Dogecoin

Dogecoin - Een grap van $2 miljard

Dogecoin is een cryptocurrency die als grap is begonnen, maar had aan het begin van dit jaar een waarde van maar liefst 2 miljard dollar! Er zit ondertussen dus wel sterke community achter deze munt die sterk in de potentie ervan geloven. Ben je benieuwd naar hoe de munt is ontstaan en wat je ermee kan? In dit artikel vind je de uitleg over deze crypto en kom je ook te weten hoe je erin kunt investeren en waar je de coin kunt opslaan. Wil je direct weten hoe je Doge kunt kopen, klik dan op deze groene knop.

Dogecoin kopen

Bekijk snel

Wat is Dogecoin (DOGE)?

Dogecoin is in 2013 begonnen als parodie op de Bitcoin. De afbeelding die ze voor de munt gebruiken is gebaseerd op een meme van het internet. Deze meme gaat over het hondenras Shiba Inu. Er was in 2010 een Japanse die foto's van haar hond plaatste op haar blog. In die foto's poseerde de hond met opgetrokken wenkbrauwen en dit viel heel erg op. Voordat ze het wist gingen de foto's viraal en begon het op internet een eigen leven te leiden. Iedereen maakte zijn eigen meme ervan en op websites als 9GAG kan je tegenwoordig niet meer om de hond heen.  Door deze rage is uiteindelijk iemand op het idee gekomen om er een cryptocurrency van te maken. 

Onderstaande video van AllesOverCrypto vertelt je alles dat jij zou moeten weten over Dogecoin!

Van grap naar realiteit

Na de creatie werd de Dogecoin voornamelijk als betaalmiddel gebruikt op socialmediaplatformen als Reddit en Twitter. Niemand nam de munt echt serieus, maar de markt dacht hier anders over. Aan het einde van 2017 begon de munt ineens ontzettend hard te stijgen en raakte het bijna de 2 miljard dollar marktkapitalisatie aan. Voor een munt dat begonnen is als grap is dit een enorme prestatie!

Naast het verhandelen op de markt kan je bij sommige bedrijven ook al met Dogecoin betalen. Hier vind je de lijst van Dogecoin-acceptanten en deze varieert van donutwinkels tot gamewebsites. Het is mogelijk om met de munt naar iedereen in de wereld geld over te maken. Je kan 10 cent doneren aan iemand die een goede Twitterpost maakt of 10 euro geven voor het boek dat je van je Amerikaanse vriend hebt gekregen. Heel erg handig, zo'n digitale munt!

Vergelijking met Bitcoin

Dogecoin heeft op het algoritme na, precies dezelfde kenmerken als Bitcoin. Het is ook een decentrale valuta waarmee je gemakkelijk globale transacties kunt uitvoeren. Het verschil zit hem wel in de hoeveelheid Dogecoins die er in omloop zijn. Dit zijn er een stuk meer dan het aantal vrij te gegeven Bitcoins. Hierdoor is de prijs ook lager en wordt de Dogecoin veel gebruikt voor kleine betalingen en donaties.

Ook is het een ideale coin om je beginstappen te maken in de cryptowereld. Door de lage waarde kan het geen kwaad als je een keer een foutieve overboeking maakt, tenzij je er natuurlijk heel veel verstuurd. Door de minimale transactiekosten kan je een beetje spelenderwijs leren om op die manier de werking van cryptocurrency's onder de knie te krijgen. 

De onderstaande video geeft in een kleine twee minuten weer wat Dogecoin is. 

Kenmerken van de coin

Zoals aangegeven wordt de coin gebruikt om kleine betalingen uit te voeren. Mensen kunnen de coins in hun wallet bewaren en het adres van een ander intoetsen om deze te verzenden. In totaal zijn er nu bijna 116 miljard Dogecoins in omloop en deze zijn mooi verdeeld over het aantal gebruikers zoals in de afbeelding hieronder is te zien.

De percentages geven aan hoe de hoeveelheid coins zijn verdeeld. Bijvoorbeeld: 39% van de totale coins zijn in handen van mensen die niet meer dan 10 DOGE in hun bezit hebben. Dit betekent dat er heel veel mensen zijn die maar een klein beetje Doge bezitten. 

Image
Verdeling dogecoin
Kenmerken
Coin symbool DOGE
Totaal aantal coins Oneindige toename met ieder jaar een maximum van 5 miljard coins
Aantal coins in omloop 115,6 miljard
ICO Ze hebben geen Initial Coin Offering gehouden
Coin type Ze zijn afgeleid van de Bitcoin en draaien op hun eigen Doge-netwerk

Doge mining

Het controleren van de Dogecoin-transacties heet mining. De mensen die zich hiervoor inzetten krijgen een beloning voor dit controleproces. Zij zetten hun computer in om moeilijk puzzels op te lossen. Degene die in staat is deze als eerste te ontcijferen mag het nieuwe block aan de blockchain toevoegen. In dit block zitten de gemaakte transacties van de afgelopen minuut. Iedere minuut wordt er dus een nieuw block toegevoegd en de miners krijgen per block 10.000 Dogecoins. Op het moment van schrijven is dit 28 dollar waard. Natuurlijk is dit niet pure winst aangezien je ook stroomkosten maakt om je computer aan het werk te zetten. 

Je kan in je eentje Dogecoins minen of je kan je aansluiten bij een mining pool. De meeste beginners zullen zich eerst aansluiten bij een mining pool. De kans dat je dan een block vindt is een stuk groter. Je zult de opbrengst wel delen met alle andere miners van die pool maar je ziet in ieder geval dat het werk. Dat is leuker dan dat je in je eentje een maand zit te minen voordat je jouw eerste block zult vinden. 

Nu wordt vaak de vraag gesteld, is het minen van DOGE winstgevend? Dit hangt natuurlijk sterk van de koers en jouw stroomprijs af. Om voor jezelf het winstpotentieel uit te rekenen kan je deze rekentool gebruiken

De volgende video van tien minuten laat zien welke stappen je kunt ondernemen om zelf te beginnen met minen.

Geschikte wallet

DOGE kan je op een hardware wallet opslaan. Dit wordt in de meeste gevallen aangeraden aangezien je hier zelf de private key in handen hebt en dus daadwerkelijk eigenaar bent van de coins. De bekendste hardware wallet is op dit moment de Ledger Nano S. Deze kan je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan kopen

Ook kan je hem op de software wallet van Dogecoin zetten. Deze is te downloaden via hun website. Je klikt daar het besturingssysteem dat je gebruikt aan en kunt vervolgens kiezen tussen een 'light wallet' en een 'full wallet'. Om een wallet te gebruiken dien je deze met de blockchain te synchroniseren. De light wallet loopt de blockchain vluchtig door en de full wallet downloadt hem volledig. Mensen die Dogecoin willen gebruiken voor hedendaagse betalingen gebruiken een light wallet en mensen die de coin willen minen gebruiken de full wallet. 

Team, adviseurs en partners

De Dogecoin is opgericht door Billy Markus en Jackson Palmer. Billy is er nog dagelijks mee bezig maar Jackson heeft zijn handen ervan afgetrokken. Toen de coin hard in prijs omhoog ging was de hele communty blij, maar dit gold niet voor de heer Palmer. Hij zei het volgende:

I have a lot of faith in the Dogecoin core development team to keep the software stable and secure, but I think it says a lot about the state of the cryptocurrency space in general that a currency with a dog on it which hasn’t released a software update in over 2 years has a $1B+ market cap.

Hij vindt dat de cryptocurrency's in het algemeen de plank volledig hebben misgeslagen. We hebben het met z'n allen over de investeringsmogelijkheden in plaats van de onderliggende technologie. Dit vindt hij, in tegenstelling tot de community, heel jammer. 

De volgende tabel geeft meer inzicht in de achtergrond van de oprichters. Wie er verder in het Dogecoin Core Development Team zitten is onbekend.

Naam Functie Eigenschappen
Billy Markus Oprichter
 • Programmeur
 • Heeft de Litecoin-wallet omgetoverd tot een Dogecoin-wallet
 • Hij treedt niet erg op de voorgrond en gebruikt de pseudoniem Shibetoshi Nakamoto, als variant op Satoshi Nakamoto
Jackson Palmer Mede-oprichter
 • Houdt zich nu niet meer bezig met Dogecoin
 • Werkt vanaf 2009 - heden bij Adobe. Hij is op dit moment de Group Product Manager
 • Hij houdt ervan om nieuwe dingen te ontwikkelingen
 • Gespecialiseerd in Big Data Analysis en SaaS

Roadmap

Een duidelijke roadmap voor 2018 ontbreekt vooralsnog. Er zijn wel een aantal posts van maanden geleden waarbij ze aangeven dat ze werken aan een nieuwe client. Wat er op dit moment aan concrete doelen staat is voor iedereen helaas onbekend. 

Populariteit

Dogecoin heeft een erg grote community, dit is terug te zien aan het aantal lezers op Reddit. Wij zijn nog niet eerder een crypto-project tegengekomen met zoveel activiteit op Reddit. Verder Zijn ze ook erg actief op Twitter en Facebook en is Telegram daarentegen een minder populair communicatieplatform voor hen.

Als je het leuk vindt om ze te volgen dan kan je op de links uit de onderstaande tabel klikken.

Populariteit Dogecoin (augustus 2018)
Twitter 113k volgers
Telegram 328 volgers
Facebook 70k volgers
Reddit 120k lezers

Kritiek

Dogecoin is als grap begonnen maar heeft wel serieuze vormen aangenomen. Om deze reden verwachten sommige gebruikers wel dat er echt gewerkt wordt aan de munt. Wanneer we dan van de oud-oprichter Jackson Palmer horen dat er in de afgelopen twee jaar geen software update is geweest, dan geeft dat geen goed gevoel. Ook op platformen als Twitter worden we niet veel wijzer van de ontwikkelingen. Wanneer we de whitepaper willen opzoeken dan vinden we links naar deze afbeelding.

Conclusie

De toekomst zal uitwijzen of de 'grappige munt' zich kan ontwikkelen tot volwassen cryptocurrency waar hard aan wordt gewerkt en of die over tien jaar ook nog zal bestaan. Op dit moment zijn er toch veel mensen de potentie van de munt inzien en daarom staat hij ook in de top 100 cryptocurrency's. De cryptomunt wordt vooral gebruikt voor mini-transacties, omdat de transactiekosten laag zijn en nog geen cent bedragen.

Lijkt het je leuk om ook Dogecoins te kopen? Volg dan de onderstaande instructies:

Hoe koop ik Dogecoin?

Dogecoin kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van DOGE.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek DOGE op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in DOGE. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt DOGE gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren
Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.