OlympusDAO header

Olympus DAO (OHM) - Lees alles over dit DeFi 2.0 project

Wat is Olympus? Vaak komen mooie dingen voort vanuit een gemis. In het geval van Olympus DAO is dat het gemis in de crypto wereld van een echte store of value asset. Een asset wat altijd haar waarde behoudt en met de tijd in waarde groeit. OHM van Olympus DAO moet hierin de oplossing bieden.

Je hebt al wel cryptocurrency die op een store of value lijken, bijvoorbeeld stablecoins. Maar deze zijn verbonden met een bepaalde fiat en zullen bij inflatie van de fiat ook in waarde dalen. Bovendien neemt de waarde ook niet toe. Bij Bitcoin (BTC) neemt de waarde toe, maar kan ook ineens dalen, dit is dus niet stabiel. Het team achter OlympusDAO denkt met treasury backed token OHM een ware store of value asset te kunnen creëren.

Met het mechanisme om deze store of value asset mogelijk te maken, gaat Olympus DAO ook een stap verder in de mogelijkheden met DeFi toepassingen. Hierom wordt dit protocol een DeFi 2.0 project genoemd. Olympus DAO wordt hiermee gezien als de eerste van een volgende generatie DeFi. Tijd dus voor een uitgebreide uitleg over deze trendsetter in de crypto wereld. In dit artikel lees je alles over Olympus DAO, de grote kansen, maar ook de risico's van dit protocol.

Bekijk snel 

In dit filmpje wordt uitgelegd wat OlympusDAO is:

https://youtu.be/QZOaZ9dd-ms

Wat is een treasury backed token protocol?

Een treasury is een schatkist. Het is de reserve die in een bedrijf of land de balans ondersteunt of in het Engels gezegd "backed". De token OHM heeft dus als back up een treasury. Waar bestaat deze backup schatkist uit en hoe wordt deze gevuld?

In het geval van Olympus bestaat de treasury uit DAI tokens. Deze token is een soort stablecoin. Het fijne van een stablecoin is dat deze in tegenstelling tot andere cryptocurrency waardevast zijn. Ze zijn namelijk één op één verbonden met een fiat. Hierdoor blijven de stablecoins, zoals de naam al zegt, lekker stabiel. Deze stabiele coins heb je nodig als je in een economie cryptocurrency mainstream wilt maken. Met een stablecoin kun je bijvoorbeeld een salaris uitbetalen. Anders zou je de ene maand van je salaris een huis kunnen kopen en de andere maand nauwelijks de energierekening kunnen betalen. 

Voor het opbouwen van een treasury die je tokens ondersteunt, is een stablecoin natuurlijk ook heel handig. Zo verdampt je schatkist niet van het ene op het andere moment. Door deze treasury van stablecoins, heeft de OHM een vaste onderprijs waar deze niet onder kan vallen. Maar het mooie van de constructie met een treasury is dat de waarde wel kan groeien. 

OHM is één op één backed met DAI. "Backed" en niet "pegged" en daarin zit het verschil. Pegging is een andere constructie waarmee cryptocurrency verbonden kunnen worden aan een fiat of andere coin. Het verschil met backing is het beste duidelijk te maken in een formule: Pegged betekent 1 OHM = 1DAI, backed betekent 1OHM >= 1 DAI. 1 OHM is minstens 1 DAI waard door backing, maar kan meer waard zijn. 

Dit zorgt er dus voor dat de OHM met een basket of treasury als ondersteuning een geschikte coin is om te gebruiken als store of value. Maar het biedt in DeFi toepassingen ook interessante mogelijkheden. Hiervoor moet je wel een goed gevulde treasury hebben die aangevuld wordt en ook niet zomaar kan verdwijnen of leeggehaald kan worden. 

Image
OlympusDAO site
olympusdao.finance

Wat is protocol owned liquidity?

Om een goed gevulde treasury te garanderen, heeft het team achter Olympus DAO het principe van protocol owned liquidity bedacht. Liquiditeit wordt via een verhandel systeem bezit van het protocol. Bij eerdere DeFi producten stel je als tokenhouder liquiditeit beschikbaar aan een pool. Als beloning kreeg je hiervoor tokens. Je bleef echter eigenaar van de beschikbaar gestelde tokens. Bij bonding, het liquiditeitsmechanisme van Olympus DAO, koopt het protocol de liquiditeit op van tokenhouders. 

De token houders hebben als voordeel dat er een vaste prijs wordt berekend en een gunstige prijs. Voor de geleverde tokens krijg je OHM. Doordat het protocol echt de eigenaar van de liquiditeit is, is dit beter controleerbaar en blijft deze ook gegarandeerd. De OHM tokens kunnen wel weer na een bepaalde vaste periode terug gewisseld worden voor jouw oorspronkelijke tokens. Dit heet redeem

Bonding met LP tokens

Het mooie van bonding is dat Olympus hier ook LP tokens voor accepteert. Dit zijn liquidity providing tokens. Als je al een beetje thuis bent in DeFi weet je misschien al dat je deze type tokens krijgt als je tokens beschikbaar stelt voor liquiditeitspools op een decentrale exchange. Dit kan bijvoorbeeld bij UniSwap. Als je deze LP tokens hebt, dan weet je waarschijnlijk ook, dat je met deze tokens niet zo gek veel kan dan ze alleen in je wallet opbergen. Maar nu komt het leuke van bonding bij Olympus: deze LP tokens kun je verkopen aan het Olympus protocol en hier dus OHM op verdienen. 

Het bonding principe zorgt dus voor een treasury of schatkist die genoeg gevuld is om de waardevastheid van OHM te garanderen. Maar deze treasury heeft op nog iets anders invloed: de APY, oftewel de Annual Percentage Yield. Dit is het percentage waarmee in een jaar gestakete tokens binnen een protocol aan waarde in tokens toenemen.

Staken is een belangrijk DeFi principe. Het is op zich niet zo ingewikkeld wat er gebeurt als je staket. Je houdt of zet tokens vast. Door ze vast te houden bij een protocol houdt dit protocol ook waarde vast. Het lijkt een beetje op het oude systeem dat je geld in een kluis op de bank houdt. Als iedereen dat doet, blijft er genoeg waarde in de bank om bijvoorbeeld hypotheken te verstrekken.

Binnen een protocol zorgt het vasthouden van tokens ook voor waardevastheid. Ook is de kans als veel tokens worden gestaket, dat door snelle verkopen van veel tokens de prijs daalt, kleiner. Net als bij de bank als je geld op je spaarrekening laat staan, krijg je rente.

Tenminste zo ging dat vroeger, tegenwoordig krijg je nog maar weinig rente. Zeker als je dit met de Annual Percentage Yield vergelijkt. De APY van OHM staken staat momenteel op meer dan 7000% procent. Door het systeem met bonding is de treasury van een dergelijke omvang dat de prognose is dat dit soort percentages kunnen worden uitgekeerd.

Image
OlympusDAO werkwijze
olympusdao.finance

De risico's van DeFi

Hier moeten natuurlijk wel enkele woorden als waarschuwing worden vermeld. Want DeFi en compounding biedt enorme kansen, maar draagt ook grote risico’s met zich mee. Hoe veilig of gedegen een protocol ook in elkaar zit, het risico van waardeverlies of een hack of rug pull is nooit helemaal uit te sluiten.

Zorg dus dat je weet waar je aan begint, wat je aan het doen bent en stap alleen met vermogen in wat je kunt missen. Onze crypto mastery groep is een goede start als je wilt kijken waar jouw kansen liggen met DeFi of andere trends in cryptocurrency. Onze experts en ook de Mastery community helpen je graag! 

Staking en Bonding op OlympusDAO

Hoe werkt dat nu in de praktijk, het staken en/of bonding op OlympusDAO? Want dit zijn de twee mechanismen waarmee het protocol haar treasury garandeert. Hiermee kun je als gebruiker inkomen genereren op OlympusDAO. We laten in grote lijnen hieronder zien wat je daarvoor nodig hebt en hoe dit werkt. 

Staking

Het staken verloopt volgens dezelfde principes als dat bij andere protocollen verloopt. Als je OHM tokens staket gebeurt dit wel op de website en binnen de omgeving van het Olympus protocol. Vaak blijven je tokens in je wallet als je ze staket, maar Olympus doet dat dus op de site.

Je krijgt dan ook voor de tokens die je staket een sOHM tokens. Dit zijn eigenlijk een soort bewijs van je inleg. Ze zijn qua functie gelijk aan de LP tokens die je krijgt als bewijs van inleg op een decentrale exchange.

Wanneer je tokens wilt unstaken, lever je de sOHM tokens in. Deze worden automatisch dan geburned of vernietigd. Zo kun je deze nooit dubbel inleveren en ontstaan er geen valse waardes in het systeem.

Voor het staken ontvang je rebase rewards, wat de yield of rente is voor je inleg. Dit werkt met automatische compounding. Het geven van de rebase reward verloopt automatisch en je ziet dus de balans van je tokens groeien. De grootte van de rebase wordt bepaald door de APY.

Het voordeel van staken en de daarbij behorende APY, zeker met een hoge APY, is dat een eventuele tijdelijke daling van de prijs van een token op de lange termijn minder invloed heeft op je winst. De hoeveelheid tokens wordt namelijk groter en compenseert dit eventuele verlies geheel of gedeeltelijk.

Door de constructie van een treasury backed token als OHM kun je bovendien van een bepaalde onderprijs van de token uitgaan. Hierdoor kan je token nooit zomaar van 1 dollar naar een prijs met tien nullen achter de komma gaan. Dit geeft staking natuurlijk nooit 100% garanties, maar maakt het wel betrouwbaarder.

Hoe stake je op OlympusDAO?

Om OHM te staken heb je natuurlijk OHM nodig en deze is verkrijgbaar op verschillende exchanges. Het Olympus DAO protocol is gebouwd op het Ethereum Netwerk. Daarom kun je UniSwap of SushiSwap onder andere gebruiken, maar ook Gate.io, Hoo.com, AEX en Bitrue. Voor je OHM ergens aanschaft: kijk goed wat de transactiekosten of fees zijn, dit kan namelijk per DEX verschillen. 

Op de site van Olympus DAO ga je naar de Stake tab. Zorg wel dat je wallet met OHM gekoppeld is aan de site. Als je op Stake klikt, kom je op een scherm waar je kunt aangeven hoeveel je wilt staken. Hier vind je ook een heleboel gegevens die belangrijk zijn om in de gaten te houden als je staked. 

Zo vind je bijvoorbeeld hier de tijd wanneer de volgende rebase plaats gaat vinden, wanneer er dus weer wat bijgeschreven wordt aan tokens op je balans. De rebase tijd is om de 8 uur. Je gestakete tokens gaan dus een keurige werkdag aan de slag om je inkomen te vergroten.

Verder vind je hier de actuele APY van dat moment. Op basis van die APY wordt voor die rebase time de rebase yield bijgeschreven. Daarnaast vind je hier ook wat op dit moment gestort is voor staken. Dat is in december 2021 bijna 2.5 miljard USD, een leuk schatkistje dus. 

De current index is ook een getal om te bekijken. Dit geeft namelijk aan hoe vaak een OHM token zou uitbetaald worden, als je deze vanaf de start van Olympus DAO had gestaked. In december 2021 is dit 44,9 OHM. Dus bijna 45 maal de hoeveelheid van de eerste gestakete token.

Bonding

Bij het bonden voeg je door een verkoop aan het protocol liquiditeit toe aan het protocol en de treasury. Welke tokens wil Olympus DAO nu bonden?

  • LP tokens - Dit zijn tokens die je krijgt als je Liquiditeit verschaft aan pools op een decentrale exchange. Je geeft tokens vaak in handelsparen. Met de volgende LP tokens is bonding mogelijk: OHM-Weth LP, deze LP tokens krijg je als je aan wETH en OHM tokens verschaft als liquiditeit. Dit kan bijvoorbeeld bij de pools op Sushiswap. Verder is bonding mogelijk met OHM-FRAX LP tokens. Dit zijn liquidity providing tokens van de OHM-FRAX pools. Deze zijn ook te krijgen door liquiditeit aan deze pools te verschaffen op bijvoorbeeld Sushiswap.
  • DAI - Dit is een multi-collateral stablecoin, dit betekent dat de token gebacked is aan een aantal assets waardoor de prijs stabiel is. DAI is de token van MakerDAO en  onder andere verkrijgbaar op SushiSwap.
  • FRAX - FRAX is een fractionele algoritmische stablecoin. Dat zegt je misschien nog niet zovel, maar een algoritmisch gebonden stablecoin houd de waarde van de stablecoins aan via algoritme. Hierdoor heeft inflatie van de onderliggende fiat minder invloed. Deze stablecoin is verkrijgbaar op Solarbeam, Uniswap en SushiSwap. 
  • wETH - Dit is een wrapped token van Ethereum (ETH). Door een token te wrappen is hij ook bruikbaar in andere ecosystemen die niet op Ethereum gebouwd zijn. Deze wETH kun je in Sushiswap kopen.

In de toekomst zal het waarschijnlijk mogelijk zijn andere tokens voor bonding te gebruiken op het platform. Door op Bond te klikken op de hoofdpagina zie je de verschillende mogelijke tokens om mee te bonden. Als je op één hiervan klikt, krijg je te zien hoeveel je krijgt voor je tokens aan OHM. Na een bepaalde vastgestelde periode kun je de OHM weer terugwisselen voor de tokens die gebond zijn. Door dan op redeem te klikken, wissel je terug. 

Image
Olympus PRO
olympusdao.finance

Olympus PRO

Bonding en staking zijn momenteel de belangrijkste activiteiten op het platform. Maar het platform biedt meer mogelijkheden, ook voor developers en andere protocollen. Olympus PRO maakt het mogelijk de bonding en staking mechanismen en het treasury backed protocol van Olympus bij andere platformen te implementeren. Abracadabra.money is bijvoorbeeld een lending protocol wat het bonding mechanisme en treasury backed protocol ook gebruikt.

OlyZaps

Een nieuwe toevoeging aan de mogelijkheden op het Olympus platform is OlyZaps. Hiermee kun je elke asset die je maar wilt zappen, ofwel verruilen voor sOHM in een enkele handeling. Zo kun je heel snel staken. Het is de bedoeling dat je binnenkort ook op deze manier kunt bonden. OlyZaps is in December 2021 nog maar net toegevoegd en dus nog in ontwikkeling.

Image
OlyZaps
olympusdao.finance

Team en DAO governance

OHM is in maart 2021 gelanceerd. De tokens hadden toen de prijs van bijna 485 USD. All Time High werd in april behaald met ruim 1415 USD. Hierna is de prijs weer ingezakt. Wat voor het succes van een project verder van belang is, is de toename van de marktkapitalisatie. Deze is van een market kapilisatie van ruim 63 miljoen gegroeid naar ruim 4 miljard USD in begin december 2021. 

Momenteel wordt het protocol, zoals de naam al doet vermoeden, bestuurd vanuit een DAO. Dit is een decentrale autonome organisatie. Er is geen centrale raad van bestuurders, maar de organisatie is autonoom. Een community stuurt het protocol. Door middel van voorstellen kan iedereen in de community meedenken en meebeslissen. Een roadmap is er dus niet, Olympus wordt verder van voorstel tot voorstel ontwikkeld. Het team voert deze voorstellen uit, maar draagt ook zelf voorstellen aan. 

Dit team achter Olympus DAO is anoniem, maar hun technologie en ideeën maken hen echter tot zeer bekende onbekenden. De developer en oprichter van Olympus DAO gaat schuil achter de naam Zeus, die ooit ook de oppergod was in de Griekse Goden Olympus.

Hij behoort ook tot de kring rond Frognation. Frognation is meer een idee dan een echte groep. Het draait rond het idee van Popsicle.finance, Abracadabra.money en Wonderland oprichter Daniele Sestagalli. DeFi is voor iedereen en het maakt de mogelijkheden van de financiële wereld toegankelijk voor iedereen. Rond het idee van Frognation bevindt zich een groep developers die DeFi 2.0 hebben vormgegeven. Olympus DAO en Zeus vormen hier de basis van. 

DeFi 2.0 is de lancering van een groep projecten in 2021 die de mogelijkheden van DeFi naar een nieuw niveau brengen. Het principe van bonding met protocol owned liquidity is een voorbeeld van een DeFi 2.0 toepassing. Eerste generatie protocollen hebben het liquiditeitsverschaffing in pools in ruil voor LP tokens in de crypto technologie mogelijk gemaakt. Olympus DAO optimaliseert dit concept door het protocol eigenaar te maken van de liquiditeit. 

Het team achter dit project is dus anoniem, maar zeker niet onbekend en hun protocol en werkwijze komt legitiem over. Het protocol zit, zoals je al hebt kunnen lezen, gedegen in elkaar.

Ook heeft het project al een aantal grondige audits ondergaan en deze glansrijk doorlopen. Bij een audit wordt gekeken of er bugs of errors in het systeem zitten die het protocol gevoelig kunnen maken voor fraude en manipulatie. Olympus heeft dus het vertrouwen, maar kan natuurlijk nooit garanties geven. Onderzoek dus goed zelf alles goed als je in dit project of een ander project wilt stappen.

Conclusie

De berg Olympus was de woonplaats van de goden in de Griekse oudheid en een herkenningspunt of markeerpunt in de omgeving. OlympusDAO is ook een markeerpunt in de turbulente geschiedenis van crypto. Met het treasury backed protocol en protocol owned liquidity gaat dit platform naar een nieuw niveau in DeFi toepassingen. Hoewel DeFi altijd de nodige risico’s met zich meedraagt, waar je je dus altijd bewust van moet zijn, heeft dit project potentie en het algemene vertrouwen een succes te worden.

Stake jij al OHM of wil je meer weten over de trends in DeFi 2.0? We praten graag verder bij onze AllesOverCrypto facebookgroep! Het antwoord op een vraag over DeFi of blockchain kun je ook makkelijk vinden in onze FAQ. Verder vind je ook snel je antwoord door je vraag + AllesOverCrypto te googelen!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.