DeFi
25/2/22

Rome DAO - een complete uitleg voor beginners

Rome DAO - een complete uitleg voor beginners

Snel €10 verdienen?

 1. Klik op de knop
 2. Maak een account aan
 3. Stort 10 euro

Je ontvangt direct €10 extra!

Start direct bij Bitvavo!

Een nieuwe dag, een nieuwe DAO. Daar lijkt het tegenwoordig wel op. De DAO’s vliegen je om de oren. In dit artikel lees je alles over wat Rome DAO is, wat een reverse currency protocol is en waarin het juist onderscheidend is ten opzichte van alle andere DAO’s zoals de fork van Olympus. Ook lees je over het team achter dit project, de roadmap van afgelopen én komende tijd, maar ook de nadelen die dit project ook zeker heeft. Ben jij van plan om je te verdiepen in Rome DAO? Na deze complete gids voor beginners heb jij het antwoord. 

Bekijk snel

Wat is Rome DAO en wat is een reverse currency protocol?

Rome DAO is een reverse currency protocol op de Moonriver blockchain. Een reverse currency protocol (of een treasury backed protocol) wil zeggen dat de liquiditeit in handen is van het protocol zelf. Rome DAO is een DeFi 2.0 oplossing

Moonriver is verenigbaar op het EVM netwerk. EVM staat voor Ethereum Virutal Machine, wat betekent dat de smart contracts hierop verbinding kunnen maken met de Ethereum smart contractsMoonriver heeft zichzelf bewezen als liquiditeitsleider voor verschillende parachains in het ecosysteem.

Rome DAO heeft gekozen voor de Moonriver blockchain omdat dit de beste manier was om het APYRPG (het spelelement, hierover later meer) te ontwikkelen. Ook voor de toekomstige ideeën en NFT’s was Moonriver hierin de beste keuze. 

Deze reserve backed protocol maakt gebruik van een speltheorie of game theory. Speltheorie beloont de gebruiker om in het protocol te blijven door middel van staking en bonding. Er is sprake van een hoge APY (Annual Percentage Yield), waarmee je rente op rente verdient. Iedere dag stapel je rente op, waardoor de beloningen snel op (kunnen) lopen. Hiermee kun je ook weer gebruik maken van autocompouding. Dit betekent dat je de verdiende winsten herinvesteert, wat wéér een hoger rendement oplevert. Hallo, passief inkomen! 

De drie pijlers van Rome DAO

De drie hoofddoelen van Rome DAO zijn: 

 • Moonriver uitbouwen tot grote(re) netwerken met goedlopende ecosystemen. Ze zeggen zelf: ‘hun succes is ons succes’. 
 • Rome DAO wil uitgroeien tot de grootste houder van de totale liquiditeit binnen Kusama & Polkadot (de onderliggende ‘architectuur’ van het project, hierover later meer).
 • Door gaming toe te voegen, is de kans op de whales die enkel grote bedragen investeren, kleiner. Juist door het facet van gaming kunnen ook kleinere geïnteresseerden meedoen en meebeslissen in bestuurlijke beslissingen vanuit het team.

Het Kusama netwerk waarop Rome DAO gebouwd is, in combinatie met Rome DAO, deels nog experimenteel, maar juist omdat ze op zoek zijn naar de betrokkenheid vanuit de community, zorgt dit wel weer voor innovatieve aanpak. 

Rome DAO
Den Rise / Shutterstock.com 

Waarom is Rome DAO zo uniek?

Dit is allemaal begonnen bij Olympus DAO. Alle nieuwe vormen die hierna ontwikkeld zijn, zijn forks van Olympus. Rome DAO is lang niet de enige fork van Olymps DAO, want de forks zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten. Toch zijn het nog allemaal vrij nieuwe manieren van DeFi. 

Ondanks het feit dit de zoveelste fork is, is Rome DAO wel uniek in haar soort. Ten eerste is Rome DAO een protocol op de Moonriver blockchain, met als onderliggende architectuur Polkadot-Kusama

Ook heeft Rome DAO heeft een samenwerking met Olympus DAO. Dit is bijzonder, want tot nu toe zijn er nog weinig directe samenwerkingen met Olympus DAO. Vanwege de sterke community van Olympus levert dit veel vertrouwen op voor dit nieuwe project. 

Daarnaast is er sprake van een spelelement, APYRPG. RPG is een afkorting voor Role Playing Game. Binnen Rome DAO kun je deelnemen aan oorlogen of campagnes, waarbij je geld of NFT’s kunt verdienen door te staken. Meer dan alleen de APY dus. Op deze manier ben je dus actiever bezig dan enkel ergens geld in stoppen. De gedachte van de makers van Rome DAO is dat hierdoor meer mensen voor langere tijd betrokken blijven in plaats van investeren, winsten pakken op de piek. Helaas wordt de echte lanceerdatum van de campagne al enige tijd voor zich uitgeschoven. 

Het spelelement van Rome DAO

Binnen het spelelement kun je je aansluiten bij Romeinse huizen, waarmee je stemrecht krijgt over de oorlog. Het idee hierachter is dat ook ‘kleinere’ investeerders (buiten de grote crypto whales) deel kunnen nemen en mee kunnen beslissen over de toekomst van het protocol. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe dit precies gaat werken, want op dit moment is er nog geen specifieke lanceerdatum voor alle onderdelen. Door je aan te sluiten bij de Romeinse huizen verkrijg je een soort van stemrecht. Ieder huis staat voor een andere beslissing. 

 • House of Kek: cultuur en cultuurgeschiedenis
 • House of Sempronia: dit huis richt zich op het product van Rome DAO en heeft de focus op design en development 
 • House of Grapes: dit huis voorziet heel Rome van druiven en organiseert evenementen
 • House of Consuls: een community van beleidsmakers en trendsetters
 • House of Chaos: leden hebben als doel gesteld om Rome te laten groeien binnen het Kusama ecosysteem. 

Ieder van deze huizen heeft ook hun eigen Twitterprofiel, welke op de website van Rome DAO te vinden zijn. 

Tijdens de launch werden er in een bepaalde campagne Genesis NFT’s gemint. Deze zijn vergelijkbaar met de Gen0 heroes van de DFK. De verwachting is dat deze NFT’s flink meer waard worden, met behulp van staking en behaalde resultaten in het spel bijvoorbeeld. Met deze Genesis NFT’s krijg je meer stemrecht, ontvang je een hogere rente bij staking en heb je met toekomstige campagnes ook voordelen. 

In het spel van Rome DAO wordt het oude Rome nagebootst, om globaal aan te geven in welke tijd/sfeer het spel speelt. Je kunt vechten tegen en met elkaar of andermans huizen saboteren om er zelf beter van te worden door staking of andere rewards. 

In het spel is veel aandacht gegeven aan design en visuals

Rome DAO
Website Rome DAO

Hoe en waar koop je tokens?

De tokens die je nodig hebt, kun je niet zo maar ineens kopen. Je hebt eerst een andere token nodig, om ‘brandstof’ te kopen. De token die je hiervoor nodig hebt, is Moonriver (= MOVR). MOVR kun je aanschaffen op de grote exchanges zoals Binance of KuCoin. Ook via decentrale exchanges kun je MOVR aanschaffen. 

De stappen voor een passief inkomen

Je koopt Moonriver. Hiermee betaal je de transactiekosten en de tokens die je wil aanschaffen. Je kunt deze tokens kopen op de decentrale exchanges. Op de grotere exchanges kun je via iDeal bijvoorbeeld USDT kopen. Stel dat je dit via KuCoin wil doen, koop je USDT (of de andere coin die je hebt gekocht). Vanaf jouw trading account koop je met je aangekochte USDT MOVR. Zodra je MOVR hebt gekocht, kun je door naar de volgende stap. Zorg dat je het juiste netwerk in je Metamask selecteert en stuur jouw MOVR naar je MetaMask. Zodra MOVR in je Metamask staat, kun je staken of bonden. 

Staking 

Dit is vrij simpel. Via Solarbeam swap je jouw MOVR naar Rome tokens. Voeg hierna Rome toe aan je MetaMask. Via de website van Rome zie je jouw Rome staan. Vanuit hier kun je jouw Rome staken. Door hier op de klikken, zet je jouw tokens dus vast om daar rewards op te krijgen. Onder het kopje staking, zie je ‘claim Rome’ staan. Hier kun je jouw verdiende tokens na een tijdje claimen en in jouw Metamask krijgen. 

Bonding

Door jouw tokens te ‘deponeren’, verschaf je liquiditeit. Vervolgens verkoop je jouw liquiditeit aan Rome DAO. Hiermee krijg je voor een gereduceerde prijs Rome tokens. 

MOVR zet je om in 2x 50% waarde aan andere tokens. Je koopt naast ROME bijvoorbeeld ook FRAX op Solarbeam. Dit is de stablecoin op Solarbeam. De helft zet je dus om naar Rome en de andere helft zet je om naar FRAX. 

Deze 2 tokens voeg je toe in een liquiditeitspaar door beide tokens toe te voegen en in de pool liquiditeit te verschaffen. Je verkoopt je tokens als het ware aan het protocol van Rome DAO. Hierna geef je toestemming om de tokens te gebruiken in het programma om met jouw tokens liquiditeit te verschaffen. Hiermee worden de tokens aan elkaar gekoppeld in een token pair. In Metamask kun je checken of alles goed is te gaan door te kijken naar Solarbeam Liquidity Pair (SLP). 

Zodra de prijs van de tokens gunstig is, kun je sneller geld verdienen. Als de prijs niet gunstig is, is het gevaar dus om geld te verliezen. Wees je hier dus altijd bewust van.

Zorg dat je een klein bedrag aan MOVR in je Metamask laat staan voor overige eventuele transactiekosten. De transactiekosten heb je nodig bij het claimen bijvoorbeeld. Als later blijkt dat je niet genoeg MOVR in je Metamask hebt staan, moet je het hele proces opnieuw uitvoeren (waar ook weer extra kosten bij komen kijken) om überhaupt je coins te claimen. 

Nu je de tokens hebt verkocht aan het protocol kun je gaan claimen. Je kunt dit meerdere keren per dag doen, maar je kunt er ook voor kiezen om het op te sparen. 

In de video hieronder hoor en zie je meer over Rome DAO en over de resultaten:

https://youtu.be/CP4TUvTa6BM

Het team achter Rome DAO & social media

In tegenstelling tot veel andere protocollen is het team achter Rome DAO anoniem. Dit hoeft niet per se slecht te zijn, want er zijn meerdere projecten waarbij leden besluiten om in anonimiteit door te bouwen. Het hoeft dus geen red flag te zijn. 

De anonieme teamleden zijn zeer betrokken bij en op diverse kanalen, maar dan onder een fake naam. Informatie over de social media accounts inclusief link is te vinden op:

 • Twitter + al de losse twitteraccounts per huis van Rome DAO, te vinden via het hoofd Twitteraccount
 • Discord, bijna 30.000 leden
 • Medium, ruim 4.000 volgers

De roadmap van Rome DAO

Rome DAO heeft sinds de start van het project veel nieuwsberichten gepubliceerd. Er was een duidelijke roadmap te zien, er werden veel updates gegeven en de nieuwsfeed stond vol met nieuwe, veelbelovende berichten. 

Toch is het al sinds eind december (2021) erg stil. Het is niet zo zeer stil op de social media kanalen, maar wel op de nieuwsfeed op de website. In de diverse social media kanalen wordt wel antwoord gegeven op bepaalde vragen, maar sinds december 2021 is er geen huidige update meer gegeven op de website. 

De nadelen van Rome DAO

Het project van Rome is hartstikke leuk, alleen wordt ook gemerkt dat het team niet altijd hun deadlines nakomt. Er worden allerlei features gepromoot en bekend gemaakt, terwijl deze afspraken de laatste tijd niet zo nagekomen worden. Diverse lanceringsdata worden vooruit geschoven, waardoor je merkt dat leden uit de community soms afhaken. De data worden, volgens het team, uitgesteld omdat ze liever goed werk dan half werk leveren. Dat is natuurlijk enerzijds te begrijpen, anderzijds wachten leden op de veelbeloofde volgende stappen. 

Conclusie

Rome DAO is een reverse backed protocol dat ontzettend innovatief is. Het project is ontstaan uit een samenwerking met Olympus DAO maar onderscheidt zich door het spelelement. Het spelelement is in het leven geroepen om zo gebruikers langer aan zich te binden. Waar je bij andere DAO’s ziet dat gebruikers investeren en weggaan op de piek, hoopt Rome DAO met het element langdurig investeerders te behouden. Het team achter Rome DAO is anoniem en op dit moment is er wel wat kritiek op de uitgestelde deadlines. We houden Rome DAO dus nauwlettend in de gaten en zijn benieuwd of er net zoveel toekomst in zit als in eerste instantie gedacht werd. 

Is het Rome DAO helemaal nieuw voor jou? Lijkt het je wel wat en wil je meer informatie? Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of heb je vragen over deze onderwerpen?  Word lid van onze AllesOverCrypto Facebookgroep of Google je vraag + AllesOverCrypto. Zo word je vanzelf wijzer van alle onderwerpen die met crypto, blockchain of gaming te maken hebben. 

Header: A. Solano/ Shutterstock.com

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!