Logo en naam van CoinMarketCap met een mobiele telefoon

CoinMarketCap - uitgebreide uitleg en rondleiding voor beginners

Als je in de Toto meespeelt, wil je weten wat de tussenstanden of resultaten zijn van de wedstrijden waar je op ingezet hebt. Op de Nederlandse Teletekst pagina's, onder het tabblad 'Sport', kun je dat doen. Hier worden alle resultaten van sportwedstrijden handig bijgehouden, in real time. 

Zo weet je bijna direct of je iets gewonnen hebt, of dat je met het tot bal opgerolde stukje papier basketbal kunt spelen met je prullenbak.

Het huidige Totoformulier is behoorlijk ingewikkeld in vergelijking met 15 of 20 jaar geleden. Toen vulde je gewoon in of een voetbalteam zou winnen, gelijkspelen of verliezen. Dat is intussen veranderd! Er is nog steeds een voetbaltoto, maar er is nu ook de optie om op zo een beetje elke sportwedstrijd te wedden.

Voor een crypto liefhebber is Teletekst helaas niet zo handig, want de stand of bewegingen van de diverse cryptokoersen kun je hier niet volgen. Hier zijn echter wel degelijke oplossingen voor en CoinMarketCap is zo een oplossing. Op deze app kun je cryptocurrencies en handelsprijzen vergelijken.

De informatie op deze website is net zo moeilijk of makkelijk te lezen als een totoformulier, bij wijze van spreken. Als je de site een paar keer gebruikt hebt, en na het lezen van deze blog, snap je precies wat je met deze website kunt doen.

Een ding kunnen we wel alvast verklappen, je kunt niet handelen op deze site. Maar om te handelen, is deze site haast onmisbaar! Dus lees snel verder om uit te vinden hoe CoinMarketCap werkt.

Omdat deze blog uitleg over CoinMarketCap voor beginners geeft, is de blog extra langzaam getypt, zodat beginners het ook goed kunnen volgen!

Disclaimer

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg en toelichting op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je crypto wilt traden en welke keuzes je maakt qua in- en verkoop ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hieronder kun je een video bekijken hoe CoinMarketCap werkt. Het is een video uit 2017, dus de prijzen die gehanteerd worden kloppen helemaal niet meer, maar dat maakt het ook juist weer interessant. Dit laat je zien hoe veranderlijk de crypto markt is!

Bekijk snel

 

Image
CoinMarketCap logo
Foto HFA_Illustrations/Shutterstock

Wat is CoinMarketCap?

CoinMarketCap is een website waar je cryptomunten en handelsprijzen kan vergelijken. Er is een website en een app voor op je telefoon.

Als je in cryptomunten wilt investeren of handelen, zijn er een paar belangrijke factoren die je moet weten om goed te kunnen investeren.

Ten eerste is dat het marktaandeel van een munt. Het marktaandeel (of market cap) is het totale aantal munten in omloop vergeleken met de huidige prijs. Dan is de prijs van een munt ook belangrijk, in fiat geld weergegeven, zoals de USD of de Euro en een grote cryptomunt zoals Bitcoin.

De prijs kun je zien over de laatste 24 uur of over de laatste 7 dagen. Helemaal rechts op het scherm is er ook een grafiek die het verloop van de laatste 7 dagen weergeeft.

Het volume is ook belangrijk, dit is de fiatwaarde van een munt die in een dag verhandeld wordt.

Als laatste wil je ook nog weten wat de 'circulating supply' is, ofwel, het totale aantal van een specifieke munt dat circuleert. 

Laat CoinMarketCap nu eens precies deze informatie geven! En dan is er nog veel meer informatie op terug te vinden.

Image
SCreenshot van de CMC homepage

Market cap

Dit is het totale aantal munten in omloop plus de huidige marktprijs.

Om dit te berekenen, doe je de volgende berekening: het totale aantal munten in omloop X de prijs van die munt.

Bekijk het volgende voorbeeld:

Als "Munt A" 600.000 munten in omloop heeft en elke munt $ 5 waard is, is de market cap van Munt A 600.000 X $ 5 = $ 3.000.000.

Als "Munt B" 100.000 munten in omloop heeft en elke munt $ 15 waard is, is de market cap van Munt B 50.000 X $ 15 = $ 1.500.000.

Dus zelfs als de individuele prijs van Munt B hoger is dan die van Munt A, is de totale waarde van Munt A veel meer dan die van Munt B. Dit is de reden waarom de market cap een betere indicator is van de waarde van een bedrijf dan de prijs van zijn individuele tokens.

De Masterclass geeft over het marktaandeel een goede en heldere uitleg.

Maar wat is echter de reden om te rangschikken naar market cap? Wat leren we van deze statistiek?

Deze statistiek vertelt ons hoeveel risico we lopen als we in een bepaalde munt willen investeren. We kunnen cryptomunten dan verder onderverdelen in “large-cap”, “mid-cap” en “small-cap”

Large cap

Large-cap cryptocurrencies hebben een grote market cap, hierdoor is het risico om te investeren lager. Bedrijven met een market cap van meer dan $ 10 miljard zijn geclassificeerd als large-capbedrijven. 

Mid cap

Mid-cap cryptocurrencies hebben een kleinere market cap, maar meer risico dan large-cap crypto's. Crypto's met market cap tussen $ 1 miljard en $ 10 miljard zijn mid-cap.

Small cap

Small-cap cryptocurrencies hebben de kleinste market cap en het hoogste risico omdat de kans op mislukking veel groter is. Bedrijven met een market cap van minder dan $ 1 miljard zijn small-cap.

Prijs

Dit is de huidige gemiddelde marktprijs op exchanges, berekend over de laatste 24 uur.
De prijs van een munt wordt berekend door het naar 'volume weighted average' te nemen van alle marktpaarprijzen die voor de crypto asset zijn gerapporteerd.

Dat klinkt moeilijker dan het is. In de financiële sector is de 'volume weighted average price' de verhouding tussen de verhandelde waarde en het totale verhandelde volume over een bepaalde tijdsperiode. Het is een maatstaf voor de gemiddelde prijs waartegen een aandeel of in dit geval een cryptomunt wordt verhandeld tijdens de handel.

Volume

Het volume van een bepaalde Cryptomunt die op een Coin Prices Index-pagina wordt gevonden, zoals CoinMarketCap, is het totale aantal munten dat in de afgelopen 24 uur is verhandeld. Het volume van een munt die op een bepaalde beurs te zien is, is alleen het totale volume van deze munt in deze beurs, tenzij anders vermeld.

Circulating supply

Veel cryptomunten hebben in hun code een maximumaantal munten ingebouwd die men kan minen. Bij Bitcoin is dat bijvoorbeeld 21 miljoen. Op dit moment zijn er ruim 18 miljoen al in omloop. Dit is dus de hoeveelheid munten die er van een bepaalde cryptomunt in omloop zijn.
Vermenigvuldig je dit getal met de prijs van de munt, krijg je de market cap weer!

Image
Vergrootglas over de CMC website
Foto dennizn/Shutterstock

Hoe werkt CoinMarketCap?

CoinMarketCap verzamelt realtime informatie uit verschillende bronnen om nauwkeurige prijsinformatie over geverifieerde crypto-activa te bieden.

Wat ze goed doen, is het bijeenzoeken van details zoals prijs, handelsvolume, market cap en circulating supply. Dit doen ze aan hand van informatie die komt van vertrouwde en betrouwbare wereldwijde exchanges. Vervolgens wordt deze informatie gepresenteerd op een tijdige, onbevooroordeelde en gemakkelijk te interpreteren manier.

Ze hebben een geschiedenis die teruggaat naar 2013, wat in crypto tijd zo een beetje ver voor de middeleeuwen is. Verleden jaar, in april 2020, zijn ze echter door Binance verworven. Binance heeft toegezegd om CMC als een zelfstandige entiteit te houden. Ze willen alleen de uitgebreide bronnen van CMC gebruiken om het platform te voorzien van meer diepgaande projectgegevens (cryptomunten) om onevenredigheid tussen bronnen te verminderen.

Het is echter goed mogelijk dat deze verandering van eigenaar sommige gebruikers aanmoedigt om ergens anders op zoek te gaan naar volledig onafhankelijke prijsinformatie. Op deze alternatieven komen we later terug.

We gaan eerst weer terug naar het dashboard van CMC. Dat is de kern; je kunt de parameters van munten aanpassen door de zich onder het drop down menu bevindende opties een beetje te tweaken. Dat gaan we nu bekijken.

Overview

Prijs

Als we op een willekeurige munt klikken, bijvoorbeeld Cardano - ADA, dan zie je een kaart met lijnen die elkaar kunnen kruisen. Dit is de waarde of de prijs van ADA vergeleken met Bitcoin en de USD. Bitcoin is de blauwe lijn en de USD is de groene lijn.

Dit koersverloop kun je vervolgens per dag, per 7 dagen, per maand, per 3 maanden, per jaar, voor alle januari maanden (of elke andere willekeurige maand) sinds de munt bestaat of in een 'all time' grafiek zien.

Je kunt aan de rechterkant de prijs van Cardano zien en de koersschommeling van de afgelopen 24 uur. De hoogste en laagste koers in 24 uur wordt ook aangegeven. Verder wordt het 'trading volume' over de laatste 24 uur aangegeven zoals ook de marktdominantie en de plaats die de munt inneemt op de ranking. Op het moment van schrijven, 25 februari 2020, neemt ADA plaats vijf in.

Het gaat dan verder met een button waar je nog meer info kunt krijgen, variërend van de hoogste en laagste prijs die de munt gisteren of een week geleden had. De prijs geschiedenis van de munt is ook zichtbaar, met alle hoogste/laagste prijzen combinaties denkbaar. Als laatste in dit rijtje kun je zien hoeveel munten er al in omloop zijn en hoeveel er maximaal kunnen zijn.

Market cap

Naast de prijs button, kun je de market cap button vinden. Hier is de grafiek een beetje anders, maar je vindt dezelfde klik opties terug voor welke periode je de ontwikkelingen van deze munt wilt zien. Zoals van een dag tot een heel jaar of zelfs all time.

Hier is ook weer de uitgebreide 'price statistics' aan de rechterkant van het scherm terug te vinden.

Trading view

Dit is de derde button, en deze is handiger voor de meer ervaren handelaar in crypto.

Rechts vind je weer de 'price statistics' en onderaan de pagina is een hele uitgebreide beschrijving van de munt die je uitgekozen hebt, en op wiens CMC-pagina je terecht bent gekomen.

Market

Op deze pagina kun je zien hoe de door jouw uitgekozen cryptomunt zich verhoudt tot andere cryptomunten. Je ziet bijvoorbeeld bij Bitcoin op de volgende rij 'Pairs', ADA/USDT staan. Als op deze pair klikt word je naar de Binance site doorverwezen en kun je de 'spot' prijs zien.

Als je een andere pair dan ADA/USDT ziet, word je naar een andere exchange doorverwezen.

De spotprijs is de huidige prijs op de markt waartegen een bepaalde cryptomunt kan worden gekocht of verkocht voor onmiddellijke levering.

In de volgende rijtjes zie je de prijs, het volume, het volume %, de liquidity of liquiditeit en de betrouwbaarheidsindicator van deze munt. 

Deze betrouwbaarheidsindicator geeft aan hoeveel vertrouwen CMC heeft dat het gerapporteerde volume correct is.

Image
Mobiele telefoon met CMC logo en naam
Foto Burdun Iliya/Shutterstock

Historical Data

Hier vind je informatie terug zoals de openingskoers, de hoogste en laagste koers en de sluitingskoers op de dag die je zelf aangeeft. Je kunt ook een langere periode instellen om de munt goed te kunnen bestuderen.

Verder zijn er twee kolommen waar je de market cap en het volume van die dag kunt terugvinden.

Nieuws/news

Op deze pagina kun je allerlei nieuwsberichten vinden die gerelateerd zijn aan de munt die je hebt gekozen.

Socials

Je ziet hier aan de rechterkant van de pagina een groot blok met links naar Reddit met artikelen over de uitgekozen munt.

Ratings

Bovenaan deze pagina vind je meteen deze disclaimer van CMC:

Disclaimer: beoordelingen worden berekend door externe organisaties en worden op geen enkele manier beïnvloed of onderschreven door CoinMarketCap.

Daarna vind je dit:

Fundamental Crypto Asset Score FCAS

Dit is een vergelijkende statistiek die wordt gebruikt om de fundamentele gezondheid van cryptoprojecten te beoordelen.

De score bestaat uit drie belangrijke componenten;

  • User activity - die on-chain activiteiten vergelijkt om groei te identificeren.
  • Developer behavior - hiermee worden protocol updates gemeten.
  • Market maturity - kijkt naar risico en liquiditeit.

Daarna krijg je de FCAS-score en daaronder is weer een groot blok te vinden met een uitgebreide analyse.

Analyse/analysis

Dit is de laatste button, maar de informatie die je hier kunt vinden is zeker niet de minste.

Je krijgt een 'Token-summary', dit zijn interessante on-chain statistieken die een snel inzicht geven in de staat van Cardano (de munt die we hadden uitgezocht, maar je kunt in principe elke willekeurige munt nemen).

Nu wordt het leuk, want je krijgt nu diverse, nuttige grafieken voorgeschoteld.

Het eerste balkje laat zien of eigenaren van deze munt geld eraan verdienen of niet. Dus hoe groener de balk, hoe beter.

De tweede balk laat zien hoeveel 'whales' er zijn, dit zijn investeerders die meer dan 1% van de circulating supply bezitten. Het probleem met 'whales' is dat ze de cryptomunt van je keuze kunnen manipuleren. Dus hier is het goed als het percentage laag is.

De derde balk laat zien hoe lang de investeerders in deze munt, op hun munten zitten. Dus het verschil tussen aankoop- en verkoopdag.

Nu komt er een streepje in plaats van een balkje. Dit streepje laat zien hoeveel transacties er in deze munt waren gedurende de afgelopen zeven dagen met een hogere waarde dan $ 100,000. -.

De laatste balk laat het aantal transacties zien gedurende de handelsperiodes in de Verenigde Staten van de Oost- en Westkust.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, lijkt het feest nu pas te beginnen.

Image
Actionable signals van ADA op CMC

Je krijgt nu zogenaamde Actionable Signals grafieken te zien. 

Dit zijn momentum en waarde signalen die je zullen helpen de on-chain tendens van Cardano beter te beoordelen.

Daar zie je dan ook meteen een grote blauwe button, en deze button laat je dieper de details induiken.

De grafieken zijn ten eerste een samenvatting/summary. Deze grafiek laat zien of de munt in een bear- of bullmarkt zit.

De 'Net Network Growth', is de werkelijke groei van het onderliggende netwerk van de token. De 'concentration' grafiek laat zien of er een accumulatie (bullish) of vermindering (bearish) van de posities van grote houders is. Hier ook weer, hoe groener, hoe beter. Groen betekent een bullmarkt. Wil je echter short gaan, dan is rood beter! Short gaan wordt in deze blog heel goed uitgelegd. Verder zijn er nog 'In the money' en 'Large transactions' grafieken.

Hierna krijg je nogmaals een button optie om er dieper op in te gaan en meer grafieken te zien, dezelfde link als er in de eerste button is.

En dat is CoinMarketCap uitgelegd, voor beginners!

Wat zijn drie andere websites waar je crypto prijs informatie kunt vinden?

Drie andere websites waar je crypto prijs informatie kunt zijn Live Coin Watch, Coinlib en Coincodex. Er is ook een uitgebreide AllesOverCrypto blog over alternatieven voor CoinMarketCap.

Live Coin Watch

Dit is een relatieve nieuwkomer, maar Live Coin Watch is toch populair omdat het nogal lijkt op CoinMarketCap. Voor mensen die op zoek zijn naar het vertrouwde CMC-gevoel op een volledig onafhankelijke site.

Coinlib

Coinlib bevat een vergelijkingstool waarmee gebruikers statistieken van maximaal vier munten of tokens naast elkaar kunnen bekijken.

Coincodex

Deze site is beginnersvriendelijk, maar biedt nog steeds genoeg interessante informatie voor meer gevorderde gebruikers. Coincodex wordt veel op Twitter gevolgd als een bron van informatie over opkomende altcoins.

Image
Laptop met CMC op het scherm
Foto Burdun Iliya/Shutterstock

Conclusie

CoinMarketCap is geen handelsplatform of exchange, maar het is wel een handige en waardevolle website waar je veel informatie over cryptomunten kunt vinden. Als je onderzoek aan het doen bent naar een munt, heeft CMC alle informatie die je nodig hebt.

Afgezien daarvan, kun je ook de basisinformatie vinden, de prijzen van cryptomunten. In deze blog heb je terug kunnen lezen welke handige functies je allemaal kunt vinden op CMC.

Heb je toch nog vragen over CMC, zoek onze AllesOverCrypto Facebookgroep op. Hier worden je vragen beantwoord en kun je ook aan andere discussies over crypto gerelateerde onderwerpen deelnemen.

Cover foto door Grey82/Shutterstock


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.