tevoren ingevulde prijs aantikt, dan wordt de order gevuld. Op deze manier kan je jouw handelsstrategie tot uitvoering brengen, zonder dat je de markt de hele dag in de gaten hoeft te houden. De limit -order-optie heeft bijna ieder handelsplatform. 
 • Market orders
  Je koopt of verkoopt de munt tegen de marktprijs van dat moment. Deze optie heeft ieder handelsplatform.
 • Stop limit orders
  Je geeft aan, als de marktprijs dit prijslevel bereikt, dan wil ik mijn munten kopen of verkopen tegen de, door mij, van tevoren ingevulde prijs. Een voorbeeld kan zijn: wanneer Bitcoin onder de $10.000 komt, dan wil ik een verkooporder plaatsen voor $9800. Andersom kan dit ook. Voorbeeld: wanneer Bitcoin boven de $10.000 komt, dan wil ik een kooporder plaatsen voor $10.200.
  De stop-limit-order bieden lang niet alle crypto-handelsplatformen aan.
 • Futures
  Binance heeft een apart platform voor z'n futures. Futures zijn complexe financiële producten waar je geld kan verdienen door te anticiperen op marktwerking. Bij Binance kun je in BTC/USDT en ETH/USDT futures handelen. Als je hier meer over wilt weten, lees dan onze blog over futures trading.

100% legaal

Als je bij Binance wilt handelen dan is het noodzakelijk om persoonlijke informatie te delen. Dit moet, omdat Binance zich houdt aan de internationale wet- en regelgeving omtrent witwassen en het financieren van criminele praktijken. Als gebruiker profiteer je hiervan, omdat je weet dat de markt hierdoor minder wordt gemanipuleerd door criminelen. Omdat Binance z'n best doet zich aan de regels te houden, kan je aannemen dat de exchange betrouwbaar is.

Toch is het verstandig om hier nooit op te vertrouwen. Je doet er goed aan je eigen verantwoordelijkheid te dragen over je cryptomunten en dit doe je het beste door ze te bewaren op een persoonlijk hardware wallet.

Punten van kritiek

 1. De oprichter van Binance plaatst op Twitter berichten waar wij onze bedenken bij hebben. Zo heeft hij meerdere malen opgenoemd dat het onverstandig is om je Bitcoin te verkopen voor een bepaalde prijs. In onze ogen is dit sturend en als crypto exchange hoor je onafhankelijk te zijn en niet te sturen op een stijgende trend.
 2. Binance voegt steeds meer opties toe aan z'n platform en dit is geweldig voor de meer ervaren trader. Tegelijkertijd voelt het voor de beginner als een hoge drempel om hier te beginnen. Ze zouden daarom de interface van hun beginnersgedeelte nog wat makkelijker kunnen maken.


Start jouw Crypto Avontuur

Maak via de Binance Referral ID van AllesOverCrypto gratis een account aan en ontvang voor altijd 20% korting op de transactiekosten!

 • Goedkoopste handelsplatform
 • 150+ verschillende cryptomunten
 • Ideaal voor beginners en gevorderden

Account aanmaken bij Binance

 

Beste Nederlandse Exchange: Bitvavo

Als we kijken naar de beste Nederlandse exchange dan wint Bitvavo overtuigend. Bitvavo is zeer gebruiksvriendelijk en voor iedere crypto-enthousiasteling toegankelijk, ongeacht je kennisniveau. Bitvavo weet zich te onderscheiden van andere platformen doordat ze alles perfect hebben geregeld.

 Dit zijn de grootste pluspunten van Bitvavo:

 1. Eenvoudig met iDEAL euro's storten
 2. Gebruiksvriendelijk
 3. Nederlandse klantenservice
 4. Betrouwbaar
 5. Ze zijn bezig met een app en de integratie van extra handelsopties zoals een stop-loss

Gebruiksvriendelijk

Als je gebruiksvriendelijkheid belangrijk vindt dan is er geen betere exchange dan Bitvavo. Een van de hoofdredenen hiervoor is hun gebruiksvriendelijke interface; op je computer, telefoon en tablet. Je kunt met gemak geld storten en met één click investeren in je favoriete crypto. 

Bitvavo werkt met iDeal, waardoor je met elke Nederlandse bankpas direct, zonder kosten, euro’s kan storten op je Bitvavo account. Je kan kiezen tussen twee interfaces; de klassieke professionele interface met kaarsdiagrammen en dieptekaarten, of Bitvavo's gebruiksvriendelijke standaard interface. 

Bitvavo onderscheidt zich met name met de standaard interface, die heel simpel en overzichtelijk is. Je ziet direct welke coins je in je bezit hebt en hoeveel je in de plus of in de min staat.  Als je verder klikt dan krijg je het koersverloop van de munt te zien en je eigen transactiegeschiedenis. 

Voordat we verder gaan is het niet onbelangrijk om Bitvavo's zeer lage handelskosten te benadrukken. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse brokers zoals Bitcoin Meester. Dankzij de lage kosten geniet Bitvavo van een zeer lage inlegdrempel. 

Als laatste: het is een Nederlands bedrijf, je kunt ze dan ook gewoon bellen en in het Nederlandse je vraag aan hun stellen!

Betrouwbaarheid

Bitvavo bewaart het leeuwendeel van de cryptomunten die bij hen wordt geïnvesteerd op een streng beveiligde cold wallet. Het wordt de hackers lastig gemaakt om de cryptomunten te stelen. Daarbovenop worden alle fondsen beheerd door een aparte stichting: mocht Bitvavo failliet verklaard worden dan heeft dit geen invloed op jouw cryptotegoeden. 

Dit is een stuk vertrouwen dat je zelden tegenkomt, laat staan in de cryptowereld. Vertrouwen is belangrijk, want het gaat om je zuur verdiende centen. Bij Bitvavo zit je dus relatief veilig. Dit neemt niet weg dat het verstandig is om je cryptomunten zoveel mogelijk op een hardware wallet zoals de Ledger Nano X te bewaren.

Handelsopties

Bitvavo biedt sinds een paar maanden twee geavanceerde handelsopties aan:

 1. De handelsbot Cryptohopper
 2. Begeleid investeren met Yieldt

Cryptohopper en Yieldt geven de investeerder toegang tot zeer complexe financiële interacties. Met cryptohopper krijg je alle handelsopties van Binance en kun je je koopgedrag automatiseren.

Daarbovenop krijg je bij Cryptohopper toegang tot begeleid investeren. Met begeleid investeren minimaliseer je jouw risico’s omdat je koopgedrag wordt verbonden aan het koopgedrag van een professionele investeerder. Dit is een functie die je ook bij de Nederlandse beleggingsmaatschappij Yieldt kan krijgen.

Bij cryptohopper betaal je maandelijks een bedrag. Bij Yieldt investeer je minimaal 1000 euro, heb je 2% instapkosten, en 0,4% maandelijkse kosten. 

Bitvavo biedt dus naast een lage instapdrempel ook complexe investeringsmogelijkheden. 


Tijdelijk - Gratis €1.000 verhandelen

Maak via AllesOverCrypto een Bitvavo-Account aan en betaal over de eerste €1000 aan crypto geen handelskosten!

 • Goedkoopste crypto exchange van NL
 • Geld storten met iDEAL en beginnen
 • Zeer gebruiksvriendelijk

Account aanmaken bij Bitvavo

Beste Decentrale Exchange: IDEX

Decentrale exchanges, afgekort met DEX, worden gezien als de toekomst. Een decentrale exchange is een handelsplatform dat zonder de tussenkomst van een derde partij werkt. Er zit geen centraal bedrijf achter en je hoeft dan ook niet bang te zijn dat je het dupe wordt van een slecht beleid of wangedrag van een directeur.

De selectie voor de beste decentrale exchange was moeilijk. Ten eerste moesten we rekening houden met handelsvolume. Vaak wil je een hoog handelsvolume hebben, zodat je snel transacties kan uitvoeren. 

Wil je één Bitcoin kopen dan moet er ook iemand zijn die één Bitcoin te koop aanbiedt. De DEX met het hoogste handelsvolume is de DEX van Binance. Alleen stuiten we meteen op een probleem: de DEX is niet echt decentraal omdat hij door Binance wordt gerund. 

Ten tweede moesten we rekening houden met de wet. Crypto exchanges worden gezien als een bank-account en hier mag je niet anoniem geld bewaren. Het is daarom belangrijk dat een decentrale exchange ook persoonsgegevens verifieert. Om deze reden vallen anonieme DEX-en zoals de McAffee DEX af. Ondanks dat ze het gedachtegoed van Satoshi Nakamoto eer aan doen, zijn ze illegaal en komen ze dus niet in aanmerking voor de titel van beste decentralized exchange.

De beste decentrale exchange is in onze ogen IDEX. Ze hebben een hoog handelsvolume, in vergelijking tot andere decentralized exchanges en maken het noodzakelijk voor de gebruiker om zichzelf te verifiëren op het platform.

Smart contracts

IDEX is een decentrale exchange op de Ethereum blockchain en maakt gebruik van smart contracts. Dankzij de smart contracts weten de gebruikers dan hun transactie tot uitvoering wordt gebracht, hoeveel de transactie waard is en of de transactie daadwerkelijk voltooid is. De smart contracts zorgen ervoor dat alle transacties automatisch uitgevoerd worden en voor iedereen inzichtelijk zijn.

Alle transacties worden meteen geregistreerd in een smart contract en na de transactie vastgelegd op de blockchain. Omdat de transacties op een aparte ‘off-chain trading engine’ plaatsvinden worden ze allemaal meteen uitgevoerd. Je hoeft dus niet op de blockchain miners te wachten om de transactie te verifiëren. 

Omdat de transactie pas later op de blockchain wordt geregistreerd heb je bij elke transactie wel te maken met ‘gas fees’, of brandstofkosten. Dit zijn ERC-20 tokens die betaald worden aan de Ethereum miners die de transactie op de blockchain vastleggen. 

Gebruiksvriendelijkheid

Decentrale exchanges hebben een iets complexere interface dan normale exchanges. IDEX wint hiermee niet de schoonheidsprijs (die is voor Bitvavo). De IDEX-interface is dan ook het beste te vergelijken met de professionele interfaces van Binance en Bitvavo. Om mee te doen heb je Ethereum (ETH) nodig. Dus die zul je eerst moeten aanschaffen bij een fiat-to-crypto exchange zoals Bitvavo.

Handelsopties

IDEX ondersteunt market en limit orders. IDEX is gespecialiseerd in betrouwbaarheid. Hierdoor ondersteunen ze geen derde partij API-interacties zoals cryptohopper. Wel kan je altijd, zonder kosten, je order kan annuleren. IDEX heeft ook een ingebouwde betrouwbaarheid: mocht het systeem voor een lange tijd niet reageren dan kun je jouw crypto uit je wallet halen. 

Punten van kritiek

DEX-exchanges hebben als voordeel dat ze decentraal zijn, maar als nadeel dat ze niet onder een centrale gebruiksvriendelijkheid vallen. Hierdoor zal het bij decentrale exchanges langer duren voordat ze volledig ontwikkeld zijn in hun gebruiksvriendelijkheid. Als tweede punt van kritiek kan je bij IDEX alleen handelen in ERC-20 tokens en ondersteunen ze geen fiatgeld. Je moet dus via een omweg eerst Ethereum op je IDEX-wallet storten. 

Tot slot

Bitvavo is onze favoriet, maar wil je complexere transacties uitvoeren zonder Cryptohopper dan is Binance interessant. IDEX, en decentrale exchanges in het algemeen, zijn unieke systemen die inspelen op de behoefte voor financiële infrastructuur die niet centraal wordt gecontroleerd. Helaas komen ze wel tekort op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. 

Wat vind jij belangrijk? De gebruiksvriendelijkheid van een centrale exchange of de veiligheid van een decentrale organisatie? Laat het weten in de comments onderaan dit artikel!

Mocht je aan de hand van deze blog nog met vragen zitten, stel ze dan gerust onderaan dit artikel, bij ons op het Crypto Forum of in de AllesOverCrypto Facebookgroep.